| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: srb.emb.slovakia@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  


 
- OBAVEŠTENJA -

Registrovanje korisnika portala eUprava i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID

Od 01. februara 2023. godine, Ambasada Republike Srbije u Bratislavi počinje sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprave i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID koja je neophodna radi elektronske identifikacije korisnika prilikom pristupa na portal eUprave sa visokim nivoom pouzdanosti.

Svi građani R. Srbije koji poseduju važeći biometrijski dokument (ličnu kartu ili pasoš), kao i stranci koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu postati eGrađani. Samo jednim odlaskom u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo dobijaju se parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID potpuno besplatno i time se omogućava pristup uslugama eUprave. Građani koji žele da koriste usluge eUprave mogu da, nakon aktivacije aplikacije Consent ID i kreiranja naloga, postanu eGrađani. To im pruža mogućnost da u svakom trenutku, putem mobilnog telefona ili tableta, obave preko 500 procedura vezanih za najvažnija životna dešavanja, da u nekoliko klikova na Portalu eID obezbede sebi potpis u klaudu i potpisuju dokumenta onlajn, da izmire porez na imovinu, podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, dobiju ga u elektronskom obliku i slično.

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

Duboko smo uvereni da je Srbija svetska broj jedan destinacija za poslovanje i investiranje u istraživanje, razvoj i nove tehnologije. I želimo da to podelimo sa Vama. Zbog toga smo pripremili ovu brošuru, kako bi svi mogli da pronađu relevantne informacije o razvoju svog poslovanja i investiranju u Srbiju. Brošuru možete naći na sledećem linku: https://inovacije.srbijastvara.rs/


______________________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Tradicionalna izložba slika naivnih umetnika iz Srbije u Bratislavi

U galerijskom prostoru Kalab u Bratislavi, 1. decembra 2022. godine, zvanično je otvorena tradicionalna izložba slika, pod nazivom ,,Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije’’, u organizaciji Galerije Babka i pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici i Ministarstva kulture Slovačke Republike. Izložba obuhvata radove poznatih umetnika, ali i većeg broja mladih stvaralaca.

U prisustvu značajnog broja predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Slovačke i predstavnika Ambasade, ljubiteljima naivne umetnosti obratili su se Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Аmbasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, Radoslav Kutaš, državni sekretar Ministarstva kulture Slovačke, Pavel Babka, osnivač i direktor Galerije Babka iz Kovačice, Andrea Kutlikova, osnivač centra Kalab i Katarina Pucovska, predsednica Upravnog odbora Fondacije Babka Kovačica.

Tokom obraćanja prisutnima, M. Barlović je ukazala na posebnost naivnog slikarstva Slovaka u Srbiji, istakavši da za to još uvek nema jednostavnog objašnjenja, već da je najverovatnije reč o spoju velikog talenta umetnika sa kulturnim prostorom i ambijentom u kome su se našli i stvaraju. Iznela je da su odnosi između Srbije i Slovačke čvrsto isprepletani, kako istorijski tako i u sadašnjosti, a da autentična dela naivnog slikarstva dokazuju da smo jedni drugima bliži, nego što smo toga zaista svesni.


Ambasada Republike Srbije podržava kampanju Ujedinjenih nacija za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama

Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, je uzela učešće u zajedničkom projektu šefova misija diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija akreditovanih u Slovačkoj, za podršku kampanji „Orange the World 2022“. Ova kampanja se organizuje u trajanju od 16 dana, svake godine od 25. novembra do 10. decembra i ima za cilj da podstakne aktivizam protiv rodno zasnovanog nasilja. Akcija se sprovodi u okviru kampanje Ujedinjenih nacija za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama. Učešće u kampanji je pored velikog broja šefova misija uzeo i Rastislav Kačer, ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike.

Ambasada Republike Srbije se zalaže za okončanje rodno zasnovanog nasilja i podržava prevenciju i eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama. RECIMO STOP NASILJU NAD ŽENAMA!


M. Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade, na otvaranju izložbe „Slovačka naivna umetnost iz srpske Vojvodine“ u Martinu

Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, učestvovala je na otvaranju izložbe „Slovačka naivna umetnost iz srpske Vojvodine“ u Martinu, koje je održano 23. novembra 2022. godine u Turčianskoj biblioteci, u organizaciji počasnog konzula Republike Srbije Mojmira Vrlika, a pod pokroviteljstvom Jaroslava Hrubika, predsednika Opštine Kovačica, Republika Srbija. 

Na izložbi su prikazane slike osmoro stvaralaca – slovačkih naivaca iz Kovačice, Padine i Hajdučice: Jana Bačura, Ane Knjazovicove, Pavela Hajka, Zuzane Vereski, Pavela Cicke, Klare Babke, Juraja Ljavroša i Miroslava Hraška.

Otvaranje je proteklo u izuzetno prijateljskoj atmosferi, a tokom obraćanja prisutnima, M. Barlović je ukazala na istorijsku povezanost naroda i kulturnog stvaralaštva Srbije i Slovačke. Posebno je naglasila da se ove godine obeležava 220 godina naseljavanja Slovaka u Kovačicu, kao i da tradicionalnom prijateljstvu dve države poseban doprinos daju predstavnici slovačke nacionalne zajednice u Srbiji kao i srpska nacionalna manjina u Slovačkoj. Osvrnula se na značajnog slikara Jana Bačura, koji nas je nedavno napustio i naglasila da će zahvaljujući naivnim slikarima iz Kovačice, Padine i drugih mesta, čudesne seoske lepote severne Srbije večno ostati sačuvane.

Otvaranju izložbe su prisustvovali zamenik gradonačelnika grada Martin, počasni konzuli Poljske, Islanda, Čilea i Kirgizije u Slovačkoj, predsednik mesnog odbora Matice slovačke iz Kovačice Pavel Balaž, kao i brojni predstavnici martinskog kulturnog, društvenog i privrednog života, a i poštovaoci naivne umetnosti i prijatelji Srbije. Svečano otvaranje izložbe, uveličali su sa dve muzičke tačke, umetnici iz Kovačice, braća Pavel i Juraj Ljavroš i Pavel Balaž.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova