| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929, 544-31-935 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Поздравна реч амбасадора

Поштовани посетиоци,

Задовољство ми је да Вам пожелим добродошлицу на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици.

Наш задатак је да представљамо и заступамо интересе Републике Србије у Словачкој Републици. Званична страница Амбасаде Србије у Словачкој Републици треба да послужи као извор информација и најновијих вести о словачко-српским односима, активностима амбасаде и конзуларним питањима. Стојимо вам на располагању за сва питања и коментаре. Сугестије које нам будете слали помоћи ће нам да унапредимо наш рад и услуге.

Захваљујем се на интересовању,

Амбасадор

Шани Дермаку


Учешће кошаркашке репрезентације Републике Србије (У 18) на европском екипном првенству у Братислави – 29.7. – 6.8.2017

   

У Братислави је од 29.7. до 6.8.2017., одржано европско екипно првенство у кошарци (У 18). У финалу, 6.8.2017., изванредном игром и изузетним пожртвовањем, савладана је Шанија (74:62). Освајање титуле европског првака пропраћено је великим слављем играча, стручног штаба и наших бројних навијача, који су их бодрили током читавог трајања првенства. Церемонији свечаног отварања као и читавом такмичењу присуствовао је амбасадор, који је поздравио и бодрио наше спортисте и вођство репрезентације. У срдачним разговорима са спортистима, истакнуто је да смо убеђени да ће, као и безброј пута до сада, својим изузетним спортским потенцијалом и понашањем достојанствено представљати Републику Србију и додатно допринети афирмацији, нашег спорта, и Републике Србије, што се на крају првенства показало.


ДАН СЕЋАЊА НА ПРОГНАНЕ И СТРАДАЛЕ У ВОЈНО-ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА"

                                                     

 Поштовани суграђани!

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" - 4. август 1995. године, обележава се од 2015. године . Сваког 4. и 5. августа Влада Републике Србије и Влада Републике Српске обележавају заједнички овај Дан сећања пригодним државним и културнин програмима. Војно-полицијска акција "Олуја" убраја се у једно од најсуровијих и најмасовнијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ. Акција "Олуја" је почела 4. августа 1995. године, када су хрватске војне, паравојне и полицијске јединице, укунпе снаге од око 200.000 војника, извршиле агресију на северну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, односно на Српску аутономну област Крајина, у саставу тадашње Републике Српска Крајина. Агресија је извршена упркос чињеници да је та област била под заштитом УН-а. У овој злокобној акцији, убијено је најмање 1.960 особа српске националности и протерано преко 250.000 Срба из Крајине. Наведене оружане формације су убијале и оне у избегличким колонама, дубоко у територију Републике Српске. У акцији "Маестрал", која је била њен продужетак, хрватске оружане снаге у садејству са Петим корпусом муслиманске армије, убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника. У најтежем злочину "Олује", хрватски борберни авиони су 7. августа бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести, када је за два минута убијено деветоро цивила, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година. Ексхумације још трају, неке гробнице нису ни отворене. Акција хрватске војске за циљ је заправо имала исељавање целокупног становништва српске националности, а након протеривања забележена су паљења, пљачке и ликвидације малобројних Срба који нису хтели да напусте своја вековна огњишта. Народ западне Крајине, поучен “историјским искуством”, креће у дотад највећу “сеобу” српског народа, на исток ка Србији, као једином уточишту. И када је престао сваки отпор, убијани су стари, ментално оболели, људи који нису хтели или могли да оду са својих вековних огњишта, а који су се надали да ће се према њима поступати по правилима Женевске конвнције. Ова акција, под кодним називом “Олуја”, спровођена је, као уосталом и оне које су јој претходиле, по тактици “спржене земље”, што је половином новембра 1995. године досегло размере потпуног затирања српског народа у Крајини. За неколико година тзв. „домовинског рата“– удео српског становништва у укупној популацији Хрватске је смањен са преко 12% на испод 4%. Све наведено, уз бројне посредне и непосредне доказе, непобитне чињенице и изјаве доводи до закључка о коме се недовољно говори: Олуја представља етничко чишћење. За злочине, страдање и прогон Срба у „Олуји“ још увек нико није одговарао.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова