| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon / Telefon u hitnim slučajevima:

+ 421 2 / 544 31 927; 544 31 928; 544 31 929;

 
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Lokacija/Mapa
E-mail: srb.emb.slovakia@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  


 
- OBAVEŠTENJA -

 

Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova I. Dačić, 14. marta 2024. godine doneo odluku br. 24-596/30-2024/01 o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju projekata možete ostvariti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.rs/lat

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkursi2024.php

 

Registrovanje korisnika na portal eUprava i izdavanje parametara za elektronsku identifikaciju

Od 01. februara 2023. godine, Ambasada Republike Srbije u Bratislavi počinje sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprave i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID koja je neophodna radi elektronske identifikacije korisnika prilikom pristupa na portal eUprave sa visokim nivoom pouzdanosti.

Svi građani R. Srbije koji poseduju važeći biometrijski dokument (ličnu kartu ili pasoš), kao i stranci koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu postati eGrađani.

Samo jednim odlaskom u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo dobijaju se parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID potpuno besplatno i time se omogućava pristup uslugama eUprave. Građani koji žele da koriste usluge eUprave mogu da, nakon aktivacije aplikacije Consent ID i kreiranja naloga, postanu eGrađani. To im pruža mogućnost da u svakom trenutku, putem mobilnog telefona ili tableta, obave preko 500 procedura vezanih za najvažnija životna dešavanja, da u nekoliko klikova na Portalu eID obezbede sebi potpis u klaudu i potpisuju dokumenta onlajn, da izmire porez na imovinu, podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, dobiju ga u elektronskom obliku i slično.

 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

Duboko smo uvereni da je Srbija svetska broj jedan destinacija za poslovanje i investiranje u istraživanje, razvoj i nove tehnologije. I želimo da to podelimo sa Vama. Zbog toga smo pripremili ovu brošuru, kako bi svi mogli da pronađu relevantne informacije o razvoju svog poslovanja i investiranju u Srbiju. Brošuru možete naći na sledećem linku: https://inovacije.srbijastvara.rs/


______________________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Mladi fudbaleri Crvene zvezde u poseti Ambasadi R. Srbije u Bratislavi

Ambasador Aleksandar Nakić je, 19. aprila 2024. godine, sa velikim zadovoljstvom primio decu iz Fudbalskog kluba Crvena zvezda, koji učestvuju na renomiranom fudbalskom turniru u Slovačkoj. Mladi fudbaleri su bili u pratnji svojih trenera i Milana Borjana, bivšeg igrača Crvene Zvezde koji trenutno igra za Slovan iz Bratislave.

Ambasador A. Nakić je pozdravljajući mlade goste istakao da sport ima posebnu moć da poveže ljude i da promoviše vrednosti kao što su timski rad i fer plej. Učešće srpskih predstavnika je ocenio kao izuzetnu priliku za promociju sportske saradnje između Srbije i Slovačke, kao i za jačanje prijateljskih veza između naših naroda. Zahvalio se Fudbalskom klubu Crvena zvezda na inicijativi da posete Ambasadu i poželeo im puno uspeha na turniru.

Tokom posete, deca su imala priliku da se upoznaju sa ambasadorom i zaposlenima u Ambasadi, kao i da prenesu dosadašnje utiske boravka u Slovačkoj.


Poseta studenata srpskog jezika sa Filološkog fakulteta Univerziteta Komenski Ambasadi R. Srbije u Bratislavi

Ambasador Aleksandar Nakić je, 18. aprila 2024. godine, bio domaćin grupi studenata srpskog jezika sa Filološkog fakulteta, Univerziteta Komenski u Bratislavi. Studente su predvodile lektorke srpskog jezika Kristina Đorđević i Ana Valentova.

Ambasador je srdačno i sa velikim zadovoljstvom primio studente pružajući im priliku da se bliže upoznaju sa srpskom kulturom, jezikom i tradicijom. Izrazio je zahvalnost Filološkom fakultetu na poseti i istakao da očekujemo da se bliska saradnja nastavi i u budućnosti. Ukazao je da je ovaj susret bio dragocen za nas, kao i za studente, i da se nadamo da će doprineti jačanju veza između naših naroda.

Studenti su imali priliku da postavljaju pitanja i učestvuju u otvorenom dijalogu o temama vezanim za Srbiju. Ova interakcija je bila dragocena prilika za obogaćivanje njihovog akademskog iskustva i bolje razumevanje srpske stvarnosti.

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi kontinuirano podržava inicijative koje doprinose promociji srpske kulture i jezika u inostranstvu. Poseta studenata srpskog jezika je još jedan primer posvećenosti saradnji sa obrazovnim institucijama i podršci mladim ljudima koji se interesuju za Srbiju.


Ambasador A. Nakić u kurtoaznoj poseti kod ministra J. Blanara

Ambasador Aleksandar Nakić je, 15. aprila 2024, imao sastanak sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajom Blanarom. U razgovoru koji je vođen u prijateljskom tonu, sagovornici su razgovarali o potencijalnim posetama iz Slovačke u Srbiju i obratno, bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti ekonomije, kao i podršci Slovačke evropskoj integraciji Srbije i pitanju KiM.

Obostrano je konstatovano da bliski i prijateljski odnosi između dve zemlje imaju dugu istorijsku tradiciju. Izražena je zajednička spremnost za njihovo jačanje, posebno u oblasti ekonomije.

Ambasador A. Nakić je iskazao spremnost da lično doprinese produbljivanju međusobne saradnje u svim oblastima i da će jedan od glavnih ciljeva njegove misije biti jačanje ekonomske saradnje. Ukazao je da je R. Srbija zvanično dala egzekvaturu novom počasnom konzulu Slovačke u Srbiji, u Bačkom Petrovcu i da očekujemo zvanično otvaranje. Zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Slovačka Republika pruža Republici Srbiji po pitanjima od našeg nacionalnog interesa i istakao da Slovake gledamo kao svoju braću.

Ministar J. Blanar je istakao potrebu daljeg jačanja naše saradnje i preneo interes visokih državnih predstavnika Slovačke da posete Srbiju. Ponovio je principijelan stav Slovačke po pitanju KiM i naglasio da Srbija može da računa na snažnu podršku i po pitanju evropske integracije. Zahvalio se za odnos Srbije prema slovačkoj nacionalnoj manjini, kao i podršku da naivno slikarstvo iz Kovačice bude upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova