| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани око 70.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
 
 
Промоција књиге „Евангелистичка црква Словака у Србији“, 13. мај 2018. у Братислави

Амбасадор Републике Србије у Братислави проф. др Момчило Бабић присуствовао је промоцији књиге „Словачка евангелистичка црква у Србији“, која представља прву свеобухватну историју ове цркве у словачком националном корпусу у Србији. Промоција је одржана у Великој евангелистичкој цркви у Братислави, а присуствовали су бројни припадници Евангелистичке цркве из Словачке и Србије.

Припадници цркве су били пријатно изненађени и обрадовани присуством амбасадора Србије на овој промоцији и искористили су прилику да га замоле да председнику Републике Србије Александру Вучићу пренесе њихове најсрдачније поздраве. Амбасадор им је узвратио изјавом да он није амбасадор само Срба, већ свих грађана Србије укључујући вредне и радне Словаке, најбољу националну мањину Србије, какву бисмо само могли пожелети сваком другом већинском народу. Протестантска радна етика описана у Веберовим делима у Србији је свакодневно пред очима нашег народа кроз понашање и однос према раду наших Словака и она само може да надахњује друге наше грађане.

Ова књига је не само историјски документ, већ и значајно сведочанство о постојању и неуништивој истрајности Словака у Војводини, њиховом суживоту и заједништву са Србима и другим националним мањинама у Србији.

       


ДАНИ СТАРЕ ПАЗОВЕ У БРАТИСЛАВИ 2018, 11. – 12. МАЈA 2018.

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије 11. и 12. маја 2018. одржана је манифестација „Дани Старе Пазове у Братислави“. На отварању манифестације 11. маја у Зичи палати присутним гостима се обратио амбасадор Србије проф. др Момчило Бабић. Он је у свом говору истакао блискост и пријатељство између две земље, који су допринели стварању братских веза између наших народа. Нагласио је да су Словаци у Србији једна од најбољих националних мањина, вредни, радни и лојални држави. Истакао је уверење да ће ова манифестација постати традиционална и да ће културна сарадња наставити да се развија.

Поред амбасадора Србије на отварању су се обратили председник општине Стара Пазова Ђ.Радиновић, председник братиславске градске општине Стари град Р.Штевчик и председник Братиславског самоуправног региона Ј.Дроба, који су истакли задовољство одржавањем ове манифестације и одличне односе између две државе и народа.

У програму који је током два дана обиловао културним и уметничким дешавањима наступали су Тамбураши Љубинка Лазића, група Пангеа бојс, КУД Свети Сава, КУД Чмелик и ФА Класје. Изведена је позоришна представа „Крчма на главном друму“ у режији Мирослава Бенке, одржани су изложба радова пет академских сликара и фотографија Старе Пазове, као и концерт класичне музике.

 

              


Обележавање Дана победе и 73 године од окончања Другог светског рата

У Братислави је, 9. маја 2018. године, поводом Дана победе над фашизмом традиционално одржана комеморативна свечаност полагања венаца на војном меморијалу на Славину у организацији Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Словачке, општине и региона Братислава, Амбасаде Руске Федерације и Словенског удружења бораца против фашизма.

Амбасадор проф. др Мочило Бабић је тим поводом положио венац на споменик совјетским војницима који су погинули ослобађајући Братиславу априла 1945. године. Комеморацији су присуствовали високи државни представници Словачке: председник Народне скупштине А.Данко, председник Владе П.Пелегрини, потпредседник Владе Р.Раши, представници дипломатских мисија у Словачкој, представници удружења бораца, као и велики број грађана.

  

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова