| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
- ОБАВЕШТЕЊA -

Упис у матичне књиге рођених у Републици Србији лица којима су изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ – обавештење Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за ,,замену’’ биометријског пасоша Републике Србије, услед истека рока важења претходног, Министарство унутрашњих послова обавештава све грађане који у претходном периоду (тј. у периоду од ступања на снагу прописа у области издавања биометријских докумената) нису извршили обавезу уписа у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у Матичне књиге Републике Србије. Предње из разлога што, уколико не поступе по наведеном, надлежне полицијске управе МУП Републике Србије које буду решавале по захтевима за издавање путних исправа наших држављана поднетих дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, захтеваће допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р.Србије. Упис у регистар Матичних књига рођених у Србији неопходан је у циљу једнообразног попуњавања Централног регистра који се води у Републици Србији, на основу јавних исправа РС (у конкретном случају – извод из матичне књиге рођених Републике Србије).


Резултати Конкурса за суфинансирање пројеката за дијаспору и регион из надлежности Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, а на основу Предлога Радне групе именоване да утврди Предлог одлуке.

Одлука о суфинансирању пројекaта за дијаспору 19. јун 2019.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 184 пројекта у укупном износу од 50 201 000,00 (словима: педесет милиона двеста једна хиљада) динара (РСД).

Одлука о суфинансирању пројеката за регион 19. јун 2019.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 230 пројекта у укупном износу од 50 201 000,00 (словима: педесет милиона двеста једна хиљада) динара (РСД).


____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој, 9. јула 2019: 

„Поштовани председавајући - министре Лајчак,
Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми да на почетку изразим захвалност нашем домаћину, министру Лајчаку и словачком председавању, за организацију неформалног окупљања министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у овом прелепом планинском амбијенту.

Састанак је сазван у важном моменту за нашу Организацију, која се већ годинама суочава са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и решавању кључних проблема, ми смо још увек далеко од остварења овог циља.

Актуелна ситуација и атмосфера на међународној сцени, као и бројни безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо нас обавезују да се хитно вратимо основним принципима на којима почива ОЕБС, а то су дијалог, компромис, мирно решавање спорова, изградња поверења, солидарност, одговорност и сарадња.

Обзиром да је Борел малопре помињао генералног секретара УН-а Гутереша, недавно сам разговарао са њим о актуелном питању мултилатерализма. Раније смо говорили да је свет био биполаран, па је био униполаран, па мултиполаран, а сад је анархичан, и то су речи Гутереша. Морам да кажем да је вероватно у праву.

Сходно томе, време је да заједнички покажемо политичку мудрост и одговорност, а самим тим и политичку вољу и спремност на компромис, који представљају кључне елементе за обнављање поверења и деескалацију постојећих тензија.

Све државе учеснице би требало да преиспитају своје виђење доприноса ОЕБС-у њиховој и безбедности свих њихових грађана, а сходно томе и своју спремност да у доброј вери приступе дијалогу о решавању питања која ометају функционисање Организације у пуном капацитету. Издвојио бих питања финансирања ОЕБС-а, одржавања редовних састанака предвиђених Правилима процедуре, као и председавање Организацији.

Посебно сам изненађен да се председавање Организацији, које је некада представљало изузетну част за државу чија је кандидатура прихваћена, претворило у мучну обавезу, коју државе учеснице покушавају да избегну. Према нашем искуству из 2015. године, председавање ОЕБС-у је изузетно захтеван и компликован посао, али нам је, са друге стране, пружило могућност да кроз проактиван, транспарентан и медијаторски приступ, допринесемо јачању ефикасности функционисања ове Организације и повећању њене видљивости. Уједно, председавање представља прилику за промоцију државе и њених капацитета.

Водећи се сопственим искуствима из прошлости, Србија снажно подржава мирно решавање свих спорова на простору ОЕБС-a, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе учеснице, као једног од основних принципа који произилази из Хелсиншког завршног акта.

Дозволите ми да истакнем нашу посвећеност јачању капацитета ОЕБС-a да ефикасно реагује у свим фазама конфликтног циклуса, од раног упозоравања до постконфликтне рехабилитације и помирења.

Господине председавајући,

Желео бих да се осврнем и на ситуацију у региону Западног Балкана, којом у овом моменту влада пад ентузијазма због успоравања процеса проширења ЕУ.

Србија је у потпуности посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи. Сматрамо да само проактивни приступ, флексибилност и спремност на компромисе, које би учиниле све стране, могу допринети јачању стабилности и безбедности у региону.

Са друге стране, морам да подсетим да је, упркос посвећености Владе Републике Србије дијалогу између Београда и Приштине, овај процес блокиран. Приштински политичари су својим неодговорним потезима, односно одлуком да уведу тарифе од 100% на робу која долази из централне Србије, директно угрозили цивилно становништво у Покрајини и блокирали дијалог усмерен на проналажење дугорочног и одрживог решења базираног на компромису.

У том контексту, а уздајући се у дух сарадње у нашој Организацији, очекујемо успешно председавање Албаније у 2020. години, које ће бити засновано на пуном поштовању свих принципа, норми и преузетих обавеза ОЕБС-а.

На крају бих желео да још једном захвалим нашем домаћину, министру Лајчаку, на успешној организацији овог скупа, као и да му понудим подршку и помоћ Србије у превазилажењу кључних проблема у Организацији."


Концерт Немање Радуловића, 7. августа 2019. у Старој тржници, Братислава

Виолински виртуоз са веома упадљивим изгледом и темпераментом који више подсећа на рок звезду него на класичног музичара. Српски виолиниста Немања Радуловић посветио се музици од своје седме године, а као 14-годишњак већ је државо концерте у најпознатијим светским просторима. Уметник који настоји да прошири границе класичне музике, Немања овлада моћ музике како би људе спојио својом јединственом енергијом и искреношћу.

Победник је више престижних такмичења и носилац неколико музичких награда, укључујући и ECHO Klassik (тренутно OPUS Klassik). Сарађује искључиво са издавачком кућом Deutsche Grammophon label која је издала његов најновији албум Бајка. Овај албум, објављен 2018. године, одмах се нашао на водећим позицијама француске FNAC Classical Charts. На Вива Музика! Фестивалу, наступиће са оркестром Дабле Сенс, са којима ће представити композиције са новог албума, укључујући и познату симфонијску песму Шехеразада у аранжману за камерни оркестар.


Студијска посета антикорупцијским институцијама Републике Словачке

Представници Агенције за борбу против корупције, на челу са директором Драганом Сикимићем, боравили су у студијској посети институцијама за борбу против корупције Републике Словачке, од 24. до 26. јуна 2019. О правном оквиру, резултатима и изазовима у области превенције и борбе против корупције разговарали су са представницима Сектора за превенцију корупције у Кабинету председника Владе, Сектора за превенцију криминала Министарства унутрашњих послова, Националне јединице за борбу против корупције, Специјалног тужилаштва, Судског савета и адвокатске канцеларије Taylor Wessing.

Одржан је и састанак са амбасадором Републике Србије у Републици Словачкој Момчилом Бабићем, на којем су разматране могућности даљег јачања сарадње са словачким антикорупцијским институцијама.

Студијска посета организована је уз подршку словачког Министарства спољних и европских послова и Агенције за међународну развојну сарадњу (SlovakAid).

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова