| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

ИранВлада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године,  донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.


Посета српском гробљу у Великом Међеру

Амбасадор проф. др М. Бабић, са сарадницима, посетио је 3. октобра 2018, гробље у Великом Међеру и положио венац на гробницу српских јунака са Цера и Колубаре, заробљеника сахрањених на овом гробљу. У пратњи амбасадора је био градоначелник Великог Међера Јудр. Самуел Лојкович, који је прeдставио идеје општине о трајном обележавању, односно ограђивању ове велике гробнице у којој почивају посмртни остаци између 5.000 и 6.000 Срба, по неким изворима чак 6.500 уморених. Амбасадор је захвалио општини Велики Међер и Словачкој држави на чувању овог тужног стратишта најбољих српских младића и бораца, који су уморени због пружања жестоког отпора окупационој армији генерала Поћорека и њиховом протеривању преко реке Дрине, што је био први велики пораз Централних сила.

Србија жели да се сачува и огради ово гробље, обележи именима свих појединаца који су на њему сахрањени. То што то није урађено у протеклих 100 година не значи да смо их заборавили, нити да ћемо то икада учинити.

Председник Републике Србије Александар Вучић је наложио Амбасади Србије и надлежним органима Владе Републике Србије да предузму све неопходне мере на утврђивању списка страдалника и трајном обележавању овог, међу највећим стратиштима српског народа ван територије Србије. Стога ће представници Амбасаде посећивати ово гробље не само у јубиларним и свечаним приликама, већ стално, као посебно светилиште и ангажовати све чиниоце на његовом ограђивању и испису имена свих страдалника. 

У дугом и срдачном разговору са градоначелником исказано је међусобно разумевање и поверење, као и заједничко опредељење да се ово гробље сачува и достојно обележи страдање људи, како се такве ствари више никада не би поновиле.

 

 

Посета Заштитника грађана г. Зорана Пашалића Словачкој и Амбасади Р. Србије у Братислави

Заштитник грађана Србије г. мр Зоран Пашалић са сарадницима посетио је Амбасаду Србије у Братислави и у дугом срдачном разговору размењена су мишљења о најзначајнијим питањима везаним за будућност билатералних односа Србије и Словачке, у вези са делатности независних регулаторних и контролних тела у двема пријатељским земљама. Констатовано је да у овој области земље треба много интензивније да сарађују у будућности. До посете је дошло у оквиру низа међународних контаката које је Заштитник грађана имао са колегама у Чешкој, Словачкој и Мађарској.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је одао велико признање г. З. Пашалићу што је у протеклих годину дана значајно допринео стабилизацији функционисања институције Заштитника грађана Србије и њено преусмеравање на питања из своје надлежности, која су бројна, садржајна и не смеју имати карактер конфронтације са органима власти, чак и када исти греше у нечему, већ исправљања тих грешака и још боље превенције кроз надзор над прописима и актима, који могу нарушити права грађана. Извештаји Заштитника грађана Србије су сада знатно скраћени, слични онима какве подносе заштитници у овим трима земљама, а да при томе нису изгубили на актуелности и јасноћи указивања. Амбасадор је подржао и означио као фундаментално потребно да се у Србији, као уосталом и Словачкој надлежности надзора над радом судова у процесним питањима, која не утичу на њихову независност, већ унапређују ефикасност и смањују могућност кршења права грађана поступањем правосудних органа.

Амбасадор је присуствовао састанку г. мр З. Пашалића са Проф. Јудр М. Патакиовом заштитницом грађана Словачке. У веома корисном и инспиративном разговору словачка страна је показала заинтересованост за сарадњу и размену искустава. Заштитница Патакиова је изразила изненађење чињеницом да надзор над радом правосуђа у Србији није у делокругу рада Заштитника грађана, обзиром да је то Европско искуство, које у Словачкој даје добре резултате. Понудила је, што је са задовољством прихваћено, да српској страни уступи извештаје и примере указивања Заштитника грађана у вези рада судова. Овај корисни састанак пружио је прилику обема странама да даље раде на унапређењу функционисања независних регулаторних и контролних тела у обема земљама.

  


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова