| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
_______________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Ambasador M. Babić je odao poštu žrtvama holokausta

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić je povodom obeležavanja Dana žrtava holokausta i rasnog nasilja, 7. septembra 2018, položio venac na Spomenik žrtvama holokausta u Bratislavi na Ribnom trgu.

Ceremoniji odavanja pošte žrtvama holokausta prisustvovali su i I. Gašparovič, bivši predsednik Slovačke, mnogi ministri i državni sekretari u Vladi Slovačke, predstavnici diplomatskog kora i veliki broj građana.

 


Ambasador M. Babić obišao most Slobode i susreo se sa njegovim idejnim tvorcem inženjerom i arhitektom M. Belačkom i glavnim tehničarem K. Konečnim

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić obišao je, 13. septembra 2018, biciklistički i pešački most Slobode, koji se nalazi u bratislavskoj opštini Devinska Nova Ves i povezuje je sa austrijskim Šloshofom. Ambasador je imao priliku da most obiđe u pratnji idejnog tvorca mosta, inženjera i arhitekta M.Belačku i glavnog tehničara K.Konečnog. Inženjer Belaček je za projekat ovog mosta, 2014. godine, dobio prestižnu arhitektonsku nagradu CE.ZA.AR za najlepšu građevinu Slovačke.

Domaćini su predstavili celokupan projekat mosta, od ideje do realizacije. Preneli su da je 85% cene mosta finansirano sredstvima EU. Istakli su da se most nalazi u delu prirode koji se nalazi pod zaštitom obe države i da je to zahtevalo velika prilagođavanja artitektonskog rešenja, ali i načina izvođenja radova. Naglasili su da je arhitektonsko rešenje rezultat traženja efikasnog oblika, bio-dizajna i simetrične konstrukcije koja štedi energiju, sa velikim rasponom dela mosta preko reke i malim rasponom na obalama.

Ambasador Babić je istakao veliko zadovoljstvo prilikom da poseti ovo jedinstveno arhitektonsko delo. Sagovornicima je preneo interes za saradnju u oblasti arhitekture u okviru koje bi mogli biti uključeni studenti, ali i arhitekte. Ukazao je da se u glavnom gradu Srbije, Beogradu, očekuje izgradnja jednog pešačkog i biciklističkog mosta preko reke Save i da bi most Slobode mogao da bude odličan uzor.

   


Uspostavljanje saradnje između Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i srpskih obrazovnih institucija

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić primio je u posetu M. Pavlikovu, prorektorku Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i R. Kralika profesora Filozofskog fakulteta sa istog univerziteta.

Ambasador je istakao odlične bilateralne odnose između naših država, kao i visoki stepen prijateljstva oba naroda. Upoznao je sagovornike sa glavnim ciljevima svoje misije u Slovačkoj i kao jedan od najvažnijih istakao unapređenje prosvetne i naučne saradnje.

Sagovornici su preneli spremnost za dalje unapređenje saradnje i izneli zainteresovanost za uspostavljanje partnerskih odnosa sa nekim od srpskih Univerziteta, kao i interes za povećanje broja srpskih studenata na njihovom Univerzitetu.

Ambasador M. Babić je pozitivno ocenio predloge za saradnju i preneo očekivanje da će u vrlo kratkom roku biti uspostavljena saradnja srpskih univerziteta sa Univerzitetom u Nitri. On je ovom prilikom najavio i svoju posetu Univerzitetu u Nitri.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova