| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
- OBAVEŠTENJA -

Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ – obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Imajući u vidu da se u narednom periodu 2018-2019. godine, očekuje povećan broj zahteva građana za ,,zamenu’’ biometrijskog pasoša Republike Srbije, usled isteka roka važenja prethodnog, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava sve građane koji u prethodnom periodu (tj. u periodu od stupanja na snagu propisa u oblasti izdavanja biometrijskih dokumenata) nisu izvršili obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke, iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u Matične knjige Republike Srbije.

Prednje iz razloga što, ukoliko ne postupe po navedenom, nadležne policijske uprave MUP Republike Srbije koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava naših državljana podnetih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R.Srbije.

Upis u registar Matičnih knjiga rođenih u Srbiji neophodan je u cilju jednoobraznog popunjavanja Centralnog registra koji se vodi u Republici Srbiji, na osnovu javnih isprava RS (u konkretnom slučaju – izvod iz matične knjige rođenih Republike Srbije).


___________________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Obeležavanje sto godina od smrti generala M.R.Štefanika

Ove godine navršeno je sto godina od tragične smrti generala Milana Rastislava Štefanika, jednog od najvećih i najpoznatijih Slovaka u istoriji.

U Ivanki pri Dunaji, 3. maja 2019, održana je ceremonija polaganja venaca, na kojoj je učestvovao amb. M. Babić. Na obeležavanju su bili prisutni ministri odbrane SR i ČR, diplomatski predstavnici Francuske i Italije, Matice slovačke i mesne zajednice Ivanka pri Dunaji.

U Bratislavi je, 4. maja 2019, kraj spomenika M. R. Štefaniku, održana ceremonija polaganja venaca. U ime diplomatskog kora prisutnima se na slovačkom jeziku obratio amb. M. Babić koji je ističući veze M. R. Štefanika sa Srbijom, kao i veze Slovačke i Srbije veoma pozitivno animirao prisutne za šta je dobio veliki aplauz. Govorili su i ministri odbrane SR P. Gajdoš i ČR L. Metnar. Prisutni su bili visoki zvaničnici grada Bratislave, mnogi članovi diplomatskog kora i veliki broj građana.

U rodnom mestu M.R. Štefanika, kod njegove grobnice održana je, 5. maja 2019, ceremonija odavanja počasti i podsećanja na Štefanikov život i dostignuća. Amb. M. Babić je položio venac i odao poštu u ime RS. Prisutni su bili najviši predstavnici SR, PR A. Kiska, predsednik NS SR A. Danko, PV P. Pelegrini, MIEP M. Lajčak i drugi ministri u Vladi, istaknute ličnosti društvenog i kulturnog života, kao i veliki broj građana.

  


Ambasador M. Babić posetio grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru

Ambasador Republike Srbije M. Babić posetio je 9. aprila 2019. godine grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru.

Ambasador se sastao sa predstavnicima grada Trnava, gđom E. Nemčovskom, prvom zamenicom gradonačelnika i g. T. Pekarčikom, drugim zamenikom gradonačelnika. U veoma srdačnom razgovoru pokrenute su teme bratimljenja grada Trnave sa nekim od srpskih gradova, kao i unapređenju ekonomske saradnje. Ambasador M. Babić je posebno naglasio našu zainteresovanost za ostvarivanje kontakata između univerziteta iz Trnave sa univerzitetima u Republici Srbiji. Predstavnici Trnave su istakli interes za unapređenje saradnje i kao posebno pozitivno su ocenili prisustvo većeg broja državljana Srbije, koji zbog zaposlenja u lokalnim fabrikama borave u tom gradu. Ambasador se na kraju posete upisao u knjigu počasnih gostiju.

Ambasador je tokom posete Trnavi imao susret sa predstavnicima Trnavske regionalne privredne komore J. Čajkom, potpredsednikom Upravnog odbora i P. Kovarom, direktorom Odeljenja za međunarodne odnose. Predstavnici Komore su informisali o svojim aktivnostima u Trnavskom regionu. Obe strane su se saglasile da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovačke nedovoljno razvijena, imajući u vidu njen potencijal i dogovorile su zajedničke aktivnosti na njenom unapređenju. Oblast poljoprivrede je izdvojena kao jedna od najperspektivnijih, imajući u vidu da je ekonomska razmena u ovoj oblasti oko 20 mln evra godišnje. Ambasador M. Babić je izrazio interesovanje za sastanak sa članovima poljoprivredno-prehrambene sekcije koja postoji u okviru Trnavske regionalne privredne komore, kao i zainteresovanost za posetu fabrici Samsung u Galanti, koji je jedan od najvećih stranih investitora u Trnavi.

    


Skup povodom godišnjice NATO bombardovanja u Trenčianskim teplicama

Skup „Da se ne zaboravi", posvećen obeležavanju 20 godina od NATO napada na Jugoslaviju, održan je u Trenčianskim Teplicama, 24. marta 2019, u organizaciji Slovačko-srpskog udruženja SLOGA i Ambasade Srbije. Prikazani su dokumentarni filmovi o stradanjima i tragičnim posledicama NATO bombardovanja CP Jugoslavije.

Prisutnim gostima obratili su se ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, bivši predsednik Vlade Slovačke Republike Vladimir Mečijar, predsednik Slovačko-srpskog udruženja SLOGA Rajko Salihbegović, predstavnik Udruženja antifašističkih boraca Slovačke Miroslav Onraš i predsednica Udruženja Rusa u Slovačkoj „Berega" Natalija Belanova.

skup bomb


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova