| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


____________________________________________________________________ Упис у матичне књиге рођених у Републици Србији лица којима су изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ – обавештење Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за ,,замену’’ биометријског пасоша Републике Србије, услед истека рока важења претходног, Министарство унутрашњих послова обавештава све грађане који у претходном периоду (тј. у периоду од ступања на снагу прописа у области издавања биометријских докумената) нису извршили обавезу уписа у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у Матичне књиге Републике Србије.

Предње из разлога што, уколико не поступе по наведеном, надлежне полицијске управе МУП Републике Србије које буду решавале по захтевима за издавање путних исправа наших држављана поднетих дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, захтеваће допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р.Србије.

Упис у регистар Матичних књига рођених у Србији неопходан је у циљу једнообразног попуњавања Централног регистра који се води у Републици Србији, на основу јавних исправа РС (у конкретном случају – извод из матичне књиге рођених Републике Србије).


 
 
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, представници Амбасаде посетили су српске војне меморијале и места страдања, положили венце и одали пошту у знак пијетета према страдалима.

Амбасадор М. Бабић је, 11. новембра 2018, посетио војни меморијал у Великом Међеру (највеће српско гробље у Словачкој, на коме је сахрањено преко 6000 хиљада Срба) положио венац и одао пошту настрадалима. Присутни су били градоначелник и заменик градоначелника Великог Међера и представници српских удружења у Словачкој.

А. Радосављевић, министар саветник, је, 11. новембра 2018, положила венац на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата на Војном гробљу Мајер у Банској Бистрици, и присуствовала свечаности у градској кући. Овом приликом свечано је откривен споменик страдалима на Војном гробљу у Мајеру и представљена публикација под називом „Тамо, где цвета дивљи мак“, коју су припремили место Банска Бистрица и Војно историјски институт. Присутни су били изасланик ПР СР, градоначелник и заменик градоначелника Банске Бистрице, представници удружења ветерана Првог светског рата, као и чланови дипломатског кора.

У склопу обележавања окончања Првог светског рата на градском гробљу у Тренчину, у организацији Српско-словачког удружења СЛОГА и Удружења Срба ,,Подунавље” 9. новембра 2018. године одржана је церемонија откривања спомен плоче посвећене 172 војника жртава Првог светског рата пореклом са територије бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Церемонији су присуствовали представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, града Тренчина, представници Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници јавног и културног живота Тренчинског региона. Церемонији је присуствовао Драган Стојовић, први саветник – конзул.

Први секретар, Н. Аџемовић, је, 11. новембра 2018, положио венац и учествовао на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, на меморијалном војном гробљу Петржалка-Копчани, у Братислави. Присутни су били министар одбране, председник Одбора НС СР за одбрану, шеф Кабинета ПР СР, начелник Генералштаба Војске СР, као и велики број грађана.


Представљање српских писаца на Међународном сајму књига у Братислави

У оквиру Међународног сајма књига који је одржан од 8. до 11. новембра у Братислави, на сајамском штанду Канцеларије Владе Словачке Републике за сарадњу са националним мањинама представљене су књиге српских аутора.

У склопу сајамског програма, 11. новембра у организацији Удружења књижевника Словачке, у присуству представника Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, представљена су словачка издања најновијих књига српских аутора ,,Сомнабулиа балканика’’ Адама Пуслојића, ,,Црна ладица’’ Радомира Уљаревића, ,,Филозофске мрвице’’ Небојше Кузмановића и ,,Етеризација’’ Зденке Валент Белић.


Амбасадор М. Бабић разговарао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом

Амбасадор М. Бабић се, 8. новембра 2018. састао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом у Народној скупштини Словачке.

У срдачном разговору амбасадор је изнео наш интерес за даљи развој сарадње у свим областима. Указао је на висок ниво робне размене између две државе и истакао жељу да најкасније до краја његовог мандата она премаши милијарду евра. Пренео је захвалност Словачкој за подршку у процесу европске интеграције, као и очувању суверенитета и територијалног интегритета РС.

Д. Чаплович се сагласио са оценом билатералне сарадње, коју је изнео амбасадор и истакао да словачка страна жели да развија односе са блиским и пријатељским српским народом. Пренео је задовољство начином на који је третирана словачка мањина у Србији.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова