| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
_______________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Turistička promocija Srbije, Vojvodine, Beograda, Novog Sada i Niša u Bratislavi i Martinu, od 9. do 12. jula 2018. godine

Turistička organizacija Beograda je zajedno sa turističkim organizacijama Vojvodine, Novog Sada i Niša, kao i čuvenom slikarskom kolonijom naive iz Kovačice predstavila turističke potencijale Srbije u Bratislavi, 9. i 10. jula i Martinu 11. i 12. jula 2018. godine.

Na štandovima na centralnim trgovima Bratislave i Martina prikazan je prigodan program: srpski folkolor, mini predstave, hor, nastup orkestra narodne muzike, kao i slikarska radionica naive iz Kovačice uz obilje promotivnog materijala i kontakata sa potencijalnim posetiocima Srbije. U bratislavskoj galeriji „Kalab“ je otvorena izložba slikarke naive Vieroslave Svetlik, kao deo srpske nematerijalne kulturne baštine.

U Ambasadi Srbije u Bratislavi je tokom promocije održana konferencija za medije i poslovni susreti sa turoperaterima i turističkim agencijama uz prigodan kulturni program. Prisutnima se tom prilikom obratio ambasador Republike Srbije prof. dr Momčilo Babić koji je istakao potrebu većeg turističkog prisustva Slovaka u Srbiji, koja poseduje nesporno prirodno i kulturno bogatstvo, kao i odlične mogućnosti za aktivan odmor. Izrazio je nadu da će ova promocija doprineti da se broj slovačkih turista značajno poveća u narednom periodu.

Ambasador Babić je prilikom turističke promocije Srbije posetio i grad Martin gde je zajedno sa počasnim konzulom Srbije M. Vrlikom obišao štandove turističke organizacije i dao intervju za lokalne medije.

Izveštaji lokalnih medija i intervju sa ambasadorom prof. dr Momčilom Babićem:

http://tvturiec.eu/srbsky-velvyslanec-spolu-so-svojimi-krajanmi-prisli-predstavit-svoj-region-aj-do-martina/

http://tvturiec.eu/aj-v-martine-prebiehali-dni-cestovneho-ruchu-srbskej-republiky/

        


Izložba o rezultatima saradnje Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope

Ambasador prof. dr Momčilo Babić prisustvovao je 3. jula 2018. godine na otvaranju izložbe o dosadašnjim rezultatima saradnje između NR Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, koju je organizovao Lin Lin, ambasador NR Kine u Slovačkoj Republici.

Kineski ambasador Lin Lin je posebno istakao važnosti i obim projekata koje NR Kina ima sa Republikom Srbijom i naglasio odličnu saradnju dve države.

Ambasador Babić se posebno zahvalio kineskom ambasadoru na isticanju Republike Srbije kao jednog od najboljih primera saradnje u okviru formata Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope, ali i inicijative Jedan pojas-jedan put. Naglasio je našu privrženost daljem nastavku saradnje ukazavši da ona ima konkretne rezultate, što je i pokazano na izložbi.

  


Predaja akreditivnih pisama ambasadora Srbije prof. dr M. Babića predsedniku Slovačke A. Kiski

Ambasador Republike Srbije prof. dr Momčilo Babić predao je 18. juna 2018. godine akreditivna pisma predsedniku Slovačke Republike Andreju Kiski, na svečanoj ceremoniji u Predsedničkoj palati.

Nakon ceremonije održan je bilateralni sastanak, a sagovornici su u prijateljskom razgovoru ocenili da dve države imaju vrlo dobre odnose. Zajednički je konstatovana važnost daljeg unapređenja ekonomske saradnje.

Ambasador M. Babić preneo je zahvalnost na principijalnom stavu Slovačke po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije , kao i na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova