| |     latinica | english  
Насловна
Министар Дачић на седници Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а

"Поштовани господине председниче,

Цењени чланови Савета безбедности,

Даме и господо,

Желим да се и овом приликом захвалим специјалном представнику генералног секретара УН-a господину Захиру Танину на поднетом Извештају и укупном ангажману на реализацији мандата УНМИК-a, у складу са резолуцијом Савета безбедности 1244 (1999). Такође желим да поздравим све чланове Савета безбедности и укажем на важност наставка редовног, кварталног разматрања ситуације на Косову и Метохији пред овим уваженим телом у контексту стварања услова за несметано спровођење мандата УНМИК-a и у функцији подршке процесу дијалога између Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ.

Такође, желим да искористим ову прилику и да се захвалим господину Бан Ки-муну, генералном секретару Уједињених нација, за његов допринос раду наше Организације током његовог мандата и да пожелим успех његовом наследнику господину Антонију Гутерешу.

Република Србија је увек до сада, упркос бројним изазовима, демонстрирала јасну посвећеност решавању свих спорних питања дијалогом у статусно неутралном оквиру, руковођена, пре свега, интересима регионалне стабилности и стварања услова за економски просперитет и напредак региона у процесу приступних преговора са ЕУ.

Тако је, господине председниче, захваљујући напорима Србије, недавно постигнут Споразум о телекомуникацијама чиме је дат допринос примени Бриселског споразума. Међутим, наша спремност да кроз разговоре трагамо за одрживим решењима која доприносе бољем животу грађана Косова и Метохије, нажалост, није у многим случајевима праћена истоветним приступом друге стране која наставља са, по дијалог евидентно изузетно штетним, унилатералним потезима, попут недавног нечувеног покушаја конфискације рударско-металуршко-хемијског комбината "Трепча" од стране привремених институција самоуправе у Приштини.

Напомињем да је Република Србија од отпочињања дијалога управо инсистирала да се питање имовине стави на дневни ред и да смо на томе годинама инсистирали у готово свакој рунди дијалога и то на свим нивоима разговора, али Приштина одбија да се о томе разговара. Овакви акти Приштине којима се промовише атмосфера једностраног наметања, свршеног чина и ултиматума уместо решавања отворених питања кроз дијалог, са циљем изналажења за све инволвиране стране прихватљивих решења, каквих је било и раније, ни у ком случају нису у интересу мира и стабилности у региону.

Као што Вам је познато, 1999. године надзор над управљањем рударско-металуршко-хемијским комбинатом „Трепча а.д." преузео је УНМИК, сходно резолуцији Савета безбедности УН 1244 (1999). УНМИК је право на управљање „Трепчом" пренео Косовској повереничкој агенцији, основаној 2002. године од стране самог УНМИК-a. Након противправног, једностраног проглашења независности 2008. године од стране Приштине, основана је Косовска агенција за приватизацију која је преузела надлежности Косовске повереничке агенције, што до данас није одобрено од стране УНМИК-a. Нелегална Косовска агенција за приватизацију је затим приступила приватизацији друштвене и државне имовине у Покрајини а упорним спровођењем овакве праксе злоупотребе, за шта не постоји никакво правно утемељење у резолуцији СБ УН 1244 (1999), Приштина је до сада једнострано приватизовала око 70% друштвене и државне имовине на Косову и Метохији. Паралелно са овом противзаконитом приватизацијом друштвене и државне имовине, Приштина је наставила са пљачком приватне имовине Срба и Српске православне цркве. Ова широко распрострањена пракса спровођена је у великој мери помоћу лажне документације коју су косовске институције издавале локалним Албанцима.

Усвајањем "Закона о Трепчи" грубо су прекршени основни принципи резолуције Савета безбедности 1244 (1999), као и Уставни оквир за привремену самоуправу на Косову. Да подсетим, у овом последњем се као једна од надлежности резервисаних за специјалног представника генералног секретара УН изричито наводи овлашћење да управља имовином у јавном, државном и друштвеном власништву, у складу са релевантном легислативом УНМИК, као и регулисање јавних и друштвених предузећа.

Наглашавам да је овај Закон усвојен од стране привремених институција, без учешћа УНМИК и консултација са власницима/акционарима „Трепче", представницима општина на чијој територији се налазе рудници и постројења „Трепче", представницима Срба у оквиру привремених институција, као и менаџментом и запосленима у „Трепчи Север". Оваквим једностраним деловањем привремених институција самоуправе уноси се правна несигурност која може озбиљно да угрози крхку безбедносну ситуацију на Косову и Метохији. Посебно је узнемирујуће што овај Закон трајно нарушава одрживи економски развој, без којег је етничка структура у српским срединама на северу Покрајине директно угрожена.

Оваквим деловањем привремене институције самоуправе на Косову и Метохији отворено су прекорачиле оквире свог мандата, конфискујући приватну имовину „Трепче", чиме су директно погођени власници/акционари, повериоци и запослени, супротно принципима међународног права које забрањује овакав вид конфискације. Ови акти у супротности су и са низом међународних инструмената којима се гарантује право на мирно уживање имовине, забрана дискриминације и једнакост пред законом, попут Универзалне декларације о људским правима, Међународног пакта о грађанским и политичким правима, Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, Европске повеље о локалној самоуправи и др. Овим су законом погажени и основни принципи слободног тржишта и конкуренције, а он је директно у супротности и са Споразумом о стабилизацији и придруживању између Приштине и ЕУ, као и са ЦЕФТА споразумом.

Приштина настоји да без икаквог правног оправдања и упоришта, највећи косметски гигант трансформише у својину такозване "Републике Косово", а да Србија нема никаква права, иако је већински власник овог привредног субјекта. Реч је о озбиљном нападу на интересе Срба, укључујући 3000 њих који у "Трепчи" раде. Процењује се да око 38% српских породица директно или индиректно зависи од "Трепче". Својина и право власништва су свуда, а посебно у демократском свету, светиња, а то чије је власништво "Трепча" је више него евидентно."Трепча" је власништво фирми из Србије, Републике Србије и њених грађана који су је градили и никаква противправна одлука косовских власти то не може променити. Полазећи од тога, Влада Србије је донела одлуку о поништавању свих правних последица аката и радњи привремених институција самоуправе у Приштини које се односе на правни и фактички положај "Трепче". Влада је била принуђена да донесе овакву одлуку јер жели да "Трепча", која је од виталног значаја за опстанак Срба на овом простору и економски развој, пре свега, општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, али и Новог Брда и Грачанице, настави да ради. Удар на „Трепчу" није само удар на једно предузеће, то је удар на право једног народа да постоји на једном простору и удар на саме темеље резолуције СБ УН 1244 (1999), на којој почивају мир и стабилност у Покрајини.

"Трепча" је жила куцавица и основ постојања Срба на северу Косова и Метохије. На ,,Трепчиној" земљи су изграђена српска насеља, у ,,Трепчиним" рудницима раде хиљаде људи и од тога издржавају своје фамилије. За њих је одбрана "Трепче" одбрана права да постоје. У том смислу је покушај да се "Трепча" отме својим законитим власницима уједно и покушај да се доврши етничко чишћење над Србима и да се трајно доведе у питање етничка структура у српским срединама, што је неприхватљиво.

Законом о Трепчи власти у Приштини не узурпирају само имовину државе Србије на КиМ, већ се у члану 5. предметног Закона јасно каже да такозвана "Република Косово", присваја имовину и рудне ресурсе и у другим деловима Србије ван Косова и Метохије, што је потпуни правни нонсенс. Србија остаје отворена за изналажење мирног и одрживог решења за ову ситуацију у коју смо доведени не својом вољом, уверена да је пут дијалога и споразумног решавања свих питања и проблема једини исправан пут. У том контексту, очекујемо да државе чланице Савета безбедности искористе снагу свог ауторитета како би утицале да се овај Закон стави ван снаге, ради спречавања негативних правних и безбедносних последица које прете да угрозе стабилност на Косову и Метохији и у региону и процес дијалога и нормализације односа. У противном, Косово и Метохија ће постати „црна рупа" Европе где је приватна својина апсолутно незаштићена.

Као и на претходним седницама Савета безбедности истакао бих да је од пресудног значаја за одрживи опстанак српског народа у Покрајини да се у најкраћем року формира Заједница српских општина као механизам који треба да омогући систематску, институционалну заштиту српске заједнице на Косову и Метохији. Нажалост, уместо да њено успостављање буде централно питање које је морало бити спроведено као приоритетно, она је постала предмет политичких уцена. Наша страна је у претходном периоду доследно инсистирала на томе да се дефинише динамика успостављања Заједнице и да се одреди датум почетка рада Управљачког тима. Заједница српских општина може да буде заснована једино на ономе што је договорено у дијалогу, а никако на нечијим накнадним покушајима да унилатерално мења оно о чему је, уз посредовање ЕУ, већ постигнут договор. Не сме се дозволити да се овај процес даље одуговлачи и угрожава једностраним потезима којима се српском народу на Косову и Метохији отворено поручује да нема никаква права попут „Закона о стратешким инвестицијама на Косову". Овај Закон, уколико би био спроведен, Приштини би дао покриће за директно уговарање капиталних пројеката без расписивања тендера и учешћа локалних самоуправа и за арбитрарно располагање и продају општих добара, те би у том контексту имао несагледиво штетне последице по положај и интересе српског народа у Покрајини. Поменутим законом који је усвојен противно процедури за усвајање закона од виталног интереса за заједнице, обесмишљава се Заједница српских општина, будући да се њиме задире у надлежности које су према споразуму сасвим експлицитно припале будућој Заједници.

Јасно је да ова легислативна провокација Приштине има за циљ да од Заједнице српских општина начини празну љуштуру и да онемогући Србе да одлучују о економском развоју и просторном планирању у својим срединама. Отимачина српске имовине на Косову и Метохији, попут пропалог покушаја отимања туристичког комплекса на Брезовици, не може се легализовати никаквим законом због чега је неопходно вратити се за преговарачки сто јер од оваквих једностраних аката нико не може да има корист.

Ситуацију на Косову и Метохији и даље карактерише хронични недостатак физичке и правне сигурности за Србе, посебно за интерно расељена лица која су се вратила или желе да се врате у места претходног пребивалишта. Интерно расељеним лицима онемогућено је да учествују у изради Закона о косовској агенцији за упоређивање и верификацију имовине који представља још један недопустив и застрашујућ пример покушаја легализације отимања српске имовине а и у директној је супротности са договором о катастру који је постигнут у оквиру дијалога под окриљем ЕУ. Постоје хиљаде случајева у којима су се Албанци путем фалсификоване документације уписивали у катастар као власници поседа интерно расељених лица. Поред тога, нису предвиђени никакви посебни механизми за обавештавање расељених лица о поступцима који се воде поводом њихове имовине. Још један метод одвраћања од повратка, посебно у региону Пећи, јесте пласирање информација у косовским медијима о подизању оптужница за ратне злочине против већег броја Срба, готово по правилу интерно расељених лица која су се пријавила за повратак. Повратници су константно изложени нападима, а уз све чешћу употребу ватреног оружја и експлозивних направа, бележе се и учестали напади на православна гробља и спомен-плоче отетим и убијеним цивилима. Поврх тога, и даље су присутни покушаји спречавања интерно расељених лица да обележавају верске празнике, као што је био случај у Ђаковици и Мушутишту.

Такође, на Косову и Метохији је присутан драстично појачан верски екстремизам са елементима тероризма и деловања радикализованих екстремиста који се враћају са ратишта из формација терористичких група. С друге стране, на поларизованој политичкој сцени евидентан је тренд даљег заоштравања и „сузавац демократије", уз континуирано насиље према припадницима српске и других не-албанских заједница. Другим речима, безбедност на Косову и Метохији одувек је била нестабилна и подложна ескалацији насиља, а по правилу су најугроженији повратници у национално мешовитим срединама. У том контексту, не могу се разумети разлози из којих се у извештају генералног секретара смањује простор и фокус посвећен запажањима у погледу безбедности. У том смислу, предлажемо да се у кварталне извештаје генералног секретара унесу нова поглавља посвећена положају заједница јужно од Ибра, утврђивању препрека које отежавају или онемогућавају повратак интерно расељених, имовинским правима и борби против некажњивости етнички мотивисаних злочина. Уз то истичем да сувопарно статистичко изношење парцијалних евиденција о нападима на живот и имовину припадника не-албанских заједница представља релативизацију цивилизацијски недопустиве појаве, а то је прогон по етничкој и верској основи. Поред статистике, било би корисно да у извештају буде дат и приказ институционалног реаговања надлежних полицијских, тужилачких и правосудних органа у смислу истраге, откривања извршиоца, подизања оптужница, кривичног или прекршајног процесуирања, врсте изречене казне заједно са правоснажношћу и извршењем, код кривичних дела мотивисаних етничким елементом. Без институционалног реаговања, сви напади и друга кривична дела против Срба се деперсонификују и своде на статистику, што дугорочно водипривикавању на климу некажњивости за етнички мотивисане злочине против Срба. У том смислу било би врло илустративно видети статистику о процентуалном решавању ових криминалних аката.

Бројни су и примери скрнављења духовне баштине српског народа на Косову и Метохији. Последњи такав пример јесте случај подметања пожара у Храму Христа Спаса у Приштини, почетком септембра, који сам поменуо и прошли пут у свом иступању. Да подсетим, реч је о недовршеном храму који је претворен у јавни нужник и простор у коме се снимају музички спотови оскудно одевених локалних певачица. Као да то није било довољно, у најновијем инциденту, непозната лица су провалила у храм и подметнула пожар. Овај инцидент, који је за најоштрију осуду, директна је последица одбијања косовских власти и полиције да поставе сталну заштиту пред храмом који је у више наврата био изложен провалама и скрнављењу. Овоме су претходили протести групе косовских Албанаца против храма, што је само једна у низу акција против Српске Православне Цркве и српског народа на Косову и Метохији који је већ 17 година изложен систематском, етничком терору. Циљ је да се уништи Храм Христа Спаса као једини преостали симбол и траг присуства православног хришћанства у центру Приштине, у граду у коме је пре 1999. живело преко 40 000 Срба, као што је уништено или протерано све што је српско у овом граду као и у многим другим градовима на Косову и Метохији. Приштинске власти су недељама пре тога прекопавале сваки центиметар око храма, у настојању да нађу начин да га повежу са ратним злочинима, а кад им то није пошло за руком, уследио је пожар. Екстремисти који позивају на рушење храма или на његово одузимање од СПЦ и промену његове намене, позивају на наставак етничког чишћења, негирање основних верских права и слобода српском народу али и основних цивилизацијских норми савременог света. Тиме се додатно распирује етнички и верски екстремизам и радикализам на штету процеса стабилизације и помирења. Овакви акти најбоље сведоче какав је заиста однос Приштине према културној и верској баштини Срба. То је истовремено показатељ колико је Србија била у праву када се противила чланству Косова у Унеску. Они који руше, пале и скрнаве српске цркве не могу бити њихови чувари. Ваљда то сада виде и оне земље које су подржале улазак Косова у Унеско, ваљда виде коме су хтели да повере заштиту српског наслеђа у Покрајини.

Даме и господо,

Услед непостојања елементарних услова за одрживи повратак, број повратника у Покрајину и даље је поражавајуће мали. Може се слободно рећи да је ово заједнички неуспех свих актера инволвираних у процес повратка. Сви сносимо одговорност да то променимо и створимо услове у којима ће расељенима не само декларативно, већ истински бити остављен избор између повратка и локалне интеграције. За то је нужно да у месту повратка буду испуњени елементарни услови у смислу личне и имовинске безбедности. Владавина права, одсуство дискриминације, поштовање у пуној мери основних људских и грађанских права и искорак из политика чији је циљ продубљивање јаза међу заједницама на националној и верској основи представљају темељне претпоставке нормализације односа и решавања питања интерно расељених лица са Косова и Метохије. Важно је да се, и поред бројних проблема са којима се свет суочава, укључујући и актуелну избегличко-мигрантску кризу, интерно расељена лица са Косова и Метохије не изгубе из фокуса међународне заједнице, посебно УН, пре свега имајући у виду да је управо ово питање изричито обихваћено мандатом мисије УН у Покрајини. Међународна заједница не сме дозволити да ови људи буду заборављени. Није довољно само констатовати неприхватљиво низак степен повратка, већ анализирати разлоге неуспеха, у којима пресудну улогу има чврст став већинске заједнице али и њихових политичара о неприхватању повратка интерно расељених Срба. Подсећамо, стварни одрживи повратак остварило је тек неких 4.000 расељених Срба (1,9%). Један од разлога је и занемаривање заједница јужно од Ибра које доприноси њиховој изолованости, запостављености и безизгледности.

Сваки следећи пут кад представник Приштине изговори опште оптужбе о наводном геноциду и етничком чишћењу Албанаца сетите се да су Срби, од 427 насеља у којима су живели до 1999. године, из укупно 311 њих протерани. Више од 220.000 њих. Сетите се жртава монструозних злочина трговине људским органима, о којима је сведочио известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти у свом извештају. Сетите се и киднапованих и несталих Срба и других не-Албанца са простора Косова и Метохије, укључујући око 570 њих чија се судбина и данас, 17 година после сукоба, не зна, и више од 1000 Срба убијених од 1999. чији је број правоснажно осуђених убица још увек раван нули.

Сетите се и мученика оца Харитона који је зверски убијен јуна 1999. године у мом родном Призрену, коме је глава одсечена на исти начин како данас, на згражавање читавог света, то чине терористи Исламске државе, убијајући своје недужне жртве. Обезглављено тело оца Харитона нађено је са поломљеним рукама и кичмом и убодима ножем у пределу срца, ужасним сведочанствима мука у којима је пострадао од руку албанских екстремиста.

Сетите се и мартовског погрома 2004.г. када је, упркос међународном присуству у Покрајини, убијено 19 Срба, а 900 њих повређено. Том приликом запаљено је 935 српских, ромских и ашкалијских домова, 6 градова и 10 села етнички је очишћено, из својих домова протерано је око 4000 људи, а срушено, запаљено и оскрнављено 35 светиња, од којих је већина подигнута још у 14. веку. Тог марта спаљен је Девич, задужбина српског деспота Ђурађа Бранковића подигнута око 1434. године, а палитељи Богородице Љевишке која се налази на Унесковој листи светске баштине палили су аутомобилске гуме не би ли ватра брже прогутала неке од најлепших икона из прве половине 14. века, што је светска културна баштина.

Сетите се бројних случајева вандалских напада на српску културну и религијску баштину широм Покрајине недостојних модерне Европе и цивилизованог света. Од јуна 1999. године, дакле после престанка оружаних сукоба, до данас, 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као и културно-историјских споменика били су мете напада. На простору Косова и Метохије уништена су 174 верска објекта и 33 културно-историјска споменика. На већини православних гробаља не постоји готово ниједан неоштећен споменик. Јужно од Ибра није остао читав ниједан споменик из српске историје. Ни у једном граду јужно од Ибра данас нема улице са српским именом, док се улице истовремено називају по припадницима ОВК и осведоченим терористима и починиоцима монструозних злочина. Порука која се тиме шаље Србима је крајње јасна. Они који су вас убијали и протеривали сада имају право да се називају националним херојима у чију славу се подижу споменици и дају називи улицама и другим јавним објектима. Многобројни примери институционалног насиља на данашњем Косову део су стратегије затирања трагова вековног трајања српске државе и народа на овом простору, чиме се настоји дати подршка легализацији резултата етничког чишћења српског народа.

Уважени чланови СБ, сваки пут када представници Приштине пред овим цењеним телом понављају своје лажне тврдње полазећи од тога да хиљаду пута изговорена лаж постаје истина, сетите се свега што сам малопре рекао. Те лажи не могу променити чињеницу да Косово није и не може бити држава. То што ви називате "државом" је ништа друго до продукт кршења међународног права, принципа Повеље УН и постулата на којима је утемељена модерна цивилизација. Етничко чишћење, масовно кршење људских и грађанских права не-албанског становништва, уништавање културног наслеђа које не припада само српском народу, већ европској и светској културној баштини, ето то су темељи самопроглашене лажне државе Косово.

Најбоља потврда цивилизацијске незрелости оних који се представљају као лидери албанског народа на Косову и Метохији јесте и недавно усвајање од стране косовског парламента документа циничног наслова „Резолуција о заштити вредности ОВК". Полазна теза овог срамног документа је да је злочин позитивна друштвена вредност. Ако се вредношћу може назвати пљачкање, отимање, злостављање, мучење и убијање цивила и постављање заседа новинарима и санитетским возилима, онда терористичка ОВК заиста заслужује да јој парламент привремених институција самоуправе у Приштини посвети резолуцију. Није познато да је иједна скупштина на свету, осим можда током Другог светског рата, усвајала резолуције којима се славе злочинци и терористи, али парламент у Приштини је још једном успео да буде јединствен. У овој резолуцији нећете наћи чак ни траг осуде тероризма и насиља, у њој се наравно не помиње „жута кућа", где су живим људима вађени органи, ни отмице, силовања и покољи српских и других неалбанских цивила, што су праве тековине и вредности којих је ОВК баштиник. Из тог разлога, уважени представници држава чланица СБ, који сте истовремено и представници цивилизованих друштава, овакав чин највишег законодавног тела у Приштини заслужује најснажнију осуду. Управо је на овај начин парламент у Приштини послао јасну поруку целој међународној заједници, а и вама који овде седите, шта мисли о Специјалном суду а шта о злочинима ОВК, које би баш тај новоформирани суд требало да верификује и санкционише. Ово значи да парламент у Приштини који је усвојио потребну регулативу за отпочињање рада Специјалног суда у Хагу, већ на самом почетку овог процеса недвосмислено даје до знања шта можемо да очекујемо у даљем процесу утврђивања одговорних за злочине почињене над Србима и другим не - Албанцима. Ово истовремено показује да посете Хашима Тачија споменику жетеоцима убијеним на пољу јула 1999. године у Старом Грацком, као и споменику деци убијеној у Гораждевцу 2003. године док су се играла на сеоском потоку није ништа друго до чин једнократног и неуспелог политичког маркетинга, те да је у најмању руку претерана и преурањена оцена из извештаја који је пред нама да је ово „пример за мењање става у ширем контексту, који уводи оптимизам за потенцијал за успешно помирење на нивоу друштва". Подсетићу да за ове злочине нико није одговарао а сва је прилика да никад и неће, те да ће време показати да ли ће ове посете бити преточене у неки опипљив позитиван помак у смислу унапређења безбедности и поштовања права не-албанских заједница.

Господине председниче,

Наша страна ће, у интересу регионалне стабилности, наставити дијалог Београда и Приштине. Дијалог чији су примарни циљеви решавање свакодневних, животних проблема људи који на Косову и Метохији живе и нормализација односа, а не дијалог који се злоупотребљава као платформа за наметање независности Косова. Подсећам да је суштина сваког дијалога, па и овог у Бриселу, да се постигне заједнички договор а не да се решења намећу. Улога међународне заједнице је да помогне у постизању компромиса, а не да помаже једној страни да наметне своје интересе. То се пре свега односи на Заједницу српских општина, као пресудно питање за српску заједницу на Косову и Метохији. Србија неће никада признати једнострано проглашену независност Косова, али ће наставити политику мирног решавања овог питања, на бази одговорног приступа и уз пуно спровођење постигнутих договора у оквиру Бриселског дијалога. Без обзира на бројне изазове и учестале демонстрације одсуства конструктивности и изражене склоности ка штетним унилатералним потезима друге стране, и даље ћемо посвећено радити на нормализацији односа. Не желимо да ситуација на Косову и Метохији буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона, и зато ћемо се и даље предано ангажовати на мирном решавању несугласица, свесни да је пред нама дуготрајан процес, у којем, да ствар буде тежа, често немамо одговарајућег саговорника који са нама дели визију другачијег, помирењу, владавини права и демократским вредностима истински посвећеног региона. Даме и господо,

Позивам државе које нису признале једнострано проглашену независност Косова да, упркос притисцима које многе од вас трпе, останете доследни у свом принципијелном поштовању међународног права, Повеље УН-a и врховног ауторитета СБ УН-a на плану очувања међународног мира и безбедности, чија резолуција 1244 (1999) потврђује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије. Имајте на уму да је подршка међународне заједнице кључ успеха дијалога Београда и Приштине. Свака промена става држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова би негативно утицала на даљи конструктиван приступ страна у дијалогу и на имплементацију постигнутих договора. Истовремено позивам и оне државе које су признале једнострано проглашену независност Косова да ову своју одлуку озбиљно преиспитају и на тај начин дају допринос настојањима да се за питање Косова и Метохије изнађе обострано прихватљиво решење. То је оно што тражимо. Прилику за дијалог и договор уместо унилатерализма. А од вас, цењених чланица Савета безбедности, очекујемо да подржите оваква настојања у духу вредности које оличавају Уједињене нације, и да не дозволите да будете заварани пропагандним манипулацијама и лажима које изнова слушамо од представника привремених институција самоуправе на Косову на седницама Савета безбедности.

Желим, на крају, још једном да истакнем да је Србија искрено опредељена за мир, дијалог, помирење и регионалну стабилност. Једном речју, за трајна решења која ће водити у будућност , уместо сукоба из прошлости.

Захваљујем на пажњи."


Верзија за штампу
Вести
Aмбасадор А. Накић је предао акредитивна писма председници Словачке З. Чапутовој, 27. март 2024. године
Блиска сарадња између Србије и Словачке ће се наставити и у наредном периоду
Обележавање 25 година од НАТО агресије - Жилина, 24. март 2024. године
Амбасадор А. Накић са Л. Паризеком, председником Савета Словачких експортера - Еxporteri о јачању економске сарадње Србије и Словачке
Aмбасадор А. Накића се састао са С. Јованковичем председником Удружења Словака из Југославије и М. Демаком председником Удружења Старопазовчана у Словачкој
Амбасадор Александар Накић уручио указ о одликовању од стране председника Р. Србије Александра Вучића почасном конзулу Србије Мојмиру Врлику
Састанци амбасадора А. Накића са представницима српских удружења у Словачкој
Амбасадор Александар Накић је предао копије акредитивних писама, 22. фебруара 2024. године
Светосавска академија одржана у Амбасади Р. Србије у Братислави, 3. фебруара 2024.
Додела државног одликова Словачке Еви Хусариковој, сликарки наиве из Србије
Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Мнннстарства културе Р . Србије за 2024. годину
Председник Вучић примио Орден првог степена Словачке Евангеличке а.в. цркве
Министар Дачић примио у опроштајну посету амбасадора Словачке
Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер, Словачка Република, 26. и 27. октобар 2023. године
Изложба наивног сликарства уметника из Ковачице у Брезну
Амбасада Србије у Словачкој партнер пројекта „Амбасада младих“
Представљање међународног сајма „Винска визија Отворени Балкан“ на највећем словачком фестивалу вина Danube Wine Challenge
Амбасада Р. Србије је узела учешће на Дану отворене дипломатије који је организовало словачко Министарство иностраних и европских послова
Међународна изложба слика „Словенске импресије-жена“, 15. јун 2023. године
Претпремијера филма „Лето када сам научила да летим“ у Братислави
Отвoрeна изложба „Јасеновац”, у Музеју Холокауста у Сеређу, 4. априла 2023. године
Промоција српске шљивовице „Јелички дукат“ у Словачкој
Предавање М. Барловић на Економском универзитету у Братислави
Светосавска академија одржана у Амбасади Р. Србије у Братислави, 11. фебруара 2023.
Традиционална изложба слика наивних уметника из Србије у Братислави
Амбасада Републике Србије подржава кампању Уједињених нација за окончање насиља над женама и девојчицама
М. Барловић, привремени отправник послова Амбасаде, на отварању изложбе „Словачка наивна уметност из српске Војводине“ у Мартину
ППВ и МСП Дачић са председником Одбора за спољне послове Народне скупштине Словачке Републике
„Вече српске књижевности“ одржано у Братислави, 11. новембра 2022. године
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Словачкој
М. Барловић са посланицима Народне скупштине Словачке Републике Ј. Ваљовом и М. Сврчеком о унапређењу сарадње
Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер, Словачка Република, 26. и 27. октобар 2022. године
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК
Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству у периоду спровођења пописа од 1. до 31. октобра 2022. године
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Дан српског јединства, слободе и националне заставе - 15. септембар
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Бициклиста - хуманитарац Златко Јовановић посетио амбасаду Р. Србије у Братислави
Млади спортисти Србије на Европском олимпијском фестивалу младих
М. Барловић у посети "Словачкој легалној метрологији"
Отправник послова а.i. Д. Зуровац се састао са В. Станком, директором European Institute of Bussines and Public Education
Председник Вучић учествовао на GLOBSEC 2022 Форуму
Честитка председнице Словачке Републике поводом преузимања функције председника Републике Србије
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма
М. Барловић учествовала на комеморативном обележавању 103. годишњице смрти М.Р. Штефаника
М. Барловић, отправник послова Амбасаде, на отварању изложбе П. Хајка у Мартину
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
Изложба слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице у Етнографском музеју у Мартину
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ
Амбасада Србије и Архив Војводине заједно раде на унапређењу односа са Словачком
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Опроштај пријатеља
Мирославу Демаку уручена Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије
„Пријатељ Словачке“ - интервју амбасадора М. Бабића за специјално издање новина Hlavne spravy
Интервју министра Н. Селаковић за часопис Димензие
„Живела Србија“ и „Y viva España“ - састанак са амбасадорком Краљевине Шпаније гђом Лореом Арибалзага Себаљос
Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону за 2021. годину
Сусрет aмбасадора Момчила Бабића са почасним конзулом Србије у граду Мартину Мојмиром Врликом
Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију
Словачка наставља да чврсто подржава Србију по питању КиМ и европских интеграција
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ
Србија унапређује сарадњу са Вишеградским фондом
Обележавање 11. новембра Дана победе
Атанасковић на X заседању Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике
Атанасковић: Словачки привредници заинтересовани да дођу у Србију
Атанасковић у дводневној посети Словачкој
Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Селаковић обишао Српско војничко гробље у Великом Међеру
11. НОВЕМБРА У 11 САТИ НА ГРОБЉУ У ВЕЛИКОМ МЕЂЕРУ ОБЕЛЕЖАВАМО ДАН ПОБЕДЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ!
Oбележавањe стогодишњице смрти словачког писца Павола Орсага Хвиездослава
Интервју министра Н. Селаковића за Радио телевизију Словачке, дат приликом званичне посете Словачкој, 28. октобра 2021.
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Министар Н. Селаковић договорио са министром И. Корчоком одржавање великог пословног форума у Р. Србији, почетком 2022. године
Клуб пријатеља српске културе са новим члановима и плановима
Селаковић: Словачка подршка Србији по свим питањима од виталне важности
Селаковић разговарао са представницима удружења Срба у Словачкој
Селаковић са члановима Клуба пријатеља српске културе
Селаковић позвао словачке компаније да инвестирају у Србији
Министар Селаковић са председником словачке владе о јачању економске сарадње
Селаковић захвалио Словачкој на чврстом и принципијелном ставу по питању КиМ
Селаковић: Словачка један од наших најснажнијих подржаваоца на ЕУ путу
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Састанак са делегацијом општине Ковачица и почасним конзулом Србије у Словачкој
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
Састанак са амбасадором Ирске Њ.Е. г. Дермотом МекГаураном
Одлична политичка и економска сарадња Србије и Словачке
Амбасадор М. Бабић се сусрео са М.Павликовом и З.Гадушовом са Универзитета Константина Филозофа у Нитри
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Амбасадор Бабић на пријему поводом посете Папе Франциска Словачкој
Амбасадор Бабић је учествовао на меморијалном догађају поводом Дана сећања на жртве холокауста и расног насиља
Сусрет амбасадора М. Бабића са Л.Шкварењиновом, председницом Словачко-српске асоцијације Дунав, 09. септембар 2021.
Словачка неће признати једнострано проглашену независност тзв. „Косова“
Односи Србије и Италије су у сталном узлазном тренду
Председник Вучић на Бледском стратешком форуму
Разговор са Р. Бужеком, директором Политичког сектора Министарства иностраних и европских послова Словачке
Амбасадор Бабић је учествовао на централној манифестацији обележавања Словачког народног устанка у Банској Бистрици
Амбасадор Бабић положио венац на меморијални споменик Словачком народном устанку у Братислави
Амбасадор М. Бабић се састао са М. Соболом, председником удружења Servare et Manere
Разговор са Л. Паризеком, председником Савета Словачких експортера - Еxporteri и бившим државним секретаром Министарства спољних и европских послова
Откривена спомен плоча Вуку Караџићу у Братислави
Амбасадору Републике Србије у Словачкој Републици, г. Момчилу Бабићу, уручена Медаља дрво мира
СТОГОДИШЊИЦА СМРТИ Њ.К.В. КРАЉА ПЕТРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА
ВЕК ОД СМРТИ КРАЉА ПЕТРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА
Јан Коњиарек (30. јануар 1878, Водеради - 4. мај 1952, Трнава)
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
IN MEMORIAM - МИРОСЛАВ БИЕЛИК
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
Селаковић: Снажна подршка В4 европској перспективи западног Балкана
Потписан Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Савета словачких извозника - Експортери
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Амбасадор М. Бабић је присуствовао виртуелној церемонији почетка градње развојног центра и пробне производње погона фирме InoBat
Амбасадор Момчило Бабић узео учешће на виртуелној конференцији „Дан иновација“ на којој је представљена словачка фирма Aliter Technologies
Сусрет амбасадора М. Бабића са Л.Шкварењиновом, председницом Словачко-српске асоцијације Дунав, 25. мај 2021.
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Састанак са амбасадором Народне Републике Кине Њ.Е. г. Сун Лијиеом
Сусрет са посланицима Народне Скупштине Словачке Републике Јаном Ваљовом и Милошем Сврчеком
Сусрет aмбасадора Момчила Бабића са почасним конзулом Србије у граду Мартину доц. др Мојмиром Врликом
Амбасадор М. Бабић положио венац поводом обележавања Дана победе, 9. маја 2021.
Вучић: Европу сматрамо нашом кућом
Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу
Дневни лист "СМЕ" о успешности вакцинације у Републици Србији
Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду
Састанак са амбасадором Руске Федерације Њ.Е. г. Игором Борисовичом Братчиковом
Састанак са амбасадором Републике Турске Њ.Е. г. Јунусом Димирером
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Aмбасадор Момчило Бабић узео учешће и обратио се на виртуелној конференцији „Дан иновација“ на којој је најављена инвестиција фирме InoBat u Србију
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохиј
Састанак са шефом Делегације Европске уније
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Република Србија у Месецу Франкофоније
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Aмбасадор Момчило Бабић узео учешће на виртуелној конференцији „Дан иновација“ на којој је представљена словачка фирма Slido
Видео поводом Дана државности Републике Србије
Амбасадор Уједињеног Краљевства, Њ.Е. г. Најџел Бејкер посетио је Амбасаду Србије у Братислави
Селаковић: Не одустајемо од чланства у ЕУ
Састанак са министром спољних послова Словачке Републике
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић: Пријатељски односи Србије и Словачке
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Састанак са амбасадором Словачке Републике
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Односи Србије и Словачке традиционално добри и пријатељски
Конкурс Министарства културе и информисања РС за финансирање и суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Селаковић са амбасадорима земаља Вишеградске групе
Селаковић са руководством Дунавске комисије у Будимпешти
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Патријарх Иринеј се упокојио у Господу
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката
Дигитални садржаји у области културе
Пријем поводом Дана државности Р. Србије, Братислава, 20. фебруар 2020.
Откривена биста Николе Тесле у Словачком радију
Министар И. Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави
Народна банка Србије израдила Финансијски водич за повратнике
„Јасеновачки мученици“ - литургија, предавање о логору у Јасеновцу, изложба слика и концерт хора, у Кошицама 8. децембра и Прешову 9. децембра 2019. године
Телеграм саучешћа министра Дачића поводом несреће која се догодила у Словачкој
Амбасада Р. Србије je узела учешће у пројекту „Хуманитарни дипломатски базар“, 24. новембра 2019, у Братислави
Изложба слика наивних уметника из Ковачице, Банска Бистрица
Укинуте визе за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша
Обележена годишњица страдања цивила и војника у логору Велики Међер и војничком гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици, 26-27. октобар 2019. године
Словачки пољопривредни универзитет у Нитри доделио почасни докторат проф. др Ј. Кишгецу
Министар спољних послова Ивица Дачић током посете Словачкој положио венце на Српском гробљу у Великом Међеру
Министри Дачић и Лајчак потписали Споразум о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама
Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао са словачким министром Мирославом Лајчаком
Амбасадор М. Бабић се састао са челницима ЖФК Спартак из Суботице и пружио им подршку у одлучујућем мечу за пласман у УЕФА Лигу шампиона
Отворена изложба српских илустратора књига за децу у Међународној установи уметности за децу „Бибиана“ у Братислави, 1. август 2019.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој
Концерт Немање Радуловића, 7. августа 2019. у Старој тржници, Братислава
Студијска посета антикорупцијским институцијама Републике Словачке
Председник Р. Србије Александар Вучић учествовао је на форуму GLOBSEC 2019
Министар Ивица Дачић учествовао је на Годишњем састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави
Обележавање сто година од смрти генерала М.Р.Штефаника
Амбасадор М. Бабић посетио град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору
Скуп поводом годишњице НАТО бомбардовања у Тренчианским теплицама
Млади Словаци против бомбардовања Србије
Откривање споменика српском просветитељу Доситеју Обрадовићу у Модри
Изложба фотографија ,,Хиландар’’ у Трнави
Прослава Дана државности Републике Србије
Успешна промоција Београда и Србије на 25. Међународном сајму туризма „ITF SLOVAKIATOUR 2019“
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
Изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’ у Амбасади Републике Србије у Братислави
Изложба радова из колекције Галерије 73 у Писторијевој палати у Братислави
Посета Ане Брнабић председника Владе Републике Србије Словачкој Републици, 11. децембра 2018. године
Промоција књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија израза идентитета“ и отварање изложбе наивних сликарки из Ковачице у Народној банци Словачке
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Представљање српских писаца на Међународном сајму књига у Братислави
Амбасадор М. Бабић разговарао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом
Амбасадор М. Бабић се састао са Р. Рашијем, потпредседником Владе Словачке
Изложба српских наивних уметница на Филозофском факултету у Нитри
Обележавање стогодишњице краја Првог светског рата, Братислава – Петржалка
Састанак амбасадора М. Бабића са државним секретаром Министарства животне средине Н. Курилом
Укинуте визе за држављане Антигве и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобага
Обележена годишњица страдања цивила и војника у Логору Велики Међер и војничком гробљу Петржалка у Словачкој
Посета ДС Н. Стевановића Словачкој: Србија унапређује економску и политичку сарадњу са Словачком
Презентација књиге "Дечак из грашка"
Одлука Владе Исламске Републике Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета српском гробљу у Великом Међеру
Посета Заштитника грађана г. Зорана Пашалића Словачкој и Амбасади Р. Србије у Братислави
Амбасадор М. Бабић је имао састанак са бившим председником Словачке И. Гашпаровичем
Амбасадор М. Бабић је одао пошту жртвама холокауста
Амбасадор М. Бабић је обишао мост Слободе и сусрео се са његовим идејним творцем инжењером и архитектом М.Белачком и главним техничарем К.Конечним
Успостављање сарадње између Универзитета Константина Филозофа у Нитри и српских образовних институција
Амбасаду Србије је посетила делегација иницијатора за постављање споменика Н. Тесле у Братислави и М.Р. Штефаника у Београду
Бивши председник Словачке Р. Шустер у посети Амбасади Србије
Централна манифестација посвећена обележавању 74. годишњице од почетка Словачког народног устанка у Бањској Бистрици, 29. августа 2018. године
Обележавање 74. годишњице Словачког народног устанка у Братислави, 27. август 2018. године
Обележавање 74. годишњице словачког народног устанка у Тренчинском самоуправном региону, 25. август 2018. године
Амбасада Републике Србије је учествовала на хуманитарном такмичењу традиционалних супа и чорби које је одржано у Трнави
Туристичка промоција Србије, Војводине, Београда, Новог Сада и Ниша у Братислави и Мартину, од 9. до 12. јула 2018. године
Изложба о резултатима сарадње Кина + 16 земаља централне и источне Европе
Предаја акредитивних писама амбасадора Србије проф. др М. Бабића председнику Словачке А. Киски
Билатералне консултације конзуларних служби Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике, Братислава, 14. јун 2018. године
Посета председника Народне скупштине Словачке Републике А. Данка Републици Србији, 6. и 7. јуна 2018.
Историјско обраћање Андреја Данка председника Народне скупштине Словачке Републике у Народној скупштини Републике Србије, 7. јуна 2018. године
Додељивање почасног доктората проф. др Џозефу Вангу на Универзитету Коменски у Братислави
Обележавање стогодишњице страдања словачких војника током Првог светског рата у Крагујевцу, Тренчин, 7. јун 2018. године
Одржано 8. заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике, 4. и 5. јуна 2018. године у Братислави
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Изложба словачког наивног сликарства из Србије у седишту УН у Њујорку
Промоција књиге „Евангелистичка црква Словака у Србији“, 13. мај 2018. у Братислави
ДАНИ СТАРЕ ПАЗОВЕ У БРАТИСЛАВИ 2018, 11. – 12. МАЈA 2018.
Обележавање Дана победе и 73 године од окончања Другог светског рата
Обележавање Дана победе над фашизмом
Обележавање 99. годишњице погибије генерала др Милана Растислава Штефаника
Изложба слика мајстора наивног сликарства из Ковачице у Братислави
Обележавање 99. годишњице погибије генерала др Милана Растислава Штефаника
Предаја копија акредитивних писама амбасадора Републике Србије проф. др Момчила Бабића државном секретару у Министарству иностраних и европских послова Републике Словачке Лукашу Паризеку
Обавештење о ступању на снагу Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закона о јединственом матичном броју грађана, 3. мај 2018. године
Информација о новој платформи за праћење програма јавног медијског сервиса Радио-телевизије Србије, 19. март 2018. године
Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, 13. март 2018. године
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузију, носиоце обичних пасоша, 13. март 2018. године
Одлука Владе Републике Колумбије о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, 13. март 2018. године
Опроштајни пријем амбасадора Републике Србије Шанија Дермакуа код прве државне секретарке у Министарству финансија Словачке Републике Дане Меагер, Братислава, 16. фебруар 2018. године
Опроштајни пријем амбасадора Републике Србије Шанија Дермакуа код државног секретара у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике Лукаша Паризека, Братислава, 15 фебруар 2018. године
Министар одбране СР Петер Гајдош разговарао са српским амбасадором Шанијем Дермакуом Братислава, 13. фебруар 2018. године
Пријем поводом Дана државности Р. Србије Братислава, 12. фебруар 2018. године
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадина, Републике Парагвај и Републике Колумбије
Опроштајни сусрет амбасадора Ш. Дермакуа са министром рада, социјалних питања и породице Словачке Јаном Рихтером, 7. фебруар 2018. године
Отварање самосталне изложбе Павела Хајке Братислава, 6. фебруар 2018. године
Отварање изложбе академског сликара Михала Ђуровке у галерији Универзитетске библиотеке у Братислави, 5. фебруар 2018. године
Информација о условима запошљавања држављана Републике Србије у Словачкој Републици
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Гватемале, носиоце дипломатских и службених пасоша
24. Међународни сајам туризма у Словачкој – ITF SLOVAKIATOUR Братислава, 25-28. јануар 2018. године
Отварање Конзулата Републике Србије у граду Мартину на челу са почасним конзулом др Мојмиром Врликом, 22. јануар 2018. године
Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије за носиоце обичних пасоша
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша
ДАН СЕЋАЊА НА ПРОГНАНЕ И СТРАДАЛЕ У ВОЈНО-ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА"
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Словачке Републике о сарадњи у области одбране
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Одлука Владе Републике Србије о уласку без виза носиоца страних путних исправа
Архива вести