| |     latinica | english  
Насловна
Проф. др Момчило Бабић

Проф. др Момчило Бабић је један од најистакнутијих српских лекара, рођен у Пећи (Косово и Метохија), школовао се у Београду, где је завршио Медицински факултет, а магистрирао у Москви као стипендиста Светске здравствене организације на Међународном факултету здравствене заштите. Докторирао је у Београду на Медицинском факултету 1986. године. Специјализацију из социјалне медицине завршио је на Медицинском факултету у Београду где је изабран је за научног сарадника, а од 2000. године редовни је професор социјалне медицине.

Проф. др М.Бабић је обављао бројне стручне и друштвене дужности. Био је директор Сектора за развој Клиничког центра Србије, градски секретар за здравство у Скупштини града Београда, где је иницирао пројекат ,,Београд – здрав град”. Десет година је успешно обављао функцију директора КБЦ ,,Бежанијска коса”, био је помоћник министра здравља Републике Србије, као и директор Републичког фонда за здравствено осигурање. Обављао је дужност председника Савета Универзитета у Београду.

Преко две године провео је на студијским боравцима, посебно у Русији и САД у респективним светским институцијама међу којима: Универзитет Џон Хопкинс у Балтимору, Центар за контролу болести и превенцију у Атланти, Национални Институт за здравље у Бетесди (Мериленд), Универзитет Џорџ-Таун у Вашингтону, Каролински Институт – Стокхолм, Лондонска школи хигијене и тропске медицине, Институт ,,Семашко” у Москви. Успоставио је сарадњу са Раш Универзитетом у Чикагу, где су на усавршавања годинама упућивани лекари болнице којом је руководио.

Aутор је преко 250 научних и стручних радова објављених у страним и домаћим часописима и на конгресима, као и 24 стручно-научне медицинске књиге. Био је оснивач и први председник Медицинског Академског Форума, удружења лекара академске провенијенције са седиштем у Београду, основаног 2002. године.

У политичком животу земље је присутан како сам каже од ране младости, под мотом „ако се не бавите политиком политика ће се бавити вама“, уосталом предаје здравствену политику дуги низ година.

Говори неколико страних језика, а посебно енглески и руски.

Ожењен je супругом Маријаном и отац је двоје деце: Уроша и Иве.Амбасадор
Проф. др Момчило Бабић