| |     latinica | english  
Насловна
Поздравна реч амбасадора

Поштовани посетиоци,

Задовољство ми је да Вам пожелим добродошлицу на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици.

Наш задатак је да представљамо и заступамо интересе Републике Србије у Словачкој Републици. Званична страница Амбасаде Србије у Словачкој Републици треба да послужи као извор информација и најновијих вести о словачко-српским односима, активностима амбасаде и конзуларним питањима. Стојимо вам на располагању за сва питања и коментаре. Сугестије које нам будете слали помоћи ће нам да унапредимо наш рад и услуге.

Захваљујем се на интересовању,

Амбасадор

Шани ДермакуКонференција председника парламената држава чланица Европске уније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније у Братислави, којој је присуствовало 30 председника парламената земаља ЕУ, држава кандидата за чланство у ЕУ, као и председник Европског парламента Антонио Тајани.

У оквиру Конференције парламената држава чланица Европске уније председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић имала је низ билатералних сусрета и разговора са председницима парламената држава чланица Европске уније на тему евроинтеграција Србије, парламентарне сарадње и интензивирања билатералних односа.Посета граду Илава

Амбасадор је 5.4.2017.г. боравио у посети граду Илава. Током разговора са градоначелником Ш.Дашком размотрене су могућности културне и привредне сарадње Илаве са градовима у Србији.

У другом делу посете одржана је изложба икона, а затим је уследио разговор и сусрет са компанијама из Тренчинског и Жилинског региона, заинтересованим за успостављање сарадње са привредним субјектима у Србији. Посета амбасадора граду Сеница

На позив градоначелника града Сеница, Б.Гримма, амбасадор је, 1.4.2017. посетио овај град. Током посете имао је разговор са градоначелником на тему унапређења привредне, културне и других видова сарадње. Имао је и одвојен разговор са привредницима овога града, са којима је договорен наставак дијалога у циљу унапређења привредне сарадње. У својим обраћањима током наведене посете, амбасадор је посебно истакао да наше две земље повезује дуга традиција пријатељских односа и сарадње, те да су бројни примери узајамне повезаности током вишевековне историје. Нагласио је да пријатељске односе потврђује и подршка Словачке територијалном интегритету и суверенитету Р. Србије и захвалио се на подршци коју Словачка пружа у европским интеграцијама Р. Србије.

У поподневним сатима амбасадор и градоначелник Б.Гримм су отворили изложбу “Поздрав из Ковачице”, на којој су изложене слике Еве Хусарикове и Јана Гложика. Изложбу су организовали Трнавски самоуправни регион, град Сеница и Евангелистичка црква из Сенице, а покровитељ је био амбасадор Р.Србије. Изложба ће трајати до 30.4.2017. Отварању изложбе је присуствовало око 200 особа.

 Избори за председника Републике

Поштовани

Обавештвамо вас да је видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике, 2. априла 2017. године, постављен на сајт Републичке изборне комисије http://www.rik.parlament.gov.rs/Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Градска управа града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. 

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на др Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Др Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

У наставку линк на текст конкурсаПосета министра А.Вулина Словачкој

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р.Србије А.Вулин посетио је Словачку 13.3.2017. године и имао разговор са министром рада, социјалних питања и породице Ј.Рихтером.

У разговору два министра договорено је да Србија и Словачка ускоро потпишу нови споразум за бољу сигурност радника, који ће заштитити раднике који из Србије одлазе на рад у Словачку. Министри А.Вулин и Ј.Рихтер договорили су и успостављање директне комуникације између два ресорна министарства, односно инспекција за рад две земље. Србија и Словачка ће сарадњу на овом пољу остварити и са осталим земљама у региону - Мађарском, Чешком и Румунијом.

Министар Вулин је захвалио Влади Словачке на принципијелном ставу и непризнавању једнострано проглашене независности КиМ.

Министар Вулин је нагласио да нико у Србији не жели да наши радници иду из Србије, али да, ако то ипак учине, држава ће предузети све да их заштити. Додао је да је највећи интерес Србије да њени грађани остану да раде у Србији и да их нико не подстиче и охрабрује на одлазак, али да је Србија слободна земља и да свако може да је напусти када хоће. Министар Вулин је истакао да у сарадњи две земље не постоје проблеми, али да сви имамо проблем са несавесним агенцијама које искориштавају наше раднике, варају и словачку државу и послодавце у Словачкој. Указао је да радници из Србије раде на црно, немају социјално и пензионо осигурање и на тај начин оштећују и српску и словачку државу, али и себе јер за то немају уплаћен пензиони стаж.

Како би се том проблему стало на пут договорено је успостављање тешње сарадње два министарства, сарадње две инспекције рада, али и успостављање правног оквира како би заједно могли да раде на сузбијању рада на црно и нелегалних агенција.

Након разговора министри А.Вулин и Ј.Рихтер су одржали прес конференцију.

Министар А.Вулин је током посете Словачкој у српском војном меморијалу у Великом Међеру положио венац у знак пијетета према страдалим сународницима из Првог светског рата.

 Избори за председника Републике – гласање у иностранству

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да су Избори за председника Републике Србије расписани за 2. април 2017. године.

Желимо да вас овим путем обавестимо да грађани Републике Србије, који се налазе у иностранству, a који желе да гласају, могу то да учине само ако се до 11. марта 2017. године пријаве за гласање у иностранству - у дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају, без обзира да ли су се раније пријављивали и да ли се налазе на претходним гласачким списковима за гласање у иностранству.

У случају другог круга избора, сви бирачи који су се пријавили за гласање у иностранству остају на истом бирачком списку за гласање у иностранству и за други круг. Нема могућности да се након првог круга мења место гласања.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило:

Грађани најпре треба да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (приступањем преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Р.Србије уношењем свог ЈМБГ на следећу адресу: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

а) уколико je лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само захтев за упис у списак за гласање у иностранству;

б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:

- захтев за упис у Јединствен бирачки списак и

- захтев за упис у списак за гласање у иностранству.

Обавештавамо све држављане Републике Србије, који имају боравиште у Словачкој Републици, да преко Амбасаде могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у иностранству. Попуњене захтеве, као и копију важећег личног документа Р.Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) потребно je доставити факсом (02 / 544-31-933) или електронским путем (embassy.bratislava@mfa.rs) или поштом на адресу:

Veľvyslanectvo Srbskej republiky

Búdková 38

811 04 Bratislava

Попуњене захтеве уз фотокопију пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ могуће je предати и лично у просторијама Амбасаде у Братислави сваког дана од 08.00-22.00, а 11. марта до 24.00 часова.

Братислава, 3. март 2017.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Р.Србији

 

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Саопштење са радног састанка Јана Рихтера, министра за рад, породицу и социјална питања са амбасадором Републике Србије у Словачкој

Министар за рад, социјална питања и породицу, Јан Рихтер, примио је амбасадора Републике Србије у Словачкој Републици, Шанија Дермакуа. Разлог су биле информације средстава јавног информисања о запошљавању српских радника у словачким предузећима без радног уговора, што значи, и без социјалног осигурања.

Држављанима Србије, који раде у Словачкој, као и Словацима који раде у Републици Србији, права и давања везана за социјално осигурање гарантује Споразум између Словачке Републике и Републике Србије о социјалној заштити. Ова правила се односе и на делегиране раднике.

По основу радне дозволе, код нас је запослених 575 Срба, а по основу информационе карте – 5.249. Министар рада, Јан Рихтер, обавестио је амбасадора да словачки инспектори дугорочно контролишу и фирме које запошљавају већи број запослених особа из трећих земаља. ''Прелиминарна сазнања показују да до кршења забране нелегалног запошљавања долази од стране агенција за привремено запошљавање, пре свега мађарских и српских агенција. Одмах чим будемо располагали комплетним резултатима од стране испектората рада, сазнања ћу пренети српским колегама,'' изјавио је на састанку министар Рихтер. Уједно је замолио амбасадора да надлежним органима Републике Србије пренесе његову молбу да не заузимају став према информацијама из средстава јавног информисања пре него што буду познати закључци словачких инспекција.

Амбасадор Србије је оценио и ставио акценат на досадашњу сарадњу две државе, која није оптерећена икаквим отвореним питањима, и добре међусобне односе. ''У пуној мери смо свесни да ни у ком случају не долази до кршења права запослених од стране Словачке, већ проблем представљају агенције, које посредују у запошљавању и злоупотребљавају наше грађане,'' обавестио је амбасадор Шани Дермаку.

Две стране су се договориле да повећају интензитет комуникације и заједничког тражења решења овог проблема. Министар Рихтер је спреман да се било када састане са својим ресорним партнером. Сагласили су се и око потребе допуњаваља актуелног Меморандума о сарадњи између Министарства за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, односно око припреме новог Меморандума. Њиме би се регулисали, на пример, услови привременог запошљавања држављана Србије у Словачкој, а договорила би се такође, и ужа сарадња националних инпектората рада, бироа за запошљацање и уреда социјалног осигурања.Посета амбасадора Трнавском самоуправном региону

Амбасадор Шани Дермаку је у склопу посет Трнавском региону, 8.2.2017., на позив ректора Јозефа Матуша, посетио и Универзитет „Св. Ћирило и Методије“ у Трнави. Том приликом је обављен разговор и са председником Трнавског самоуправног региона, како и председницом и члановима Регионалне привредне коморе. Посета је наставак традиционално добре сарадње Амбасаде са наведеним регионом и Универзитетом. Ректор Универзитета Ј.Матуш је том приликом у име Универзитета одликовао амбасадора Ш. Дермакуа Златном медаљом и повељом за успешну сарадњу и развој словачко-српских односа, истакавши да се одликовање додељује „у знак поштовања које осећамо према пријатељском српском народу“ и за ангажман амбасадора у досадашњој успешној сарадњи. Ректор Ј.Матуш је истакао да се на тај Универзитет сваке године уписује све већи број студената, укључујући и студенте из Р.Србије. У разговору је потврђен обострани интерес за даље унапређење сарадње универзитета у Р. Србији и Словачкој Р., кроз различите видове - размена студената, гостовања лектора за српски и словачки језик и др. Истакнуто је да наше две земље повезује дуга традиција пријатељских односа и сарадње. Бројни су примери узајамне повезаности током вишевековне историје. Традиција пријатељства и добрих односа наша два народа темељи се и на сарадњи у образовању, те на чињеници да су у 19. веkу у Словачкој боравили и школовали се просветитељи В.Караџић, Д Обрадовић, С. Милетић и многи други интелектуалци, који су поставили темељ модерне српске културе. Пријатељске односе потврђује и подршка Словачке територијалном интегритету Р. Србије. Ректор Макуш је нагласио да посебно значајном сматра чињеницу да став Владе Словачке о непризнавању ЈПНК, који је јасан и принципијелан, деле и сви грађани Словачке. Захваливши се на позиву и овом приликом, амбасадор је изразио задовољство на до сада постигнутом нивоу сарадње, али и истакао да постоје могућности за њено унапређење за шта основ за даје и недавно потписан Програм сарадње између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије и Министарства школства, науке, истраживања и спорта Словачке Р. у области образовања за период 2016-2020. године, који обухвата и сарадњу између установа високог образовања. Амбасадор је нагласио да Србија изражава посебну захвалност Словачкој за њену принципијелну подршка територијалном интегритету и суверенитету Р.Србије, као и за свесрдну подршку на путу придруживања Р. Србије ЕУ.

  Састанак групе амбасадора који говоре немачки језик са високим функционерима СР

У организацији Амбасаде Аустрије у Братислави је 3.2.2017. године одржан састанак амбасадора који говоре немачки језик са министарком правде Словачке Републике Луцијом Житњанском. Присуствовали су амбасадори Аустрије, Швајцарске, Немачке, Норвешке, Грчке, Италије и Србије. Ради се о традиционалном састанку амбасадора који говоре немачки језик са високим функционерима Словачке Републике.Презентација туристичке привреде Србије у Амбасади

Поводом учешћа делегације Републике Србије на 23. Међународном сајму туризма у Братислави ИТФ СловакиаТоур 2017 (26-29. јануара 2017. године), у Амбасади Републике Србије у Словачкој Републици је 26. јануара 2017. године одржана презентација туристичке привреде Републике Србије. У присуству бројних представника словачких институција, медија и туристичких организација, присутнима су се обратили и пригодним говором поздравили потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Шани Дермаку.

Презентацију туристичке привреде Србије и појединих региона представили су представници Туристичке организације Србије, Војводине, Београда, Ниша и других туристичких организација.

Према статистичким подацима Србију је у периоду јануар–новембар 2016. године посетило укупно 10.224 словачких туриста, што представља раст од 7% процената у односу на исти период претходне године и 5% у ноћењима.

  Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката културних делатности Срба у иностранству у 2017. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години. Конкурс је намењен српским установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима, која су регистрована изван територије Републике Србије.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања овде

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године. Kонкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Kонкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација могу се наћи овде.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године. Изложба фотографија „Примењена носталгијa Србија-Словачка“

Изложба је свечано отворена 16.12.2016. године, у Братислави, у репрезентативној сали Министарства културе Словачке Републике, у присуству преко 60 званица.

Изложбу су отворили Радомир Бохач, генерални директор Канцеларије МИиЕП М. Лајчака, амбасадор Шани Дермаку и аутор фотографија о Београду Томаш Хулик.

Изложба је топло примљена од присутних, тако да су Канцеларији за европске интеграције честитали на осмишљавању и реализацији пројекта, а ауторима фотографија (Томаш Хулик и Милена Анђелић Атанацковић) на изванредно сачињеним фотографијама.

Реализацију изложбе су подржали Амбасада Словачке Републике у Београду и МИиЕП Словачке Републике и представљала је једну у низу културних манифестација у Братислави, којима се Словачка представила у домену културне дипломатије у оквиру председавања Саветом ЕУ.Министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић у званичној посети Словачкој Републици

Министaр одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић боравио је 4. и 5. децембра 2016. године у званичној посети Словачкој Републици, на позив министра одбране Словачке Републике Петера Гајдоша.

Током посете министри су потписали Споразум о сарадњи у области одбране између влада Републике Србије и Словачке Републике, уз обострану сагласност да континуирани и интензивни политички дијалог на свим нивоима, позитивна искуства, стечено поверење и чврсте везе из заједничког ангажмана у УН мисији на Кипру, као и висок степен разумевања о глобалним питањима, представљају одличну основу за даље унапређење сарадње у области одбране.

Министар Ђорђевић је захвалио на подршци коју Словачка пружа у европским интеграцијама и очувању суверенитета Србије.

Министар Ђорђевић је оценио билатералну војну сарадњу развијеном, уз могућност даљег унапређења, и као кључни сегмент сарадње подржао наставак заједничког ангажовања у мисији UNFICYP на Кипру. Истакао је позитивна искуства и одличну сарадњу припадника Војске Србије и Оружаних снага Републике Словачке у тој мисији и ангажман пешадијског вода Војске Србије у оквиру словачког контингента.

Министар Гајдош је истакао је традиционалне пријатељске односе две земље као одличну основу за квалитетну сарадњу у области одбране. Потврдио је подршку Словачке на даљем путу Србије ка Европској унији.

Анализирајући актуелну политичко-безбедносну ситуацију у региону и свету, Ђорђевић и Гајдош су истакли значај могућег предузимању заједничких активности за свеобухватније решавање безбедносних претњи.

Током посете Словачкој министар Ђорђевић је посетио Народну скупштину и разговарао са председником Одбора за безбедност Антоном Хрнком.

Министар одбране Зоран Ђорђевић претходно је обишао и српско војничко гробље у Великом Међеру и положио венац на Спомен обележје страдалим српским војницима.

  Састанак групе амбасадора који говоре немачки језик

У организацији Амбасаде Швајцарске у Братислави је 30.11.2016. године одржан састанак амбасадора који говоре немачки језик са бившим председником Словачке Републике Рудолфом Шустером. Присуствовали су амбасадори Швајцарске, Немачке, Аустрије, Холандије, Грчке, Бразила и Србије. Ради се о традиционалном састанку амбасадора који говоре немачки језик са високим функционерима Словачке Републике.Изложба „Наивно сликарство Србије“

У организацији Центра за имунологију из Мартина (носилац активности др Мојмир Врлик) и „Галерије Бабка“ из Ковачице, а под покровитељством Амбасаде и Матице Словачке, 28. новембра 2016. године је свечано отворена изложба „Наивно сликарство из Србије“.

Изложба је постављена у сали централне зграде Матице Словачке у Мартину.

Амбасадор и председник Матице Словачкe Ing. Marián Tkáč су свечано отворили изложбу, чијем отварању је присуствовало преко 150 званица, укључујући и представнике свих локалних медија.

Изложба ће бити отворена до 10.12.2016. године.Божићни базар у Братислави

У организацији Међународног клуба жена (IWC) у Братислави је 27. новембра 2016. године одржан традиционални 25. Божићни базар са којег сав приход одлази у хуманитарне сврхе. На базару је учествовала и Амбасада уз ангажовање свих запослених.

Штанд Амбасаде су посетили МИиЕП Мирослав Лајчак, Петер Плавчан, министар образовања, науке, истраживања и спорта, као и градоначелник Братиславе др Иво Несровнал.

  Министар Дачић на седници Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на седници Савета безбедности Уједињених нација, одржаној 16.11.2016. године, која је посвећена раду УНМИК-а.


Oпширније...
Посета гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић Братислави

Посета гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић Братислави, на позив Jozef Makúcha, гувернера Централне банке Словачке, је реализована 14. новембра 2016. године. У оквиру програма посете гувернер Центалне банке Словачке Jozef Makúch и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић имали су билатерални сусрет/разговор у присуству амбасадора Ш. Дермакуа и Vladimira Martvoňa, директорa Уреда гувернера Централне банке Словачке и свечано су отворили 53. самосталну изложбу Павел Хајка, једног од водећих представника средње генерације школе наивног сликарства из Ковачице, чијем отварању је присуствовало око 200 званица - личности из словачког политичког, културног и научног миљеа.

Званицама су се пригодним говором обратили Jozef Makúch, гувернер Централне банке Словачке, Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и амбасадор Шани Дермаку. Званице су такође поздравили сликар Павел Хајко, као и Павел Бабка, директор галерије „Ковачица“.

„Spevule“, женска певачка група, употпунила је својим наступом манифестацију.

    Промоција превода збирке песама Радомира Андрића „Осим једне ствари“

У Братислави је 12. новембра 2016. године, у организацији Друштва словачких писаца (ДСП), предствљен превод збирке песама Радомира Андрића, председника Удружења књижевника Србије (УКС), „Осим једне ствари“. О Радомиру Андрићу, класику српског песништва, овогодишњем добитнику престижне награде за песничко стваралаштво „Васко Попа“, као и о збирци песама су говорили М.Бјелик, председник Друштва словачких писаца и Мартин Пребудил (преводилац).

Изузетно посећено књижевно вече је било још једна у низу потврда веома добре и блиске сарадње и односа Удружења књижевника Србије и Друштва писаца Словачке.

Промоцији је присуствовао амбасадор.

Чланови Удружења књижевника Србије и председник Друштва словачких писаца су били гости Амбасаде.

  Oбележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор је 11. новембра 2016. године посетио српски војни меморијал у Великом Међеру и у 11:00 сати положио венац у знак пијетета према страдалим сународницима.

Полагању венаца су присуствовали: др Самуел Лојковић, градоначелник Великог Међера, са сарадницима (у име локалних органа самоуправе такође положили венац), Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Растислав Поповић, секретар Удружења (такође, представници Удружења су положили венац), као и неколико потомака страдалих сународника.

Градоначелник др Самуел Лојковић је у разговору са амбасадором подвукао традиционално пријатељске односе између две земље, као и сарадњу у области одржавања војних меморијала.

Амбасадор је захвалио градоначелнику на бризи око очувања војног меморијала и поновио спремност Амбасаде и надлежних органа Републике Србије да сарађују у овој области.

У организацији Министарства одбране Словачке Републике и Удружења војних ветерана, у Братислави, на војном гробљу Петржалка-Копчани, 11. новембра 2016. године положени су венци у спомен убијеним војницима у Првом светском рату, а испред гробова страдалих војника симболично су стављени црвени макови. Комеморацији је присуствовао велики број званица, посебно припадника младе генерације (студенти и средњошколци) , што су сви учесници у програму оценили изузетно значајним. Присутнима се обратио Петер Гајдош, министар одбране Словачке, као и Антон Хрнко, председавајући Одбора за безбедност и одбрану у Парламенту Словачке Републике.

Комеморацији су присуствовали такође, начелник Генералштаба ОС Словачке, шеф Канцеларије председника Словачке Републике, градоначелник Братиславе, чланови дипломатског кора, представници организација ветерана и антифашиста, као и грађани Братиславе. Испред Амбасаде је присуствовала Вера Остојић, министар саветник.

У Новим Замкама је обновљен споменик жртвама Првог светског рата. Тим поводом, на позив градоначелника Отокара Клајна, комеморацији је присуствовала Итана Павићевић, први саветник у МСП.

  Отварање изложбе "Иво Андрић писац и (или) дипломата"

На позив директора Источнословачког музеја у Кошицама, у својству почасног покровитеља, 10. новембра 2016. године, амбасадор је свечано отворио изложбу „Иво Андрић писац и (или) дипломата“ ауторке Татјане Корићанец. Изложба ће бити постављена до 20. фебруара 2017. године.

С обзиром да је словачкој јавности познат књижевни опус Иве Андриће, за отварање изложбе је владало изузетно интересовање. Присуствовало је преко 100 званица.

Међу званицама су били и др Зденко Требуља, председник Кошичког самоуправног краја, др Ричард Раши, градоначелник Кошица са својим сарадницима, Ева Декановска, почасни конзул Републике Србије у Словачкој Републици са седиштем у Кошицама, као и личности из јавног и културног живота Кошичког самоуправног краја.

У свом обраћању амбасадор је представио нашег истакнутог нобеловца у светлу писца и дипломате, који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као дипломата Краљевине СХС, потом и Краљевине Југославије. Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од тих градова проналазио инспирацију за своја дела, истакао је амбасадор.

Татјана Корићанец, ауторка изложбе и директорка Музеја града Београда, истакла је да се овим гостовањем наставља успешна сарадња Музеја града Београда и Источнословачког музеја. Осврнула се на већ размењене изложбе и перспективе даље сарадње, те истакла да је отварање изложбе још једна потврда успешних партнерских односа институција две државе у области културе.

 Службени пут амбасадора у Кошице, 10.новембaр 2016. године

Током службеног пута у Кошице реализован је сусрет са др Зденком Требуљом, председником Кочишког самоуправног региона. Током разговора, који се одвијао у изузетно срдачној и пријатељској атмосфери, покренуте су следеће теме: преношења искустава у вези са припремама и организацијом града Кошица (уз учешће самоуправног региона) који је 2013. године био, поред Марсеља, европска престоница културе; систем дуалног образовања који се у Словачкој Републици тренутно развија; ситуација у вези са Железаром у Смедереву коју је преузела кинеска компанија и потреба унапређења економских односа између две државе. Обострано су се сагласили да би економски односи требало да прате висок ниво традиционално добрих политичких односа.

У пратњи амбасадора била је Ева Декановска, почасни конзул Републике Србије у Словачкој Републици са седиштем у Кошицама.

   Потписан Програм сарадње у области образовања

Министар школства, науке, истраживања и спорта Словачке Петер Плавчан и амбасадор Србије Шани Дермаку потписали су у Братислави 8. новембра 2016. године Програм сарадње између Министарства школства, науке, истраживања и спорта Словачке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије у области образовања за период 2016-2020. година. 

  

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)


Oпширније...
Панел о Западном Балкану

У оквиру GLOBSEC Tatra Summit 28-30.10.2016.г. одржан је панел о Западном Балкану: (Missing) Piece of the Puzzle: The Western Balkans.

Уводну реч имао је ДС МИиЕП Лукаш Паризек, а у оквиру панела учествовала је и Роксанда Нинчић, политички директор у МСП Републике Србије.ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ВЕЛИКОМ СРПСКОМ ПЕСНИКУ ЈОВАНУ ЈОВАНОВИЋУ ЗМАЈУ У МОДРИ

Председник Владе српске Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић 6.10.2016. је у граду Модра, у Словачкој, открио споменик српском великом песнику Јовану Јовановићу Змају. У свом обраћању захвалио се градоначелнику Модре и свим пријатељима у Словачкој што су до краја подржавали ову изузетно значајну иницијативу.

„Змај је био не само дечји песник, већ и снажан национални делатник, посланик, лекар, велики борац за права српског народа у другој половини 19. века. Овде у Словачкој, у Модри, Змај се школовао и заволео словачки народ и доживотно остао пријатељ Словачке и Словака. Словачке теме налазе се у више Змајевих песама, а ми данас настављамо Змајевим стопама где је он на словачко-српске односе и везе увек гледао са снажним симпатијама. Данас ми настављамо Змајевим стопама ширећи пријатељство, заједнички живот Срба и Словака у Србији, посебно у Војводини, негујући културу, књижевност, позоришну уметност и очување традиционалних вредности и тим богатством се поносимо“, поручио је Игор Мировић.

Споменик је постављен испред зграде некадашњег Лицеја, данас Меморијалне гимназије, коју је поред Змаја похађао и Доситеј Обрадовић, још један великан српске књижевности. Свечаност је уприличена у организацији Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Удружења Срба из Словачке. Биста Јована Јовановића Змаја рад је вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца.

На свечаности, поводом откривања споменика, госте су поздравили и амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермаку, градоначелник Модре Јурај Петракович и председник Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич.

Градоначелник Модре Јурај Петракович захвалио се на оствареној сарадњи поводом постављања споменика Јовану Јовановићу Змају и изразио наду да се овим чином унапређује традиционално пријатељство два словенска народа и државе. Он је потврдио да данашњи догађај такође има велики значај за Модру, о чему говори и финансијска подршка Владе Словачке овом пројекту. Посебну захвалност изразио је амбасадору Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермакуу.

У делегацији Покрајинске владе, у посети Републици Словачкој, били су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и његов заменик Небојша Кузмановић, који је и аутор књиге „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, презентоване током ове посете. Они су заједно са председником Игором Мировићем 6.10.2016. обишли и српски војни меморијал у Великом Међеру и положили венац на спомен-плочу, у знак пијетета према српским војницима и интернирцима у Првом светском рату, који су страдали у том логору.

Српско гробље Велики Међер, после Зејтинлика, највећа је српска гробница изван отаџбине, где је страдало око 6.000 логораша.

 Неформални састанак министара здравља ЕУ и држава кандидата за чланство (неформално заседање ''EPSCO'' / здравство)

У Братислави је 3. и 4. октобра 2016. године одржан неформални састанак министара здравља држава чланица Европске уније и држава кандидата за чланство. Састанком је председавао министар здравља Словачке Томаш Друкер. Учесници састанка су разматрали проблеме везане за недостатак лекова за хуману употребу и могућа решења овог проблема. Дискусија је посвећена и питању антибактеријске резистенције. Разговарало се о проблемима туберкулозе у Европи са становишта лечења, отпорности на поједине лекове и вакцинације. Други део овог скупа посвећен је дискусији о корацима ЕУ у области побољшања квалитета прехрамбених производа, као и у размени и процени досадашњих искустава држава чланица ЕУ по овом питању, са циљем побољшање квалитета исхране.

На неформалном састанку учествовала је и делегација Републике Србије, коју је предводио амбасадор Србије у Словачкој Шани Дермаку.

 Обележавање 25-огодишњице формирања Удружења Словака из Југославије

Удружење Словака из Југославије је 1. октобра 2016. године свечано обeлежило 25 година од свог формирања.

Др Самуел Јованковић, председник Удружења, је представио активности и информисао о планираним акцијама Удружења до краја 2016. године, као и у 2017. години.

Амбасадор је поздрављајући учеснике скупа и честитајући јубилеј Удружења истакао да ће Амбасада, као и у досадашњем периоду, подржавати све активности удружења наших грађана, да ће дати свој допринос да се та сарадња успешно одвија, као и да ће активно учествовати у свим активностима удружења на плану промоције Републике Србије у Словачкој.

Учеснике скупа су поздравили Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Мирослав Демак, председник Удружења Старопазовчана у Словачкој, Бојан Радовановић, председник Културног института Срба „Подунавље“, као и председници удружења Словака из Мађарске, Румуније и Бугарске.

У оквиру обелжавања јубилеја био је организован и културно-уметнички програм.Европски дан језика

У Братислави је 26.9.2016. године на Хвиездославовом тргу, у оквиру активности EUNIC (European Union of National Institutes of Culture) одржана манифестација Европски дан језика.

Амбасада Србије је учествовала на наведеној манифестацији и у оквиру свог штанда, који је био изузетно посећен, представила заинтересованим грађанима и ђацима српско писмо, културу, догађаје из историје и познате туристичке дестинације.23. међународни фестивал ликовних уметности – Снина

У организацији града Снина, Галерије Андреј Смолак, Округа Снина, а под покровитељством институција и личности из јавног и приватног сектора, од 11-24. септембра 2016. године је одржан 23. међународни фестивал ликовних уметности.

Ове године, на изричиту жељу организатора и главног селектора Фестивала (Андреј Смолак, академски сликар), 19. септембра је отворена изложба учесника из Србије „Квартет Србија“, на којој су радове изложили Бранко Маравић, Михајло Глигорић, Срећко Здравковић и Зоран Сувајац.

Изложба је отворена у присуству градоначелника Снине Штефана Миловчика, представника региона, локалних и регионалних медија, личности из културног живота, као и грађана.Учешће потпредседника Владе и МУП Србије др Небојше Стефановића на министарској конференцији Прашког процеса

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић предводио је делегацију Србије на Трећој министарској конференцији Прашког процеса, одржаној 19-20. септембра 2016.г. у Братислави.

Након министарске конференције потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић састао се са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Словачке Републике Робертом Калињаком. Том приликом договорена је сарадња у виду заједничких патрола двеју полиција дуж српско-бугарске границе ради сузбијања илегалних миграција и других недозвољених прекограничних активности.

  Неформални састанак министара спољних послова ЕУ и држава кандидата за чланство 2-3.9.2016.г.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и држава кандидата за чланство, који је одржан 2-3. септембра 2016.г. у Братислави.

Тема овог неформалног састанка била је борба против тероризма и превенција радикализације.

У наставку можете наћи излагање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и министара држава кандидата.

   


Oпширније...
Обележавање 72 године од Словачког народног устанка

Под покровитељством МУП Словачке, МО Словачке, Братиславског региона, Града Братиславе и Савеза словачких антифашиста, у Братислави је 25.8.2016.г. полагањем венаца обележено 72 године од подизања Словачког народног устанка. Испред Амбасаде Републике Србије венац је положио амбасадор.

Истим поводом амбасадор је положио венац на централној прослави обележавања 72 године од Словачког народног устанка, која је организована у Банској Бистрици 29.8.2016.г.Сусрет амбасадора са државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике Лукашом Паризеком

Амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Шани Дермаку сусрео се 2.8.2016. са државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике Лукашом Паризеком. Током сусрета разговарано је о унапређењу свеукупних односа Србије и Словачке, као и о процесу интеграција Србије у Европску унију.ОБАВЕШТЕЊЕ

Одлуком Владе Републике Србије од 29.7.2015. године о проглашењу Дана сећања на трагично страдaње 250.000 Срба и прогон припадника српског народа у акцији хрватске војске „Олуја“ 1995. године, 5. август је одређен за Дан жалости на територији Републике Србије.

Организациони одбор за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба донео је одлуку да 4.августа 2016. године у 20:00 часова на Плaтоу испред храма Св. Ћирила и Методија у насељу Бусије, Општина Земун, буде одржана државна манифестација која подразумева верски обред, комеморативни програм и обраћање највиших државних званичника.

Радио телевизија Србије ће директно преносити комеморацију.Неформални састанак министара и државних секретара задужених за европске послове, Братислава 24-25.7.2016. године

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је 24-25.7.2016.г. у Братислави на неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове, на којем су разматрана питања из области наставка политике проширења, мигрантске кризе и стратегије комуникација.

Скупу су присуствовали комесар ЕУ за суседску политику и проширење Јоханес Хан, представници земаља кандидата и представници Словачке, као земље која председава Саветом ЕУ.

На дебати је посебно похваљен напредак који је Србија остварила у реформском процесу, а који се манифестовао кроз конкретне кораке које је начинила у процесу приступања.

  Сусрет амбасадора са министром одбране Словачке Републике Петером Гајдошом

Амбасадор Ш.Дермаку је 12. јула 2016. године посетио Министарство одбране Словачке и разговарао  са министром П.Гајдошом. Током сусрета разговарано је о билатералним односима и могућностима сарадње две земље у области одбране. 

  ENVY+Energy неформални министарски састанак, Братислава – 11-13.7.2016.

У оквиру словачког председавања Саветом ЕУ, у Братислави је 11-13.7.2016. одржан неформални састанак министара за животну средину/климатске промене. Делегација Републике Србије, коју је предводила министарка за пољопривреду и заштиту животне средине проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић је учествовала на састанку од 11.о.м.

У саставу делегације Републике Србије су још били: Андреј Бојић-шеф Кабинета министарке и Данијела Божанић- шеф Одсека за климатске промене у Министарству.

Учешће Републике Србије као земље кандидата је посебно поздрављено и истакнуто веома значајним од стране председавајућег (Ласло Солимос – министар за заштиту животне средине Словачке) , као и Кармена Веља, ЕУ комесара за заштиту животне средине, поморство и рибарство. 

Током састанка реализован је билатерални сусрет наше министарке проф. др Снежане Бошковић-Богосављевић са Ласло Солимосом, министром за заштиту животне средине Словачке. Са словачке стране присутни: Норберт Курила, државни секретар у Министарству и Лубица Ковачова, директорка у Кабинету министра. Са наше стране састанку су присуствовали: амбасадор Шани Дермаку и Данијела Божанић.

 Неформални састанак министара унутрашњих послова и правде – Братислава, 07.07.2016. године

У оквиру словачког председавања Саветом ЕУ (01.07.-31.12.2016. године) у Братислави је одржан неформални састанак министара унутрашњих послова и правосуђа (Informal Ministerial Meeting Justice and Home Affairs) 28 држава чланица ЕУ, држава Европске ацоцијације за слободну трговину, као и држава кандидата. Главне теме неформалног министарског састанка су биле решавање питања мигрантске кризе и заштита спољних граница ЕУ.

Делегација Републике Србије коју је предводила Јана Љубичић, државни секретар – шеф Кабинета министра унутрашњих послова, је учествовала у делу министарског састанка – унутрашњи послови. Чланови делегације су били амбасадор Шани Дермаку, Зоран Лазаров, заменик начелника Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, и Вера Остојић, министар саветник у Амбасади.

Током састанка био је уприличен протоколарни сусрет са министром унутрашњих послова Словачке Републике Робертом Калињаком.Посета Удружења књижевника Србије Братислави

Посета Удружења књижевника Србије Удружењу књижевника Словачке реализована је је 24. и 25. јуна 2016. године. Делегацију књижевника из Републике Србије је предводио Радомир Андрић, председник УКС, класик српског песништва и овогодишњи добитник престижне награде за песничко стваралаштво „Васко Попа“.

Сусрет књижевника је пригодним говором отворио амбасадор.

Овогодишњи сусрет је био посвећен конципирању сарадње књижевника Дунавског региона, која би, према закључцима сусрета, требало да резултира штампањем Антологије књижевног стваралаштва о Дунаву, као и проширењем сарадње у области превођења и издаваштва књижевних стваралаца подунавских земаља.

У организацији два удружења, а уз финансијску помоћ Фонда за подршку уметности, 24. јуна 2016. године је организовано књижевно вече „Дунавске елегије“. Поред песника из Републике Србије, своје радове су читали песници из Словачке, Аустрије, Бугарске, Хрватске и Македоније. Планира се да следећи сусрет 2017. године обухвати све подунавске земље.

 Службени боравак Драгана Поповића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Братислави

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, боравио је у Братислави 23. и 24. јуна 2016. године. У пратњи државног секретара био је и дипл.инг архитектуре Владан Јовановић. У оквиру службеног боравка, државни секретар Драган Поповић је посетио војне меморијале из Првог светског рата у Петржалци (општина у Братислави) и Великом Међеру, где је положио венце Владе Републике Србије. У присуству амбасадора држави секретар је посетио и Општину Ружинов где је имао сусрет са председником Општине, Душаном Пекаром.

Полагању венца у Великм Међеру присуствовали су такође, амбасадор Шани Дермаку, Вера Остојић, министар саветник у Амбасади, заменик градоначелника Великог Међера, и Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој.Обележена годишњица смрти П.Ј.Шафарика

У организацији Амбасаде РС и Удружења словенске узајамности, у просторијама Амбасаде 24.6. обележено је 155 година од смрти П.Ј.Шафарика (1795-1861), познатог словачког песника, историчара, слависте, етнографа и универзитетског професора, који је био и први директор гимназије у Новом Саду. У оквиру Програма обележавања годишњице смрти П.Ј.Шафарика под називом „Павел Јозеф Шафарик – словачко-словенски феномен Европе“, изложено је неколико реферата, којима је представљен живот и дело П.Ј.Шафарика, особе која је својим стваралачким радом повезала Словачку, Србију и Чешку. Програм је пригодним говором отворио амбасадор. На крају програма солиста Словачког народног позоришта И.Ожват отпевао је песме на српском и словачком језику.

  Посета студената из Србије

У оквиру реализације пројекта „Млади и дијаспора“, који заједнички спроводе Министарство омладине и спорта Републике Србије и Међународна организација за мигранте (ИОМ), у сарадњи са Програмом УН за развој (УНДП), а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), група студената из Србије борави у Братислави. Током свог боравка студенти су 23. јуна 2016. године били гости Амбасаде. У разговору са амбасадором информисали су о циљевима пројекта, приоритетима и облицима сарадње са удружењима наших младих у дијаспори, као и о различитим програмима размене и летњих школа, те замолили за подршку њиховим активностима, што је од стране Амбасаде неспорно.Одржан концерт класичне музике у Амбасади РС

У организацији Амбасаде РС, у просторијама Амбасаде 31.5.2016.г. одржан је концерт класичне музике. Извођачи су били Димитриј Цап (гитара) и Никола Кизић (хармоника), који се тренутно налазе на усавршавању на Високој школи музичких уметности у Братислави.

 Посета Великом Међеру

Делегација Министарства одбране Републике Србије, на челу са пуковником Ђорђем Калањем, посетила је српски војни меморијал из Првог светског рата у Великом Међеру 28. маја 2016. године и положила ловоров венац на спомен обележје. Испред Амбасаде Републике Србије венац је положила Вера Остојић, министар саветник у Амбасади.Обележавање Дана победе и 71 године од окончања Другог светског рата

У Братислави је 9. маја 2016. године, у организацији МУП Словачке, региона и општине Братислава, МО Словачке, Амбасаде Руске Федерације и Словачког савеза за борбу против фашизма, на војном меморијалу Славин организована комеморација поводом обележавања Дана победе и 71 године од окончања Другог светског рата. Тим поводом амбасадор Шани Дермаку је положио венац на споменик совјетским војницима који су погинули ослобађајући Братиславу априла 1945. године.Обележавање 97 година од погибије генерала М.Р. Штефаника, 3.мај 2016.

Поводом традиционалне комеморације и обележавања 97 година од смрти генерала М.Р. Штефаника, амбасадор је у присуству ПР А. Киске, министра војске Петера Гајдоша, представника Општине Ivanka pri Dunaji, као и чланова Матице Словенске, положио венац на споменик генерала М.Р. Штефаника.Избори за народне посланике Републике Србије

Поштовани грађани Републике Србије,

Решењем Републичке изборне комисије од 3. априла 2016. године Амбасада Републике Србије у Словачкој Републици – Братислава је одређена као бирачко место у иностранству за гласање на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписаним за 24. aприл 2016. године.

У Амбасади Републике Србије гласање ће бити обављено у недељу, 24. априла 2016. године, у времену од 07:00 до 20:00 часова.

Замолили бисмо вас да приликом доласка на гласање понесете са собом идентификациони документ (путну исправу Републике Србије, личну карту или возачку дозволу).

Резултати гласања на бирачком месту јавно ће бити саопштени или истакнути на бирачком месту по завршетку гласања у Републици Србији.

С поштовањем,

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – БРАТИСЛАВА

Будкова ул. број 38

811 04 БратиславаПолагање венаца поводом 71 године од ослобођења Братиславе у Другом светском рату

Поводом 71 године од ослобођења Братиславе у Другом светском рату, у присуству председникa Словачке А.Киске, чланова парламента и владе и чланова дипломатског кора, амбасадор Србије положио је 4.4.2016.г. венац на Споменик ослободиоцима у центру Братиславе.Отварање изложбе „Наивна уметност Ковачице“

Под покровитељством Јоzefa Mahucha, гувернера Народне банке Словачке и амбасадора Ш.Дермакуа, у Братислави је 14. марта 2016. године, у уметничкој галерији НБ Слвачке, отворена изложба „Наивна уметност Ковачице“ на којој су изложене слике старе генерације сликара (Јонаш, Халупова, Књазовић и др.). Изложба ће бити отворена до 29. априла 2016. године. Куратор изложбе је галериста Јан Хрк.

У присуству гувернера Hародне банке Словачке, комплетног руководства банке, и преко 150 званица (бројне значајне личности из политичког, привредног и културног живота Братиславе) изложбу су заједно отворили гувернер Jozef Mahuch и амбасадор Ш.Дермаку.

 Отварање изложбе „Својственост Ковачице“

Под покровитељством амбасадора Р.Србије 11. марта 2016. године, у уметничкој галерији у Prievidzi, је отворена изложба „ Својственост Ковачице“ на којој су изложене слике Павела Хајка и Павела Цицка (представници средње генерације школе наивног сликарства из Ковачице). Изложба ће бити отворена до 29. марта 2016. године.

У присуству градоначелнице Katarine Mathove и преко 150 званица изложбу је отворио амбасадор Ш.Дермаку.

Церемонија отварања изложбе је укључила и наступ најзначајније словачке фолклорне групе "Лучница".Избори за народне посланике Републике Србије

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

пријава за гласање

Рок за подношење захтева

Амбасада Републике Србије у Братислави обавештава да се захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству може поднети Амбасади закључно са 2. априлом 2016. године.Отварање изложбе „Ехо уметности“ у Пухову

У присуству Растислава Хенека, градоначелника Пухова, Романа Хвиздака, заменика градоначелника, великог броја званица, као и делегације Општине Стара Пазова (Владимир Керкез, директор Центра за културу из Старе Пазове, академски сликар Марјан Каравла и Александар Бако, потпредседник Скупштине Стара Пазова и организатор културних активности у Старој Пазови) амбасадор Ш.Дермаку је отворио 4. марта 2016. године изложбу „Ехо уметности“ у Дому културе у Пухову. Радови пет академских сликара из Старе Пазове (Павел Поп, Јан Ангарски, Мартина Каравлова Хлодова, Јозеф Клатик и Марјан Карвала), као и 4 академска сликара из Словачке (учесници сликарске колоније у Пухову) биће изложени до 11. марта 2016. године. Отварање изложбе је пратио и културно-уметнички програм. Боравак у Пухову амбасадор је искористио за разговоре са градоначелником и његовим замеником о могућностима унапређења шире сарадње Пухова са партнерима у Републици Србији.Додела ордена Матице Словачке

На годишњој скупштини Матице Словачке 24.2.2016.г. у Братислави, одлуком Председништва Матице Словачке амб.Ш.Дермакуу је свечано уручен орден за ангажман на унапређењу сарадње словачког и српског народа. Истакнуто је да је одлука о додели ордена базирана на томе што је показана изузетна активност на повезивању два народа, и унапређењу свеукупних политичких, економских, научних и културних односа између Словачке и Србије.У Амбасади Србије отворена књига жалости поводом погибије Слађане Станковић и Јовице Степића

Службеници Амбасаде Србије у Либији, Слађана Станковић и Јовица Степић, који су новембра 2015. године киднаповани у Либији, погинули су 19. фебруара 2016. године приликом америчког ваздушног напада на базу терориста у либијском граду Сабрати.

Поводом овог трагичног догађаја, у Амбасади Србије у Братислави била је отворена књига жалости 22. и 23. фебруара.Званична посета делегације Министарства правде Републике Србије предвођене министром Н. Селаковићем Словачкој Републици, 3-4. фебруар 2016. године

Званична посета господина Николе Селаковића, министра правде у Влади Р.Србије, и чланова делегације Министарства правде (госпође Неле Кубуровић, помоћника министра за питање правосуђа, господина Милана Стевовића, директора Управе за извршење кривичних санкција у Министарству правде Р.Србије и господина Стефана Станковића из Кабинета министра правде) је реализована 3-4. фебруара 2016. године.

У оквиру званичне посете реализовани су билатерални разговори делегација у Министарству правде Словачке Републике, на челу са министром правде Томашом Борецом, разговори делегације са председницом Врховног суда Словачке Даниелом Швецовом и колегијумом Врховног суда Словачке, као и посета затвору Hrncarovce nad Parlou.

Током разговора словачка страна је пренела да активно подржава наставак интеграционог процеса Србије, те да ће и у оквиру председавања Словачке Саветом ЕУ једно од питања свакако бити и проширење ЕУ. Поновљена је јасна подршка територијалном интегритету и суверенитету Р.Србије. Исказана је спремност словачке стране да се по питању отварања преговарачког поглавља 23 укаже помоћ у виду преношења искустава и експертиза у различитим областима и пружи подршка Р.Србији за што скорије отварање и других преговарачких поглавља. Договорена је размена посета током словачког председавања Саветом ЕУ.

Томашу Борецу, министру правде Словачке Републике, и Даниели Швецовој, председници Врховног суда Словачке, упућен је позив да посете Р.Србију.Изложба „Жеђ“

У Дому културе Братислава Нове Место 2.2.2016.г. отворена је изложба сликара наиве из Падине Јанка Ширка. Изложба ће бити отворена до 27.2.2016.г. Свечаном отварању изложбе присуствовао је амбасадор Шани Дермаку.XXII Међународни сајам туризма (28-31.01.2016.)

У изложбеном простору „Incheba Expo Bratislava“ 28. јануара 2016. године свечано је отворен XXII међународни сајам туризма и XXIII међународни сајам гастрономије. Отварању манифестације је присуствовао амбасадор Шани Дермаку, који се задржао у разговору са Розин Александером, директором сајма, и представницима Туристичког савеза Ковачице, који традиционално учествује на овој маифестацији.

 Сусрет амбасадора Ш.Дермакуа са председником Матице словачке др М.Ткачом

Амбасадор Ш.Дермаку се 11.12.2014.г. срео са председником Матице словачке др М.Ткачом. Саговорници су се сагласили да су односи Србије и Словачке током историје били традиционално добри и пријатељски, и да се та традиција наставља и у новијој историји. Током сусрета разговарано је о будућој сарадњи, као и о активностима које Матица словачка планира у наредном периоду.

Амбасадор је истакао важност Матице словачке и значај њене сарадње са Матицом српском, и изнео спремност Амбасаде за сарадњу са Матицом словачком.Посета делегације Народне скупштине Републике Србије Словачкој

У оквиру програма „Партнерство за Србију“ у Словачкој је од 8. до 10. децембра 2014. године боравила делегације Народне скупштине Републике Србије у којој су били народни посланици Жељко Сушец, Александра Малетић и Енис Имамовић. Чланови делегације су се састали са представницима Министарства одбране и Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике, посланицима словачког парламента, Канцеларије савета за безбедност Словачке Републике, као и са представницима невладиног сектора. Делегација је током боравка у Братислави имала састанак са амбасдором Дермакуом и колективом Амбасаде.Репрезентативна изложба слика словачких сликара наиваца из Ковачице и Падине

Под покровитељством амбасадора Србије у Словачкој Ш.Дермакуа и градоначелника града Мартин А.Хрнчиара, у словачком граду Мартину 2.12.2014.г. отворена је репрезентативна изложба слика словачких наиваца из Ковачице и Падине „Словачка наивна уметност из Србије”. Изложбу су организовали Словачки народни музеј у Мартину и галерија „Бабка” из Ковачице.Одржано 6. заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике

У Братислави је 1. и 2. децембра 2014.г. одржано 6. заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике. Српску делегацију је предводила потпредседник Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, док је словачку страну предводио министар привреде Павол Павлис.

Током боравка ППВ и МГСИ проф. др З.Михајловић у Братислави одржан је билатерални сусрет са словачким ППВ и МИиЕП М.Лајчаком, и том приликом је потписан Споразум о међународном комбинованом транспорту између влада Републике Србије и Словачке Републике. Такође, ППВ и МГСИ проф. др З.Михајловић се састала са копредседавајућим Мешовитим комитетом са словачке стране министром привреде П.Павлисом, са којим је разговарала о могућностима за унапређење билатералне економске сарадње.

Две стране су у оквиру пет радних група на експертском нивоу разговарале о унапређењу сарадње у областима заједничких инвестиција и билатералне трговине, енергетике, саобраћаја, пољопривреде, ратарства и повртарства, водопривреде и заштите животне средине, као и финансија.

Током боравка у Братислави ППВ и МГСИ проф. др З.Михајловић састала се са представницима компанија које су заинтересоване за улагање у Србију.

Другог дана заседања Мешовитог комитета одржан је пословни форум у организацији агенција за промоцију инвестиција и трговине две земље, СИЕПА и САРИО, на коме су представљене могућности за улагање у Србију од стране представника СИЕПА, док је представник словачког Министарства финансија одржао презентацију о опцијама за финансирање пројеката из средстава Европске банке за обнову и развој. Након презентација, одржани су билатерални сусрети представника компанија из Србије и Словачке.Потписан Споразум о међународном комбинованом транспорту са Словачком

Потпредседник Владе Србије и кoпредседник Мешовите комисије за економску сарадњу Србије и Словачке проф. др Зорана Михајловић и потпредседник Владе и министар иностраних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак потписали су 1.12.2014.г. у Братислави Споразум о међународном комбинованом транспорту између две земље.

Како је оцењено, овај документ ће допринети већој ефикасности у саобраћајном транспорту, бољој међусобној саобраћајној повезаности, те смањењу загађења животне средине.Јавна дискусија „Србија на путу у ЕУ”

У Братислави је 26. новембра 2014.г, под покровитељством амбасадора Р.Србије у Словачкој Ш.Дермакуа и шефа Представништва Европске комисије у Словачкој Д.Хренека, одржана јавна дискусија „Србија на путу у ЕУ”.

Организатори дискусије били су Унија европских федералиста у Словачкој (UEF) и Млади пријатељи Европе у Словачкој (JEF Slovakia), и партнери а.д. OVB Allfinanz Словачка и Пољски институт у Братислави.

Присутне је пригодним излагањем поздравио амбасадор Ш.Дермаку, и изложио актуелно стање у процесу евроинтеграција Србије, пресек билатералних односа Србије и Словачке и перспективе даљег развоја економских односа са Словачком и другим земљама чланицама ЕУ.

Дискусија се састојала из два панела: „Политичко-безбедносни аспекти интеграције Србије у ЕУ”, на ком су иступали шеф политичког одељења и одељења за медије у Представништву ЕК А.Кралик, Ј.Цингел из Словачке атлантске комисије, М.Хрушик из Дирекције за ЈИЕ и Турску у МИиЕП Словачке и други секретар у Амбасади Р.Србије М.Шошкић и панела „Трговинско-економски аспект интеграције Србије у ЕУ”, на ком су иступали економски саветник у Амбасади Р.Србије М.Николић, привредник из Србије и директор компаније „Микротри” М.Зечевић, заменик директора трговинске секције Словачке агенције за промоцију инвестиција и туризма (САРИО) П.Јесенски и представници финансијске групације OVB Allfinanz Словачка В.Чинчура и П.Бородач.Сусрет амбасадора Шанија Дермакуа са првом потпредседницом Народне скупштине Словачке Јаном Лашаковом

Амбасадор Ш.Дермаку посетио је 26. новембра 2014.г. Народну скупштину Словачке и разговарао са потпредседницом, председницом посланичке групе СМЕР-СД и председницом парламентарне Групе пријатељства са Србијом Јаном Лашаковом.

Разговарано је о свеукупним односима две земље и могућностима за њихово даље унапређење. Ј.Лашакова је нагласила да су односи Словачке и Србије традиционално добри и пријатељски. Поновила је подршку Словачке територијалном интегритету и суверентитету Србије. Подржана су настојања Србије да се питање КиМ реши дијалогом. Изражено је уважавање за напоре и спремност коју Србија показује у циљу нормализације односа са Приштином. Ј.Лашакова је јасно нагласила и да ће Словачка пружити пуну подршку Србији у процесу евроинтеграција. Похваљени су напори које Влада Србије предузима на пољу реформи и пружена подршка скором отварању преговарачких поглавља. Обострано је истакнута неопходност даљег унапређења економских односа две земље. Констатовано је да словачка национална мањина у Србији представља значајну спону између двеју држава, као и да је положај и статус националних заједница у Србији уређен далеко изнад стандарда ЕУ.  

Ј.Лашакова је изразила жељу и за наставком и даљим унапређењем парламентарне сарадње.Први светски рат и његова евалуација у историографији, сусрет словачких и српских историчара, Братислава, 14. новембар 2014.г.

У организацији Словачког историјског института, Историјског одбора Матице Словачке, Удружења Срба у Словачкој и СПДК „Просвјета” из Аустрије, а под покровитељством Амбасаде, организован је сусрет словачких и српских историчара и диксусија на тему „Први светски рат и његова евалуација у историографији”. Учесници у дискусији су били: академик Љубодраг Димић (члан Одбора за историју 20. века САНУ), проф. Срђан Мијалковић (председник „Просвјете”), др Иван Мрва (Филозофски факултет Ћирило и Методије у Трнави), др Антон Хрнко (Историјски одбор Матице Словачке) и др Петар Мулик (Словачки историјски институт).

Академик Љ.Димић је представио књигу „Србија у Великом рату 1914-1918”, чији је коаутор са др Миром Радојевић. Навео је да књига садржи нову научну синтезу о улози и месту Србије и српског народа у Првом светском рату, указује на стварне узроке рата и нуди резултате српске историографије, од Берлинског конгреса до краја Првог светског рата, а коришћена су и кључна дела европске историографије.

Учеснике дискусије поздравио је и амбасадор.16. МЕЂУНАРОДНИ БРАТИСЛАВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

У Братислави је 7-14. новембра 2014.г. одржан 16. Међународни братиславски филмски фестивал. На позив организатора, амбасадор и чланови колектива Амбасаде присуствовали су церемонијама отварања и затварања фестивала, као и пројекцији филма нашег аутора – у оквиру званичног програма фестивала приказан је филм „Ничије дете”, аутора Вука Ршумовића, који је присуствовао пројекцији филма.

Приликом боравка В.Ршумовића у Братислави уприличен је и сусрет и дужи разговор са амбасадором.

У оквиру специјалног програма приказан је и филм Александра Петровића „Биће скоро пропаст света”.Награђен српски филм „Косма”

Документарни филм „Косма” Соње Благојевић добитник је награде „Награда директора фестивала” на 18. Међународном филмском фестивалу о етнологији, социјалној и културној антропологији – ЕТНОФИЛМ ЧАДЦА 2014, који је одржан у месту Чадца 14-17. октобра 2014.г.

Награда је, имајући у виду да аутор није био у прилици да присуствује, уручена амб.Ш.Дермакуу 12.11.2014.г. у Универзитетској библиотеци у Братислави.

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор Шани Дермаку је 11. новембра 2014.г. посетио српски војни меморијал у Великом Међеру и у 11 часова положио венац у знак пијетета према страдалим сународницима.

Градоначелник Великог Међера инж. Александер Невери је у име локалних органа самоуправе такође положио венац.

Полагању венаца су присуствовали и председник Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич и секретар Удружења Растислав Поповић.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату у Дунајској Стреди

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату представници Амбасаде су 11. новембра 2014.г. посетили војни меморијал у Дунајској Стреди и у 11 часова положили цвеће у знак пијетета према страдалим сународницима.

Полагању венаца присуствовали су представници локалних органа самоуправе на челу са градоначелником, представници верских заједница као и чланови дипломатског кора земаља чији су сународници сахрањени у Дунајској Стреди.КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКТЕ ДИЈАСПОРЕ

Одлуком ППВ и МСП И.Дачића, од 04. 11.2014. године расписан је конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који имају за циљ: учење, употребу, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Конкурс је објављен у „Франкфуртским вестима“, дневном листу „Политика“, на интернет страници Министарства спољних послова Републике Србије и интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 04.11.2014. године до 19.11.2014. године.

Пројекте ће разматрати комисија, коју ће посебном одлуком образовати ППВ и МСП И.Дачић. Резултати Конкурса ће бити објављени на интернет страници Министарства спољних послова и интернет страници Управе за сарадњу са дијапором и Србима у региону.

Одлука, текст Конкурса за суфинансирање пројеката, образац пријаве, као и обавештење о документацији која се подноси уз пријаву су доступни на сајту: www.dijaspora.gov.rs.ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕЊЕ ПОНУДЕ Врста поступка: набавка мале вредности

 

Предмет набавке: Замена плочица на терасама Амбасаде (05-2014)

Опис предмета набавке: Радови на замени плочица на терасама Амбасаде; одстрањивање старих плочица; постављање хидроизолације; постављање плочица; одвожење одпада.

Рок и начин подношења понуде: Рок за подношење понуда је 15 дана од расписивања позива; понуде се достављају електронским путем.

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде: Најнижа цена.

Подношење понуда (рок, место, време, начин, назнака...): Понуде се подносе електронским путем, у року од 15 дана од дана расписивања позива, на емаил Амбасаде у Братислави (embassy.bratislava@mfa.rs)

Отварање понуда узвршиће се комисијски (место, време): Отварање понуда ће се извршити 3 дана након истека рока за подношење понуда у просторијама Амбасаде у Братислави

Рок за доношење одлуке о додели уговора: 18 дана од расписивања позива за подношење понуда.

Контакт (особа, место, време, број телефона, e-mail адреса...):

Марко Николић

+421/2/54431927

embassy.bratislava@mfa.rsПредавање амбасадора Р.Србије на Факултету политичких наука и међународних односа Универзитета Матеја Бела у Банској Бистрици

На позив руководства Универзитета Матеја Бела у Банској Бистрици, амбасадор Р.Србије у Словачкој одржао је предавање о кључним спољнополитичким приоритетима Републике Србије. Током излагања представљени су и свеукупни билатерални односи Србије и Словачке, као и перспективе њиховог даљег развоја. Предавању је присуствовало наставно особље Факултета политичких наука и међународних односа и више од 250 студената.

Амбасадор је имао и дужи разговор са руководством Универзитета и Факултета политичких наука и међународних односа, где је изражена жеља за додатним унапређењем сарадње са високошколским установама у Србији, и предложена могућност заједничког учешћа у одређеним научним пројектима. Током посете представљен је и Центар за кризни менаџмент-Центар изузетности, који је основан у оквиру Катедре за безбедносне студије, са циљем интензивирања и координације истраживања у области међународног кризног менаџмента у оквиру система међународних односа.Одлука Владе Републике Србије о уласку без виза носиоца страних путних исправа

Одлуком Владе Републике Србије од 30. октобра 2014. године страни држављани могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци:

1. ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава;

2. ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињeним Америчким Државама.

Одлука се не односи на стране држављане носиоце путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама.

Одлука ступа на снагу 8. новембра 2014. године.Учешће министра Дачића на Годишњем састанку МИП Вишеградске групе и МИП Западног Балкана

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић предводиo je делегацију Србије на Годишњем састанку министара спољних послова Вишеградске групе и МСП Западног Балкана, који je одржан у Братислави 31.10.2014.

Основни циљ састанка је давање позитивног импулса наставку политике проширења ЕУ на Западни Балкан, а разматрана су и питања у вези са регионалном сарадњом и економском ситуацијом на подручју овог дела региона. На Годишњем састанку учествовали су, такође, и министри спољних послова Италије и Аустрије Ф.Могерини и С. Курц, као и ГС РСС Г.Свилановић.

На маргинама овог скупа министар Дачић имао је и низ билатералних сусрета са ППВ и МИиЕП Словачке М.Лајчаком, МСП Пољске Г.Шетином и МСП Мађарске П.Сијартом.

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица Вишеградске групе и министара спољних послова Западног Балкана који је одржан у Братислави.


Oпширније...
Откривање спомен плоче Арсенију Бољевићу и Сави Пољанецу, пилотима ЈКРВ и учесницима СНУ

Церемонији, у организацији Амбасаде Србије у Братислави, МО и МУП Словачке Р. и Удружења Срба у Словачкој, присуствовало је више од 100 особа, међу којима и учесници Словачког народног устанка.

Програм церемоније је обухватио: откривање спомен плоче од стране амбасадора и Мирослава Корбе, бригадног генерала и команданта ваздухопловних снага Словачке Р; полагање венаца; интонирање химни Р.Србије и Словачке Р; обилазак почасне јединице Команде ратног ваздухопловства Словачке Р; свечани говори амбасадора Р.Србије, Мирослава Корбе, бригадног генерала и команданта ваздухопловних снага Словачке Р. и др Шумихраста (Војно историјски институт); читање указа Мартина Глвача, министра одбране Словачке Р, о постхумном одликовању пилота и уручење одликовања члановима породице и интонирање словачке родољубиве песме из XIX века „Ко гори за истину“.

Други део церемоније одвијао се у Музеју Словачког народног устанка у Банској Бистрици. Том приликом Удружење Срба у Словачкој доделило је и медаље члановима породице Саве Пољанеца и Арсенија Бољевића.Фестивал српског документарног филма у Трнави

У организацији Удружења Срба у Словачкој, у Трнави је 27. октобра 2014.г. одржан 3. Фестивал српског документарног филма. Том приликом приказани су филмови „Српска хероина Милунка Савић”, „Триптих о милосрдном анђелу над Новим Садом” и „Дневник ратног хирурга”.Награђен српски филм „Аладин и чаробна канта”

Кратки документарни филм „Аладин и чаробна канта” добитник је награде „Награда градоначелника Братиславе” на 41. ЕКОТОП – Међународном филмском фестивалу о трајно одрживом развоју, који је одржан у Братислави 20-24.10.2014.г.

Филм, чији је аутор Жикица Јовановић, говори о значају очувања животне средине, а награда је додељена на завршној церемонији одржаној у Градској кући у Братислави и, имајући у виду да аутор није био у прилици да присуствује, уручена представнику Амбасаде Републике Србије.Концерт Тамбурашког оркестра РТВ Нови Сад

У оквиру сарадње са РТВ Војводинa, а под покровитељством Радио Словачке и уз ангажовање Амбасаде Р.Србије у Словачкој, реализовано је прво гостовање Тамбурашког оркестра Нови Сад на овим просторима (17. октобра 2014). Концерту Тамбурашког оркестра, под руководством професора Ивана Саба, и уз учешће певача Милана Прунића и тенора Александра Саше Петровића, солисте РТВ Нови Сад, присуствовало је преко 400 званица, међу којима и представници дипломатског кора, културног и јавног живота. Наступ оркестра публика je изузетно добро прихватила. Концерту је присуствовао и генерални директор РТВ Војводина.Саопштење Министарства спољних послова поводом инцидената на утакмици Србија – Албанија

Министарство спољних послова Републике Србије оштро осуђује јучерашњи инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија, оцењујући га као смишљену и унапред планирану провокацију. Пуштање беспилотне летелице са заставом Велике Албаније, на којој је приказана територија која обухвата делове не само Србије, већ и Грчке, Црне Горе и Македоније, досад је незабележена провокација на фудбалским теренима и морало је бити планирано унапред, тако да не може бити речи о спонтаном изгреду хулигана. Реч је о смишљеној политичкој провокацији, изведеној са намером да се у Београду изазову нереди који би бацили сенку на чињеницу да Србија врло успешно негује сарадњу у региону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да окупљања у албанским срединама након синоћног инцидента свакако не доприносе смиривању тензија, већ само, поготово на Косову и Метохији, стварају атмосферу страха, која, по ко зна који пут, шаље поруку припадницима невећинског народа да нису добродошли.

Србија не може сносити одговорност за неодговорне провокације албанских гостију, и наставиће да ради на развијању добросуседских односа, за које верује да су једини пут за превазилажење потенцијалних проблема. С друге стране, предузећемо све мере да међународне партнере, а поготово ЕУ, упознамо са свим аспектима случаја, и још једном позовемо на примену једнаких стандарда за све, како би се избегло да овакви инциденти наставе да угрожавају политички напредак сарадње у региону.

Министарство спољних послова жели да изрази захвалност оним члановима националног тима који су смиривали ситуацију на терену, тако бранећи и на најбољи начин промовишући вредности за које се Србија залаже.10 међународни фестивал карикатура -“ Fraštacky Trn 2014”

На молбу организатора, 3.10.2014. године, амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици, Шани Дермаку, отвориo je 10. јубиларни међународни фестивал карикатура - “ Fraštacky Trn 2014” - у галерији „Ex libris ad personam” (финансирана од Међународног вишеградског фонда) у месту Хлоховец. Фестивал се одржава свакe друге године. Ове године је радове послало 112 аутора из 24 државе. Србија је била представљена карикатурама др Јована Прокопљевића, који је добио једну од награда (диплома директора фестивала).

Aмбасадор je истовремено, такође у музеју „Ex libris ad personam”, отвориo ретроспективну изложбу веома цењеног и познатог аутора стрипова и карикатура Jozef Schek (3.10.1921. – 22.8.2013.). Отварању је присуствовалo више стотина особа, међу којима градоначелник Хлоховеца, изасланик председника Трнавског самоуправног региона, представници културног живота града Хлоховец, Региона и шире, као и дипломатски представници земаља чији су аутори упутили своје радове на фестивал.Европски дан језика

У Братислави је 26.9.2014. године на Хвиездославовом тргу, у оквиру активности EUNIC (European Union of National Institutes of Culture) одржана манифестација Европски дан језика.

Амбасада Србије је учествовала на наведеној манифестацији и у оквиру свог штанда, који је био изузетно посећен, представила заинтересованим грађанима и ђацима српско писмо, културу, догађаје из историје и познате туристичке дестинације.

 Словачко издање књиге Гроздане Олујић „Небеска река”

Водећа словачка издавачка кућа „Перфект” објавила је превод књиге за децу „Небеска река” аутора Гроздане Олујић.

Књига је 24.9.2014. године представљена читаоцима у препуном Клубу читалаца у књижари „Панта реи” у Братислави.

О књижевном опусу Гордане Олујић говорили су директор издавачке куће Едуард Дробни, академски сликар и илустратор књиге Катарина Ваврова, преводилац Мирјана Шишолакова и амбасадор Шани Дермаку који је, на молбу организатора, замољен да на крају промоције „благосиља књигу” и препоручи је младим читаоцима у Словачкој.Интервју са амбасадором Републике Србије у Словачкој Републици

Интервју са амбасадором Шанијем Дермакуом за часопис "Словенка" о пријатељским односима Србије и Словачке, дипломатији, породици и животу у Братислави.


Oпширније...
Сусрет амбасадора Шанија Дермакуа са словачким министром Јаном Рихтером

Амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Шани Дермаку се срео 23.9.2014 године са министром за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике Јаном Рихтером. Саговорници су се сложили да су политички и економски односи две земље на високом нивоу и разговарали о могућностима за даље унапређење билатералне сарадње, посебно у областима из надлежности словачког Министарства за рад, социјална питања и породицу.

Амбасадор Дермаку се захвалио на принципијелном ставу Словачке и подршци Републици Србији на очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета као и континуираној помоћи у процесу европских интеграција. Такође, амбасадор Дермаку се захвалио на брзој реакцији и несебичној подршци словачке Владе и народа током катастрофалних поплава које су задесиле Србију.Презентација новог Закона о приватизацији

Амбасада Р. Србије у Братислави, у сарадњи са Министарством привреде Словачке и Словачком агенцијом за промоцију инвестиција и трговине (САРИО), је реализовала презентацију на којој је представљен нови Закон о приватизацији и јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за субјекте приватизације из портфеља Агенције за приватизацију.

Догађају су присуствовали представници словачких компанија, институционалних инвеститора, министарстава и владиних агенција којима су представљене могућности за улагање, методе и модели приватизације, као и рокови које предвиђа Закон о приватизацији. Након презентације присутни су постављали питања која су се углавном односила на опште пословно окружење у Србији, пореску политику и подстицаје за улагања.Боравак деце у одмаралишту "Школа у природи - Пиесочна"

Четврта група деце (40) са поплављених подручја (Краљево, Баточина) је допутовала 9.9.2014. године у вечерњим сатима у Словачку. Сачекали су их и поздравили представници Амбасаде и представник управе "Школе у природи". Деца су добро поднела пут.Интервју са амбасадором Србије у Словачкој Републици

Интервју са амбасадором Шанијем Дермакуом за Словачко-српску трговинску комору из Братиславе о билатералној сарадњи Словачке и Србије, процесу приватизације и могућностима за инвестирање у Србији.


Oпширније...
Боравак деце у одмаралишту "Школа у природи - Пиесочна"

Трећа група деце (37) са поплављених подручја (Смедеревска Паланка, Пожаревац, Смедерево) је допутовала 2.9.2014. године у вечерњим сатима у Словачку. Сачекали су их и поздравили представници Амбасаде (амбасадор и Вера Остојић, шеф Конзуларног одељења Амбасаде) и представник управе "Школе у природи". Деца су добро поднела пут.Обележавање 70. годишњице Словачког народног устанка (СНУ)

Централна прослава обележавања јубиларне годишњице СНУ, у организацији Владе, Mинистарства иностраних и европских послова, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства културе, Удужења антифашистичких бораца, Музеја СНУ и градских власти Бањске Бистице је одржана у Бањској Бистрици, 29. августа 2014. године, у присуству око 10.000 грађана. Прослави су присуствовали Милош Земан, председник Републике Чешке, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, као и представници дипломатских мисија акредитованих у Словачкој.

Амбасадор Републике Србије Шани Дермаку је, у пратњи Горана Јеремића, изасланика Министарства одбране из Беча (на нерезиденцијалној основи у Словачкој Републици) и Вере Остојић, првог саветника у Амбасади, положио венац у Музеју Словачког народног устанка.Учествовање јуниорске репрезентације Србије на Европском првенству у одбојци

Мушка јуниорска одбојкашка репрезентација учествује на Првенству Европе које се одржава у Нитри у Словачкој и Брну у Чешкој Републици од 29. августа до 6. септембра 2014. године. Ривали нашој репрезентацији у групној фази која се игра у Нитри су Италија, Русија, Француска, Бугарска и Словачка.

Амбасадор Републике Србије Шани Дермаку је, заједно са својим сарадницима, присуствовао отварању првенства и утакмици наше репрезентације против Италије, и поздравио одбојкаше Србије.Обележавање Словачког народног устанка у Братислави

У Братислави је 27.8.2014. године, на Тргу СНП, обележено 70 година од Словачког народног устанка. Церемонији су присуствовали ПР Словачке А.Киска, ПВ Р.Фицо, председник парламента П.Пашка, чланови Владе Словачке, народни посланици, представници других словачких институција, представници дипломатског кора и борачких и антифашистичких удружења.

Венац је положио амбасадор Србије Шани Дермаку.

 Боравак деце у одмаралишту "Школа у природи - Пиесочна"

Друга група деце (34) са поплављених подручја (Обреновац и Лазаревац), у складу са предложеним термином долазака, је допутовала 26.8.2014.г. у вечерњим сатима у Словачку. Сачекали су их и поздравили представници Амбасаде и Штефанија Притрска, директорка Школе.

Деца су добро поднела пут. У њиховој пратњи су и васпитачи.

За другу групу деце је такође, припремљен програм боравка који укључује излете, упознавање са културно-историјским знаменитостима и посете партнерима општина Холич и Скалице у Аустрији и Чешкој.

 Међународни фестивал фолкора – Турчианске Теплице, 22-24. август 2014. године

У најстаријем бањском одмаралишту у Словачкој, Турчианским Теплицама (град партнер Аранђеловца), 22-24. август 2014. године, одржан је 25. јубиларни Међународни фестивал фолклора. 

Учествовале су фолклорне групе из Србије, Словачке, Пољске, Румуније, Белорусије, Молдавије и Украјине. Централном догађају је присуствовало више хиљада гледалаца. Србију је репрезентовао КУД „Шамот” из Аранђеловца, који је изазвао велике симпатије публике, а упућени су им и позиви да учествују на сличним фестивалима у државама чији су представници учествовали на овом фестивалу.

Почасни гости су били амбасадори Републике Србије и Израела.Боравак деце у одмаралишту "Школа у природи - Пиесочна"

На позив Тибора Микуша, председника Трнавског региона, прва од четири групе деце је 18.08.2014. године допутовала у Словачку, у дечије одмаралиште "Школа у природи - Пиесочна".

Дочеку су присуствовали изасланик председника Трнавског региона, секретар за омладину, културу и спорт Трнавског региона, председници општина на чијим се подручјима налази одмаралиште, управа дечијег одмаралишта "Школа у природи - Пиесочна", као и представници Амбасаде. Деца су добро поднела пут.

Домаћини су припремили веома интересантан програм боравка деце који обухвата обилазак културно-историјских знаменитости региона, посету партнерским општинама у Чешкој и Аустрији, граду Трнави и др.

Од стране домаћина обезбеђено је двадесетчетворочасовно присуство медицинског радника.Јавни позив за прикупљање писама o заинтересованости за субјекте приватизације из портфеља Агенције за приватизацију

На основу Закона о приватизацији који је Скупштина Републике Србије усвојила дана 02.08.2014. године, а који је ступио на снагу 13.08.2014. године, Агенција за приватизацију је расписала Јавни позив за прикупљање писама o заинтересованости за субјекте приватизације из портфеља Агенције.

У портфељу Агенције за приватизацију налази се 502 матичнa и њихова зависнa предузећа за која се објављује јавни позив из следећих грана делатности: административне и помоћне услужне делатности (13), грађевинарство (51), државна управа и одбрана; обавезно социјално осигурање (1), здравствена и социјална заштита (16), информисање и комуникације (73), образовање (1), остале услужне делатности (4), пољопривреда, шумарство и рибарство (35), пословање некретнинама (1), прерађивачка индустрија (113), рударство (6), саобраћај и складиштење (21), снaбдeвaње електричном енергијом, гасом, паром и климатизација (7) снабдевање водом; управљање отпадним водама, контролисање процеса уклањања отпада и сличне активности (5), стручне, научне, иновационе и техничке делатности (67), трговина на велико и трговина на мало; поправка моторних возила и мотоцикала (83), уметност; забава и рекреација (3), услуге смештаја и исхране (21), финансијске делатности и делатност осигурања (15).

Писма о заинтересованости се достављају поштом или непосредном предајом на писарници Агенције, Теразије 23 или путем електронске поште на адресу loi@priv.rs, најкасније до 15.09.2014. године.

Сагласно Закону о приватизацији, обавезан рок за спровођење приватизације друштвеног капитала је до 31.12.2015. године.

Више информација можете наћи на интернет страници Агенције за приватизацију (овде).Сусрет амбасадора Шанија Дермакуа са словачким министром привреде Паволом Павлисом

У среду, 6. августа 2014. године, амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Шани Дермаку се срео са министром привреде Словачке Републике Паволом Павлисом. Саговорници су се сложили да су политички и економски односи две земље на високом нивоу и разговарали о могућностима за даље унапређење билатералне привредне сарадње.

Амбасадор Дермаку се захвалио на принципијелном ставу Словачке и подршци Републици Србији на очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета као и континуираној помоћи у процесу европских интеграција. Такође, амбасадор Дермаку се захвалио на брзој реакцији и несебичној подршци словачке Владе и народа током катастрофалних поплава које су задесиле Србију.

Приликом сусрета постигнута је сагласност о одржавању 6. заседања Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике, које би требало да се одржи у октобру 2014. године у Братислави. Министар Павлис је пренео заинтересованост словачке стране да се током заседања Мешовите комисије одржи презентација приватизационих пројеката у Републици Србији, као и пословни форум на коме би учествовали привредни субјекти из две земље.Додела скулптуре распуклог срца у камену Амбасади Републике Србије у Братислави

У организацији Удружења Франциска Мартиненга, и под покровитељством Града Братиславе, 17. јула 2014. године је отворена изложба „ Традиција и присутност дротaрског умећа у Словачкој“ која jе представила збирку радова о дротарима (уметност са жицом) и њиховој умешноти. Отварању изложбе је присуствовао око 500 особа. Међу званицама су биле најугледније личности из културног, политичког и привредног живота Словачке и Братиславе.

У оквиру манифестације уручена је скулптура распуклог срца у камену, урађена од сребрних нити. Скулптура се традиционално додељује од 11.09.2001. године као гест пажње и израз солидарности словачког народа са жртвама терористичких аката и елементарних непогода. Ове године скулптуре су уручене амбасадама Републике Србије, БиХ и Бугарске.

Јан Фигел, потпредседник Народне скупштине Словачке и председник партије КДХ, је уручио награду амбасадору Републике Србије у Словачкој Републици, Шани Дермаку.Помоћ Опшине Турчианске Теплице Општини Аранђеловац

На 4. заседању Скупштине општине Турчианске Теплице (бањско лечилиште са најдужом традицијом у Словачкој), на дневном реду, као централна тачка, било је доношење одлуке о упућивању хуманитарне помоћи Општини Аранђеловац, са којом имају потписан споразум о партнерским односима. Скупштина је једногласно усвојила одлуку да се Општини Аранђеловац, као прва помоћ, поводом штета изазваних недавним катастрофалним поплавама, упути износ од 3.000 евра. Након усвајања одлуке, амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици обратио се присутнима и захвалио се на новчаној помоћи која ће Општини Аранђеловац бити веома значајна у овим тешким тренутцима.

 Гостовање омладинске филхармоније „Naissus“ из Ниша у Братислави

На Међународном музичком фестивалу младих, који је одржан од 10-13. јула 2014. године у Братислави, Републику Србију је репрезентовала Омладинска филхармонија „Naissus“ из Ниша. У такмичарском делу (специјална категорији до 35 година) Омладинска филхармонија „Naissus“ је освојила златну медаљу. Чланови Омладинске филхармоније са диригентом Зораном Андрићем били су гости Амбасаде. У разговору са амбасадором Шани Дермаком обавестили су о четворогодишњем постојању и досада постигнутим успесима на међународним такмичењима.Међународна донаторска конференција – Брисел 16.07.2014.

У Бриселу ће се 16. јула 2014. одржати међународна донаторска конференциа посвећена прикупљању помоћи за потребе отклањања последица катастрофалних поплава, које су задесиле Републику Србију и Босну и Херцеговину. Конференцију је иницирао председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председником Француске Франсоа Оландом, а идеју је подржао и генерални секретар УН Бан Ки-Мун.

Координатори Конференције – Европска комисија, Француска и Словенија - упутили су позивно писмо великом броју званичника држава, међународних организација, цивилног сектора и приватних компанија, у циљу обезбеђивања универзалног карактера Конференције и што већег броја учесника.

Предвиђено је да се председници Републике Србије и Босне и Херцеговине обрате учесницима, док ће радни део Конференције бити на министарском нивоу.

Поред политичке поруке и хуманитарне димензије, Донаторска конференција ће се бавити о проблематиком управљања кризама, превентивним мерама у оквиру политике цивилне заштите, климатским променама и ''дефорестацијом'', биће представљена званична документа о процењеној штети и обиму потреба Србије и Босне и Херцеговине, модалитетима реконструкције (јавно/приватно финансирање), док ће на крају потенцијални донатори опредељивати износ помоћи (финансијске или у материјалу) за сваку државу појединачно.

Припремни састанак за Донаторску конференцију ће се одржати 8. јула 2014. године у Паризу. Планирано је да се током припремног састанка дискутује о прелиминарним извештајима о процени потреба Републике Србије и Босне и Херцеговине, док ће Закључак са састанка послужити за упућивање неколико кључних порука током Конфренције.Интервју амбасадора Шанија Дермакуа словачкој новинској агенцији СИТА

Интервју водио: Павел Урбан, главни и одговорни уредник

 


Oпширније...
Сусрет са Тибором Микушом, председником Трнавског самоуправног региона

Амбасадор Шани Дермаку је, приликом званичне посете Трнави 3. јула 2014. године, разговарао са председником Трнавског самоуправног региона Т.Микушом о унапређењу сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Приликом сусрета Т.Микуш је пренео да је новчана помоћ од 10.000 ЕУР уплаћена на рачун Амбасаде Републике Србије у Братислави, као помоћ за жртве поплава у Републици Србији.

Истовремено, Т.Микуш је изразио спремност да о трошку Трнавског самоуправног региона, деца из подручја угрожених поплавама у Републици Србији дођу током лета на опоравак у њихова одмаралишта. Т.Микуш је предложио да 8 група од 40 деце, у пратњи својих наставника, посете Трнавски регион током летњег периода.Одржан концерт у Новим Замкама

У организацији „ARS Centrum – Братислава“ и „Jobintegra“, непрофитабилне организације која запошљава хендикепиране особе, а под покровитељством ППВ и МИиЕП Мирослава Лајчака, 28. јуна 2014. године у амфитеатру у Новим Замкама одржан је гала концерт Отокара Клајна и његових гостију.

Концерту је присуствовало преко 1.500 особа. Међу званицама су били: Марош Шефчович, потпредседник ЕК и комесар за организациона и институционална питања ЕУ, Милан Белица, гувернер Нитранског региона, и Гејза Пишингер, градоначелник Нових Замки.

Отокар Клајн је првак опере и ведета словачке и светске оперске сцене. Гости на концерту су били: Миклоша Ерика (сопран из Мађарске), Божена Феранцова (сопран из Словачке), Јитка Шапара-Фишерова (мецосопран из Словачке), Орсоља Ропсер (сопран из Мађарске), Сергеј Толстов (баритон из Русије) и хор и оркестар Словачке филхармоније.

На иницијативу О.Клајна концерт је био посвећен одавању признања за хуманост донаторима, као и обичним људима, који нису били равнодушни према судбини Србије и БиХ поводом катастрофалних поплава. Приход од концерта ће бити упућен Србији и БиХ.

М.Шефчович је у обраћању присутнима изнео да Србија и БиХ могу очекивати финансијску помоћ из фондова ЕУ.

Владимир Вондрак, модератор манифестације, је прочитао писмо ППВ и МИиЕП М.Лајчака, у коме је наведено да, поред већ исказане солидарности и упућене помоћи Србији и БиХ од стране Словачке, предстоји донаторска конференција на којој ће он иступити са новим иницијативама за помоћ.Посета граду Кошице

Амбасадор Шани Дермаку се, приликом посете Кошицама, сусрео са градоначелником Кошица Рихардом Рашијем.

Током сусрета разговарано је о могућностима за унапређење свих видова сарадње, а посебно у области економије и културе.

Сусрету је присуствовао и почасни конзул Републике Србије у Словачкој Републици Ева Декановска.Отворена изложба "Винча - фрагменти за реконструкцију прошлости"

У Кошицама је 19. јуна 2014. године, под покровитељством амбасадора Републике Србије у Словачкој Републици, отворена изложба "Винча - фрагменти за реконструкцију прошлости", која је настала у сарадњи Музеја града Београда и археолога који су истраживали на локалитету Бело брдо у Винчи. У присуству највиших руководилаца Кошичког региона и града Кошице изложбу је отворио амбасадор Шани Дермаку. Изложба је изазвала изузетну пажњу словачке јавности.

Отварање изложбе је 20. јуна 2014. године пратила манифестација Дани српске културе, током мултикултуралног Фестивала у Кошицама, у оквиру кога је организован и Фестивал локалних телевизија.Званична посета министра омладине и спорта Републике Србије Вање Удовичића Словачкој Републици

Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је Словачку Републику 17. јуна 2014. године и том приликом имао сусрете са министром образовања, науке, истраживања и спорта Словачке Републике Душаном Чапловичем. Приликом сусрета два министра су се сагласила да је сарадња Републике Србије и Словачке Републике, као и два министарства у области спорта и омладинске политике на високом нивоу.

У оквиру посете Словачкој Републици, министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић имао је разговоре са директором Института за младе ИУВЕНТА, као и са руководством ФК Слован Братислава.Хуманитарни концерт за помоћ жртвама поплављених подручја у Републици Србији и Босни и Херцеговини

У организацији хуманитарних словачких организација и под покровитељством удружења „Људи у опасности”, у Студентском културном центру у Братислави 9. јуна 2014. године одржан је хуманитарни концерт „За поплављени Балкан”.

Концерту је присуствовало више стотина људи, а присутнима се обратио амбасадор Србије Шани Дермаку, преневши том приликом захвалност за показану солидарност и спремност да се помогне жртвама поплављеног подручја.Помоћ Трнавског региона за Србију

Приликом сусрета са амбасадором Србије Шанијем Дермакуом, 31. маја 2014. године, гувернер Трнавског региона господин Тибор Микуш обавестио је да је Трнавски регион донео одлуку да уплати 10.000 ЕУР на рачун намењен за уплату хуманитарне помоћи за жртве поплава у Републици Србији.

Трнавски регион је одлучио, такође, да током летњег распуста понуди боравак и рекреацију за децу из области погођених поплавама у Србији.Уручена хуманитарна помоћ за жртве поплава приликом фудбалског меча ФК Спартака из Трнаве и ФК Слована из Братиславе

У Трнави је 31. маја 2014. године одржан првенствени меч између тимова ФК Спартак Трнава и ФК Слован Братислава, којом приликом су капитени два тима уручили амбасадору Србије Шанију Дермакуу материјалну помоћ за Србију, Хрватску и БиХ у износу од 30.000 ЕУР. Иницијатива је потекла од фан-клуба ФК Спартака "Бели анђели".Предаја хуманитарне помоћи за Србију у Нитри

У присуству градоначелника Нитре Јозефа Двонча, вицеградоначелника Штефана Штафека и заменика градоначелника Јана Ванча, у име града Нитра амбасадору Србије Шанију Дермакуу уручена је хуманитарна помоћ, коју су прикупили град Нитра, Гимназија у Нитри, Одред добровољаца Малтешког реда и Словаци из Србије који живе и студирају у Нитри. Истовремено, Петер Јесенски је у име Словачке агенције за развој инвестиција и трговину уручио хуманитарну помоћ за Србију.
Хуманитарни меч америчког фудбала у Братислави

У Братислави је 25. маја 2014. године на стадиону ШКП Дубравка одржан хуманитарни меч "Solidarity Bowl" између тимова Bratislava Monarchs и Belgrade Blue Dragons.

Током меча прикупљена је хуманитарна помоћ за Србију, а амбасадору Србије Шанију Дермакуу представници компаније JUSTPLAY уручили су чек материјалне помоћи за Србију у вредности од 5000 ЕУР. Меч је преносила Радио телевизија Словачке.Државни секретар у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике Петер Буриан уписао се у Књигу жалости

Државни секретар у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике Петер Буриан уписао се у име Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике у Књигу жалости отвореној у Амбасади Републике Србије у Братислави, а поводом бројних људских жртава незапамћене елементарне непогоде која је погодила Републику Србију.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Burian sa zapísal do Kondolenčnej knihy

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Burian sa v mene Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zapísal do Kondolenčnej knihy, otvorenej na Veľvyslanectve Srbskej republiky v Bratislave v súvislsoti s početnými ľudskými obeťami nevídanej živelnej pohromy, ktorá zasiahla Srbskú republiku.Обраћање амбасадора поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију

Поштовани грађани Србије,

Наши драги пријатељи из Словачке,

Као што вам је познато, незапамћене елементарне непогоде су разорном снагом погодиле Републику Србију.

Ради збрињавања пострадалих, угроженог становништва и санирања последица поплава многе међународне организације и државе пружиле су помоћ, укључујући и Словачку Републику, на шта смо веома захвални.

Имаjући у виду бројне људске жртве и огромне материјалне последице и разарања, помоћ ће бити неопходна и у наредним данима. Потребе за одређеним врстама робе и материјала се мењају, тако да је у овом тренутку најефикаснија помоћ у новцу. За информације о начину пружања помоћи Амбасади су се обратили бројни граћани Србије који живе и раде у Словачкој, као и грађани пријатељске Словачке Републике. Информације се сада налазе и на веб сајту амбасаде, који управо посећујете.

Најсрдачније се захваљујем на вашој пажњи, бризи за Србију и све њене грађане, као и на разумевању.

Амбасадор

Шани Дермаку

 

Vážení občania Srbska,

Naši milí priatelia zo Slovenska,

Ako Vám je známe, Srbskú republiku zasiahla svojoj ničivou silou nevídaná živelná pohroma.

Za účelom starostlivosti o občanov priamo zasiahnutých živelnou pohromou, ohrozené obyvateľstvo a sanácie následkov záplav poskytli pomoc mnohé medzinárodné organizácie a štáty, vrátane Slovenskej republiky, za ktorú sme veľmi vďační.

Majúc na zreteli početné ľudské obete, obrovské materiálne následky a devastáciu, pomoc bude nevyhnutne potrebná aj v nasledujúcich dňoch. Potreby, čo sa týka jednotlivých druhov tovaru a meteriálu, sa menia, preto je v tejto chvíli najefektívnejšou formou pomoci peňažná pomoc. Ohľadne informácie o spôsobe poskytnutia pomoci sa na veľvyslanectvo obrátili početní občania Srbska, ktorí žjú a pracujú na Slovensku, ako aj občania priateľskej Slovenskej republiky. Informácie sa teraz nachádzajú na webovej stránke veľvyslanectva, ktorú práve navštevujete.

Najsrdečnejšie Vám ďakujem za Vašu pozornosť, starosť o Srbsko a všetkých jeho občanov, ako aj za porozumenie.

Šani Dermaku

veľvyslanecПроглашена тродневна жалост у Републици Србији

Влада Републике Србије је, због великог броја жртава насталих у катастрофалним поплавама на подручју Републике Србије, прогласила тродневну жалост - 21. 22. и 23. маја 2014. године.

Vyhlásený trojdňový smútok v Srbskej republike

Vláda Srbskej republiky vyhlásila v súvislosti s veľkým počtom obetí, ku ktorým prišlo počas katastrofálnych záplav na území Srbskej republiky, trojdňový smútok v dňoch 21., 22. a 23. mája 2014.

Књига жалости у Амбасади Републике Србије у Братислави биће отворена 21. 22. и 23. маја 2014. године.

Kondolencna kniha na Velvyslanectve Srbskej republiky v Bratislave bude otvorena v dnoch 21., 22. a 23. maja 2014.Обележавање Дана победе над фашизмом

Поводом 69. годишњице Дана победе над фашизмом, амбасадор Шани Дермаку је 9. маја 2014. године положио венац на војном меморијалу Славин у Братислави.Изложба „Спој” у Мојмировцима

У организацији Удружења Срба у Словачкој, а под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, 10. априла 2014. године у Мојмировцима организована је изложба „Спој”, која је обухватила изложбу фотографија бомбардовања СР Југославије 1999. године, изложбу скулптура српског вајара Стојадина Цветковића, који живи у Мађарској, и експоната народних ношњи из Републике Србије.

Испред Амбасаде Србије присутнима се обратио амбасадор Шани Дермаку.

Изложби је присуствовало преко 100 званица, представници Удружења српско-словачког пријатељства, представници политичког, економског, научног и културног живота из Нитре и других градова, као и представници Војске Словачке. Изложби је присуствовала и делегација из Арадца, која одржава пријатељске односе са Мојмировцима.Пројекција филма „Злочин без казне”

Поводом десете годишњице од Погрома Срба и неалбанског становништва на Косову и Метохији, Амбасада Србије организовала је 26. марта 2014. године у Зичи палати у Братислави пројекцију филма „Злочин без казне”.

Амбасада и овом приликом жели да подсети да је у мартовском Погрому 2004. године убијено 19, а повређено више од 900 особа, уништено 35 православних цркава и спаљено 935 кућа, шест градова и девет села су етнички очишћени, те да се овакав злочин више никада не сме поновити.Свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије

Амбасада Републике Србије, 13. фебруара 2014. године, пријемом у свечаној дворани у Градској кући у Братислави обележила је Дан државности Републике Србије.

Присуствовао је велики број значајних личности из политичког, економског, научног, културног живота Словачке, дипломатског кора, као и представници српске дијаспоре и њихових удружења у Словачкој.Изложба „Зимски сан у Доњој земљи” у Галанти

У граду Галанта 11. фебруара 2014. године, у изложбеној сали Дома матице словачке, отворена је изложба „Зимски сан у Доњој земљи”. Отварању изложбе присуствовао је амбасадор Ш.Дермаку и секретар Матице словачке П.Мулик.

На изложби, која ће бити отворена до 30. марта 2014. године, изложена су дела наивних сликара из Ковачице, мајке и ћерке Марије Павелкове и Марије Кришанове.Званична посета председника Владе Словачке Републике Роберта Фица Републици Србији

Председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо, у чијој делегацији је био и министар иностраних и европских послова Словачке Републике Мирослав Лајчак, боравио је у званичној посети Републици Србији 24. јануара 2014. године. Током посете председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо имао је разговоре са председником Републике Србије Томиславом Николићем, председником Народне скупштине Републике Србије Небојшом Стефановићем, својим домаћином председником Владе Републике Србије Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Републике Србије Александром Вучићем. У разговорима је учествовао и министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић и министар саобраћаја Републике Србије Александар Антић.

Председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо је први високи званичник једне државе чланице ЕУ који је посетио Београд након отварања приступних преговора Републике Србије са ЕУ 21. јануара 2014. године.

Током разговора са највишим српским званичницима оцењено је да између две земље постоје одлични односи. Република Србија може да рачуна на подршку Словачке Републике у процесу евроинтеграција и на њену спремност да пренесе искуства која је стекла током својих приступних преговора. Председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо симболично је председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу уручио кључ капије Европске уније, као израз подршке Словачке Републике Републици Србији.

У разговорима са председником Владе Словачке Републике Робертом Фицом изражена је и захвалност Словачкој Републици по питању поштовања територијалног интегритета Републике Србије и непризнавања једнострано проглашене независности КиМ.

Констатовано је да су свеукупни односи добри и да постоји простор за даље унапређење привредне сарадње.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2014. годину

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2014. годину - пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике и културне делатности Срба у иностранству. Од средстава намењених за ову сврху у буџету Министарства културе и информисања 70% средстава је намењено за подршку страним издавачима. Финансијска подршка се даје искључиво за превођење дела, а не за трошкове штампе, дистрибуције или припреме књиге за штампу.

Конкурс је намењен страним издавачима односно установама, уметничким и другим удружењима и организацијама/правним лицима заинтересованим за српску књижевност и културу и биће отворен до 21. марта 2014. године.

О избору пројекта по расписаном Конкурсу одлучују стручне комисије које образује Министарство културе и информисања Републике Србије.

Обрасци за пријављивање (на српском и енглеском језику), као и остали детаљи у вези са конкурсом доступни су на сајту Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs. За додатне информације заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића на мејл mladen.veskovic@kultura.gov.rs.Писмо МСП Ивана Мркића министрима иностраних послова земаља чланица ЕУ

Министар спољних послова Србије Иван Мркић упутио је писмо шефовима дипломатија земаља чланица Европске уније, у којем је изразио захвалност на сарадњи и подршци коју су дали Србији за отпочињање приступних преговора са ЕУ 21. јануара 2014.г.

У писму потпредседнику Владе и министру иностраних и европских послова Словачке М.Лајчаку, МСП И.Мркић је изразио захвалност за подршку Србији на њеном европском путу, истакавши да је Србија спремна за почетак преговора и да ће уложити сву расположиву енергију како би у потпуности уградила вредности ЕУ у своје друштво и постала њен поуздан партнер.Изложба ИНСИТА у Пезиноку

У граду Пезинок 20. јануара 2014.г. отворена је изложба слика из Ковачице ИНСИТА. Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Ш.Дермаку.

На изложби, која је отворена до 20. фебруара 2014.г, представљене су слике најзначајнијих сликара из Ковачице. Изузетно посећену изложбу испратила су и локална СЈИ.Предаја акредитивних писама амбасадора Србије Шанија Дермакуа председнику Словачке Ивану Гашпаровичу

Амбасадор Србије у Словачкој Ш.Дермаку предао је 25. новембра 2013.г. акредитивна писма председнику Словачке И.Гашпаровичу, на свечаној церемонији у Председничкој палати.

Током разговора оцењено је да две земље имају традиционално добре и пријатељске односе. Председник И.Гашпарович је рекао да је Србија кључна земља З.Балкана и поновио спремност Словачке да пружи подршку Србији на њеном путу ка ЕУ.

Амб.Ш.Дермаку се захвалио на подршци коју Словачка пружа Србији у евроинтеграцијама као и по питању непризнавања једнострано проглашене независности КиМ. Навео је да Србија види Словачку као блиског пријатеља.