| |     ћирилица | english  
Naslovna
Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učinila je 11. decembra 2018. zvaničnu posetu Slovačkoj Republici, tokom koje se sastala sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i predsednikom Vlade Peterom Pelegrinijem. Predsednica Vlade A.Brnabić je zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetila “Klijentski centar” Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde su predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti, a zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom otvorila je izložbu naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice.

Nakon sastanka sa premijerom Slovačke P. Pelegrinijem, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijera upoznala sa situacijom u kojoj se Srbija nalazi u vezi sa taksama koje je uvela Priština, kao i sa ogromnom zabrinutošću Beograda zbog najava o formiranju takozvane "vojske Kosova". Na konferenciji za novinare istakla je da Srbija to smatra najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo da uđemo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan i opredeljeni smo za dijalog, naglasila je premijerka. Ona je prenela da je uputila molbu premijeru Slovačke da ta zemlja utiče u Evropskoj uniji na to da se Priština vrati dijalogu, a ne da podiže barijere. Zahvalni smo Slovačkoj i na stavu o tzv. "vojsci Kosova", dodala je Brnabić, podsetivši na to da je Slovačka jedna od pet članica Unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna. To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost, rekla je ona. Brnabić je istakla da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u južnoj pokrajini u 21. veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku. Idu praznici, a mi ne znamo da li će Srbi na Kosmetu imati grejanje i lekove, i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo, navela je predsednica Vlade. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelan stav. Prenela sam premijeru Slovačke zahvalnost srpskog naroda. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglasila je ona.

Premijer P. Pelegrini je poručio da se Slovačka izričito protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, i naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne menja. Dijalog vidimo kao jedini put, istakao je on i istovremeno ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s pitanjem formiranja "vojske Kosova" negativna. Zato smatram da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU, naveo je Pelegrini. Slovačka će, kako je dodao, iskoristiti svoje instrumente u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja. On je naglasio da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa na to da će biti poštovan partner u Evropi. Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije, zaključio je premijer Slovačke.

Predsednik Vlade Ana Brnabić susrela se sa predsednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom, tokom koga su glavne teme razgovora bile podrška inovacijama i start up kompanijama. Predsednik A. Kiska se interesovao o aktuelnoj situaciji u Republici Srbiji, javnoj podršci za pridruživanje EU i stavu javnosti prema NATO. PV A. Brnabić se zahvalila za podršku Slovačke u procesu integracije Srbije u EU i istakla da je to prioritet spoljne politike Srbije. Ona je ovom prilikom upoznala sagovornika sa najnovijim događanjima u regionu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je, u nastavku posete Slovačkoj, „Klijentski centar“ Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom. Nakon obilaska centra, D. Sakova je predstavila slovačka iskustva u razvoju i jačanju elektronske uprave, modernizaciji javne administracije i sajber bezbednosti. Premijerka Srbije je tom prilikom istakla da je moderna i transparentna javna uprava jedan od prioriteta u njenom radu. Ona je, predstavljajući najvažnije rezultate u kreiranju eUprave u Srbiji, navela da efikasna eUprava, u čijem su fokusu građani i privreda, predstavlja i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije. Obilasku „Klijentskog centra“ prisustvovao je i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom zvanične psoete Slovačkoj otvorila je u Pistorijevoj palati u Bratislavi, zajedno sa ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice. Brnabić je izrazila zahvalnost svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, najavivši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskovu listu kulturne baštine u toku naredne godine. Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali je Kovačica samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, naglasila je premijerka. Ona je istakla da su u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila ministarstva policije i vojske, a da su za pametnu zemlju u 21. veku to ministarstva kulture i obrazovanja. Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom, a to je da radimo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija je lepše i bolje mesto za život, jača je i bogatija. Trudiću se da još više poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, da im pomognem da nastave stvaralaštvo, da se uključe u politički život, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi - 26. 

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: "Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom. "

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosmetu, posle mera koje je uvela Priština.


Verzija za štampu
Vesti
Оtkrivena bista Nikole Tesle u Slovačkom radiju
Ministar I. Dačić učestvovao na Ministarskom savetu OEBS-a u Bratislavi
„Jasenovački mučenici“ - liturgija, predavanje o logoru u Jasenovcu, izložba slika i koncert hora, u Košicama 8. decembra i Prešovu 9. decembra 2019. godine
Telegram saučešća ministra Dačića povodom nesreće koja se dogodila u Slovačkoj
Ambasada R. Srbije uzela učešće u projektu „Humanitarni diplomatski bazar“, 24. novembra 2019, u Bratislavi
Izložba slika naivnih umetnika iz Kovačice, Banska Bistrica, 4. novembar 2019. godine
Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici, 26-27. oktobar 2019. godine
Slovački poljoprivredni Univerzitet u Nitri dodelio počasni doktorat prof. dr J. Kišgecu
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom posete Slovačkoj položio vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru
Ministri Dačić i Lajčak potpisali Sporazum o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa slovačkim ministrom Miroslavom Lajčakom
Ambasador M. Babić se sastao sa čelnicima ŽFK Spartak iz Subotice i pružio im podršku u odlučujućem meču za plasman u UEFA Ligu šampiona
Otvorena izložba srpskih ilustratora knjiga za decu u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi, 1. avgust 2019.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj
Koncert Nemanje Radulovića, 7. avgusta 2019. u Staroj tržnici, Bratislava
Studijska poseta antikorupcijskim institucijama Republike Slovačke
Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na forumu GLOBSEC 2019
Ministar Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi
Obeležavanje sto godina od smrti generala M.R.Štefanika
Ambasador M. Babić posetio grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru
Skup povodom godišnjice NATO bombardovanja u Trenčianskim teplicama
Mladi Slovaci protiv bombardovanja Srbije
Otkrivanje spomenika srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću u Modri
Izložba fotografija ,,Hilandar’’ u Trnavi
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Uspešna promocija Beograda i Srbije na 25. Međunarodnom sajmu turizma „ITF SLOVAKIATOUR 2019“
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
Izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’ u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi
Izložba radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi
Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine
Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice u Narodnoj banci Slovačke
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Predstavljanje srpskih pisaca na Međunarodnom sajmu knjiga u Bratislavi
Ambasador M. Babić razgovarao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom
Ambasador M. Babić se sastao sa R. Rašijem, potpredsednikom Vlade Slovačke
Izložba srpskih naivnih umetnica na Filozofskom fakultetu u Nitri
Obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, Bratislava – Petržalka, 1. novembar 2018. godine
Sastanak ambasadora M. Babića sa državnim sekretarom Ministarstva životne sredine N. Kurilom
Ukinute vize za državljane Antigve i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobaga
Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka u Slovačkoj
Poseta DS N. Stevanovica Slovackoj: Srbija unapređuje ekonomsku i političku saradnju sa Slovačkom
Prezentacija knjige "Dečak iz graška"
Odluka Vlade Islamske Republike Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Poseta srpskom groblju u Velikom Međeru
Poseta Zaštitnika građana g. Zorana Pašalića Slovačkoj i Ambasadi R. Srbije u Bratislavi
Ambasador M. Babić je imao sastanak sa bivšim predsednikom Slovačke I. Gašparovičem
Ambasador M. Babić je odao poštu žrtvama holokausta
Ambasador M. Babić obišao most Slobode i susreo se sa njegovim idejnim tvorcem inženjerom i arhitektom M. Belačkom i glavnim tehničarem K. Konečnim
Uspostavljanje saradnje između Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i srpskih obrazovnih institucija
Ambasadu Srbije je posetila delegacija inicijatora za postavljanje spomenika N. Tesle u Bratislavi i M.R. Štefanika u Beogradu
Bivši predsednik Slovačke R. Šuster u poseti Ambasadi Srbije
Centralna manifestacija posvećena obeležavanju 74. godišnjice od početka Slovačkog narodnog ustanka SNP u Banjskoj Bistrici, 29. avgusta 2018. godine
Obeležavanje 74. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka SNP u Bratislavi, 27. avgust 2018. godine
Obeležavanje 74. godišnjice slovačkog narodnog ustanka u Trenčinskom samoupravnom regionu, 25. avgust 2018. godine
Ambasada Republike Srbije je učestvovala na humanitarnom takmičenju tradicionalnih supa i čorbi koje je održano u Trnavi
Turistička promocija Srbije, Vojvodine, Beograda, Novog Sada i Niša u Bratislavi i Martinu, od 9. do 12. jula 2018. godine
Izložba o rezultatima saradnje Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Srbije prof. dr M. Babića predsedniku Slovačke A. Kiski
Bilateralne konsultacije konzularnih službi Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, Bratislava, 14. jun 2018. godine
Poseta predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike A. Danka Republici Srbiji, 6. i 7. juna 2018.
Istorijsko obraćanje Andreja Danka predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 7. juna 2018. godine
Dodeljivanje počasnog doktorata prof. dr Džozefu Vangu na Univerzitetu Komenski u Bratislavi
Obeležavanje stogodišnjice stradanja slovačkih vojnika tokom Prvog svetskog rata u Kragujevcu, Trenčin, 7. jun 2018. godine
Održano 8. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike, 4. i 5. juna 2018. godine u Bratislavi
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Izložba slovačkog naivnog slikarstva iz Srbije u sedištu UN u Njujorku
Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi
DANI STARE PAZOVE U BRATISLAVI 2018, 11. – 12. MAJA 2018.
Obeležavanje Dana pobede i 73 godine od okončanja Drugog svetskog rata
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Izložba slika majstora naivnog slikarstva iz Kovačice u Bratislavi
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije prof. dr Momčila Babića državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Lukašu Parizeku
Obaveštenje o stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, 3. maj 2018. godine
Informacija o novoj platformi za praćenje programa javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, 19. mart 2018. godine
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruziju, nosioce običnih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka Vlade Republike Kolumbije o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod prve državne sekretarke u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dane Meager, Bratislava, 16. februar 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaša Parizeka, Bratislava, 15 februar 2018. godine
Ministar odbrane SR Peter Gajdoš razgovarao sa srpskim ambasadorom Šanijem Dermakuom Bratislava, 13. februar 2018. godine
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije Bratislava, 12. februar 2018. godine
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadina, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije
Oproštajni susret ambasadora Š. Dermakua sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Janom Rihterom, 7. februar 2018. godine
Otvaranje samostalne izložbe Pavela Hajke Bratislava, 6. februar 2018. godine
Otvaranje izložbe akademskog slikara Mihala Đurovke u galeriji Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, 5. februar 2018. godine
Informacija o uslovima zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvatemale, nosioce diplomatskih i službenih pasoša
24. Međunarodni sajam turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR Bratislava, 25-28. januar 2018. godine
Otvaranje Konzulata Republike Srbije u gradu Martinu na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, 22. januar 2018. godine
Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
I nju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije za nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
DAN SEĆANjA NA PROGNANE I STRADALE U VOJNO-POLICIJSKOJ AKCIJI „OLUJA"
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Odluka Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Arhiva vesti