| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
- OBAVEŠTENJA -

Konkurs Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je 13. marta 2019. godine konkurse za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkurs je otvoren do 1. aprila 2019. godine, a sve informacije o procedurama prijavljivanja dostupnе su na linku www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 

Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ – obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Imajući u vidu da se u narednom periodu 2018-2019. godine, očekuje povećan broj zahteva građana za ,,zamenu’’ biometrijskog pasoša Republike Srbije, usled isteka roka važenja prethodnog, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava sve građane koji u prethodnom periodu (tj. u periodu od stupanja na snagu propisa u oblasti izdavanja biometrijskih dokumenata) nisu izvršili obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke, iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u Matične knjige Republike Srbije.

Prednje iz razloga što, ukoliko ne postupe po navedenom, nadležne policijske uprave MUP Republike Srbije koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava naših državljana podnetih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R.Srbije.

Upis u registar Matičnih knjiga rođenih u Srbiji neophodan je u cilju jednoobraznog popunjavanja Centralnog registra koji se vodi u Republici Srbiji, na osnovu javnih isprava RS (u konkretnom slučaju – izvod iz matične knjige rođenih Republike Srbije).


___________________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Proslava Dana državnosti Republike Srbije

Ambasada Republike Srbije u Republici Slovačkoj, organizovala je, 25. februara 2019. godine prijem povodom Dana državnosti. Pozivu za prijem se odazvao veliki broj najznačajnijih ličnosti slovačkog političkog i društvenog života.

Ambasador M. Babić je izlagao na slovačkom jeziku, što je posebno dobro primljeno kod prisutnih. Ambasador je ukazao na prijateljske i bratske odnose između dve države i naroda. Posebno je naglasio zahvalnost za odluku Slovačke da neprizna jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova“. Konstatovao je da je Srbija u potpunosti posvećena članstvu u Evropskoj uniji, uz izražavanje očekivanja da ćemo u narednom periodu intezivirati pregovore za članstvo. Govor ambasadora i himne bile su ispraćene izuzetnom multimedijalnom prezentacijom, koja je imala za cilj da ukaže na najznačajnije lepote Republike Srbije.

   


Uspešna promocija Beograda i Srbije na 25. Međunarodnom sajmu turizma „ITF SLOVAKIATOUR 2019“

Turistička organizacija Beograda, zajedno sa Turističkom organizacijom Vojvodine, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Bratislavi, učestvovali su na najvećem Međunarodnom sajmu turizma u Slovačkoj „ITF SLOVAKIATOUR 2019“. Turističke potencijale su, takođe, predstavili i turističke organizacije iz Niša, Novog Sada, Bečeja, Bačkog Petrovca i Kovačice.

Turistička organizacija Beograda je uspešno promovisala Beograd kao popularnu destinaciju vezano za vikend programe, sportske događaje, zajedničke projekte vezano za Dunav, razmenu materijalne i nematerijalne kulturne baštine, festivale i koncerte kao i uključenje Beograda i Srbije u redovne programe (balkanske ture) slovačkih turističkih agencija i turoperatora.

U okviru promotivnih platformi, održan je „Happy Hour“ za slovačke turoperatore i medije uz izuzetnu podršku Ambasade Republike Srbije u Bratislavi. Tom prilikom prisutnima se obratio prof. dr Momčilo Babić, ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici, koji je istakao tradicionalno prijateljske odnose i bliskost srpskog i slovačkog naroda i u tom smislu posebno naglasio važnost kontinuirane promocije turističkih potencijala Beograda i Srbije prijateljima u Slovačkoj, o čemu govore i zvanični statistički podaci vezano za povećanje broja slovačkih turista u Beogradu i Srbiji za 17 % u odnosu na prošlu godinu.


Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’, broj 3/2019 od 18. januara 2019. godine, a stupila je na snagu 25. januara 2019. godine.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova