Printer Friendly Version Sastanak ambasadora A. Nakića sa U. Rusnakom, slovačkim kandidatom za generalnog sekretara OTIF @ 17 May 2024 09:44 AM

Ambasador Aleksandar Nakić se, 16. maja 2024. godine, sastao sa Urbanom Rusnakom, ambasadorom u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova i kandidatom Slovačke za generalnog sekretara Međuvladine organizacije za međunarodne prevoze železnicom (OTIF).

Ambasador U. Rusnak je ukazao da je OTIF organizacija sa dugom istorijom, iako malo poznata široj javnosti. Predstavio je svoju kandidaturu, a kao glavni prioritet je naveo ubrzanje transporta alternativnim železničkim koridorima iz Kine u Evropu i rešavanje postojećih regulativnih prepreka. Zamolio je za podršku Srbije njegovoj kandidaturi.

Ambasador A. Nakić je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Srbije i Slovačke. Zahvalio se na poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije i evropske integracije Srbije. Istakao je razvijenu saradnju u oblasti železnice, spomenuvši da slovačke firme poput Tatravagonke uspešno posluju u Srbiji. Zaključio je da će naša strana kandidaturu gospodina Rusnaka razmotriti imajući u vidu bliske bilateralne odnose dve zemlje.