| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
_______________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


____________________________________________________________________ Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ – obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Imajući u vidu da se u narednom periodu 2018-2019. godine, očekuje povećan broj zahteva građana za ,,zamenu’’ biometrijskog pasoša Republike Srbije, usled isteka roka važenja prethodnog, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava sve građane koji u prethodnom periodu (tj. u periodu od stupanja na snagu propisa u oblasti izdavanja biometrijskih dokumenata) nisu izvršili obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke, iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u Matične knjige Republike Srbije.

Prednje iz razloga što, ukoliko ne postupe po navedenom, nadležne policijske uprave MUP Republike Srbije koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava naših državljana podnetih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R.Srbije.

Upis u registar Matičnih knjiga rođenih u Srbiji neophodan je u cilju jednoobraznog popunjavanja Centralnog registra koji se vodi u Republici Srbiji, na osnovu javnih isprava RS (u konkretnom slučaju – izvod iz matične knjige rođenih Republike Srbije).


 
 
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici Ambasade posetili su srpske vojne memorijale i mesta stradanja, položili vence i odali poštu u znak pijeteta prema stradalima.

Ambasador M. Babić je, 11. novembra 2018. godine, posetio vojni memorijal u Velikom Međeru (najveće srpsko groblje u Slovačkoj, na kome je sahranjeno preko 6000 hiljada Srba) položio venac i odao poštu nastradalima. Prisutni su bili gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Velikog Međera i predstavnici srpskih udruženja u Slovačkoj.

A. Radosavljević, ministar savetnik, je, 11. novembra 2018. godine, položila venac na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Majer u Banskoj Bistrici, i prisustvovala svečanosti u gradskoj kući. Ovom prilikom svečano je otkriven spomenik stradalima na Vojnom groblju u Majeru i predstavljena publikacija pod nazivom „Tamo, gde cveta divlji mak“, koju su pripremili mesto Banska Bistrica i Vojno istorijski institut. Prisutni su bili izaslanik PR SR, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Banske Bistrice, predstavnici udruženja veterana Prvog svetskog rata, kao i članovi diplomatskog kora.

U sklopu obeležavanja okončanja Prvog svetskog rata na gradskom groblju u Trenčinu, u organizaciji Srpsko-slovačkog udruženja SLOGA i Udruženja Srba ,,Podunavlje” 9. novembra 2018. godine održana je ceremonija otkrivanja spomen ploče posvećene 172 vojnika žrtava Prvog svetskog rata poreklom sa teritorije bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, predstavnici Trenčinskog samoupravnog regiona, grada Trenčina, predstavnici Udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova iz Slovačke, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Trenčinskog regiona. Ceremoniji je prisustvovao Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul.

Prvi sekretar, N. Adžemović, je, 11. novembra 2018. godine, položio venac i učestvovao na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, na memorijalnom vojnom groblju Petržalka-Kopčani, u Bratislavi. Prisutni su bili ministar odbrane, predsednik Odbora NS SR za odbranu, šef Kabineta PR SR, načelnik Generalštaba Vojske SR, kao i veliki broj građana.


Predstavljanje srpskih pisaca na Međunarodnom sajmu knjiga u Bratislavi

U okviru Međunarodnog sajma knjiga koji je održan od 8. do 11. novembra u Bratislavi, na sajamskom štandu Kancelarije Vlade Slovačke Republike za saradnji sa nacionalnim manjinama predstavljene su knjige srpskih autora.

U sklopu sajamskog programa, 11. novembra u organizaciji Udruženja književnika Slovačke, u prisustvu predstavnika Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, predstavljena su slovačka izdanja najnovijih knjiga srpskih autora ,,Somnabulia balkanika’’ Adama Puslojića, ,,Crna ladica’’ Radomira Uljarevića, ,,Filozofske mrvice’’ Nebojše Kuzmanovića i ,,Eterizacija’’ Zdenke Valent Belić.

 


Ambasador M. Babić razgovarao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom

Ambasador M. Babić se, 8. novembra 2018. sastao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Narodnoj skupštini Slovačke.

U srdačnom razgovoru ambasador je izneo naš interes za dalji razvoj saradnje u svim oblastima. Ukazao je na visok nivo robne razmene između dve države i istakao želju da najkasnije do kraja njegovog mandata ona premaši milijardu evra. Preneo je zahvalnost Slovačkoj za podršku u procesu evropske integracije, kao i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta RS.

D. Čaplovič se saglasio sa ocenom bilateralne saradnje, koju je izneo ambasador i istakao da slovačka strana želi da razvija odnose sa bliskim i prijateljskim srpskim narodom. Preneo je zadovoljstvo načinom na koji je tretirana slovačka manjina u Srbiji.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova