| |     latinica | english  
Насловна
Откривена биста Николе Тесле у Словачком радију

У организацији Удружења Срба у Словачкој, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Словачкој Републици и уз покровитељство министра културе Словачке Републике Љ. Лашакове, 22. јануара 2020. године, у згради Словачког радија откривена је биста Николе Тесле. Биста ће трајно остати на овом месту, као знак сећања на животне и радне успехе српског иноватора и генија.

Откривању бисте су присуствовали: А. Гајовић, државни секретар у Министарству културе Р. Србије, М. Бабић, амбасадор Р. Србије у Словачкој Р, Д. Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, Ј. Резник, генерални директор Радио-телевизије Словачке, М. Фикар, ректор Техничког Универзитета у Братислави, амбасадор М. Цигањ, директор Сектора за међународну сарадњу у Министарству културе Словачке Р, Н. Кузмановић, директор Архива Војводине, З. Вапа, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе, Ђ. Холењи, градоначелник града Велики Међер, многобројни гости из српских удружења широм света, као и велики број значајних личности из друштвеног и политичког живота Словачке. Овим поводом је уприличен и културно-уметнички програм.

 

Прилог у вечерњем дневнику на РТВС (од 00:47:30) : https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/210307Министар И. Дачић учествовао на Министарском савету ОЕБС-а у Братислави

0512 daccich_oeb1Иступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на 26. министарском савету ОЕБС-у који се одржава у Братислави:

„Екселенције,
Поштоване колеге,
Даме и господо,

Приближавамо се крају још једне у низу година током које је наша Организација била суочена са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос неуморним напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и повећају безбедност у региону ОЕБС-а, овај циљ је још увек далеко, а „динамика Организације" – дозволите ми да цитирам председавајућег Лајчака - није онаква какву желимо. Добар почетак у проналажењу пута за излазак из ове компликоване ситуације би био да државе учеснице прихвате да није неопходно да сви имамо исте погледе на постојеће проблеме и изазове, али да морамо поштовати наше различитости, показати отвореност да у доброј вери приступимо дијалогу и тежимо компромис у отклањању или бар смањењу безбедносних ризика. Не смемо се одрећи дипломатије, јер то отвара врата сукобима.

Наредна године је симболична из неколико разлога. Обележавамо 75 година од завршетка Другог светског рата, чије лекције не смемо заборавити. Као представник земље која је поднела изузетне жртве у борби против нацизма, имам посебну одговорност и обавезу да нагласим да се ужаси Другог светског рата више никад, ни у једном облику не смеју поновити. С тим у вези, морална обавеза свих нас је да се заједнички боримо против било каквих покушаја релативизације догађаја из Другог светског рата – који се нажалост и данас дешавају на простору ОЕБС-а. У том смислу, Србија посебно подржава усвајање Министарске декларација поводом 75-годишњице завршетка Другог светског рата, чији је била ко-спонзор.

Наредне године, такође, обележавамо усвајање најзначајнијих докумената ОЕБС-а којима су не само постављени темељи наше Организације, већ је и учвршћен међународни поредак, настао након Другог светског рата. Поред обележавања 20 година од усвајања Повеље о европској безбедности, наредне године обележавамо и 45 година од усвајања Хелсиншког завршног акта, који је дефинисао 10 основних принципа регулисања односа између држава, попут једнакости између држава, поштовања територијалног интегритета и суверенитета, неповредивост међународно признатих граница, решавања свих спорова мирним путем кроз обострано прихватљива решења.

Дозволите ми да се накратко осврнем и на ситуацију на Западном Балкану, који је у овом тренутку дубоко разочаран не само успоравањем, већ застојем процеса проширења ЕУ. Оваква ситуација шаље лошу поруку државама региона и погодује јачању радикализма, као и јачању унилатерализма у решавању заједничких проблема.
Дубоко верујем да је, једино кроз компромис, флексибилност и спремност да се уваже и интереси других, а не само сопствени, могуће доћи до одрживих решења за проблеме који су присутни у региону.

И поред оваквог приступа Републике Србије, морам да укажем да је дијалог Београда и Приштине блокиран већ дуже од годину дана. Приштински политичари су својим неодговорним, унилатералним потезима, попут увођења такси од 100 посто на робу из централне Србије, не само угрозили опстанак и права српске заједнице на КиМ и прекршили регионални CEFTA споразум о слободној трговини, већ су онемогућили постизање компромисног и одрживог решења са којим се ни једна страна не би осећала као победник или побеђени. У циљу проналажења оваквог решења, очекујемо да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину ову једнострану меру и да се у доброј вери врати дијалогу као једином начину за решавање проблема у Покрајини.

Хвала!"„Јасеновачки мученици“ - литургија, предавање о логору у Јасеновцу, изложба слика и концерт хора, у Кошицама 8. децембра и Прешову 9. децембра 2019. године

Удружење РесАртис из Кошица у сарадњи са Православном црквом у Словачкој и Православним богословским факултетом у Прешову, уз подршку Амбасаде Р.Србије у Словачкој, организовало је, 8. и 9. децембра у Кошицама и Прешову, дешавање под називом „Јасеновачки мученици“. Испред Амбасаде Р. Србије присуствовао је  први саветник, Д.Стојовић.

 Телеграм саучешћа министра Дачића поводом несреће која се догодила у Словачкој

Slika 2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа министру спољних послова Словачке Републике Мирославу Лајчаку поводом саобраћајне несреће у којој је живот изгубило 13 особа.

„У име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име примите изразе најискренијег саучешћа због губитка живота у страшној саобраћајној несрећи која се данас догодила.

Тешко је наћи речи утехе за људе који су изгубили своје најмилије. Молим Вас да породицама погинулих пренесете моје дубоко саучешће и искрено саосећање грађана Србије, а повређенима брз опоравак," наводи се у телеграму министра Дачића.Амбасада Р. Србије je узела учешће у пројекту „Хуманитарни дипломатски базар“, 24. новембра 2019, у Братислави

Амбасада Републике Србије је заједно са око четрдесет других учесника узела учешће на двадесетосмом Хуманитарном дипломатском базару, који је одржан 24. новембра 2019, у Братислави.

Штанд Амбасаде Републике Србије био је изузетно посећен захваљујући чему смо успели да прикупимо значајна средства која ће бити донирана у хуманитарне сврхе. Захваљујемо се свима који су заједно са нама допринели успешном одржавању овог догађаја.

https://www.youtube.com/watch?v=tyKbzq5cp4w&feature=emb_title

  Изложба слика наивних уметника из Ковачице, Банска Бистрица

У галеријском простору Музеја Средње Словачке у Банској Бистрици, 4. новембра 2019. године под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, Министарства културе Словачке Републике и Банско-бистричког самоуправног региона, отворена је ретроспективна изложба српских наивних уметника из Ковачице, под насловом ,,Ковачица – позната и непозната – људи који су пронели славно име Ковачице, Србије и Словачке у свет’’. Изложба обухвата радове 63 уметника чији су дела уврштена на листу словачке наивне уметности у Србији.

У присуству великог броја представника јавног, културног и политичког живота Словачке, љубитељима наивне уметности обратили су се амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици проф. др Момчило Бабић, министарка културе Словачке Републике др Љубица Лашакова, оснивач и власник ,,Галерије Бабка’’ у Ковачици Павел Бабка, председник Банско-бистричког самуправног региона Јан Лунтер и историчар Предраг Марковић.

  

 Укинуте визе за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије на седници одржаној 24. октобара 2019. године, године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’, број 76/2019 од 25. октобра 2019. године, и ступа на снагу 02. новембра 2019. године.Обележена годишњица страдања цивила и војника у логору Велики Међер и војничком гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици, 26-27. октобар 2019. године

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Антић предводио је церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер и на војничком гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици 26. и 27. октобра 2019. године.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу Копчани у месту Петржалка, где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године, одржана је 26. октобра 2019. године. У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара Антића, били су и амбасадор Р. Србије у Словачкој Р. проф. др М. Бабић, студенти Војне академије и Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, као и заменик председника СУБНОР В. Ковачевић. Венац су положили и представници града Братиславе, прва заменица градоначелника Л. Штаселова и директор Одељења за културу општине Старе Место-Братислава Е. Хуска, као и технички директор Marianum, градског комуналног предузећа за одржавање гробаља у Братислави Б. Шрамко.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у логору Велики Међер одржана је 27. октобра 2019. године код споменика и код спомен плоче страдалим Србима. У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара Антића, били су и А. Радосављевић, министар саветник у Амбасади Р. Србије у Словачкој Р, студенти Војне академије и Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, заменик председника СУБНОР В. Ковачевић и председник Удружења Срба у Словачкој С. Рибич. Венце су положили и представници града Великог Међера на челу са градоначелником Г. Холењијем и заменицом градоначелника И. Лапошовом.

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено скоро 6000 српских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је као први од свих логора у августу 1914. године и престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести. Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална самоуправа града Великог Међера.

Од 2017. године у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије годишњица страдања цивила и војника у Великом Међеру је саставни део Државног програма.

 Словачки пољопривредни универзитет у Нитри доделио почасни докторат проф. др Ј. Кишгецу

У аули Словачког пољопривредног универзитета у Нитри, 23. октобра 2019, одржано је свечано заседање на коме је Универзитет уделио почасни докторат проф. др. Јану Кишгецу са Универзитета у Новом Саду и проф. инж. П. Тлустошу са Чешког пољопривредног Универзитета у Прагу. Диплому и медаље почасних доктора доделила је ректорка Универзитета доцент Клаудиа Халасова.

На свечаном заседању учешће су узели Њ.Е. проф. др М. Бабић, амбасадор Р. Србије у Словачкој Р, М. Белица, председник Нитранског региона, М. Шпортак, заменик градоначелника Нитре, као и друге високе званице друштвеног, академског и културног живота.

 Министар спољних послова Ивица Дачић током посете Словачкој положио венце на Српском гробљу у Великом Међеру

0909 daccich_medjer1Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић положио је, 9. септембра 2019, венце на Српском гробљу у Великом Међеру.

На гробљу у Великом Међеру почива око 6.000 трагично настрадалих сународника. Српско гробље се налази на простору логора Нађмеђер из Првог светског рата кроз који је прошло преко 21.000 Срба.

Овај комплекс представља једно од највећих места страдања Срба у Првом светском рату.

Министра Ивицу Дачића је приликом посете овом комплексу дочекао градоначелник Великог Међера, као и представници и чланови више удружења Срба у Словачкој.Министри Дачић и Лајчак потписали Споразум о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама

Ивица Дачић - Мирослав Лајчак

У Братислави је 9. септембра 2019. године потписан Споразум између Владе Републике Србије и Владе Словачке Републике о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама, конзуларним представништвима или мисијама при међународним организацијама.

У име Влада Републике Србије и Словачке Републике споразум су потписали први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар иностраних и европских послова Словачке Републике Мирослав Лајчак.

​ 

3idslb9919 result

 


Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао са словачким министром Мирославом Лајчаком

daccich lajccak1

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић борави у Словачкој на лични позив министра иностраних и европских послова Словачке Републике и председавајућег ОЕБС-у Мирослава Лајчака.

Министри су се сагласили да су билатерални односи између две државе пријатељски, као и да их карактерише интензиван политички дијалог. Такође, позитивно су оценили мултилатералну сарадњу.

Министар Лајчак је информисао шефа српске дипломатије о председавању Словачке ОЕБС-у и замолио да две земље наставе уску сарадњу и координацију. Позвао је министра Дачића на Министарски састанак ОЕБС-а који ће се у децембру одржати у Братислави.

Министар Дачић информисао је словачког колегу о ситуацији у региону и актуелном стању у дијалогу са Приштином. Пренео је спремност за преношење искустава, као и помоћи Словачкој током председавања ОЕБС-у.

Два министра су поред билатералног сусрета заједно  отворили Конференцију ОЕБС-а на високом нивоу "Preventing Conflicts, Sustaining Peace and Promoting Comprehensive Security for All" која се одржава у Братислави. 

 0909 daccich_pok2Амбасадор М. Бабић се састао са челницима ЖФК Спартак из Суботице и пружио им подршку у одлучујућем мечу за пласман у УЕФА Лигу шампиона

Амбасадор проф. др М. Бабић организовао је, 12. aвгуста 2019, пријем за делегацију Женског фудбалског клуба Спартак који у Братислави игра квалификације за УЕФА Лигу шампиона. Делегацију ЖФК Спартак, чинили су председник З. Арсић, члан ИО проф. др Н. Вуњак и генерални секретар клуба Б. Арсић. Амбасадор је том приликом изразио изузетно задовољство успехом ЖФК Спартак и обећао да ће их бодрити са трибина и на тај начин дати подршку вишеструким шампионкама Србије у одлучујућој утакмици за пласман међу 32 најбоља тима у Европи, против екипе Ференцвароша, шампионског тима Републике Мађарске.

У утакмици за инфаркт, како су је оценили велики познаваоци овог спорта, нерешен резултат 2:2 је био довољан да Спартаку отвори пут у Европу чиме је почело велико славље на трибинама и терену.

Желимо им сав успех у наставку такмичења!!!

      Отворена изложба српских илустратора књига за децу у Међународној установи уметности за децу „Бибиана“ у Братислави, 1. август 2019.

Под покровитељством амбасадора Републике Србије М. Бабића у Међународној установи уметности за децу "Бибиана" у Братислави, 1. августа о.г, отворена је изложба "Савремени српски илустратори књига за децу", ауторке Сенке Влаховић.

Изложба ће бити постављена у Галерији „Душан Рол" у „Бибиани" до 15. септембра 2019, а организована је у сарадњи „Бибиане" и Банатског културног центра. „Бибиана" је изложби прикључила и поставку књига које су илустровали аутори заступљени на изложби, а „Бибиана" их поседује у својој библиотеци у архиви традиционалног бијенала илустрације. На изложби се налазе искључиво илустрације објављених књига за децу.

Овај избор наше тренутне илустраторске сцене, представљен у иностранству, у својеврсној „Меки" европске и светске илустрације каква је „Бибиана", даје још једну могућност српским илустраторима да буду виђенији и заступљенији на страном тржишту, али и да српску илустрацију књиге за децу представе у иностранству у најбољем светлу.

   Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој, 9. јула 2019: 

„Поштовани председавајући - министре Лајчак,
Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми да на почетку изразим захвалност нашем домаћину, министру Лајчаку и словачком председавању, за организацију неформалног окупљања министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у овом прелепом планинском амбијенту.

Састанак је сазван у важном моменту за нашу Организацију, која се већ годинама суочава са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и решавању кључних проблема, ми смо још увек далеко од остварења овог циља.

Актуелна ситуација и атмосфера на међународној сцени, као и бројни безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо нас обавезују да се хитно вратимо основним принципима на којима почива ОЕБС, а то су дијалог, компромис, мирно решавање спорова, изградња поверења, солидарност, одговорност и сарадња.

Обзиром да је Борел малопре помињао генералног секретара УН-а Гутереша, недавно сам разговарао са њим о актуелном питању мултилатерализма. Раније смо говорили да је свет био биполаран, па је био униполаран, па мултиполаран, а сад је анархичан, и то су речи Гутереша. Морам да кажем да је вероватно у праву.

Сходно томе, време је да заједнички покажемо политичку мудрост и одговорност, а самим тим и политичку вољу и спремност на компромис, који представљају кључне елементе за обнављање поверења и деескалацију постојећих тензија.

Све државе учеснице би требало да преиспитају своје виђење доприноса ОЕБС-у њиховој и безбедности свих њихових грађана, а сходно томе и своју спремност да у доброј вери приступе дијалогу о решавању питања која ометају функционисање Организације у пуном капацитету. Издвојио бих питања финансирања ОЕБС-а, одржавања редовних састанака предвиђених Правилима процедуре, као и председавање Организацији.

Посебно сам изненађен да се председавање Организацији, које је некада представљало изузетну част за државу чија је кандидатура прихваћена, претворило у мучну обавезу, коју државе учеснице покушавају да избегну. Према нашем искуству из 2015. године, председавање ОЕБС-у је изузетно захтеван и компликован посао, али нам је, са друге стране, пружило могућност да кроз проактиван, транспарентан и медијаторски приступ, допринесемо јачању ефикасности функционисања ове Организације и повећању њене видљивости. Уједно, председавање представља прилику за промоцију државе и њених капацитета.

Водећи се сопственим искуствима из прошлости, Србија снажно подржава мирно решавање свих спорова на простору ОЕБС-a, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе учеснице, као једног од основних принципа који произилази из Хелсиншког завршног акта.

Дозволите ми да истакнем нашу посвећеност јачању капацитета ОЕБС-a да ефикасно реагује у свим фазама конфликтног циклуса, од раног упозоравања до постконфликтне рехабилитације и помирења.

Господине председавајући,

Желео бих да се осврнем и на ситуацију у региону Западног Балкана, којом у овом моменту влада пад ентузијазма због успоравања процеса проширења ЕУ.

Србија је у потпуности посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи. Сматрамо да само проактивни приступ, флексибилност и спремност на компромисе, које би учиниле све стране, могу допринети јачању стабилности и безбедности у региону.

Са друге стране, морам да подсетим да је, упркос посвећености Владе Републике Србије дијалогу између Београда и Приштине, овај процес блокиран. Приштински политичари су својим неодговорним потезима, односно одлуком да уведу тарифе од 100% на робу која долази из централне Србије, директно угрозили цивилно становништво у Покрајини и блокирали дијалог усмерен на проналажење дугорочног и одрживог решења базираног на компромису.

У том контексту, а уздајући се у дух сарадње у нашој Организацији, очекујемо успешно председавање Албаније у 2020. години, које ће бити засновано на пуном поштовању свих принципа, норми и преузетих обавеза ОЕБС-а.

На крају бих желео да још једном захвалим нашем домаћину, министру Лајчаку, на успешној организацији овог скупа, као и да му понудим подршку и помоћ Србије у превазилажењу кључних проблема у Организацији."Концерт Немање Радуловића, 7. августа 2019. у Старој тржници, Братислава

Виолински виртуоз са веома упадљивим изгледом и темпераментом који више подсећа на рок звезду него на класичног музичара. Српски виолиниста Немања Радуловић посветио се музици од своје седме године, а као 14-годишњак већ је државо концерте у најпознатијим светским просторима. Уметник који настоји да прошири границе класичне музике, Немања овлада моћ музике како би људе спојио својом јединственом енергијом и искреношћу.

Победник је више престижних такмичења и носилац неколико музичких награда, укључујући и ECHO Klassik (тренутно OPUS Klassik). Сарађује искључиво са издавачком кућом Deutsche Grammophon label која је издала његов најновији албум Бајка. Овај албум, објављен 2018. године, одмах се нашао на водећим позицијама француске FNAC Classical Charts. На Вива Музика! Фестивалу, наступиће са оркестром Дабле Сенс, са којима ће представити композиције са новог албума, укључујући и познату симфонијску песму Шехеразада у аранжману за камерни оркестар.Студијска посета антикорупцијским институцијама Републике Словачке

Представници Агенције за борбу против корупције, на челу са директором Драганом Сикимићем, боравили су у студијској посети институцијама за борбу против корупције Републике Словачке, од 24. до 26. јуна 2019. О правном оквиру, резултатима и изазовима у области превенције и борбе против корупције разговарали су са представницима Сектора за превенцију корупције у Кабинету председника Владе, Сектора за превенцију криминала Министарства унутрашњих послова, Националне јединице за борбу против корупције, Специјалног тужилаштва, Судског савета и адвокатске канцеларије Taylor Wessing.

Одржан је и састанак са амбасадором Републике Србије у Републици Словачкој Момчилом Бабићем, на којем су разматране могућности даљег јачања сарадње са словачким антикорупцијским институцијама.

Студијска посета организована је уз подршку словачког Министарства спољних и европских послова и Агенције за међународну развојну сарадњу (SlovakAid).

 Председник Р. Србије Александар Вучић учествовао је на форуму GLOBSEC 2019

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је, 7. јуна 2019, на панелу "Дијалог Београд-Приштина – улажење у срж" у оквиру GLOBSEC 2019 Форума у Братислави и рекао да се до решења косовског питања може доћи само компромисом.

Председник Вучић је на панелу навео да Приштина и Београд имају другачија тумачења о територији Косова, јер приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

"Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо само радили наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеску и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање", рекао је председник Вучић и негирао тврдње председника привремених власти у Приштини Хашима Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланству у међународним организацијама, додајући да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу. Он је истакао да се у финалном документу наводи да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола, и нагласио да Србија, ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. године, није уводила никакве противмере." 

"Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност", констатовао је председник Вучић и упитао колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по укидању такси." 

"Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе, као и сви други, да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења", поручио је председник Вучић и додао и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини." 

"То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини, да прихвате решења која ће бити компромис, а не она која ће само њима одговарати", закључио је председник Србије."

"Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић састао се данас и са руководиоцем одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин, в.д. помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером и сенатором и председавајућим Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Роном Џонсоном.Министар Ивица Дачић учествовао је на Годишњем састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Годишњем састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана, 28. маја 2019. године у Братислави, у оквиру словачког председавања Вишеградском групом.

На пленарном делу састанка се расправљало о реформским и интеграционим процесима у региону Западног Балкана, а било је и прилике да учесници размене мишљења о заједничкој европској будућности у новом геополитичком контексту. Након пленарног дела састанка су уследиле две краће презентације, о резултатима конференције "Think Visegrad", одржане раније истог дана у Братислави која је окупила НВО региона Западног Балкана, Хрватске и Словеније, док се друга презентација односила на представљање рада Фонда за Западни Балкан од стране њеног извршног директора. 

  

 Обележавање сто година од смрти генерала М.Р.Штефаника

Ове године навршено је сто година од трагичне смрти генерала Милана Растислава Штефаника, једног од највећих и најпознатијих Словака у историји.

У Иванки при Дунаји, 3. маја 2019, одржана je церемонија полагања венаца, на којој је учествовао амб. М. Бабић. На обележавању су били присутни министри одбране СР и ЧР, дипломатски представници Француске и Италије, Матице словачке и месне заједнице Иванкa при Дунаји.

У Братислави је, 4. маја 2019, крај споменика М. Р. Штефанику, одржана церемонија полагања венаца. У име дипломатског кора присутнима се на словачком језику обратио амб. М. Бабић који је истичући везе М. Р. Штефаника са Србијом, као и везе Словачке и Србије веома позитивно анимирао присутне за шта је добио велики аплауз. Говорили су и министри одбране СР П. Гајдош и ЧР Л. Метнар. Присутни су били високи званичници града Братиславе, многи чланови дипломатског кора и велики број грађана.

У родном месту М.Р. Штефаника, код његове гробнице одржана је, 5. маја 2019, церемонија одавања почасти и подсећања на Штефаников живот и достигнућа. Амб. М. Бабић је положио венац и одао пошту у име РС. Присутни су били највиши представници СР, ПР А. Киска, председник НС СР А. Данко, ПВ П. Пелегрини, МИЕП М. Лајчак и други министри у Влади, истакнуте личности друштвеног и културног живота, као и велики број грађана.

 Амбасадор М. Бабић посетио град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору

Амбасадор Републике Србије М. Бабић посетио је 9. априла 2019. године град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору.

Амбасадор се састао са представницима града Трнава, гђом Е. Немчовском, првом заменицом градоначелника и г. Т. Пекарчиком, другим замеником градоначелника. У веома срдачном разговору покренуте су теме братимљења града Трнаве са неким од српских градова, као и унапређењу економске сарадње. Амбасадор М. Бабић је посебно нагласио нашу заинтересованост за остваривање контаката између универзитета из Трнаве са универзитетима у Републици Србији. Представници Трнаве су истакли интерес за унапређење сарадње и као посебно позитивно су оценили присуство већег броја држављана Србије, који због запослења у локалним фабрикама бораве у том граду. Амбасадор се на крају посете уписао у књигу почасних гостију.

Амбасадор je током посете Трнави имао сусрет са представницима Трнавске регионалне привредне коморе Ј. Чајком, потпредседником Управног одбора и П. Коваром, директором Одељења за међународне односе. Представници Коморе су информисали о својим активностима у Трнавском региону. Обе стране су се сагласиле да је економска сарадња између Србије и Словачке недовољно развијена, имајући у виду њен потенцијал и договориле су заједничке активности на њеном унапређењу. Област пољопривреде је издвојена као једна од најперспективнијих, имајући у виду да је економска размена у овој области око 20 млн евра годишње. Амбасадор М. Бабић је изразио интересовање за састанак са члановима пољопривредно-прехрамбене секције која постоји у оквиру Трнавске регионалне привредне коморе, као и заинтересованост за посету фабрици Самсунг у Галанти, који је један од највећих страних инвеститора у Трнави.

    Скуп поводом годишњице НАТО бомбардовања у Тренчианским теплицама

Скуп „Да се не заборави", посвећен обележавању 20 година од НАТО напада на Југославију, одржан је у Тренчианским Теплицама, 24. марта 2019, у организацији Словачко-српског удружења СЛОГА и Амбасаде Републике Србије. Приказани су документарни филмови о страдањима и трагичним последицама НАТО бомбардовања CP Југославије.

Присутним гостима обратили су се амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, бивши председник Владе Словачке Владимир Мечијар, председник Словачко-српског удружења СЛОГА Рајко Салихбеговић, представник Удружења антифашистичких бораца Словачке Мирослав Онраш и председница Удружења Руса у Словачкој „Берега" Наталија Беланова.

skup bombМлади Словаци против бомбардовања Србије

У време када је НАТО пакт започео своју злочиначку мисију по земљи Србији они нису имали више од по 5 година. Ипак, то им није било сметња да се сете неправде учињене Републици Србији, међународном праву и људскости. Само један од њих је српског порекла, из околине Пећи, рођен у Братислави, остали су Словаци. .

Синоћ у 8:40 нису седели у кафићу и пили пиће, већ су запалили свеће испред Амбасаде Републике Србије у Братислави, нацртали на тротоару једно велико срце и одали пошту минутом ћутања. Када су службеници Амбасаде изашли да им се захвале рекли су само да желе да се памти и да се никада не заборави! Сликали су се и отишли….

Слике говоре више од речи…

Хвала браћо Словаци! Србија Вам захваљује.

  Откривање споменика српском просветитељу Доситеју Обрадовићу у Модри

У организацији Удружења Срба у Словачкој и Српског културно-информативног центра , под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, у граду Модра 21. марта ове године откривен је споменик српском просветитељу и реформатору Доситеју Обрадовићу.

У присуству званичника града Модре, представника културних и научних институција Словачке, као и представника српске дијаспоре у Словачкој, присутнима су се обратили амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић, покрајинска секретарка за кулутуру и информисање Војводине Драгана Милошевић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и председник Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич.

Споменик се налази испред Меморијалне гимназије, некадашњег Лицеја, у Долној улици 24, Модра, који је Доситеј својевремено похађао, а дело је академског вајара из Сремских Карловаца Ђорђа Лазића.

  Изложба фотографија ,,Хиландар’’ у Трнави

У организацији Удружења Срба у Словачкој и Српског кутурно-информативног центра, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, у галеријском простору Хотела Премиер у Трнави, 18. марта 2019. године отворена је изложба фотографија Миливоја Јоцића под називом ,,Хиландар’’.

У присуству представника академског и културног живота Трнаве и Срба који живе у Словачкој, присутнима се обратио амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици проф. др Момчило Бабић.

   Прослава Дана државности Републике Србије

Амбасада Републике Србије у Републици Словачкој, организовала је, 25. фебруара 2019. године пријем поводом Дана државности. Позиву за пријем се одазвао велики број најзначајнијих личности словачког политичког и друштвеног живота.

Амбасадор М. Бабић је излагао на словачком језику, што је посебно добро примљено код присутних. Амбасадор је указао на пријатељске и братске односе између две државе и народа. Посебно је нагласио захвалност за одлуку Словачке да непризна једнострано проглашену независност „Косова“. Констатовао је да је Србија у потпуности посвећена чланству у Европској унији, уз изражавање очекивања да ћемо у наредном периоду интезивирати преговоре за чланство. Говор амбасадора и химне биле су испраћене изузетном мултимедијалном презентацијом, која је имала за циљ да укаже на најзначајније лепоте Републике Србије.

   Успешна промоција Београда и Србије на 25. Међународном сајму туризма „ITF SLOVAKIATOUR 2019“

Туристичка организација Београда, заједно са Туристичком организацијом Војводине, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Братислави, учествовали су на највећем Међународном сајму туризма у Словачкој „ITF SLOVAKIATOUR 2019“. Tуристичке потенцијале су, такође, представили и туристичке организације из Ниша, Новог Сада, Бечеја, Бачког Петровца и Ковачице.

Туристичка организација Београда је успешно промовисала Београд као популарну дестинацију везано за викенд програме, спортске догађаје, заједничке пројекте везано за Дунав, размену материјалне и нематеријалне културне баштине, фестивале и концерте као и укључење Београда и Србије у редовне програме (балканске туре) словачких туристичких агенција и туроператора.

У оквиру промотивних платформи, одржан је „Happy Hour“ за словачке туроператоре и медије уз изузетну подршку Амбасаде Републике Србије у Братислави. Том приликом присутнима се обратио проф. др Момчило Бабић, амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици, који је истакао традиционално пријатељске односе и блискост српског и словачког народа и у том смислу посебно нагласио важност континуиране промоције туристичких потенцијала Београда и Србије пријатељима у Словачкој, о чему говоре и званични статистички подаци везано за повећање броја словачких туриста у Београду и Србији за 17 % у односу на прошлу годину.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 18. јануара 2019. године, године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’, број 3/2019 од 18. јануара 2019. године, а ступила је на снагу 25. јануара 2019. године.Изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’ у Амбасади Републике Србије у Братислави

У оквиру активности Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици на обележавању стогодишњице окончања Првог светског рата, у просторијама Амбасаде 15. децембра 2018. године у организацији Словачко-српског удружења СЛОГА из Тренчианских Теплица отворена је изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’.

Изложбом је обухваћена документарна и историјска фактографија којом је обележена стогодишњице погибије 44 словачких војника који су током Првог светског рата страдали у Шумарицама поред Крагујевца, као и шири историјски контекст пријатељских веза словачког и српског народа.

Присутним гостима, представницима културног и јавног живота Словачке и српске дијаспоре у Словачкој, обратили су се амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић, председник Словачко-српског удружења СЛОГА Рајко Салихбеговић, председник Културног института ПОДУНАВЉЕ Бојан Радовановић и представник Удружења антифашистичке борбе у Словачкој Мирослав Ондраш.

 Изложба радова из колекције Галерије 73 у Писторијевој палати у Братислави

Амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици проф. др Момчило Бабић свечано је 14. децембра 2018, отворио изложбу радова из колекције Галерије 73 у Писторијевој палати у Братислави. Поставку чине радови 27 уметника, различитих генерација и поетика, који су у протеклом периоду излагали у овој београдској Галерији 73. 

Реакције Словачке публике су одличне, посебно што се на овај начин јачају међукултуралне везе, долази до повезивања српских и словачких уметника и остваривања нових видова сарадње. Oве године у простору Галерије 73 организовани су Дани словачке културе, у којима су представљени словачки уметници, где је београдска публика имала прилику да се упозна са словачком ликовном сценом.

На изложби у Братислави, представљени су радови: Бисерке Петровић,Гордане Иветић, Матије Рајковића, Јелене Виторовић, Дејана Трајковића, Миливоја Олујића (1926-2012), Добра Добрића Марета, Аните Бунчић, Мине Ракиџић, Јована И. Ракиџића, Љиљане Бурсаћ, Јане Куваље,Ирине Черњавски Шантрић, Зорана Тешановића, Милета Јелесијевића, Мехмеда Слезовића,Зорана Вранешевића, Мирјане Маодуш, Зорана Рајковића, Милана Крајновића, Душана Б. Марковића, Тијане Сташевић, Љиљане Стојановић, Горана Сучића, Срђана Ђилета Марковића,, Романа Проњаева и Миле Гвардиол.

 Посета Ане Брнабић председника Владе Републике Србије Словачкој Републици, 11. децембра 2018. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учинила је 11. децембра 2018. званичну посету Словачкој Републици, током које се састала са председником Словачке Андрејом Киском и председником Владе Петером Пелегринијем. Председница Владе А.Брнабић је заједно са министарком унутрашњих послова Словачке Денисом Саковом посетила “Клијентски центар” Министарства унутрашњих послова Словачке, где су представљена нова решења и искуства у области електронске управе и модернизације јавне администрације, као и сајбер безбедности, а заједно са словачком министарком културе Љубицом Лашаковом отворила је изложбу наивног сликарства, уметника словачке националности из Ковачице.

Након састанка са премијером Словачке П. Пелегринијем, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је премијера упознала са ситуацијом у којој се Србија налази у вези са таксама које је увела Приштина, као и са огромном забринутошћу Београда због најава о формирању такозване "војске Косова". На конференцији за новинаре истакла је да Србија то сматра највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону. То нису европске вредности. Ми желимо да уђемо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан и опредељени смо за дијалог, нагласила је премијерка. Она је пренела да је упутила молбу премијеру Словачке да та земља утиче у Европској унији на то да се Приштина врати дијалогу, а не да подиже баријере. Захвални смо Словачкој и на ставу о тзв. "војсци Косова", додала је Брнабић, подсетивши на то да је Словачка једна од пет чланица Уније која не признаје независност Косова и да је ЕУ захваљујући томе статусно неутрална. То онда практично тера Приштину да седне за сто и да има подстицај да направи договор са Београдом како би сви у региону имали другачију будућност, рекла је она. Брнабић је истакла да не може да разуме позицију Приштине, да се Србима у јужној покрајини у 21. веку забрањује штампа на матерњем језику. Иду празници, а ми не знамо да ли ће Срби на Космету имати грејање и лекове, и уместо да говоримо о будућности, иновацијама, говоримо о оружју и војсци. То је за Србију неприхватљиво, навела је председница Владе. Молим све у Европи да се вратимо разговорима и дијалогу. Србија има највећи интерес за регионалну стабилност, поручила је Брнабић. Према њеним речима, Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелан став. Пренела сам премијеру Словачке захвалност српског народа. То што нам овако помажете омогућава нам да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином, нагласила је она. 

Премијер П. Пелегрини је поручио да се Словачка изричито противи трансформацији косовских безбедносних снага у оружане снаге, и нагласио да његова земља и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и да се њен став по питању једнострано проглашене независности Косова не мења. Дијалог видимо као једини пут, истакао је он и истовремено оценио да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена. Словачка је чланица НАТО и мислим да је и позиција Алијансе у вези с питањем формирања "војске Косова" негативна. Зато сматрам да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ, навео је Пелегрини. Словачка ће, како је додао, искористити своје инструменте у ОЕБС-у за решавање овог питања. Он је нагласио да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и буде нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна на то да ће бити поштован партнер у Европи. Неопходно је да позовемо Приштину да се повуку од ових једностраних и пре свега неуставних корака. Нико не би желео да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно решење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације, закључио је премијер Словачке.

Председник Владе Ана Брнабић сусрела се са председником Словачке Републике Андрејом Киском, током кога су главне теме разговора биле подршка иновацијама и start up компанијама. Председник А. Киска се интересовао о актуелној ситуацији у Републици Србији, јавној подршци за придруживање ЕУ и ставу јавности према НАТО. ПВ А. Брнабић се захвалила за подршку Словачке у процесу интеграције Србије у ЕУ и истакла да је то приоритет спољне политике Србије. Она је овом приликом упознала саговорника са најновијим догађањима у региону.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је, у наставку посете Словачкој, „Клијентски центар“ Министарства унутрашњих послова Словачке Републике, заједно са министарком унутрашњих послова Денисом Саковом. Након обиласка центра, Д. Сакова је представила словачка искуства у развоју и јачању електронске управе, модернизацији јавне администрације и сајбер безбедности. 

Премијерка Србије је том приликом истакла да је модерна и транспарентна јавна управа један од приоритета у њеном раду. Она је, представљајући најважније резултате у креирању еУправе у Србији, навела да ефикасна еУправа, у чијем су фокусу грађани и привреда, представља и снажан механизам у борби против корупције. Обиласку „Клијентског центра“ присуствовао је и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић током званичне псоете Словачкој отворила је у Писторијевој палати у Братислави, заједно са министарком културе Словачке Љубицом Лашаковом, изложбу више уметника наивног сликарства из Ковачице. Брнабић је изразила захвалност свим појединцима чијим је ангажовањем изложба отворена, најавивши да ће помоћи да стваралаштво Ковачице буде уврштено на Унескову листу културне баштине у току наредне године. Нема земље на планети која не би пожелела Ковачицу, али је Ковачица само једна захваљујући словачкој националној мањини, нагласила је премијерка. Она је истакла да су у 20. веку министарства силе за једну земљу била министарства полиције и војске, а да су за паметну земљу у 21. веку то министарства културе и образовања. Мислим да јесмо и да ћемо бити паметна земља и да ћемо још више улагати у образовање и културу. Одавде одлазим са јасним задатком, а то је да радимо заједно да Ковачицу уврстимо у Унескуову листу културне баштине, поручила је Брнабић. Према њеним речима, захваљујући словачкој мањини Србија је лепше и боље место за живот, јача је и богатија. Трудићу се да још више поклоним пажњу словачкој националној мањини, да им помогнем да наставе стваралаштво, да се укључе у политички живот, додала је она, подсетивши на то да Србија има највећи број регистрованих националних мањина у Европи - 26. 

Брнабић је у Књигу утисака уписала: "Хвала за системско сакупљање и чување наше заједничке културе и уметности од непроцењиве вредности. Хвала вам што чините Србију богатијом."

Премијерка је тиме завршила више него успешну посету Словачкој током које је добила потврду снажне подршке европским интеграцијама Србије, даљем унапређењу билатералне сарадње, посебно на економском плану, као и разумевање и подршку за решавање ситуације на Космету, после мера које је увела Приштина.

 Промоција књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија израза идентитета“ и отварање изложбе наивних сликарки из Ковачице у Народној банци Словачке

Промоција књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија израза идентитета“ и отварање изложбе наивних сликарки из Ковачице одржана је у згради Народне банке Словачке у Братислави, 3. децембра 2018. 

Манифестација је одржана у заједничкој организацији Народне банке Словачке, Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Галерије Бабка из Ковачице. Приликом промоције књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија изражавања идентитета“ ауторке Гордане Благојевић присутне су поздравили гувернер Народне банке Словачке Јозеф Макух и амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Момчило Бабић. Књигу је представила госпођа Зузана Другова, њен рецензент. О словачкој наивној уметности и њеној историји говорио je галериста из Ковачице Павел Бабка. Манифестацију је улепшао наступ дечјег певачко-плесачког трија на мотиве Ковачичке свадбе у пратњи хармоникаша Јана Дишпитера. 

Изложбу наивних уметница из Ковачице отворили су гувернер НБС господин Ј. Макух, амбасадор Републике Србије господин М. Бабић, господин П. Бабка, а у име сликарке Еве Хусарик, поздравно писмо је прочитао господин П.Балаж, оснивач и председник Меморијалног центра др Јанко Булик. 

У својим обраћањима, амбасадор Момчило Бабић се захвалио Народној банци Словачке и господину гувернеру Јозефу Макуху на континуираном пружању простора за афирмацију светски познате школе наивне уметности из средине Словака који живе у Србији, као и самим уметницима који сликају традиције и улепшавају нашу свакодневницу.

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, представници Амбасаде посетили су српске војне меморијале и места страдања, положили венце и одали пошту у знак пијетета према страдалима.

Амбасадор М. Бабић је, 11. новембра 2018, посетио војни меморијал у Великом Међеру (највеће српско гробље у Словачкој, на коме је сахрањено преко 6000 хиљада Срба) положио венац и одао пошту настрадалима. Присутни су били градоначелник и заменик градоначелника Великог Међера и представници српских удружења у Словачкој.

А. Радосављевић, министар саветник, је, 11. новембра 2018, положила венац на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата на Војном гробљу Мајер у Банској Бистрици, и присуствовала свечаности у градској кући. Овом приликом свечано је откривен споменик страдалима на Војном гробљу у Мајеру и представљена публикација под називом „Тамо, где цвета дивљи мак“, коју су припремили место Банска Бистрица и Војно историјски институт. Присутни су били изасланик ПР СР, градоначелник и заменик градоначелника Банске Бистрице, представници удружења ветерана Првог светског рата, као и чланови дипломатског кора.

У склопу обележавања окончања Првог светског рата на градском гробљу у Тренчину, у организацији Српско-словачког удружења СЛОГА и Удружења Срба ,,Подунавље” 9. новембра 2018. године одржана је церемонија откривања спомен плоче посвећене 172 војника жртава Првог светског рата пореклом са територије бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Церемонији су присуствовали представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, града Тренчина, представници Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници јавног и културног живота Тренчинског региона. Церемонији је присуствовао Драган Стојовић, први саветник – конзул.

Први секретар, Н. Аџемовић, је, 11. новембра 2018, положио венац и учествовао на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, на меморијалном војном гробљу Петржалка-Копчани, у Братислави. Присутни су били министар одбране, председник Одбора НС СР за одбрану, шеф Кабинета ПР СР, начелник Генералштаба Војске СР, као и велики број грађана.Представљање српских писаца на Међународном сајму књига у Братислави

У оквиру Међународног сајма књига који је одржан од 8. до 11. новембра у Братислави, на сајамском штанду Канцеларије Владе Словачке Републике за сарадњу са националним мањинама представљене су књиге српских аутора.

У склопу сајамског програма, 11. новембра у организацији Удружења књижевника Словачке, у присуству представника Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, представљена су словачка издања најновијих књига српских аутора ,,Сомнабулиа балканика’’ Адама Пуслојића, ,,Црна ладица’’ Радомира Уљаревића, ,,Филозофске мрвице’’ Небојше Кузмановића и ,,Етеризација’’ Зденке Валент Белић.Амбасадор М. Бабић разговарао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом

Амбасадор М. Бабић се, 8. новембра 2018. састао са Д. Чапловичем, послаником и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом у Народној скупштини Словачке.

У срдачном разговору амбасадор је изнео наш интерес за даљи развој сарадње у свим областима. Указао је на висок ниво робне размене између две државе и истакао жељу да најкасније до краја његовог мандата она премаши милијарду евра. Пренео је захвалност Словачкој за подршку у процесу европске интеграције, као и очувању суверенитета и територијалног интегритета РС.

Д. Чаплович се сагласио са оценом билатералне сарадње, коју је изнео амбасадор и истакао да словачка страна жели да развија односе са блиским и пријатељским српским народом. Пренео је задовољство начином на који је третирана словачка мањина у Србији.Амбасадор М. Бабић се састао са Р. Рашијем, потпредседником Владе Словачке

Амбасадор Републике Србије Момчило Бабић се састао са Рихардом Рашијем, потпредседником Владе Словачке, 7. новембра 2018. године. У срдачном разговору заједнички је констатовано да су билатерални односи двеју земаља на високом нивоу и без отворених питања.

Амбасадор М. Бабић је исказао велико задовољство посетом Р. Рашија Србији, 18. и 19. октобра 2018. године и пренео нашу спремност да додатно унапредимо и продубимо међусобну сарадњу. Истакао је захвалност Словачкој за подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и посебно затражио подршку у међународним форумима.

Потпредседник Владе Р. Раши је своју недавну посету Србији оценио веома позитивном и информисао амбасадора о, том приликом, договореним заједничким пројектима и сарадњи. Имајући у виду да је био градоначелник Кошица, у време када су Кошице биле Европска престоница култура, изразио је спремност за преношење искустава и сарадњу са Новим Садом који ће исту титулу понети 2021. године.Изложба српских наивних уметница на Филозофском факултету у Нитри

У организацији Филозофског факултета Универзитета Константина  филозофа у Нитри, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, 6. новембра 2018. године отворена је изложба српских наивних сликарки из Кисача, Марије Паликове, Жужане Феркове и Марије Славикове под насловом ,,Кисачка наива’’.

У присуству представника града Нитре, Универзитета Констатина филозофа, представника културних и научних институција Словачке, присутнима се обратио први саветник – конзул у Амбасади Републике Србије у Братислави, Драган Стојовић. Изложба у галеријском простору Филозофског факултета у Нитри биће отворена до 22. децембра 2018. године.

 Обележавање стогодишњице краја Првог светског рата, Братислава – Петржалка

На војном гробљу Братислава – Петржалка, 1. новембра 2018. године, одржана је церемонија обележавања стогодишњице окончања Првог светског рата.

Церемонији су присуствовали представници Братиславског самоуправног округа и града Братиславе, Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, чланови дипломатског кора као и представници јавног и друштвеног живота Братиславе.

У име Амбасаде Републике Србије у Словачкој, венац на споменик погинулим војницима положио је Драган Стојовић, први саветник – конзул у Амбасади РС у Братислави.Састанак амбасадора М. Бабића са државним секретаром Министарства животне средине Н. Курилом

Амбасадор проф. др М. Бабић одржао је, 29. октобра 2018. године, састанак са државним секретаром Министарства животне средине др Н. Курилом. Амбасадор М. Бабић је истакао спремност Републике Србије за међусобну сарадњу, као и да би нам преношење словачког искуства у области заштите животне средине, стеченог у процесу ЕУ интеграције, било драгоцено.

Државни секретар др Н. Курила је истакао да је Србија за Словачку важан и близак партнер и пренео је спремност за сарадњу у области животне средине. Предложио је конкретне активности за међусобну сарадњу, као што су: посета српских експерата разним регионима Словачке и упознавање са решењима из области заштите животне средине и остваривање билатералне сарадње између експерата из Министарстава / Агенција за заштиту животне средине.

 

 


Укинуте визе за држављане Антигве и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобага

Влада Републике Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.Обележена годишњица страдања цивила и војника у Логору Велики Међер и војничком гробљу Петржалка у Словачкој

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводио је церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у Логору Велики Међер и на војничком гробљу Петржалка у Словачкој Републици. Церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу у месту Петржалка, где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године, одржана је 26. октобра 2018. године. Државног секретара пратила је А. Радосављевић, министар саветник у Амбасади Републике Србије у Братислави. 

Церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у Логору Велики Међер одржана је 27. октобра 2018. године. Венац је заједно са државним секретаром Н. Нерићем положио и амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др М. Бабић.

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено 5135 српских војника и 312 црногорских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је први од свих логора у августу 1914. године а престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести. Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална заједница. 

Уз државног секретара венце су на оба места положили и одали почаст и представници Града Братиславе и Општине Петржалка, као и представници Великог Међера у Словачкој Републици. Церемонијама су присуствовали и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда.  

Од 2017. године у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије годишњица страдања цивила и војника у Великом Међеру је саставни део Државног програма.Посета ДС Н. Стевановића Словачкој: Србија унапређује економску и политичку сарадњу са Словачком

Sevanovic SlovackaДржавни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић састао се, 22. октобра 2018, у Братислави са државним секретаром Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике Лукашом Паризеком. 

Саговорници су се сагласили да су билатерални односи на високом нивоу и да је политички дијалог развијен. Истакли су да је трговинска размена током 2017. била на историјском максимуму и потврдили су интерес за даље унапређење економске сарадње. Размотрене су конкретне иницијативе у области ИТ индустрије, енергетике и пољопривреде.

Једна од тема састанка била је мултилатерална сарадња и припреме за предстојеће председавање Словачке ОЕБС-у у 2019. години, као и могућност за преношење и размену искустава, с обзиром да је Србија успешно председавала Организацији 2015. године.

Државни секретар Стевановић захвалио је словачкој страни на принципијелном ставу и подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, као и за подршку интеграцији Србије у Европску унију. Државни секретар Стевановић је јасно ставио до знања озбиљне последице пријема тзв. Косова у Интерпол и с тим у вези замолио за подршку Словачке и других пријатељских земаља у пажљивом третирању овог важног питања.

Током састанка разговарано је и о положајима националних мањина у обе државе, а државни секретар Паризек посебно је захвалио на третману који у Србији има словачка национална мањина.

 Презентација књиге "Дечак из грашка"

У Амбасади Републике Србије у Братислави, под патронатом амбасадора проф. др Момчила Бабића, 16. октобра 2018, одржана је презентација књиге "Дечак из грашка" / Chlapček z hrášku. Аутор бајке је Мариа Ђуричкова, а илустратор је најмлађи представник школе наивног сликарства из Војводине Мирослав Храшко.

Књига Дечак из грашка носи поднаслов: Миркo Храшкo осликава Јанка Храшка. Не догађа се често да илустратор носи исто име као главни јунак приче. Управо из тог разлога, десило се нешто несвакидашње: бајка је одабрала свог илустратора. Два Храшка су се удружила и настала је дивна књига за најмлађе.

Књига је спојила изузетну заједницу стваралаца, различитог животног доба, са заједничким интересовањем, љубављу према деци и књизи. На њеном свечаном представљању били су присутни сви они који су помогли да књига угледа светло дана и да се шири међу децом у Србији и Словачкој: директор Бибијане П. Тврдоњ, М. Потрок и М. Лоринц из Удружења грађана Киванис, међународне хуманитарне организације за помоћ деци, Ј. Варшо, председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству, почасни конзул Републике Србије, М. Врлик, П. Бабка, директор Галерије наивне уметности у Ковачици, илустратор М. Храшко, П. Балаж, познати фолклораш из Војводине и уреднице књиге М. Штевкова и М. Матејкова из издавалаштва Бувик.

Књигу је на оригиналан начин свечано представила луткарска глумица Б. Крајч-Замишкова заједно са децом из основне школе из Дубове улице, кроз песме, глуму, сликарство и представљање дечијих илустрација.Одлука Владе Исламске Републике Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша

Влада Исламске Републике Иран донела је на основу реципроцитета Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25. октобра 2018. године и од тог датума, држављанима Републике Србије за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, виза је потребна.Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

ИранВлада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године,  донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.Посета српском гробљу у Великом Међеру

Амбасадор проф. др М. Бабић, са сарадницима, посетио је 3. октобра 2018, гробље у Великом Међеру и положио венац на гробницу српских јунака са Цера и Колубаре, заробљеника сахрањених на овом гробљу. У пратњи амбасадора је био градоначелник Великог Међера Јудр. Самуел Лојкович, који је прeдставио идеје општине о трајном обележавању, односно ограђивању ове велике гробнице у којој почивају посмртни остаци између 5.000 и 6.000 Срба, по неким изворима чак 6.500 уморених. Амбасадор је захвалио општини Велики Међер и Словачкој држави на чувању овог тужног стратишта најбољих српских младића и бораца, који су уморени због пружања жестоког отпора окупационој армији генерала Поћорека и њиховом протеривању преко реке Дрине, што је био први велики пораз Централних сила.

Србија жели да се сачува и огради ово гробље, обележи именима свих појединаца који су на њему сахрањени. То што то није урађено у протеклих 100 година не значи да смо их заборавили, нити да ћемо то икада учинити.

Председник Републике Србије Александар Вучић је наложио Амбасади Србије и надлежним органима Владе Републике Србије да предузму све неопходне мере на утврђивању списка страдалника и трајном обележавању овог, међу највећим стратиштима српског народа ван територије Србије. Стога ће представници Амбасаде посећивати ово гробље не само у јубиларним и свечаним приликама, већ стално, као посебно светилиште и ангажовати све чиниоце на његовом ограђивању и испису имена свих страдалника. 

У дугом и срдачном разговору са градоначелником исказано је међусобно разумевање и поверење, као и заједничко опредељење да се ово гробље сачува и достојно обележи страдање људи, како се такве ствари више никада не би поновиле.

 

 


Посета Заштитника грађана г. Зорана Пашалића Словачкој и Амбасади Р. Србије у Братислави

Заштитник грађана Србије г. мр Зоран Пашалић са сарадницима посетио је Амбасаду Србије у Братислави и у дугом срдачном разговору размењена су мишљења о најзначајнијим питањима везаним за будућност билатералних односа Србије и Словачке, у вези са делатности независних регулаторних и контролних тела у двема пријатељским земљама. Констатовано је да у овој области земље треба много интензивније да сарађују у будућности. До посете је дошло у оквиру низа међународних контаката које је Заштитник грађана имао са колегама у Чешкој, Словачкој и Мађарској.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је одао велико признање г. З. Пашалићу што је у протеклих годину дана значајно допринео стабилизацији функционисања институције Заштитника грађана Србије и њено преусмеравање на питања из своје надлежности, која су бројна, садржајна и не смеју имати карактер конфронтације са органима власти, чак и када исти греше у нечему, већ исправљања тих грешака и још боље превенције кроз надзор над прописима и актима, који могу нарушити права грађана. Извештаји Заштитника грађана Србије су сада знатно скраћени, слични онима какве подносе заштитници у овим трима земљама, а да при томе нису изгубили на актуелности и јасноћи указивања. Амбасадор је подржао и означио као фундаментално потребно да се у Србији, као уосталом и Словачкој надлежности надзора над радом судова у процесним питањима, која не утичу на њихову независност, већ унапређују ефикасност и смањују могућност кршења права грађана поступањем правосудних органа.

Амбасадор је присуствовао састанку г. мр З. Пашалића са Проф. Јудр М. Патакиовом заштитницом грађана Словачке. У веома корисном и инспиративном разговору словачка страна је показала заинтересованост за сарадњу и размену искустава. Заштитница Патакиова је изразила изненађење чињеницом да надзор над радом правосуђа у Србији није у делокругу рада Заштитника грађана, обзиром да је то Европско искуство, које у Словачкој даје добре резултате. Понудила је, што је са задовољством прихваћено, да српској страни уступи извештаје и примере указивања Заштитника грађана у вези рада судова. Овај корисни састанак пружио је прилику обема странама да даље раде на унапређењу функционисања независних регулаторних и контролних тела у обема земљама.

  Амбасадор М. Бабић је имао састанак са бившим председником Словачке И. Гашпаровичем

Амбасадор проф. др М. Бабић имао је, током посете Универзитету Константина Филозофа у Нитри, састанак са бившим председником Словачке И. Гашпаровичем. Током разговора размењена су мишљења о битним темама међународних односа, са посебним освртом на регион.

И. Гашпарович је у разговору посебно истакао континуирану подршку Словачке по питању суверенитета и територијалног интегритета Србије, тј. непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова. Истакао је спремност да допринесе унапређењу билатералних односа између две државе.

Амбасадор М. Бабић се у разговору захвалио бившем председнику за подршку Србији и конзистентан став Словачке који потиче из времена када је он обављао функцију председника. Упознао је саговорника са најважнијим циљевима своје мисије и договорене су додатне консултације по питању успостављања нових облика сарадње.Амбасадор М. Бабић је одао пошту жртвама холокауста

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић је поводом обележавања Дана жртава холокауста и расног насиља, 7. септембра 2018, положио венац на Споменик жртвама холокауста у Братислави на Рибном тргу.

Церемонији одавања поште жртвама холокауста присуствовали су и И. Гашпарович, бивши председник Словачке, многи министри и државни секретари у Влади Словачке, представници дипломатског кора и велики број грађана.

 

 Амбасадор М. Бабић је обишао мост Слободе и сусрео се са његовим идејним творцем инжењером и архитектом М.Белачком и главним техничарем К.Конечним

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић обишао је, 13. септембра 2018, бициклистички и пешачки мост Слободе, који се налази у братиславској општини Девинска Нова Вес и повезује је са аустријским Шлосхофом. Амбасадор је имао прилику да мост обиђе у пратњи идејног творца моста, инжењера и архитекта М.Белачку и главног техничара К.Конечног. Инжењер Белачек је за пројекат овог моста, 2014. године, добио престижну архитектонску награду CE.ZA.AR за најлепшу грађевину Словачке.

Домаћини су представили целокупан пројекат моста, од идеје до реализације. Пренели су да је 85% цене моста финансирано средствима ЕУ. Истакли су да се мост налази у делу природе који се налази под заштитом обе државе и да је то захтевало велика прилагођавања архитектонског решења, али и начина извођења радова. Нагласили су да је архитектонско решење резултат тражења ефикасног облика, био-дизајна и симетричне конструкције која штеди енергију, са великим распоном дела моста преко реке и малим распоном на обалама.

Амбасадор Бабић је истакао велико задовољство приликом да посети ово јединствено архитектонско дело. Саговорницима је пренео интерес за сарадњу у области архитектуре у оквиру које би могли бити укључени студенти, али и архитекте. Указао је да се у главном граду Србије, Београду, очекује изградња једног пешачког и бициклистичког моста преко реке Саве и да би мост Слободе могао да буде одличан узор.

   Успостављање сарадње између Универзитета Константина Филозофа у Нитри и српских образовних институција

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић примио је у посету М. Павликову, проректорку Универзитета Константина Филозофа у Нитри и Р. Кралика професора Филозофског факултета са истог универзитета.

Амбасадор је истакао одличне билатералне односе између наших држава, као и високи степен пријатељства оба народа. Упознао је саговорнике са главним циљевима своје мисије у Словачкој и као један од најважнијих истакао унапређење просветне и научне сарадње.

Саговорници су пренели спремност за даље унапређење сарадње и изнели заинтересованост за успостављање партнерских односа са неким од српских Универзитета, као и интерес за повећање броја српских студената на њиховом Универзитету.

Амбасадор М. Бабић је позитивно оценио предлоге за сарадњу и пренео очекивање да ће у врло кратком року бити успостављена сарадња српских универзитета са Универзитетом у Нитри. Он је овом приликом најавио и своју посету Универзитету у Нитри.

 Амбасаду Србије је посетила делегација иницијатора за постављање споменика Н. Тесле у Братислави и М.Р. Штефаника у Београду

Амбасаду Србије је, 10. септембра 2018, посетила делегација иницијатора за постављање споменика Николе Тесле у Братислави и Милана Растислава Штефаника у Београду. Делегацију су чинили: П. Канис, бивши министар одбране Словачке, А. Абрамовичова, председница села Кошариска (родно село М.Р.Штефаника) и Л.Шкваренинова, председница Словачко-српске асоцијације Дунав и директор фирме Лефонг.

У срдачном разговору са амбасадором проф. др. М.Бабићем су представили идеју постављања споменика Н. Тесли у Братислави који би био поклон српског народа и споменика М.Р.Штефаника у Београду који би био поклон словачког народа.

Амбасадор Бабић је са одушевљењем прихватио иницијативу и истакао спремност Амбасаде да у оквиру својих могућности помогне у реализацији ове племените идеје.Бивши председник Словачке Р. Шустер у посети Амбасади Србије

Бивши ПР Словачке Р. Шустер је, 4. септембра 2018, посетио Амбасаду Србије и у разговору са амбасадором су разменили мишљења о најактуелнијим темама из домена међународних односа.

Р. Шустер је исказао велике симпатије према братском српском народу. Истакао је подршку коју Словачка константно пружа Србији на путу придруживања ЕУ, као и доследан став Словачке у вези са суверенитетом и територијалним интегритетом Србије.

Амбасадор проф. др. М. Бабић је истакао блискост наших народа и одличне билатералне односе између две државе. Упознао је саговорника са најважнијим циљевима своје мисије и пренео спремност да заједничким пројектима додатно учвршћујемо сарадњу.

  Централна манифестација посвећена обележавању 74. годишњице од почетка Словачког народног устанка у Бањској Бистрици, 29. августа 2018. године

Централна манифестација посвећена обележавању 74. годишњице од почетка СНП је одржана 29. августа 2018. године у Бањској Бистрици, под покровитељством Музеја СНП у Банској Бистрици, Канцеларије Владе СР, МИиЕП СР, Министарства културе СР, МО СР, МУП СР, града Бањске Бистрице, Словачког удружења бораца против фашизма и Бањскобистричког самоуправног региона. На прослави 74. годишњице СНП је учествовало око 10 хиљада људи из целе Словачке, међу којима и одређени број учесника устанка.

Церемонији су присуствовали председник СР А. Киска, председник НС СР А. Данко, председник Владе СР П. Пелегрини, који су се и обратили скупу, министри у Влади СР, представници Генералштаба МО СР, многе јавне личности из друштвеног и политичког живота Словачке, као и многобројни представници дипломатског кора, али и ДС МО Румуније Н. Наста. У име Републике Србије, венац на споменик борцима СНП у Бањској Бистрици, је положила о.п. Амбасаде РС у Братислави А. Радосављевић.

 Обележавање 74. годишњице Словачког народног устанка у Братислави, 27. август 2018. године

У оквиру обележавања 74. годишњице Словачког народног устанка (СНП) у Братислави је на Тргу СНП, поред споменика борцима, 27. августа 2018, одржана манифестација под покровитељством МУП СР, МО СР, главног града СР Братиславе, Братиславског самоуправног региона и Словачког удружења бораца против фашизма.

Манифестацији су присуствовали председник Владе СР П. Пелегрини, председник Братиславског самоуправног региона Ј. Дроба, градоначелник Братиславе И. Несровнал и председник Словачког удружења бораца против фашизма П. Сечкар, који су се обратили окупљенима, као и чланови Владе СР, многобројни представници дипломатског кора и више стотина грађана. У име Републике Србије, венац на споменик борцима СНП у Братислави је положила о.п. Амбасаде РС у Братислави А. Радосављевић.Обележавање 74. годишњице словачког народног устанка у Тренчинском самоуправном региону, 25. август 2018. године

На спомен обележју Јанков вршак у месту Ухровец, 25. августа 2018. године је одржана церемонија обележавања 74. годишњице подизања словачког народног устанка у Тренчинском самоуправном региону.

Церемонији су присуствовали председник Владе Словачке Републике П. Пелегрини, представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници амбасада Руске Федерације и Чешке Републике.

У име Амбасаде Републике Србије у Словачкој, венац на споменик погинулим војницима положио је Драган Стојовић, први саветник – конзул у Амбасади РС у Братислави.Амбасада Републике Србије је учествовала на хуманитарном такмичењу традиционалних супа и чорби које је одржано у Трнави

Тим Амбасаде Републике Србије је учествовао, 25. августа 2018. године, у хуманитарном такмичењу у кувању традиционалних супа и чорби које је организовано у Трнави. Такмичење је организовано под заштитом Tрнавског региона, а учествовали су и тимови Мађарске, Израела, града Трнаве, као и тим Tрнавског региона који је предводио председник Јозеф Вискупич.

Представљање српске кухиње је изазвало велики интерес локалног становништва, а та прилика је искоришћена и за представљање туристичке понуде Србије.

  Туристичка промоција Србије, Војводине, Београда, Новог Сада и Ниша у Братислави и Мартину, од 9. до 12. јула 2018. године

Туристичка организација Београда је заједно са туристичким организацијама Војводине, Новог Сада и Ниша, као и чувеном сликарском колонијом наиве из Ковачице представила туристичке потенцијале Србије у Братислави, 9. и 10. јула и Мартину 11. и 12. јула 2018. године.

На штандовима на централним трговима Братиславе и Мартина приказан је пригодан програм: српски фолколор, мини представе, хор, наступ оркестра народне музике, као и сликарска радионица наиве из Ковачице уз обиље промотивног материјала и контаката са потенцијалним посетиоцима Србије. У братиславској галерији „Калаб“ је отворена изложба сликарке наиве Виерославе Светлик, као део српске нематеријалне културне баштине.

У Амбасади Србије у Братислави је током промоције одржана конференција за медије и пословни сусрети са туроператерима и туристичким агенцијама уз пригодан културни програм. Присутнима се том приликом обратио амбасадор Републике Србије проф. др Момчило Бабић који је истакао потребу већег туристичког присуства Словака у Србији, која поседује неспорно природно и културно богатство, као и одличне могућности за активан одмор. Изразио је наду да ће ова промоција допринети да се број словачких туриста значајно повећа у наредном периоду.

Амбасадор Бабић је приликом туристичке промоције Србије посетио и град Мартин где је заједно са почасним конзулом Србије М. Врликом обишао штандове туристичке организације и дао интервјуe за локалне медије.

Извештаји локалних медија и интервју са амбасадором проф. др Момчилом Бабићем:

http://tvturiec.eu/srbsky-velvyslanec-spolu-so-svojimi-krajanmi-prisli-predstavit-svoj-region-aj-do-martina/

http://tvturiec.eu/aj-v-martine-prebiehali-dni-cestovneho-ruchu-srbskej-republiky/

        Изложба о резултатима сарадње Кина + 16 земаља централне и источне Европе

Амбасадор проф. др Момчило Бабић присуствовао је 3. јула 2018. године на отварању изложбе о досадашњим резултатима сарадње између НР Кине и шеснаест земаља централне и источне Европе, коју је организовао Лин Лин, амбасадор НР Кине у Словачкој Републици.

Кинески амбасадор Лин је посебно истакао важности и обим пројеката које НР Кина има са Републиком Србијом и нагласио одличну сарадњу две државе.

Амбасадор Бабић се посебно захвалио кинеском амбасадору на истицању Републике Србије као једног од најбољих примера сарадње у оквиру формата Кина + 16 земаља централне и источне Европе, али и иницијативе Један појас-један пут. Нагласио је нашу приврженост даљем наставку сарадње указавши да она има конкретне резултате, што је и показано на изложби.

  Предаја акредитивних писама амбасадора Србије проф. др М. Бабића председнику Словачке А. Киски

Амбасадор Републике Србије проф. др Момчило Бабић предао је 18. јуна 2018. године акредитивна писма председнику Словачке Републике Андреју Киски, на свечаној церемонији у Председничкој палати.

Након церемоније одржан је билатерални састанак, а саговорници су у пријатељском разговору оценили да две државе имају врло добре односе. Заједнички је констатована важност даљег унапређења економске сарадње.

Амбасадор М. Бабић пренео је захвалност на принципијалном ставу Словачке по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије , као и на подршци Србији на путу европских интеграција.Билатералне консултације конзуларних служби Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике, Братислава, 14. јун 2018. године

Билатералне конзуларне консултације Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних и европских послова Словачке Републике одржане 14. јуна 2018. године у Братислави. Делегацију МСП РС предводио је в.д. помоћника министра за конзуларне послове амбасадор Аца Јовановић, док је на челу словачке делегације био амбасадор Мартин Безак, директор Сектора за конзуларне послове у МИЕП Словачке Републике.

Током билатералних консултација размењена су искуства у раду конзуларних служби две земље, пракса конзуларне заштите, питања легализације докумената, као и модалитети модернизације и дигитализације конзуларних служби. У оквиру састанка разматрани су и актуелни изазови у области запошљавања држављана Републике Србије у Словачкој Републици, као и питања која се односе са на размену искустава у борби против илегалних миграција.

   

 Посета председника Народне скупштине Словачке Републике А. Данка Републици Србији, 6. и 7. јуна 2018.

Током званичне посете Републици Србији Андреј Данко, председник Народне скупштине Републике Словачке се срео са својим домаћином председником Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић, председником Републике Србије Александром Вучићем и са председником Владе Аном Брнабић. Поред ових сусрета А. Данко се обратио народним посланицима на Посебној седници Народне скупштине, сусрео се са представницима словачке националне мањине, обишао је Музеј Југославије и Кућу цвећа, а заједно са генералним секретаром Председника Републике Н. Селаковићем „пустио је у рад“ ТВ канал „Фолклорика“.

Председник РС А. Вучић разговарао је са А. Данком о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама. Констатовао је да су билатерални односи Србије и Словачке веома добри и пријатељски, не само због тога што Словачка не признаје једнострано проглашену независност Косова, већ и због искреног братства српског и словачког народа, чијих више од 50.000 припадника живи у Србији. ПР А. Вучић је поделио бригу због учесталих напада на Србе на Космету и рекао да је због мира и стабилности важно да се наставе разговори у Бриселу, са циљем покушаја изналажења компромиса са Приштином. Захвалио је Словачкој на подршци европском путу Србије. А. Данко је захвалио на бризи коју српска држава показује за права словачке националне мањине и очување словачког језика и културе. Истакао је да са пажњом прати како се председник Вучић бори за независност Србије и највише интересе српског народа. Пренео је да ће Словачка наставити да снажно подржава проширење ЕУ, а пре свега евроинтеграције Србије, за коју сматра да би требало да буде међу првима примљена у ЕУ. Он је изразио спремност Словачке да са Србијом подели искуства из процеса евроинтеграција.

Током састанка М. Гојковић са А. Данком истакнуто је да Србију и Словачку, током 100 година дуге историје дипломатских односа, везују традиционално добри односи, засновани на блискости два народа, пријатељству и подршци када год је то било потребно, а да данас интензиван политички дијалог на свим нивоима показује јасну спремност за унапређење и продубљивање сарадње у бројним областима. М. Гојковић је захвалила на континуираној подршци и принципијелном ставу Словачке поводом поштовања принципа међународног права, односно поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије. А. Данко је истакао да Словачка чврсто стоји уз Србију по питању Косова и Метохије и да свој принципијелни став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије неће мењати.

Председник Владе А. Брнабић и А. Данко су разговарали о политичким и економским односима двеју држава, евроинтеграцијама Србије, као и статусу српске и словачке националне мањине. ПВ А. Брнабић је нагласила да је политичка сарадња између две државе на веома високом нивоу и да упоредо с тим наше народе везују блиски пријатељски односи кроз историју. Исказала је захвалност за досадашњу континуирану и активну подршку Словачке у процесу приступања Србије ЕУ. А. Данко поручио је да Словачка снажно подржава наставак процеса проширења ЕУ у региону Западног Балкана, а пре свега евроинтеграције Србије, коју сматра кључном земљом региона и стратешким партнером Словачке. Нагласио је да је Европска унија, без обзира на тренутне унутрашње проблеме, пре свега породица држава, у којој би Словачка пре свих желела да види Србију. Указао је на веома добар приступ Србије када су у питању права словачке националне мањине, и истакао да Србија предњачи у успостављању стандарда очувања језика и културе мањина, у односу на многе европске државе.

  Историјско обраћање Андреја Данка председника Народне скупштине Словачке Републике у Народној скупштини Републике Србије, 7. јуна 2018. године

"Уважена господо, председнице Народне скупштине госпођо Мајо Гојковић, уважене посланице, уважени посланици, екселенције, драга браћо Срби, грађани Србије и наши вољени Словаци, данас исписујемо ново поглавље словачко-српских односа. Велика ми је част што могу да вам се обратим и да вас поздравим у име словачког парламента, у име словачког народа и наших националних мањина. Током дугих векова, од како наше народне заједнице насељавају подручја под луком Карпата и на Балканском полуострву, спаја нас велика европска река Дунав, као и давна словенска спона када су наши преци заједно насељавали централно-југоисточну Европу. Нашу судбину спајају две реке истог назива, истог имена Морава. Она севернија је до данашњег дана симбол прве државне творевине старих Словака Великоморавске кнежевине. Она јужнија је дуги низ година носилац живота за српски народ. Егзистенција и настанак Велике Мораве у деветом веку је историјски моменат када се између старих Словака и Срба почела стварати спона заједничке припадности, заједничког јединства. Део историјски прве организоване државне творевине Словена, коју су утемељили наши словенски преци, чинили су такође и лужички Срби. Учењаци Солуна, данашњи патрони Европе, Свети Ћирило и Свети Методије донели су 863. године старим Словацима прво писмо – глагољицу. Образовали су и просветили многе словачке племиће, од којих су постали хришћански апостоли. Они су на челу са Гораздом, првим словачким бискупом, донели писмо и хришћанство и јужним Словенима. На преласку деветог и десетог века, Србија и Македонија постале су уточиште за ученике Светог Ћирила и Светог Методија, ти су морали да побегну из Великоморавске кнежевине. Најзначајнији словачки учењаци и исељеници били су Свети Климент охридски и Свети Наум. На обалама Охридског језера основан је манастир у коме је Свети Климент основао књижевну школу. Захваљујући тој школи, Охрид је постао најзначајнији центар културе и образовања јужне и источне Европе. Ваши српски преци су и захваљујући охридској школи првобитно писмо поједноставили и до данашњег дана користите ћирилицу и у свом обичном животу. Како бисмо могли да разумемо садашњост и истовремено да разумно пројектујемо будућност, потребно је да познајемо своју националну историју. Ово познавање не сме да буде разлог за националну заслепљеност и егоизам. Из историје треба да се извуче поука, али не треба историју живети. Немојмо онда отварати историјске ране и немојмо их као модерни народи преносити у модерну политику 21. века. Ми смо народи који су пуно пропатили, ми смо народи који су се пуно борили за своје државне творевине, али то имамо већа срца и то смо срчанији према нашим националним мањинама. Као словенски народи, знамо да праштамо, чак и онима који нас озлеђују често помажемо. Србе и Словаке сматрам поносним и самосвесним народима. То смо доказали не само једном, и током дуге муслиманске окупације, када су Турци продрли код нас у Европу. Желим да се поклоним храбрости српског народа који је у то време штитио остатак Европе у бици на Косовом пољу 1389. године. Крај српских ратника стајали су и словачки ратници који су дошли у помоћ из Угарске. Срби и упркос снажном турском угњетавању нису предали и сачували су свој национални идентитет. Увек ћу то причати код куће. Били сте први који су бранили Европу од напада и штитили нашу религију, вредност и културу. За то вам припада поштовање и част. Заштита хришћанства и других европских вредности коштала је пуно српски народ. Опустошене делове Војводине од 1690. године постепено су насељавали и Словаци. Примили сте их с љубављу, отворених руку и уз пријатељство. Зато и у име тих Словака ја се поклањам вашем гостопримству. Ретко који народ је сачувао далеко од матерње домовине и далеко од територије националне мањине одакле су дошли свој језик и ви сте имали ту величину да се успео сачувати и њихов језик и сада су Словаци трећа најбројнија националност у том северном делу Србије. 

Дозволите ми зато да сада поздравим своје вољене земљаке из Петровца, Ковачице и Бачког Петровца, који су седишта словачке културе и језика, коју су дан данас сачували. Драги моји земљаци, драги моји вољени Словаци, желим да се поклоним и вама, вашој снази, желим да се похвалим вашем дивном словачком језику који сте очували, вашим традицијама, уметности, култури, вашим плесовима и играма, јако се поносимо вама. Желим да се захвалим Републици Србији за искрене напоре у очувању Словачке националне мањине. Такође, желим да се захвалим за подршку коју наша национална заједница добија од српске државе. Убеђен сам да војвођански Словаци су лојални грађани Србије. Као представник најстарије политичке странке Словака поносан сам на то са каквом виталношћу и са каквим поштовањем наши сународници чувају народне традиције својих предака, далеко од матичне земље. Галерија Зуске Медвеђове, матица Словачка у Србији, Музеј војвођанских Словака, словачки издавачки центар и Галерија наивне уметности у Ковачици су живи пример свега тога. Дозволите ми да се захвалим Националном савету Словачке националне мањине за достојно политичко и друштвено представљање Словака. Биће ми драго уколико позитиван однос Срба према Словацима остане и у будућности. Словаци су трајни део државе Србије. Српско-словачки односи били су на врло добром нивоу и у време просветитељства. Прва четири директора Прве српске гимназије у Сремским Карловцима билу су учењаци Словачке, Андреј Волни, Јан Грос, Павел Магда и Карло Руми. У Србији је радио и знаменити словачки слависта Павел Јозеф Шафарик који је од 1819. године и први директор српске гимназије у Новом Саду. Српску марљивост и ваш понос, дивили су се њима већ и наши народни просветитељи у време народног препорода половином 19. века. Увек сте били наша подршка, увек сте били наша браћа који су увек били спремни да нам помогну. Велику помоћ словачком народном покрету који су током 1848. године и 1849. године водили Људевит Штур и Јозеф Мирослав Хурбан, пружили су им ту велику помоћ, управо њихови српски пријатељи. Осим српских добровољаца који су активно учествовали у борби за словачку независност, словачке добровољачке јединице подржавали су и српски племићи и то испоруком оружја и финансирањем војске. Блискост и узајамно разумевање између наша два народа доказује и отпор према Хабзбуршком угњетавању. Срби су од 1914. године морали да се бране од огромне агресије од стране Хабзбурговаца чије су освајачке амбиције гурнуле цео свет у Први светски рат. У том су Словаци изразили солидарност са српским народом приликом побуне 71 тренчанског пешадијског пука у српском граду Крагујевцу. У тренчанском или тзв. дротерском пуку превладавале су симпатије према српским побуњеницима тзв. комитачима у граду Крагујевцу. Почетком јуна 1918. године одбили су да ступе на фронт и побунили се против аустријског руководства. Последица те војне побуне која је била једна од највећих побуна у историји Првог светског рата, било је погубљење 44 словачка војника. Ових дана навршава се тачно сто година од тог догађаја. У част њиховом сећању искрен желим да поздравим грађане Крагујевца и захваљујем се на поштовању које је након тако дугог периода они још увек одају.

Велика је штета да су се југословенски народи како смо их звали поделили. У том смислу желим да упозорим на чињеницу да Срби и Словаци су упркос томе врло блиски словенски народи. Имамо пуно тога заједничког и зато је потребно и данас интензивирати нашу комуникацију и много више размењивати искуства и међусобно учити једни од других. Не живимо у лаким временима. Живимо у временима егоизма, себичности, у периоду када информације уништавају људске односе. Тим пре би требало да вршимо оцену информација које добијамо. Живимо у опасном времену и у опасном времену за нашу децу. Учинимо све у правцу да искрено превазилазимо проблеме. Учинимо све да и наша деца сматрају мир као нешто што се подразумева. Боримо се против цинизма, против злобе, против зла. Именујмо проблеме и тражимо њихова решења. Ми, Словаци живимо у срцу Европе. Често говорим да нам управо та чињеница што живимо у срцу Европе даје виши степен емпатије. Поштујемо све европске народе, али ипак словенски народи су нама најближи. Зато мислим да је дошло време да словенски народи више међусобно комуницирају и сарађују. Словачка дипломатија и наши војници пуно пута већ су доказали да то и можемо. У мировним снагама ми нисмо нападачки народи, али ако неко посегне на нешто наше, знамо да се бранимо. Српски народ преживео је тежак период. Осећамо и осећали смо са вама. Став Републике Словачке што се тиче решавања питања АП Косова и Метохије остаје једнак и принципијелан. Као једна од мало држава смо одбили да признамо независност Косова и тај словачки став се не мења, нити ће се мењати. Уколико постоји место где треба да се решавају проблеми косовског становништва, у том случају то је Београд. У том смислу једнако отворено подржавамо отворен и прагматичан дијалог. Пре свега ценим ваш отворен и конструктиван дијалог. Врло детаљно сам информисан од стране председника Републике Србије, од стране председнице Владе, пре свега од стране моје колегинице о томе како Србија поступа предусретљиво. Међународна заједница међутим мора да буде више фер према Србији. Словаци су припремљени и спремни да помогну братском словенском народу, као и другима на Балкану. То је наша обавеза и према братском српском народу из прошлости, који нам је у безброј случајева помогао. Имате амбицију да уђете у структуре ЕУ. Процес интеграција је врло сложен. У том смислу нудимо вам помоћ на једној страни нашим искуствима из приступних преговора и нашим искуствима као пуноправног члана ЕУ. О томе да ли ћете ући, морате да одлучите сами и слободно. Шта можемо ми да вам пружимо су наша искуства и грешке које смо начинили у том процесу. Уверавам вас да ће Словачка и даље да вам пружа конзистентну подршку што се тиче ширења ЕУ. Уколико Срби тако одлуче, требали би да буду један од првих народа који ће ући у ту заједницу. Свакако поштујемо вашу слободну вољу. Дугорочно на челу групе где ћемо председавати у оквиру Вишеградске групе од јула ове године и на другим сусретима европских лидера, говоримо да управо ви треба да будете ти којима ће се одстранити неправда, управо ви треба да будете ти који треба да буду као једни од првих. Земље ЕУ ћемо водити ка томе да више подржавају Србију. Неспремност активном приступу у овом процесу за нас није прихватљива. Уверен сам да све земље које желе да постану чланице требају да имају фер приступ и уколико свакако испуњавају претходно одређене критеријуме. Чланство у ЕУ Словачкој је донело читав низ различитих могућности и захваљујући учешћу у евро зони, постигли смо и напредак на многим подручјима. Република Словачка ове године слави 25 годишњицу своје државности. Ми смо стари словенски народ који међутим има врло кратко своју државу за коју смо дуго борили и тиме пре желимо да очувамо ову државу, да је развијамо, полазећи од нашег историјског искуства да само у једном кратком периоду сада сами управљамо својом судбином. Свакако чланство у ЕУ је веома значајна и битна одлука. То је један врло виталан пројекат који захтева реформе и има и своје грешке. Предности шенгена су неспорне. Предности што се тиче колективне безбедности су још значајније. Желим међутим да вас упозорим и на недостатке, на грешке које смо ми Словаци направили приликом уласка у ЕУ. Молим вас да сачувате више своју воду, своја земљишта, своје минерале, односно природна богатства. Немојте се плашити да укључите ове елементе и у свој Устав. Уколико се отварате, очекујте реципроцитет и од друге стране. Чувајте своје брендове, чувајте свој национални идентитет, чувајте своје људе. Немојте се плашити социјалних реформи. Немојте се плашити да погледате, стекнете увид у западне законе о раду. Ако сам код нас говорио о 13 и 14 плати, у државама као што је то рецимо Португал, то је нешто сасвим уобичајено. Неки моји грађани из Словачке су мислили да сам полудео. Ми смо успели да уведемо и 13 и 14 плату, која додуше још није обавезна, али је ослобођена од пореза и доприноса. Похвалио сам се врло поносно аустријском колеги, које је било моје изненађење када сам од њега чуо да Аустрија познаје и 15 и 16 плату. То су феномени социјалног система. То су специфичности које се односе на годишње одморе, на бонове за топли оброк и слично. Пратите ове тенденције јер то би требало да постане у будућности природан саставни део Закона о раду који чува права наших запослених. Као државе Вишеградске групе, борили смо се и отварали смо тему квалитета хране. Борили смо се да уколико купимо производ који је једнако означене има и једнаку структуру и квалитет. Прво су нам се смејали, међутим мојој политичкој странци успело је да отворимо ову тему на нивоу Владе и на ниво Вишеградске групе и на нивоу ЕУ данас. Европска комисија сада више не говори да то није истина. Ми смо грађани исте категорије, али морамо да се боримо за ова наша права. Искрено говорим о стварима о којима желим да говорим са вама данас, које је могуће превазићи. Европска унија јесте јединствен пројекат и исплати се радити на њој, исплати се развијати је. Направили сте огроман посао. Ми смо за 25 година доживели динамичке измене, промене и данас могу да кажем да је Република Словачка једна од мало источноевропских земаља бивших које имају евро, која производи највише аутомобила у односу на број становника и има читав низ још увек отворених ствари које треба да промени према нашим грађанима. Говоримо о променама плата, говоримо о недостатку радне снаге. Говоримо и о још једном значајном проблему, а то је проблем фрагментиране политичке сцене. То није проблем искључиво Словачке. То је проблем Европе. Што више време пролази, теже је саставити владу. Мање одговорни политичари долазе на власт. Довољно је да имате једну лажну вест која дође у право време пре избора и то помаже субјектима који, рецимо, немају ни политичко седиште, ни програм, имају само руководиоца, вођу који жели да буде популаран и онда је тешко водити државу.

Пазите на то да сачувате своју уставност, слободно такмичење политичких странака и да и даље развијате ова подручја, наравно, уз преговоре о уласку у ЕУ. Код куће некима се то не свиђа. Међутим, ја говорим да управо ми, словенски народи, упркос томе што смо чланице ЕУ, морамо да имамо добре односе и према истоку и према западу и према северу и према југу. Овај разумни приступ видим у вашој политици. Ми Словаци сматрамо Србе за саставни део нашег друштвеног живота. Драго нам је што су наше дугорочне везе чврсте и да јачају. Наравно, ново време, модерно време доноси читав низ феномена. Много Срба долази у Словачку, много Срба остаје да ради. За нас је врло значајно да ми Словаци видимо овај феномен. Све ћемо учинити у правцу да се ова међусобна повезаност коју смо осећали протеклих векова, да се реализује и у данашње време према вашим грађанима код нас. То није увек једноставно. Словачки народ увек ће стајати уз своју јужну браћу и верујем да ће то бити међусобно узајамно. Без обзира на политичку ситуацију, никад немојмо заборавити да смо, пре свега, људи, да имамо заједнички циљ да направимо свет бољим. Словени смо и зато заједно сачувајмо и развијајмо наш словенски свет. Словенски свет је јединствен и изузетан. Ми Словени врло лоше схватамо површност, безосећајност, надменост. Нажалост, ове особине данас су у моди. Наша снага је, међутим, у томе да имамо велико срце. Некада то изузетно боли, али вама Србима мислим да не морам да говорим о томе колико пута у историји сте морали да устанете. Знам да се дижете и да ћете се поново подићи након овако тешког периода и бићете јаки. Ја то и желим и желим то и вама. Захваљујем вам се на поверењу и на части да наступим у вашем парламенту. Ово је највећа почаст коју може да покаже један демократски народ. Нисте могли више да испоштујете Републику Словачку од овога што сте учинили, да сам могао да излажем пред вама. Као што сам на почетку рекао, циљ мог излагања био је да вам се захвалим за векове братских односа. Такође, да изразим спремност Словачке да вам помогне и да можемо да вам вратимо то што сте ви у вековима чинили за нас. Испред нас су велики изазови и од стране ЕУ морамо да говоримо о побољшању функционисања ЕУ, о миграцијама, о социјалним питањима о којима сам већ нешто говорио, као и о другим питањима. Желим, међутим, да то савладамо у оквиру Европе зато што само заједничким снагама, мудрих европских елита и представника држава, можемо да конкуришемо светским велесилама. Привредни свет је немилосрдан. Не постоји трговац који када вам позајми евро не жели више назад. Будите опрезни. Као што сам већ рекао, пуно пута у историји смо устали, помогли смо једни другима и желео бих да стојимо једни поред других и у модерној Европи. Србији желим само успех и напредак. Србији желим и српским породицама мир. Ви знате да поштујете ову реч највише у Европи. Желим вам мир, добре пријатељске, породичне односе. Желим вам искрено напредак. Заслужили сте га. Драги Срби, представници националних мањина, дозволите ми да се са вама на крају поздравим на вашем језику – Бог благослови Србију и хвала вам пријатељи."Додељивање почасног доктората проф. др Џозефу Вангу на Универзитету Коменски у Братислави

Честитам Универзитету Коменски у Братислави што је доделио титулу почасног доктора наука изузетном истраживачу и проналазачу Џозефу Вангу. Било је велико задовољство присуствовати тој свечаности.

Џозеф Ванг је један од најбриљантнијих умова овог времена, кога и у Републици Србији изузетно цене. Био је рангиран као "најцитиранији научник у области инжењеринга" у периоду од 1997. до 2007. године, као и "најцитиранији хемичар" на ИСИ-овим списковима "највише цитирани научници у хемији" за исти период и "најутицајнији научни умови у свету у 2015." Аутор је 1040 научних радова, 11 књига, 25 патената и 35 поглавља. Његове публикације су цитиране више од 95 000 пута. Међу његовим књигама највише запажене су: Стриппинг Аналyсис, Аналyтицал Елецтроцхемистрy и Наномацхинес. Преко 40 доктора наука и 250 пост-докторских сарадника су сарађивали са Џ. Вангом.

Желим проф. др Џозефу Вангу добро здравље и даљи успешан рад на добробит читавог човечанства.

Проф. др Момчило Бабић, амбасадор Републике СрбијеОбележавање стогодишњице страдања словачких војника током Првог светског рата у Крагујевцу, Тренчин, 7. јун 2018. године

У објекту војне касарне у Тренчину, 7. јуна о.г. одржана је церемонија обележавања стогодишњице погибије 44 словачких војника који су током Првог светског рата страдали у Шумарицама поред Крагујевца.

Церемонији су присуствовали представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, града Тренчина, предстаници Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници јавног и културног живота Тренчинског региона.

У име Амбасаде Републике Србије у Словачкој, венац на споменик погинулим војницима положио је Драган Стојовић, први саветник – конзул у Амбасади РС у Братислави.

    Одржано 8. заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике, 4. и 5. јуна 2018. године у Братислави

На заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу српску делегацију предводио је копредседник др Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, а словачку делегацију је предводио копредседник П. Жига, министар привреде Словачке. Од претходног заседања Мешовитог комитета прошло је три године те је утолико више ово била одлична прилика за представнике две државе да допринесу успостављању нових модалитета сарадње.

Делегације су у оквиру четири радне групе на експертском нивоу разговарале о проширењу постојеће и успостављању нових облика сарадње у областима инвестиција, трговине, туризма, запошљавања и социјалних питања, енергетике и заштите животне средине, иновација, информационих технологија, науке и истраживања, финансија, развојне сарадње, као и у другим областима од заједничког интереса.

Две делегације истакле су значај наставка билатералне сарадње, пре свега на пољу економије, али и иновација, дигитализације и ИТ сектора. Као значајне за сарадњу двеју земаља истакнуте су и области сајбер безбедности, образовања, као и геологије и рударства. Словачка страна је изразила спремност да Србији помогне у развоју електронске управе.

Током првог дана, уз подршку Привредне коморе Србије и Словачке агенције за подршку извоза, САРИО, одржан је Пословни форум на коме су учествовале фирме из обе државе, а отворили су га копредседници Мешовитог комитета, министри др Н. Поповић и П. Жига.

Министар Н. Поповић истакао је да је Пословни форум Србија-Словачка допринео повезивању привредника, што је посебно значајно за Србију, која је усмерена на развој предузетништва заснованог на иновацијама.

Министар Н. Поповић се словачким домаћинима захвалио на принципијелном ставу по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

На пленарном заседању учесницима се обратио и амбасадор Р. Србије проф. др М. Бабић. Истакао је одличне односе између две државе, и изнео наду да ће њиховом унапређењу допринети и редовно одржавање МК. Нагласио је позитивне утиске о Словачкој и Словацима, које је стекао од ступања на дужност амбасадора и истакао захвалност на позицији Словачке по питању КиМ, цитиравши излагање ПВ П.Пелегринија на Чешкој телевизији као потврду континуитета овог става. Пренео је наш интерес за унапређење економске сарадње и истакао да сматра да Владе РС и СР треба да поставе циљ економске размене од милијарду евра у наредним годинама.

Током боравка у Братислави министар др Н. Поповић је имао билатералне састанке са П.Жигом, министром привреде и Р.Рашијем потпредседником Владе задуженим за инвестиције и информатизацију, као и са представницима Словачке агенције за енергетику и иновације, а током посете Технолошком парку у оквиру Факултета за материјале и технологије у Трнави, имао је састанак са проф. др Ј.Петерком, деканом Факултета.

Представници српског Фонда за иновациону делатност и словачке Агенције за енергетику и иновације СР потписали су Меморандум о сарадњи.

  УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ

Бурунди

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Азербејџан

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Изложба словачког наивног сликарства из Србије у седишту УН у Њујорку

un izlozba

Сталне мисије Србије и Словачке у Уједињеним нацијама приредиле су изложбу слика "Словачко наивно сликарство у Србији" у седишту УН у Њујорку, 21. маја, коју су отворили стални представници две земље, амбасадори Милан Милановић и Михал Млинар. 

„Словаци у Србији данас успешно обављају бројна занимања, а наивни сликари словачке заједнице понос су културног живота Србије. Њихов уметнички рад помаже да се интегришу у ширу заједницу, чувајући притом сопствени идентитет. Они истовремено ткају суптилне везе пријатељства између земље порекла и земље која их је раширених руку примила у своје окриље", рекао је амбасадор Милановић.

un izlozba1

Као почасни гости, на отварању изложбе говорили су и председник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак, подсекретар УН за глобалну комуникацију Алисон Смејл, као и директор Фондације Бабка из Ковачице Павел Бабка. Говорници су изложбу оценили као добар пример повезивања култура. Изложба ће бити отворена у седишту УН до 25. маја.Промоција књиге „Евангелистичка црква Словака у Србији“, 13. мај 2018. у Братислави

Амбасадор Републике Србије у Братислави проф. др Момчило Бабић присуствовао је промоцији књиге „Словачка евангелистичка црква у Србији“, која представља прву свеобухватну историју ове цркве у словачком националном корпусу у Србији. Промоција је одржана у Великој евангелистичкој цркви у Братислави, а присуствовали су бројни припадници Евангелистичке цркве из Словачке и Србије.

Припадници цркве су били пријатно изненађени и обрадовани присуством амбасадора Србије на овој промоцији и искористили су прилику да га замоле да председнику Републике Србије Александру Вучићу пренесе њихове најсрдачније поздраве. Амбасадор им је узвратио изјавом да он није амбасадор само Срба, већ свих грађана Србије укључујући вредне и радне Словаке, најбољу националну мањину Србије, какву бисмо само могли пожелети сваком другом већинском народу. Протестантска радна етика описана у Веберовим делима у Србији је свакодневно пред очима нашег народа кроз понашање и однос према раду наших Словака и она само може да надахњује друге наше грађане.

Ова књига је не само историјски документ, већ и значајно сведочанство о постојању и неуништивој истрајности Словака у Војводини, њиховом суживоту и заједништву са Србима и другим националним мањинама у Србији.

       ДАНИ СТАРЕ ПАЗОВЕ У БРАТИСЛАВИ 2018, 11. – 12. МАЈA 2018.

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије 11. и 12. маја 2018. одржана је манифестација „Дани Старе Пазове у Братислави“. На отварању манифестације 11. маја у Зичи палати присутним гостима се обратио амбасадор Србије проф. др Момчило Бабић. Он је у свом говору истакао блискост и пријатељство између две земље, који су допринели стварању братских веза између наших народа. Нагласио је да су Словаци у Србији једна од најбољих националних мањина, вредни, радни и лојални држави. Истакао је уверење да ће ова манифестација постати традиционална и да ће културна сарадња наставити да се развија.

Поред амбасадора Србије на отварању су се обратили председник општине Стара Пазова Ђ.Радиновић, председник братиславске градске општине Стари град Р.Штевчик и председник Братиславског самоуправног региона Ј.Дроба, који су истакли задовољство одржавањем ове манифестације и одличне односе између две државе и народа.

У програму који је током два дана обиловао културним и уметничким дешавањима наступали су Тамбураши Љубинка Лазића, група Пангеа бојс, КУД Свети Сава, КУД Чмелик и ФА Класје. Изведена је позоришна представа „Крчма на главном друму“ у режији Мирослава Бенке, одржани су изложба радова пет академских сликара и фотографија Старе Пазове, као и концерт класичне музике.

 

              Обележавање Дана победе и 73 године од окончања Другог светског рата

У Братислави је, 9. маја 2018. године, поводом Дана победе над фашизмом традиционално одржана комеморативна свечаност полагања венаца на војном меморијалу на Славину у организацији Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Словачке, општине и региона Братислава, Амбасаде Руске Федерације и Словенског удружења бораца против фашизма.

Амбасадор проф. др Мочило Бабић је тим поводом положио венац на споменик совјетским војницима који су погинули ослобађајући Братиславу априла 1945. године. Комеморацији су присуствовали високи државни представници Словачке: председник Народне скупштине А.Данко, председник Владе П.Пелегрини, потпредседник Владе Р.Раши, представници дипломатских мисија у Словачкој, представници удружења бораца, као и велики број грађана.

  

 Обележавање Дана победе над фашизмом

На Дан победе над фашизмом, 9. маја, амбасадор проф. др Момчило Бабић је положио венац на споменик нашим славом овенчаним прецима пилотима Арсенију Бољевићу и Сави Пољанецу, који су за свој допринос борби против фашизма и словачком народном устанку у Другом светском рату постхумно одликовани и од стране министра одбране Словачке Републике. Споменик се налази непосредно уз аеродром и војну базу Слиач, који су коришћени и у Другом светском рату.

   Обележавање 99. годишњице погибије генерала др Милана Растислава Штефаника

Фондација Милана Растислава Штефаника је организовала комеморативну свечаност полагања венаца на споменик Милану Растиславу Штефанику у Братислави, поводом 99. годишњице страдања ове истакнуте личности словачке историје.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је присуствовао обележавању заједно са представницима јавног и политичког живота Словачке и положио венац у име Републике Србије. Присутни су били највиши дипломатски представници Италије, Француске и Чешке, представници Министарства одбране на челу са државним секретаром, као и бројни културни и јавни радници.

    Изложба слика мајстора наивног сликарства из Ковачице у Братислави

Мајстори наивног сликарства из Ковачице представили су публици своја дела у Галерији Словачког радија. Ту су своја дела изложили сликари: Павел Цицка, Павел Хајко и Зузана Верески.

Aмбасадор проф. др Момчило Бабић је на отварању изложбе, 3. маја 2018, одржао поздравни говор у коме је истакао дуго и традиционално пријатељство двају народа, Ковачицу као културни мост између два народа и земље и сликарство из Ковачице као део светске културне баштине којим се поносе и Србија и Словачка. Посебним аплаузом је поздрављена намера Амбасадора Бабића да интензивно учи словачки језик и да на следећој изложби за годину дана поздрави учеснике на њиховом матерњем језику.

  Обележавање 99. годишњице погибије генерала др Милана Растислава Штефаника

 

У месту Иванка при Дунаји одржана је комеморација поводом трагичне погибије једне од највећих историјских личности Словачке, др Милана Растислава Штефаника.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је заједно са представницима јавног и политичког живота Словачке и места Иванка при Дунаји положио венац у име Републике Србије овом знаменитом Словаку. Амбасадор Бабић је уживао почасти и респект као и представници Италије, Француске и Чешке који су такође присуствовали овом скупу.

Амбасадору је поклоњена књига о месту Иванка при Дунају у којој се истиче словачко-српско пријатељство исковано још у време Кнеза Милоша и посебно Кнеза Михајла Обреновића за кога се каже да је био велики пријатељ Људевита Штура и Словака.

Ово мало место је показало како Словачка и Србија генерално треба да гледају на узајамне односе двају народа и држава.

Комеморација је организована од стране Матице Словачке и места у коме је пре 99 година изгубио живот овај херој словачког народа, а учествовали су представници генералштаба, Министарства одбране на челу са државним секретаром, као и бројни културни и јавни радници.

 Предаја копија акредитивних писама амбасадора Републике Србије проф. др Момчила Бабића државном секретару у Министарству иностраних и европских послова Републике Словачке Лукашу Паризеку

 

Амбасадор Србије у Словачкој М.Бабић је, 2. маја 2018. године, предао копије акредитивних писама државном секретару у Министарству иностраних и европских послова Словачке Л.Паризеку.

Амбасадор М.Бабић се по питању Косова и Метохије захвалио на принципијелном ставу Словачке заснованом на међународном праву. Истакао је да ценимо и Словачку подршку у процесу приступања Европској унији.

Саговорници су се сагласили да су билатерални односи врло добри и пријатељски. Заједнички је оцењена потреба за унапређењем економске сарадње, која не прати висок ниво политичких односа.

  Обавештење о ступању на снагу Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закона о јединственом матичном броју грађана, 3. мај 2018. године

Министарство унутрашњих послова Републике Србије обавестило је Министарство спољних послова да су 3. априла 2018. године ступили на снагу Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана. Оба закона објављени су у Службеном гласнику Републике Србије број 24/2018 од 26. марта 2018. године. Поменути закони доступни су на интернет страници Министарства унутрашњих послова www.mup.gov.rsИнформација о новој платформи за праћење програма јавног медијског сервиса Радио-телевизије Србије, 19. март 2018. године

Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета, rtsplaneta.rs, која је доступна свим корисницима интернета како у Републици Србији, тако и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије, бесплатно праћење садржаја биће омогућено у периоду наредна три месеца. Након промотивног периода, посредством ове платформе биће и даље могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори), као и програма Радио Београда. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС. Бесплатан приступ садржајима могућ је преко десктоп рачунара, таблета и тзв. паметних телефона уз регистрацију на веб страници rtsplaneta.rs, мобилној апликацији или преко Facebooka.Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, 13. март 2018. године

Обавештавамо да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку којом је укинула визе држављанима Републике Србије, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21.фебруара 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузију, носиоце обичних пасоша, 13. март 2018. године

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 8. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ број 18/2018 од 9. марта 2018. године и ступила је на снагу 9. марта 2018. годинеОдлука Владе Републике Колумбије о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, 13. март 2018. године

Обавештавамо да је Влада Републике Колумбије донела Одлуку којом је укинула визе држављанима Републике Србије, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. годинеОпроштајни пријем амбасадора Републике Србије Шанија Дермакуа код прве државне секретарке у Министарству финансија Словачке Републике Дане Меагер, Братислава, 16. фебруар 2018. године

 

 

        

Прва државна секретарка у Министарству финансија Словачке Републике Дана Меагер је примила, на њену личну иницијативу, 16. фебруара 2018. године у опроштајну посету амбасадора Србије у Словачкој, Шанија Дермакуа. Амбасадор Дермаку је изразио посебну захвалност Словачкој Републици на подршци у процесу европских интеграција Србије и по питању непризнавања ЈПНК, као и на одличној сарадњи током претходног периода, посебно нагласивши њену личну улогу. Саговорници су се сложили да су политички односи између двеју држава на највишем нивоу, засновани на пријатељству и поверењу ова два словенска народа. Сагласили су се, такође, да, заједнички, морају да пораде на томе да висок ниво политичких односа прати и максимално унапређење нивоа економске сарадње. Државна секретарка Меагер је нагласила да Србија може рачунати и убудуће на сваку врсту подршке и потпоре Словачке развоју српско-словачких односа, подршке евроинтеграцијама Србије и непризнавању ЈПНК. Посебно је истакла јасан став СР по питању предлога за чланство тзв. „Косова“ у СЦО и другим међународним организацијама у њеној надлежности.Опроштајни пријем амбасадора Републике Србије Шанија Дермакуа код државног секретара у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике Лукаша Паризека, Братислава, 15 фебруар 2018. године

 

    

ДС у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике Лукаш Паризек је примио 15. фебруара 2018. године у опроштајну посету амбасадора Републике Србије у Словачкој Републици, Шанија Дермакуа. Амбасадор Дермаку је изразио посебну захвалност Словачкој Републици на подршци у процесу европских интеграција Србије и по питању непризнавања ЈПНК, као и на одличној сарадњи током претходног периода. Саговорници су се сложили да су билатерални односи између двеју држава на највишем нивоу, засновани на пријатељству и поверењу. Сагласили су се, такође, да ниво сарадње у области економије недовољно прати висок ниво политичких односа, на чему заједно треба радити. Тема дискусије је била и оцена досадашње сарадње два министарства, као и недавно објављена Стратегија ЕУ за Западни Балкан, који Србији даје реалне изгледе за чланство у ЕУ у 2025. години. Државни секретар Лукаш Паризек је, том приликом, изјавио: „Уверен сам да ће Словачка Република наставити свеобухватну подршку Републици Србији на путу ка ЕУ, као и по питању Косова“.Министар одбране СР Петер Гајдош разговарао са српским амбасадором Шанијем Дермакуом Братислава, 13. фебруар 2018. године

 

     

Министар одбране СР Петер Гајдош је примио 13. фебруара 2018. године у опроштајну посету амбасадора републике Србије у Словачкој Републици, Шанија Дермакуа. Сарадња Словачке и Србије у области одбране није оптерећена никаквим проблемима и постоји обострани интерес за њеним даљим унапређењем. Током данашњег састанка су се око тога сложили министар одбране, Петер Гајдош, и амбасадор Републике Србије, Шани Дермаку, који је био у посети ресору из разлога истека његовог мандата на функцији амбасадора у СР. Тема дискусије је била и оцена досадашње сарадње, размена искустава из области интеграционих процеса и реформе оружаних снага, као и оцена доприноса међувладиног споразума потписаног у децембру 2016. „Словачка Република дугорочно подржава интеграционе тежње ваше земље у правцу евроатлантских структура. Са становишта стабилизације региона Западног Балкана, доживљавамо вас као важног и изузетног партнера,“ поручио је министар Петер Гајдош. Словачка, како је изјавио министар Гајдош, чврсто подржава интегритет и суверенитет Р. Србије и јасно стоји на становишту непризнавања ЈПНК. Како је даље констатовао, простор за сарадњу види, пре свега, у области обуке, припреми медицинског особља и јединица које се упућују у мировне операције. Министар Гајдош је српског амбасадора обавестио и о стратешким документима ресора одбране и процесима модернизације, који из њих произилазе. Оценио је, такође, дугогодишњу сарадњу у оквиру мисије „UNFICYP“ на Кипру, у склопу словачког контингента, где је и у овом тренутку ангажовано 46 припадника српских оружаних снага. Тема састанка била је и унапређивање одбрамбене сарадње земаља чланица Европске уније посредством иницијативе PESCO, у оквиру које је словачки пројекат везан за артиљеријску подршку EuroArtillery постигао први успех.Пријем поводом Дана државности Р. Србије Братислава, 12. фебруар 2018. године

 

 

         

Амбасада Републике Србије у Братислави је 12. фебруара 2018. године организовала пријем поводом Дана државности Р. Србије, у репрезентативној свечаној сали државног хотела Борик. Овом приликом је приређена и изложба народних ношњи са Косова и Метохије, рад Удружења жена из Лепосавића, подељен пригодан пропагандни материјал и приказани промотивни филмови Туристичке организације о Србији. Амбaсадор Шани Дермаку је одржао пригодан говор, између осталог нагласивши да, поред Дана државности Републике Србије, ове године обележавамо и 100 година од успостављања дипломатских односа Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца и Чешко-словачке Републике, 100 година од завршетка Првог светског рата и, заједно са нашим пријатељима Словацима, 25 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Словачке Републике. Химне Републике Србије и Словачке Републике су извеле сестре Ћиндрак, студенткиње Академије музичких уметности у Братислави. Пријему се одазвало око 200 гостију, како представника највиших државних институција СР, тако и дипломатског кора, културног, медијског, невладиног и академског сектора. По завршетку обраћања, амб. Ш. Дермаку уручена је медаља Ратних војних ветерана Словачке, од стране генерал-пуковника Павела Мацка, заменика начелника Генералштаба ОС СР, и Ото Бења, бившег припадника ОС СР и председника Удружења словачко-српског пријатељства, за изузетан допринос развоју словачко-српских односа и активности на хуманитарном плану.Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадина, Републике Парагвај и Републике Колумбије

Влада Р. Србије на седници одржаној 6. фебруара 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоји сметња из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Србије број 10/2018. од 7. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15. фебруара.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р.Србије у периоду који је дужи од 30, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р.Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Опроштајни сусрет амбасадора Ш. Дермакуа са министром рада, социјалних питања и породице Словачке Јаном Рихтером, 7. фебруар 2018. године

 

Министар рада, социјалних питања и породице Словачке Јан Рихтер примио је 7. фебруара 2018. године у опроштајну посету амбасадора Србије Ш. Дермакуа. Током сусрета изражена је обострана сагласност да традиционално пријатељски политички и економски односи две земље иду узлазном линијом, уз очекивања да се они додатно унапређују у наредном периоду.

Министар Рихтер је изразио захвалност амбасадору на огромном личном ангажману током његовог мандата усмереног ка промоцији свих облика сарадње две земље, посебно у контексту положаја српских радника који бораве и раде у Словачкој.

 Отварање самосталне изложбе Павела Хајке Братислава, 6. фебруар 2018. године

У организацији уметничке агенције LECA production и градске општине Братислава-Старе Место 6. фебруара је у Палати Пистори отворена самостална изложба словачког наивног сликара из Србије Павела Хајке.

Бројним присутним љубитељима наивне уметности тим поводом су се обратили председник градске општине Братислава-Старе Место Радослав Штевчик, амбасадор Р. Србије у Словачкој Шани Дермаку и аутор изложбе Павел Хајка из Ковачице.

Амбасадор је у свом обраћању истакао значај ковачичке школе наивне уметности, као и самог сликара, Павела Хајку, представника средње генерације школе наивне уметности у Србији. Такође, акцентирао је чињеницу да ова уметничка школа, њени ствараоци и њихова достигнућа на најбољи могући начин представљају у свету и своју државу Србију и своју прапостојбину Словачку и представљају један од најзначајнијих мостова блиских и пријатељских односа између два народа и државе.Отварање изложбе академског сликара Михала Ђуровке у галерији Универзитетске библиотеке у Братислави, 5. фебруар 2018. године

 

У галеријском простору Универзитетске библиотеке у Братислави Републике, под покровитељством амбасадора Ш. Дермакуа, 5. фебруара о.г. отворена је изложба академског сликара из Кисача Михала Ђуровке под називом „Шуме и равнице“.

У присуству великог броја представника јавног, културног и политичког живота Словачке, љубитељима ликовне уметности обратили су се амбасадор Ш. Дермаку, директорка Универзитетске библиотеке у Братислави госпођа Силвија Штаселова, те кустос изложбе Владимир Валентиг и аутор.

 

        Информација о условима запошљавања држављана Републике Србије у Словачкој Републици

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

Словачка Република је континентална држава централне Европе са површином 49 036 км2. Главни град је Братислава који је и најнасељенији. По државном уређењу је парламентарна демократија, службени језик је словачки. Словачка Република је од 1. маја 2004. године чланица Европске уније, а од 21. децембра 2007. године је чланица Шенгенског простора. Од 1. јануара 2009. године постала је 16. чланица Европске монетарне уније – еврозоне и од тада је званична валута у Словачкој Републици евро (1€ = 100 центи), који је заменио словачку круну.

ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА МОГУ РАДИТИ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ?

- ЗАПОШЉАВАЊЕ СЛОВАКА, КОЈИ ЖИВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Ако сте држављанин Словачке Републике или је ваш предак (родитељ, баба, деда, прабаба или прадеда) има/имао словачко држављанство (чл. 2 параграф а) ст. 1 и 2 закона бр. 474/2005 З. з.), можете затражити легитимацију Словака који живи у иностранству. Исту ће вам издати Канцеларија за Словаке који живе у иностранству. Уколико поседујете легитимацију Словака који живи у иностранству, није вам потребна дозвола за рад у Словачкој Републици. Детаљније информације о стицању статуса Словака који живи у иностранству, могу се пронаћи на wеб страници Канцеларије за Словаке који живе у иностранству (хттп://www.усзз.ск/ск/странка/3224/подмиенкy-пре-вyда- ние-осведцениа-зиадателови).

- ЗАПОШЉАВАЊЕ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

Важна напомена: Тамо где се наводи „држављанин треће државе“, подразумева се држављанин државе која није чланица ЕУ, Европског економског простора (ЕЕП), односно Швајцарске Конфедерације. Наведено значи да је држављанин треће државе и српски држављанин.

1) Уколико намеравате да се запослите у Словачкој Републици и обећан вам је уговор о раду, морате затражити одобрење привременог боравка у сврху запошљавања. Привремени боравак у сврху запошљавања можете затражити у Амбасади Словачке Републике у Србији или у надлежној полицијској служби /МУП-у/ у Словачкој Републици.

Уз захтев, поред остале документације потребно је доставити:

• уговор о раду или обећање/понуда о запошљавању (прихвата се само прописани образац обећања запослења),

• документ о највишој завршеној школској спреми. У случају да се за конкретно радно место захтева одговарајућа стручна оспособљеност, потребно је приложити одговарајући документ којим се доказује испуњеност захтева.

2) Ако намеравате да на територији Словачке Републике обављате високо квалификован посао, за чије се обављање захтева виша стручна спрема документована дипломом о високом образовању, морате затражити одобрење привременог боравка, тзв. „плаву карту“.

Уз захтев, поред остале документације потребно је доставити:

• уговор о раду или обећање/понуда о запошљавању (прихвата се само прописани образац обећања запослења),

• документ који потврђује захтевану вишу стручну спрему за обављање посла, који одговара високо квалификованом запослењу наведеном у уговору о раду или у писаном обећању послодавца. Одлуку о признавању докумената о високом образовању за регулисане професије издаје Центар за признавање докумената из области високог образовања (Центар за признавање докумената: хттпс://www.минеду.ск/ контактy-а-странкове-ходинy/)

3) Ако намеравате да у Словачкој Републици обављате сезонске послове, морате поседовати:

• одобрење за сезонско запошљавање, ако ово запосљење траје краће од 90 дана, или

• одобрени привремени боравак у сврху сезонског запошљавања, ако ово запослење траје више од 90 дана, али не дуже од 180 дана (поступак сличан као у тачки 1)

Захтев за добијање радне дозволе за запошљавање можете поднети Бироу за запошљавање, према месту где се рад обавља, на прописаном обрасцу. Захтев може поднети и будући послодавац.

Уз захтев, поред остале документације, потребно је доставити:

• копију уговора о раду/обећања/понуде запослења и службено оверени документ о степену стручне спреме, преведене на словачки језик од стране овлашћеног судског тумача.

4) Ако вас у Словачку Републику упућује на рад српски послодавац, потребно је да имате:

• одобрење за рад (ако упућивање траје краће од 90 дана) или

• одобрење за рад и привремени боравак у сврху запошљавања (ако то упућивање траје дуже од 90 дана).

Поступак сличан као у тачки 1 и 3.

Важна напомена: Са важећом радном дозволом и одобреним привременим боравком у сврху запошљавања можете обављати само оне послове за које сте и добили радну дозволу и који су наведени у радној дозволи. У супротном сматраће се да обављате послове супротно прописима и боравишна дозвола Вам може бити укинута.

5) У којој ситуацији није потребна радна дозвола (најчешће ситуације):

• уколико поседујете статус Словака, који борави у иностранству и привремени боравак на територији Словачке Републике,

• уколико вас упути послодавац из друге државе чланице ЕУ/ЕЕП,

• закон о услугама запошљавања у чл. 23а одређује и друге могућности.

Више информација на www.upsvar.sk – zamestnávateľ - zamestnávanie cudzincov. У наведеним случајевима почетак и завршетак запослења / упућивања најављује послодавац / корисник услуге Бироа за запошљавање на прописаном обрасцу – информативна карта до 7 радних дана.

- УПУЋИВАЊЕ РАДНИКА У СКЛАДУ СА СПОРАЗУМОМ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ, КОЈИ ЈЕ СТУПИО НА СНАГУ 1. МАРТА 2013. ГОДИНЕ

Уколико вас на територију Словачке Републике упути на рад послодавац са седиштем у Републици Србији, на вас се примењују правни прописи Републике Србије, као да обављате рад у Србији. Ово правило се примењује најдуже 24 месеца. У овом случају се радник у сврху контроле легитимише обрасцем СК/СРБ 101, који у Словачкој Републици издаје Завод за социјално осигурање и обрасцем СРБ/СК 101, који у Републици Србији издаје Организациона јединица Републичког фонда за здравствено осигурање. Овај образац потврђује да је запослени покривен обавезним социјалним осигурањем у Републици Србији.

- УПУЋИВАЊЕ ЗАПОСЛЕНОГ У СКЛАДУ СА ДИРЕКТИВОМ ЕУ БР. 883/2004 О КООРДИНАЦИЈИ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ СИГУРНОСТИ

Уколико сте на рад упућени са територије земље чланице ЕУ, у којој имате пребивалиште, на територију друге државе чланице, на вас се примењује Директива ЕУ бр. 883/2004.

Пример: Држављанин Републике Србије има редовно регулисан боравак у Мађарској и тамо је запослен. Након тога га његов послодавац упути на територију Словачке Републике. У овом случају надлежни мађарски носилац, код којег је осигуран, издаје му преносан документ А1, који потврђује да лице потпада под мађарске правне прописе.

У сврху овог упућивања морате поседовати документ А1, који издаје надлежни носилац / институција земље чланице ЕУ, из које сте упућени. Овај образац потврђује да је запослени у обавезном социјалном осигурању у држави из које је упућен и истим се запослени легитимише.

- ЗАПОШЉАВАЊЕ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕКО АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДОВАЈЕ У ЗАПОШЉАВАЊУ ИЛИ ПРЕКО АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕМЕНО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Уколико вас у Словачку Републику запошљава агенција за посредовање при запошљавању или упућује агенција за привремено запошљавање, морате радити минимално у таквим условима, у којима раде редовно (запослени у фирми) запослени радници код одређеног послодавца. То се односи нпр. на радно време, дневни, годишњи одмор или услове зараде.

Обавезе послодавца за смештај, превоз и исхрану привремено упућених радника из Републике Србије на територију Словачке Републике уређују правни прописи Републике Србије.

1. маја 2018. године у Словачкој Републици ступио је на снагу закон којим је установљено право запосленог из Републике Србије, којег упућује послодавац из Републике Србије или послодавац из друге државе чланице ЕУ, а који ће обављати посао у Словачкој Републици на основу уговора о упућивању од стране послодавца из Републике Србије или из друге државе чланице ЕУ, да му послодавац обезбеди смештај.

НА ШТА ИМАМ ПРАВО, АКО РАДИМ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ? - УГОВОР О РАДУ ПРЕМА ПРАВИЛНИКУ О РАДУ

Уколико закључујете уговор о раду са трајним местом извршавања рада на територији Словачке Републике, препоручујемо вам да се договорите са послодавцем да ваш уговор о раду подлеже словачком правном систему. Уколико се о томе не договорите са послодавцем, у сваком случају ће се на вас односити већина одредби Правилнíка о раду Словачке Републике, између којих пре свега члан 85, члан 91, члан 92, члан 93, члан 100 до члана 117, члан 118 до члана 135 и члан 152:

- Радно време, које представља највише 40 сати недељно (у просеку).

- Пауза на раду - уколико је радно време дуже од шест сати, обавезна је пауза у трајању 30 минута.

- Непрекидан дневни одмор представља минимално 12 узастопних сати у току 24 сати између краја једног и почетка другог дневног радног времена.

- Непрекидан одмор у недељи је нпр. једанпут недељно током два узастопна дана непрекиданог одмора, који падају у суботу и недељу или у недељу и понедељак.

- Основица за обрачун годишњег одмора представља најмање четири недеље.

- Минимална зарада у 2018. години је 2,759 €/сат, тј. 480€ месечно.

- Послодавац је обавезан обезбедити исхрану, и доприносе за исхрану (у своти најмање 55 % од цене јела, највише ипак за сваки оброк до своте 55 %).

- СОЦИЈАЛНА СИГУРНОСТ УКЉУЧУЈУЋИ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

Обавезни доприноси:

1. социјално осигурање, из којег се обезбеђује:

а) право на новчану надокнаду за време боловања и осигурање за случај незапослености или смањења прихода од зараде и за обезбеђење прихода због привремене неспособности за рад, трудноће и материнства,

б) пензијско осигурање, и то

            б1. старосно пензијско осигурање и осигурање за обезбеђење примања у старости и за случај смрти, 

        б2. инвалидско осигурање, као и осигурање за случај умањења радне способности, односно обављања посла као последице дуготрајно неповољног здравственог стања осигураника и за случај смрти 

ц) осигурање од повреда на раду, као осигурање за случај нарушеног здравља или смрти као последице повреде на раду, службене повреде (даље само „повреда на раду“) и професионалне болести (плаћа само послодавац),

д) осигурање за случај незапослености, као осигурање за случај губитка прихода запосленог због незапослености и за обезбеђење прихода у случају незапослености. Давање се исплаћује најдуже 6 месеци. У обрачуну висине накнаде за случај незапослености, примењују се словачки правни прописи. Ближе информације су наведене на wеб страници Завода за социјално осигурање (хттп://www.соцпоист.ск/вдок_симпле-заклад- не-информацие-к-змлуве-медзи-словенскоу-републикоу-а-срб- скоу-републикоу-/1550с55857ц)

2. здраствено осигурање, из којег се надокнађује здравствена нега, амбулантна нега, институционална и медицинска нега.

О ЧЕМУ ТРЕБА ВОДИТИ РАЧУНА И НА ШТА ТРЕБА ПОСЕБНО ПРИПАЗИТИ?

Ако радите у Словачкој Републици, битно је да имате важећи уговор о раду и да послодавац за вас уплаћује социјално и здравствено осигурање. Уколико обављате посао без уговора о раду и послодавац за вас не плаћа обавезно осигурање, радите у Словачкој Републици илегално, односно незаконито. За овакав рад може бити кажњен не само ваш послодавац него и ви. Словачки инспектори рада за овај прекршај вас могу казнити казном до висине 331 евра.

КОМЕ СЕ МОГУ ОБРАТИТИ АКО МИ ЈЕ ПОТРЕБНА ПОМОЋ?

У случају да сматрате да ваш послодавац не испуњава обавезе из закљученог уговора о раду или прописа о раду, можете поднети захтев словачкој инспекцији рада. (Национални инспекторат рада; www.safework.gov.sk) Можете се обратити синдикатима у предузећу где радите, или надлежном општинском суду.

Корисни линкови:

Министарство за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике www.employment.gov.sk
Завод за социјално осигурање www.socpoist.sk
Национална служба за запошљавање, социјална питања и породицу www.upsvar.sk
Национални инспекторат рада www.safework.gov.sk
Заводи за здраствено осигурање:  
Вшеобецна здравотна поистовња www.vszp.sk
Довера www.dovera.sk
Унион www.union.sk
Амбасада Словачке Републике у Београду www.mzv.sk/web/belehrad
Амбасада Републике Србије у Братислави www.bratislava.mfa.rs

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Гватемале, носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша потписан новембра 2016. године, ступио на снагу 17. јануара 2018. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од деведесет (90) дана од датума уласка.24. Међународни сајам туризма у Словачкој – ITF SLOVAKIATOUR Братислава, 25-28. јануар 2018. године

 

 

      

Туристичку привреду Србије на највећем 24. Међународном сајму туризма у Словачкој – ITF SLOVAKIATOUR, који се одржавао у Братислави од 25. до 28. јануара 2018. године, су представиле туристичке организације Београда, Војводине, Ниша, Новог Сада, Ковачице, Бечеја, Новог Бечеја, Темерина, Бачког Петровца и Сенте. Туристичка организација Београда, заједно са Туристичком организацијом Војводине, и ове године је организатор наступа. Амбасадор Републике Србије у Словачкој Шани Дермаку и министар саветник Александра Радосављевић су посетили штанд 25. јануара и присуствовали традиционалном пријему за новинаре и госте који је организован на штанду у петак 26. јануара 2018 године. Заменик директора Туристичке организације Београда Слободан Унковић је нагласио да је највеће интересовање туриста из Словачке за „City break“ програме, спортске догађаје, програме везане за наутички туризам, фестивале, концерте, размену културне баштине. Том приликом је, уз присуство амбасадора Републике Србије Шанија Дермакуа, постигнут споразум са власником највеће туристичке агенције у Словачкој „Bubo“, Лубошeм Фелнером, о укључивању програма за посете Београду и Србији у годишњи каталог овог туроператора за 2019. годину. Овај сајам је један од значајнијих догађаја за туристичку индустрију у Централној Европи и ове године је било присутно преко 400 излагача из Европе и света. Према последњим статистичким подацима, укупно 4.984 Словака је организовано посетило Београд у првих 11 месеци прошле године, што је за 17 одсто више у односу на исти период претходне године. Континуитет у порасту броја словачких туриста у Београду чини ово тржиште значајним за туризам Београда, али и целе Србије.Отварање Конзулата Републике Србије у граду Мартину на челу са почасним конзулом др Мојмиром Врликом, 22. јануар 2018. године

 

 

       

У Мартину је 22. јануара 2018. године одржана церемонија свечаног отварања Конзулата Републике Србије у овом граду, на челу са почасним конзулом др Мојмиром Врликом, са конзуларним подручјем које обухвата територију Жилинског, Банскобистричког и Тренчинског самоуправног региона. Церемонији свечаног отварања присуствовали су потпредседник Народне скупштине Словачке и градоначелник града Мартина Андреј Хрнчијар, директор Одељења за конзуларне послове у Министарству иностраних и европских послова Словачке Републике, амбасадор Мартин Безак, председница Жилинског самоуправног региона Ерика Јуринова, (у претходом сазиву обављала функцију потпредседника Народне скупштине Словачке испред партије ОЛаНО), градоначелник града Жилине и посланик СМЕР-СД у НС СР Игор Хома. Свечаности су присуствовали и Михал Леринц, почасни конзул Краљевине Данске у граду Мартину, као и већи број представника јавног и културног живота града Мартина. Обраћајући се присутним гостима, ЗПМСП за конзуларне послове Вера Вукићевић подсетила је да су односи Републике Србије и Словачке Републике на високом нивоу, уз интензиван и континуиран политички дијалог у свим областима. Приоритети у раду Конзулата Републике Србије у Мартину, на челу са почасним конзулом др Мојмиром Врликом биће унапређење економске сарадње, културне размене и научно-техничке сарадње, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње Републике Србије и Словачке Републике. На пригодном коктелу након церемоније, након предаје егзекватуре и патентног писма, присутнима су се обратили потпредседник Народне скупштине Словачке и градоначелник града Мартина Андреј Хрнчијар, председница Жилинског самоуправног региона Ерика Јуринова, и амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Шани Дермаку.Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године

 

    

 

У галеријском простору Министарства културе Словачке Републике, под покровитељством амбасадора Ш. Дермакуа, 15. јануара о.г. отворена је ретроспективна изложба словачког наивног сликара из Србије, Јана Бачура, под називом „Степенице живота“.

Указујући на вишеструки значај представника школе наивног сликарства из Ковачице за очување и промоцију особитог културног и уметничког идентитета Словака у Србији, амбасадор Дермаку је истакао да достигнућа стваралаца ове уметничке школе, а пре свега Јана Бачура, најстаријег словачког наивног уметника, на најбољи начин доприносе јачању културних веза и изградњи мостова приjaтељства два народа и државе.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 28.12. 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сумње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 199/2017 од 29. 12. 2017. године и ступа на снагу 05.01. 2018. године Држављани Републике Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу при уласку на територију Републике Србије. Уколико желе да уђу у Републику Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Републику Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Републику Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

 

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 8. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сумње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’, број 111/2017 од 11. 12. 2017. године и ступа на снагу 19.12. 2017. године. Држављани Републике Гвинеје Бисао, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије. Уколико желе да уђу у Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Републику Србију треба да поднесу захтев за визу.Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Р.Србије на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сумње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 79/2017 од 25.08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. годинеИнформација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Р.Србије на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у период од годину дана, уколико не постоје сумње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 79/2017 од 25.08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије за носиоце обичних пасоша

 

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 6. октобра 2017. године донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 090/2017 од 06. октобра 2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14. октобра 2017. године.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 8. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти 27. априла 2016. године, ступио на снагу 2. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша

 

Влада Р.Србије на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сумње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 79/2017 од 25.08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. годинеИнформација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша

 

Влада Р.Србије на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у период од годину дана, уколико не постоје сумње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’ бр. 79/2017 од 25.08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017ДАН СЕЋАЊА НА ПРОГНАНЕ И СТРАДАЛЕ У ВОЈНО-ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА"

                                                     

 Поштовани суграђани!

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" - 4. август 1995. године, обележава се од 2015. године . Сваког 4. и 5. августа Влада Републике Србије и Влада Републике Српске обележавају заједнички овај Дан сећања пригодним државним и културнин програмима. Војно-полицијска акција "Олуја" убраја се у једно од најсуровијих и најмасовнијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ. Акција "Олуја" је почела 4. августа 1995. године, када су хрватске војне, паравојне и полицијске јединице, укунпе снаге од око 200.000 војника, извршиле агресију на северну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, односно на Српску аутономну област Крајина, у саставу тадашње Републике Српска Крајина. Агресија је извршена упркос чињеници да је та област била под заштитом УН-а. У овој злокобној акцији, убијено је најмање 1.960 особа српске националности и протерано преко 250.000 Срба из Крајине. Наведене оружане формације су убијале и оне у избегличким колонама, дубоко у територију Републике Српске. У акцији "Маестрал", која је била њен продужетак, хрватске оружане снаге у садејству са Петим корпусом муслиманске армије, убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника. У најтежем злочину "Олује", хрватски борберни авиони су 7. августа бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести, када је за два минута убијено деветоро цивила, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година. Ексхумације још трају, неке гробнице нису ни отворене. Акција хрватске војске за циљ је заправо имала исељавање целокупног становништва српске националности, а након протеривања забележена су паљења, пљачке и ликвидације малобројних Срба који нису хтели да напусте своја вековна огњишта. Народ западне Крајине, поучен “историјским искуством”, креће у дотад највећу “сеобу” српског народа, на исток ка Србији, као једином уточишту. И када је престао сваки отпор, убијани су стари, ментално оболели, људи који нису хтели или могли да оду са својих вековних огњишта, а који су се надали да ће се према њима поступати по правилима Женевске конвнције. Ова акција, под кодним називом “Олуја”, спровођена је, &