| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Туристичка промоција Србије, Војводине, Београда, Новог Сада и Ниша у Братислави и Мартину, од 9. до 12. јула 2018. године

Туристичка организација Београда је заједно са туристичким организацијама Војводине, Новог Сада и Ниша, као и чувеном сликарском колонијом наиве из Ковачице представила туристичке потенцијале Србије у Братислави, 9. и 10. јула и Мартину 11. и 12. јула 2018. године.

На штандовима на централним трговима Братиславе и Мартина приказан је пригодан програм: српски фолколор, мини представе, хор, наступ оркестра народне музике, као и сликарска радионица наиве из Ковачице уз обиље промотивног материјала и контаката са потенцијалним посетиоцима Србије. У братиславској галерији „Калаб“ је отворена изложба сликарке наиве Виерославе Светлик, као део српске нематеријалне културне баштине.

У Амбасади Србије у Братислави је током промоције одржана конференција за медије и пословни сусрети са туроператерима и туристичким агенцијама уз пригодан културни програм. Присутнима се том приликом обратио амбасадор Републике Србије проф. др Момчило Бабић који је истакао потребу већег туристичког присуства Словака у Србији, која поседује неспорно природно и културно богатство, као и одличне могућности за активан одмор. Изразио је наду да ће ова промоција допринети да се број словачких туриста значајно повећа у наредном периоду.

Амбасадор Бабић је приликом туристичке промоције Србије посетио и град Мартин где је заједно са почасним конзулом Србије М. Врликом обишао штандове туристичке организације и дао интервјуe за локалне медије.

Извештаји локалних медија и интервју са амбасадором проф. др Момчилом Бабићем:

http://tvturiec.eu/srbsky-velvyslanec-spolu-so-svojimi-krajanmi-prisli-predstavit-svoj-region-aj-do-martina/

http://tvturiec.eu/aj-v-martine-prebiehali-dni-cestovneho-ruchu-srbskej-republiky/

        


Изложба о резултатима сарадње Кина + 16 земаља централне и источне Европе

Амбасадор проф. др Момчило Бабић присуствовао је 3. јула 2018. године на отварању изложбе о досадашњим резултатима сарадње између НР Кине и шеснаест земаља централне и источне Европе, коју је организовао Лин Лин, амбасадор НР Кине у Словачкој Републици.

Кинески амбасадор Лин је посебно истакао важности и обим пројеката које НР Кина има са Републиком Србијом и нагласио одличну сарадњу две државе.

Амбасадор Бабић се посебно захвалио кинеском амбасадору на истицању Републике Србије као једног од најбољих примера сарадње у оквиру формата Кина + 16 земаља централне и источне Европе, али и иницијативе Један појас-један пут. Нагласио је нашу приврженост даљем наставку сарадње указавши да она има конкретне резултате, што је и показано на изложби.

  


Предаја акредитивних писама амбасадора Србије проф. др М. Бабића председнику Словачке А. Киски

Амбасадор Републике Србије проф. др Момчило Бабић предао је 18. јуна 2018. године акредитивна писма председнику Словачке Републике Андреју Киски, на свечаној церемонији у Председничкој палати.

Након церемоније одржан је билатерални састанак, а саговорници су у пријатељском разговору оценили да две државе имају врло добре односе. Заједнички је констатована важност даљег унапређења економске сарадње.

Амбасадор М. Бабић пренео је захвалност на принципијалном ставу Словачке по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије , као и на подршци Србији на путу европских интеграција.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова