| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
- ОБАВЕШТЕЊA -

Упис у матичне књиге рођених у Републици Србији лица којима су изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ – обавештење Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за ,,замену’’ биометријског пасоша Републике Србије, услед истека рока важења претходног, Министарство унутрашњих послова обавештава све грађане који у претходном периоду (тј. у периоду од ступања на снагу прописа у области издавања биометријских докумената) нису извршили обавезу уписа у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у Матичне књиге Републике Србије. Предње из разлога што, уколико не поступе по наведеном, надлежне полицијске управе МУП Републике Србије које буду решавале по захтевима за издавање путних исправа наших држављана поднетих дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, захтеваће допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р.Србије. Упис у регистар Матичних књига рођених у Србији неопходан је у циљу једнообразног попуњавања Централног регистра који се води у Републици Србији, на основу јавних исправа РС (у конкретном случају – извод из матичне књиге рођених Републике Србије).


____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Обележавање сто година од смрти генерала М.Р.Штефаника

Ове године навршено је сто година од трагичне смрти генерала Милана Растислава Штефаника, једног од највећих и најпознатијих Словака у историји.

У Иванки при Дунаји, 3. маја 2019, одржана je церемонија полагања венаца, на којој је учествовао амб. М. Бабић. На обележавању су били присутни министри одбране СР и ЧР, дипломатски представници Француске и Италије, Матице словачке и месне заједнице Иванкa при Дунаји.

У Братислави је, 4. маја 2019, крај споменика М. Р. Штефанику, одржана церемонија полагања венаца. У име дипломатског кора присутнима се на словачком језику обратио амб. М. Бабић који је истичући везе М. Р. Штефаника са Србијом, као и везе Словачке и Србије веома позитивно анимирао присутне за шта је добио велики аплауз. Говорили су и министри одбране СР П. Гајдош и ЧР Л. Метнар. Присутни су били високи званичници града Братиславе, многи чланови дипломатског кора и велики број грађана.

У родном месту М.Р. Штефаника, код његове гробнице одржана је, 5. маја 2019, церемонија одавања почасти и подсећања на Штефаников живот и достигнућа. Амб. М. Бабић је положио венац и одао пошту у име РС. Присутни су били највиши представници СР, ПР А. Киска, председник НС СР А. Данко, ПВ П. Пелегрини, МИЕП М. Лајчак и други министри у Влади, истакнуте личности друштвеног и културног живота, као и велики број грађана.

 


Амбасадор М. Бабић посетио град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору

Амбасадор Републике Србије М. Бабић посетио је 9. априла 2019. године град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору.

Амбасадор се састао са представницима града Трнава, гђом Е. Немчовском, првом заменицом градоначелника и г. Т. Пекарчиком, другим замеником градоначелника. У веома срдачном разговору покренуте су теме братимљења града Трнаве са неким од српских градова, као и унапређењу економске сарадње. Амбасадор М. Бабић је посебно нагласио нашу заинтересованост за остваривање контаката између универзитета из Трнаве са универзитетима у Републици Србији. Представници Трнаве су истакли интерес за унапређење сарадње и као посебно позитивно су оценили присуство већег броја држављана Србије, који због запослења у локалним фабрикама бораве у том граду. Амбасадор се на крају посете уписао у књигу почасних гостију.

Амбасадор je током посете Трнави имао сусрет са представницима Трнавске регионалне привредне коморе Ј. Чајком, потпредседником Управног одбора и П. Коваром, директором Одељења за међународне односе. Представници Коморе су информисали о својим активностима у Трнавском региону. Обе стране су се сагласиле да је економска сарадња између Србије и Словачке недовољно развијена, имајући у виду њен потенцијал и договориле су заједничке активности на њеном унапређењу. Област пољопривреде је издвојена као једна од најперспективнијих, имајући у виду да је економска размена у овој области око 20 млн евра годишње. Амбасадор М. Бабић је изразио интересовање за састанак са члановима пољопривредно-прехрамбене секције која постоји у оквиру Трнавске регионалне привредне коморе, као и заинтересованост за посету фабрици Самсунг у Галанти, који је један од највећих страних инвеститора у Трнави.

    


Скуп поводом годишњице НАТО бомбардовања у Тренчианским теплицама

Скуп „Да се не заборави", посвећен обележавању 20 година од НАТО напада на Југославију, одржан је у Тренчианским Теплицама, 24. марта 2019, у организацији Словачко-српског удружења СЛОГА и Амбасаде Републике Србије. Приказани су документарни филмови о страдањима и трагичним последицама НАТО бомбардовања CP Југославије.

Присутним гостима обратили су се амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, бивши председник Владе Словачке Владимир Мечијар, председник Словачко-српског удружења СЛОГА Рајко Салихбеговић, представник Удружења антифашистичких бораца Словачке Мирослав Онраш и председница Удружења Руса у Словачкој „Берега" Наталија Беланова.

skup bomb


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова