| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESKA

Brošura o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u članstvo Izvršnog saveta Uneska (2019-2023)


- OBAVEŠTENJA -

Upis u matične knjige rođenih u Republici Srbiji lica kojima su izvodi iz MKR izdati od strane bivših republika SFRJ – obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

Imajući u vidu da se u narednom periodu 2018-2019. godine, očekuje povećan broj zahteva građana za ,,zamenu’’ biometrijskog pasoša Republike Srbije, usled isteka roka važenja prethodnog, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava sve građane koji u prethodnom periodu (tj. u periodu od stupanja na snagu propisa u oblasti izdavanja biometrijskih dokumenata) nisu izvršili obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke, iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u Matične knjige Republike Srbije.

Prednje iz razloga što, ukoliko ne postupe po navedenom, nadležne policijske uprave MUP Republike Srbije koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje putnih isprava naših državljana podnetih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R.Srbije.

Upis u registar Matičnih knjiga rođenih u Srbiji neophodan je u cilju jednoobraznog popunjavanja Centralnog registra koji se vodi u Republici Srbiji, na osnovu javnih isprava RS (u konkretnom slučaju – izvod iz matične knjige rođenih Republike Srbije).

 

Rezultati Konkursa za sufinansiranje projekata za dijasporu i region iz nadležnosti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo je Odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, a na osnovu Predloga Radne grupe imenovane da utvrdi Predlog odluke.

Odluka o sufinansiranju projekata za dijasporu 19. jun 2019.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 184 projekta u ukupnom iznosu od 50 201 000,00 (slovima: pedeset miliona dvesta jedna hiljada) dinara (RSD).

Odluka o sufinansiranju projekata za region 19. jun 2019.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 230 projekta u ukupnom iznosu od 50 201 000,00 (slovima: pedeset miliona dvesta jedna hiljada) dinara (RSD).


 
 
Ambasador M. Babić se sastao sa čelnicima ŽFK Spartak iz Subotice i pružio im podršku u odlučujućem meču za plasman u UEFA Ligu šampiona

Ambasador prof. dr M. Babić organizovao je, 12. Avgusta 2019, prijem za delegaciju Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji u Bratislavi igra kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. Delegaciju ŽFK Spartak, činili su predsednik Z. Arsić, član IO prof. dr N. Vunjak i generalni sekretar kluba B. Arsić. Ambasador je tom prilikom izrazio izuzetno zadovoljstvo uspehom ŽFK Spartak i obećao da će ih bodriti sa tribina i na taj način dati podršku višestrukim šampionkama Srbije u odlučujućoj utakmici za plasman među 32 najbolja tima u Evropi, protiv ekipe Ferencvaroša, šampionskog tima Republike Mađarske.

U utakmici za infarkt, kako su je ocenili veliki poznavaoci ovog sporta, nerešen rezultat 2:2 je bio dovoljan da Spartaku otvori put u Evropu čime je počelo veliko slavlje na tribinama i terenu.

Želimo im sav uspeh u nastavku takmičenja!!!

 

 


Otvorena izložba srpskih ilustratora knjiga za decu u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi, 1. avgust 2019.

Pod pokroviteljstvom ambasadora Republike Srbije M. Babića u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu "Bibiana" u Bratislavi, 1. avgusta o.g, otvorena je izložba "Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu", autorke Senke Vlahović.

Izložba će biti postavljena u Galeriji „Dušan Rol" u „Bibiani" do 15. septembra 2019, a organizovana je u saradnji „Bibiane" i Banatskog kulturnog centra. „Bibiana" je izložbi priključila i postavku knjiga koje su ilustrovali autori zastupljeni na izložbi, a „Bibiana" ih poseduje u svojoj biblioteci u arhivi tradicionalnog bijenala ilustracije. Na izložbi se nalaze isključivo ilustracije objavljenih knjiga za decu.

Ovaj izbor naše trenutne ilustratorske scene, predstavljen u inostranstvu, u svojevrsnoj „Meki" evropske i svetske ilustracije kakva je „Bibiana", daje još jednu mogućnost srpskim ilustratorima da budu viđeniji i zastupljeniji na stranom tržištu, ali i da srpsku ilustraciju knjige za decu predstave u inostranstvu u najboljem svetlu. 

 


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj, 9. јула 2019: 

„Poštovani predsedavajući - ministre Lajčak,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da na početku izrazim zahvalnost našem domaćinu, ministru Lajčaku i slovačkom predsedavanju, za organizaciju neformalnog okupljanja ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u ovom prelepom planinskom ambijentu.

Sastanak je sazvan u važnom momentu za našu Organizaciju, koja se već godinama suočava sa ozbiljnim i nagomilanim problemima. Uprkos naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i rešavanju ključnih problema, mi smo još uvek daleko od ostvarenja ovog cilja.

Aktuelna situacija i atmosfera na međunarodnoj sceni, kao i brojni bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo nas obavezuju da se hitno vratimo osnovnim principima na kojima počiva OEBS, a to su dijalog, kompromis, mirno rešavanje sporova, izgradnja poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja.


Obzirom da je Borel malopre pominjao generalnog sekretara UN-a Gutereša, nedavno sam razgovarao sa njim o aktuelnom pitanju multilateralizma. Ranije smo govorili da je svet bio bipolaran, pa je bio unipolaran, pa multipolaran, a sad je anarhičan, i to su reči Gutereša. Moram da kažem da je verovatno u pravu.

Shodno tome, vreme je da zajednički pokažemo političku mudrost i odgovornost, a samim tim i političku volju i spremnost na kompromis, koji predstavljaju ključne elemente za obnavljanje poverenja i deeskalaciju postojećih tenzija.

Sve države učesnice bi trebalo da preispitaju svoje viđenje doprinosa OEBS-u njihovoj i bezbednosti svih njihovih građana, a shodno tome i svoju spremnost da u dobroj veri pristupe dijalogu o rešavanju pitanja koja ometaju funkcionisanje Organizacije u punom kapacitetu. Izdvojio bih pitanja finansiranja OEBS-a, održavanja redovnih sastanaka predviđenih Pravilima procedure, kao i predsedavanje Organizaciji.

Posebno sam iznenađen da se predsedavanje Organizaciji, koje je nekada predstavljalo izuzetnu čast za državu čija je kandidatura prihvaćena, pretvorilo u mučnu obavezu, koju države učesnice pokušavaju da izbegnu. Prema našem iskustvu iz 2015. godine, predsedavanje OEBS-u je izuzetno zahtevan i komplikovan posao, ali nam je, sa druge strane, pružilo mogućnost da kroz proaktivan, transparentan i medijatorski pristup, doprinesemo jačanju efikasnosti funkcionisanja ove Organizacije i povećanju njene vidljivosti. Ujedno, predsedavanje predstavlja priliku za promociju države i njenih kapaciteta.

Vodeći se sopstvenim iskustvima iz prošlosti, Srbija snažno podržava mirno rešavanje svih sporova na prostoru OEBS-a, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države učesnice, kao jednog od osnovnih principa koji proizilazi iz Helsinškog završnog akta.

Dozvolite mi da istaknem našu posvećenost jačanju kapaciteta OEBS-a da efikasno reaguje u svim fazama konfliktnog ciklusa, od ranog upozoravanja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja.

Gospodine predsedavajući,

Želeo bih da se osvrnem i na situaciju u regionu Zapadnog Balkana, kojom u ovom momentu vlada pad entuzijazma zbog usporavanja procesa proširenja EU.

Srbija je u potpunosti posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Smatramo da samo proaktivni pristup, fleksibilnost i spremnost na kompromise, koje bi učinile sve strane, mogu doprineti jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Sa druge strane, moram da podsetim da je, uprkos posvećenosti Vlade Republike Srbije dijalogu između Beograda i Prištine, ovaj proces blokiran. Prištinski političari su svojim neodgovornim potezima, odnosno odlukom da uvedu tarife od 100% na robu koja dolazi iz centralne Srbije, direktno ugrozili civilno stanovništvo u Pokrajini i blokirali dijalog usmeren na pronalaženje dugoročnog i održivog rešenja baziranog na kompromisu.

U tom kontekstu, a uzdajući se u duh saradnje u našoj Organizaciji, očekujemo uspešno predsedavanje Albanije u 2020. godini, koje će biti zasnovano na punom poštovanju svih principa, normi i preuzetih obaveza OEBS-a.

Na kraju bih želeo da još jednom zahvalim našem domaćinu, ministru Lajčaku, na uspešnoj organizaciji ovog skupa, kao i da mu ponudim podršku i pomoć Srbije u prevazilaženju ključnih problema u Organizaciji."


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova