| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
- OBAVEŠTENJE -

POZIV ZA UČEŠĆE NA TENDERU ZA GENERALNOG IZVOĐAČA RADOVA:

GRAĐEVINSKI RADOVI NA SANACIJA ZGRADE I PRISTUPNIH STAZA DO ZGRADE DKP - AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BRATISLAVI

 

  POZIVNO PISMO      KONKURSNA DOKUMENTACIJA      TEHNIČKA SPECIFIKACIJA RADOVA

ODLUKA O DODELI UGOVORA

 
-OZNÁMENIE-

POZVÁNKA K VÝBEROVÉMU KONANIU NA GENERÁLNEHO DODÁVATEĽA:

NA REALIZÁCIU STAVEBNÝCH PRÁC NA SANÁCII BUDOVY A PRÍSTUPOVÝCH CHODNÍKOV K BUDOVE DKÚ – VEĽVYSLANECTVA SRBSKEJ REPUBLIKY V BRATISLAVE

 

VYZVA NA PODAVANIE PONUK TENDROVÁ DOKUMENTÁCIA TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA PRÁC

ROZCHODNUTIE O UDELENI ZMLUVY

   

 


_______________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’ u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi

U okviru aktivnosti Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici na obeležavanju stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, u prostorijama Ambasade 15. decembra 2018. godine u organizaciji Slovačko-srpskog udruženja SLOGA iz Trenčianskih Teplica otvorena je izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’.

Izložbom je obuhvaćena dokumentarna i istorijska faktografija kojom je obeležena stogodišnjice pogibije 44 slovačkih vojnika koji su tokom Prvog svetskog rata stradali u Šumaricama pored Kragujevca, kao i širi istorijski kontekst prijateljskih veza slovačkog i srpskog naroda.

Prisutnim gostima, predstavnicima kulturnog i javnog života Slovačke i srpske dijaspore u Slovačkoj, obratili su se ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić, predsednik Slovačko-srpskog udruženja SLOGA Rajko Salihbegović, predsednik Kulturnog instituta PODUNAVLjE Bojan Radovanović i predstavnik Udruženja antifašističke borbe u Slovačkoj Miroslav Ondraš.

 


Izložba radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi

Ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici prof. dr Momčilo Babić svečano je 14. decembra 2018, otvorio izložbu radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi. Postavku čine radovi 27 umetnika, različitih generacija i poetika, koji su u proteklom periodu izlagali u ovoj beogradskoj galeriji.

Reakcije Slovačke publike su odlične, posebno što se na ovaj način jačaju međukulturalne veze, dolazi do povezivanja srpskih i slovačkih umetnika i ostvarivanja novih vidova saradnje. Podsetimo, da su ove godine u prostoru Galerije 73 organizovani Dani slovačke kulture, u kojima su predstavljeni slovački umetnici, gde je beogradska publika imala priliku da se upouna sa slovačkom likovnom scenom.

Na izložbi u Bratislavi, predstavljeni su radovi: Biserke Petrović,Gordane Ivetić, Matije Rajkovića, Jelene Vitorović, Dejana Trajkovića, Milivoja Olujića (1926-2012), Dobra Dobrića Mareta, Anite Bunčić, Mine Rakidžić, Jovana I. Rakidžića, Ljiljane Bursać, Jane Kuvalje,Irine Černjavski Šantrić, Zorana Tešanovića, Mileta Jelesijevića, Mehmeda Slezovića,Zorana Vraneševića, Mirjane Maoduš, Zorana Rajkovića, Milana Krajnovića, Dušana B. Markovića, Tijane Stašević, Ljiljane Stojanović, Gorana Sučića, Srđana Đileta Markovića,, Romana Pronjaeva i Mile Gvardiol.

 


Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učinila je 11. decembra 2018. zvaničnu posetu Slovačkoj Republici, tokom koje se sastala sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i predsednikom Vlade Peterom Pelegrinijem. Predsednica Vlade A.Brnabić je zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetila “Klijentski centar” Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde su predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti, a zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom otvorila je izložbu naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice.

Nakon sastanka sa premijerom Slovačke P. Pelegrinijem, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijera upoznala sa situacijom u kojoj se Srbija nalazi u vezi sa taksama koje je uvela Priština, kao i sa ogromnom zabrinutošću Beograda zbog najava o formiranju takozvane "vojske Kosova". Na konferenciji za novinare istakla je da Srbija to smatra najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo da uđemo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan i opredeljeni smo za dijalog, naglasila je premijerka. Ona je prenela da je uputila molbu premijeru Slovačke da ta zemlja utiče u Evropskoj uniji na to da se Priština vrati dijalogu, a ne da podiže barijere. Zahvalni smo Slovačkoj i na stavu o tzv. "vojsci Kosova", dodala je Brnabić, podsetivši na to da je Slovačka jedna od pet članica Unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna. To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost, rekla je ona. Brnabić je istakla da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u južnoj pokrajini u 21. veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku. Idu praznici, a mi ne znamo da li će Srbi na Kosmetu imati grejanje i lekove, i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo, navela je predsednica Vlade. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelan stav. Prenela sam premijeru Slovačke zahvalnost srpskog naroda. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglasila je ona.

Premijer P. Pelegrini je poručio da se Slovačka izričito protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, i naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne menja. Dijalog vidimo kao jedini put, istakao je on i istovremeno ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s pitanjem formiranja "vojske Kosova" negativna. Zato smatram da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU, naveo je Pelegrini. Slovačka će, kako je dodao, iskoristiti svoje instrumente u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja. On je naglasio da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa na to da će biti poštovan partner u Evropi. Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije, zaključio je premijer Slovačke.

Predsednik Vlade Ana Brnabić susrela se sa predsednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom, tokom koga su glavne teme razgovora bile podrška inovacijama i start up kompanijama. Predsednik A. Kiska se interesovao o aktuelnoj situaciji u Republici Srbiji, javnoj podršci za pridruživanje EU i stavu javnosti prema NATO. PV A. Brnabić se zahvalila za podršku Slovačke u procesu integracije Srbije u EU i istakla da je to prioritet spoljne politike Srbije. Ona je ovom prilikom upoznala sagovornika sa najnovijim događanjima u regionu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je, u nastavku posete Slovačkoj, „Klijentski centar“ Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom. Nakon obilaska centra, D. Sakova je predstavila slovačka iskustva u razvoju i jačanju elektronske uprave, modernizaciji javne administracije i sajber bezbednosti. Premijerka Srbije je tom prilikom istakla da je moderna i transparentna javna uprava jedan od prioriteta u njenom radu. Ona je, predstavljajući najvažnije rezultate u kreiranju eUprave u Srbiji, navela da efikasna eUprava, u čijem su fokusu građani i privreda, predstavlja i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije. Obilasku „Klijentskog centra“ prisustvovao je i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom zvanične psoete Slovačkoj otvorila je u Pistorijevoj palati u Bratislavi, zajedno sa ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice. Brnabić je izrazila zahvalnost svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, najavivši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskovu listu kulturne baštine u toku naredne godine. Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali je Kovačica samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, naglasila je premijerka. Ona je istakla da su u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila ministarstva policije i vojske, a da su za pametnu zemlju u 21. veku to ministarstva kulture i obrazovanja. Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom, a to je da radimo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija je lepše i bolje mesto za život, jača je i bogatija. Trudiću se da još više poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, da im pomognem da nastave stvaralaštvo, da se uključe u politički život, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi - 26. 

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: "Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom. "

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosmetu, posle mera koje je uvela Priština.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova