Printer Friendly Version Razgovor ambasadora A. Nakića sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih i evropskih poslova M. Eštokom o jačanju saradnje između Srbije i Slovačke @ 22 April 2024 03:42 PM

Ambasador Aleksandar Nakić je, 19. aprila 2024. godine, imao sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih i evropskih poslova Marekom Eštokom. Sagovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima, obostranim planiranim posetama, ekonomskoj saradnji, pitanju KiM i evropskoj integraciji Srbije. Rezultati razgovora ukazuju na obostranu posvećenost jačanju saradnje i prijateljstva, kao i unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Ambasador A. Nakić je odnose ocenio kao odlične i istakao važnost jačanja ekonomske saradnje. Zahvalio se Slovačkoj na kontinuiranoj podršci po pitanju KiM i integracije u EU. Ukazao je da izuzetno cenimo slovačku podršku po pitanju zahteva za članstvo tzv. „Kosova“ u Savetu Evrope.

Državni sekretar M. Eštok se saglasio sa ocenom odnosa. Zahvalio se na odnosu koji R. Srbija ima prema slovačkoj nacionalnoj manjini, kao i na inicijativi za upis Naivnog slikarstva iz Kovačice na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO. Potvrdio je slovački stav o nepriznavanju tzv. „Kosova“ kao nezavisne države i istakao da se Slovačka snažno protivi i njegovom članstvu u Savetu Evrope.