| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Амбасадор М. Бабић је одао пошту жртвама холокауста

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић је поводом обележавања Дана жртава холокауста и расног насиља, 7. септембра 2018, положио венац на Споменик жртвама холокауста у Братислави на Рибном тргу.

Церемонији одавања поште жртвама холокауста присуствовали су и И. Гашпарович, бивши председник Словачке, многи министри и државни секретари у Влади Словачке, представници дипломатског кора и велики број грађана.

 

 


Амбасадор М. Бабић је обишао мост Слободе и сусрео се са његовим идејним творцем инжењером и архитектом М.Белачком и главним техничарем К.Конечним

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић обишао је, 13. септембра 2018, бициклистички и пешачки мост Слободе, који се налази у братиславској општини Девинска Нова Вес и повезује је са аустријским Шлосхофом. Амбасадор је имао прилику да мост обиђе у пратњи идејног творца моста, инжењера и архитекта М.Белачку и главног техничара К.Конечног. Инжењер Белачек је за пројекат овог моста, 2014. године, добио престижну архитектонску награду CE.ZA.AR за најлепшу грађевину Словачке.

Домаћини су представили целокупан пројекат моста, од идеје до реализације. Пренели су да је 85% цене моста финансирано средствима ЕУ. Истакли су да се мост налази у делу природе који се налази под заштитом обе државе и да је то захтевало велика прилагођавања архитектонског решења, али и начина извођења радова. Нагласили су да је архитектонско решење резултат тражења ефикасног облика, био-дизајна и симетричне конструкције која штеди енергију, са великим распоном дела моста преко реке и малим распоном на обалама.

Амбасадор Бабић је истакао велико задовољство приликом да посети ово јединствено архитектонско дело. Саговорницима је пренео интерес за сарадњу у области архитектуре у оквиру које би могли бити укључени студенти, али и архитекте. Указао је да се у главном граду Србије, Београду, очекује изградња једног пешачког и бициклистичког моста преко реке Саве и да би мост Слободе могао да буде одличан узор.

   


Успостављање сарадње између Универзитета Константина Филозофа у Нитри и српских образовних институција

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић примио је у посету М. Павликову, проректорку Универзитета Константина Филозофа у Нитри и Р. Кралика професора Филозофског факултета са истог универзитета.

Амбасадор је истакао одличне билатералне односе између наших држава, као и високи степен пријатељства оба народа. Упознао је саговорнике са главним циљевима своје мисије у Словачкој и као један од најважнијих истакао унапређење просветне и научне сарадње.

Саговорници су пренели спремност за даље унапређење сарадње и изнели заинтересованост за успостављање партнерских односа са неким од српских Универзитета, као и интерес за повећање броја српских студената на њиховом Универзитету.

Амбасадор М. Бабић је позитивно оценио предлоге за сарадњу и пренео очекивање да ће у врло кратком року бити успостављена сарадња српских универзитета са Универзитетом у Нитри. Он је овом приликом најавио и своју посету Универзитету у Нитри.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова