| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: srb.emb.slovakia@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  


 
- ОБАВЕШТЕЊA -

Регистровање корисника портала еУправа и издавање параметара за апликацију Consent ID

Од 01. фебруара 2023. године, Амбасада Републике Србије у Братислави почиње са применом бесплатне услуге регистрације корисника портала еУправе и издавања параметара за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.

Сви грађани Р. Србије који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош), као и странци који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно, поседују евиденцијски број странца који издаје Министарство унутрашњих послова, могу постати еГрађани. Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ услугама еУправе. Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да, након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и слично.

Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде

Дубоко смо уверени да је Србија светска број један дестинација за пословање и инвестирање у истраживање, развој и нове технологије. И желимо да то поделимо са Вама. Због тога смо припремили ову брошуру, како би сви могли да пронађу релевантне информације о развоју свог пословања и инвестирању у Србију. Брошуру можете наћи на следећем линку: https://inovacije.srbijastvara.rs/


_______________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Традиционална изложба слика наивних уметника из Србије у Братислави

У галеријском простору Калаб у Братислави, 1. децембра 2022. године, званично је отворена традиционална изложба слика, под називом ,,Словачко наивно сликарство из Србије’’, у организацији Галерије Бабка и под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Министарства културе Словачке Републике. Изложба обухвата радове познатих уметника, али и већег броја младих стваралаца.

У присуству значајног броја представника јавног, културног и политичког живота Словачке и представника Амбасаде, љубитељима наивне уметности обратили су се Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, Радослав Куташ, државни секретар Министарства културе Словачке, Павел Бабка, оснивач и директор Галерије Бабка из Ковачице, Андреа Кутликова, оснивач центра Калаб и Катарина Пуцовска, председница Управног одбора Фондације Бабка Ковачица.

Током обраћања присутнима, М. Барловић је указала на посебност наивног сликарства Словака у Србији, истакавши да за то још увек нема једноставног објашњења, већ да је највероватније реч о споју великог талента уметника са културним простором и амбијентом у коме су се нашли и стварају. Изнела је да су односи између Србије и Словачке чврсто испреплетани, како историјски тако и у садашњости, а да аутентична дела наивног сликарства доказују да смо једни другима ближи, него што смо тога заиста свесни.


Амбасада Републике Србије подржава кампању Уједињених нација за окончање насиља над женама и девојчицама

Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, је узела учешће у заједничком пројекту шефова мисија дипломатско-конзуларних представништава и међународних организација акредитованих у Словачкој, за подршку кампањи „Orange the World 2022“. Ова кампања се организује у трајању од 16 дана, сваке године од 25. новембра до 10. децембра и има за циљ да подстакне активизам против родно заснованог насиља. Акција се спроводи у оквиру кампање Уједињених нација за окончање насиља над женама и девојчицама. Учешће у кампањи је поред великог броја шефова мисија узео и Растислав Качер, министар иностраних и европских послова Словачке Републике.

Амбасада Републике Србије се залаже за окончање родно заснованог насиља и подржава превенцију и елиминацију свих облика насиља над женама и девојчицама. РЕЦИМО СТОП НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА!


М. Барловић, привремени отправник послова Амбасаде, на отварању изложбе „Словачка наивна уметност из српске Војводине“ у Мартину

Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, учествовала је на отварању изложбе „Словачка наивна уметност из српске Војводине“ у Мартину, које је одржано 23. новембра 2022. године у Турчианској библиотеци, у организацији почасног конзула Републике Србије Мојмира Врлика, а под покровитељством Јарослава Хрубика, председника Општине Ковачица, Република Србија.

На изложби су приказане слике осморо стваралаца – словачких наиваца из Ковачице, Падине и Хајдучице: Јана Бачура, Ане Књазовицове, Павела Хајка, Зузане Верески, Павела Цицке, Кларе Бабке, Јураја Љавроша и Мирослава Храшка.

Отварање је протекло у изузетно пријатељској атмосфери, а током обраћања присутнима, М. Барловић је указала на историјску повезаност народа и културног стваралаштва Србије и Словачке. Посебно је нагласила да се ове године обележава 220 година насељавања Словака у Ковачицу, као и да традиционалном пријатељству две државе посебан допринос дају представници словачке националне заједнице у Србији као и српска национална мањина у Словачкој. Осврнула се на значајног сликара Јана Бачура, који нас је недавно напустио и нагласила да ће захваљујући наивним сликарима из Ковачице, Падине и других места, чудесне сеоске лепоте северне Србије вечно остати сачуване.

Отварању изложбе су присуствовали заменик градоначелника града Мартин, почасни конзули Пољске, Исланда, Чилеа и Киргизије у Словачкој, председник месног одбора Матице словачке из Ковачице Павел Балаж, као и бројни представници мартинског културног, друштвеног и привредног живота, а и поштоваоци наивне уметности и пријатељи Србије. Свечано отварање изложбе, увеличали су са две музичке тачке, уметници из Ковачице, браћа Павел и Јурај Љаврош и Павел Балаж.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова