| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
- ОБАВЕШТЕЊЕ -

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ИЗВОЂАЧА РАДОВА:

ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ НА САНАЦИЈА ЗГРАДЕ И ПРИСТУПНИХ СТАЗА ДО ЗГРАДЕ ДКП - АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БРАТИСЛАВИ 

 

ПОЗИВНО ПИСМО    КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА     ТЕХНИЧКА СПЕЦИФИКАЦИЈА РАДОВА

 

 
-OZNÁMENIE-

POZVÁNKA K VÝBEROVÉMU KONANIU NA GENERÁLNEHO DODÁVATEĽA:

NA REALIZÁCIU STAVEBNÝCH PRÁC NA SANÁCII BUDOVY A PRÍSTUPOVÝCH CHODNÍKOV K BUDOVE DKÚ – VEĽVYSLANECTVA SRBSKEJ REPUBLIKY V BRATISLAVE

 

VYZVA NA PODAVANIE PONUK  TENDROVÁ DOKUMENTÁCIA  TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA PRÁC

   

 


____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, представници Амбасаде посетили су српске војне меморијале и места страдања, положили венце и одали пошту у знак пијетета према страдалима.

Амбасадор М. Бабић је, 11. новембра 2018, посетио војни меморијал у Великом Међеру (највеће српско гробље у Словачкој, на коме је сахрањено преко 6000 хиљада Срба) положио венац и одао пошту настрадалима. Присутни су били градоначелник и заменик градоначелника Великог Међера и представници српских удружења у Словачкој.

А. Радосављевић, министар саветник, је, 11. новембра 2018, положила венац на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата на Војном гробљу Мајер у Банској Бистрици, и присуствовала свечаности у градској кући. Овом приликом свечано је откривен споменик страдалима на Војном гробљу у Мајеру и представљена публикација под називом „Тамо, где цвета дивљи мак“, коју су припремили место Банска Бистрица и Војно историјски институт. Присутни су били изасланик ПР СР, градоначелник и заменик градоначелника Банске Бистрице, представници удружења ветерана Првог светског рата, као и чланови дипломатског кора.

У склопу обележавања окончања Првог светског рата на градском гробљу у Тренчину, у организацији Српско-словачког удружења СЛОГА и Удружења Срба ,,Подунавље” 9. новембра 2018. године одржана је церемонија откривања спомен плоче посвећене 172 војника жртава Првог светског рата пореклом са територије бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Церемонији су присуствовали представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, града Тренчина, представници Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници јавног и културног живота Тренчинског региона. Церемонији је присуствовао Драган Стојовић, први саветник – конзул.

Први секретар, Н. Аџемовић, је, 11. новембра 2018, положио венац и учествовао на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, на меморијалном војном гробљу Петржалка-Копчани, у Братислави. Присутни су били министар одбране, председник Одбора НС СР за одбрану, шеф Кабинета ПР СР, начелник Генералштаба Војске СР, као и велики број грађана.


Представљање српских писаца на Међународном сајму књига у Братислави

У оквиру Међународног сајма књига који је одржан од 8. до 11. новембра у Братислави, на сајамском штанду Канцеларије Владе Словачке Републике за сарадњу са националним мањинама представљене су књиге српских аутора.

У склопу сајамског програма, 11. новембра у организацији Удружења књижевника Словачке, у присуству представника Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, представљена су словачка издања најновијих књига српских аутора ,,Сомнабулиа балканика’’ Адама Пуслојића, ,,Црна ладица’’ Радомира Уљаревића, ,,Филозофске мрвице’’ Небојше Кузмановића и ,,Етеризација’’ Зденке Валент Белић.


Амбасадор М. Бабић разговарао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом

Амбасадор М. Бабић се, 8. новембра 2018. састао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом у Народној скупштини Словачке.

У срдачном разговору амбасадор је изнео наш интерес за даљи развој сарадње у свим областима. Указао је на висок ниво робне размене између две државе и истакао жељу да најкасније до краја његовог мандата она премаши милијарду евра. Пренео је захвалност Словачкој за подршку у процесу европске интеграције, као и очувању суверенитета и територијалног интегритета РС.

Д. Чаплович се сагласио са оценом билатералне сарадње, коју је изнео амбасадор и истакао да словачка страна жели да развија односе са блиским и пријатељским српским народом. Пренео је задовољство начином на који је третирана словачка мањина у Србији.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова