| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prof. dr Momčilo Babić

Prof. dr Momčilo Babić је јedan od najistaknutijih srpskih lekara, rođen u Peći (Kosovo i Metohija), školovao se u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet, a magistrirao u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije na Međunarodnom fakultetu zdravstvene zaštite. Doktorirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1986. godine. Specijalizaciju iz socijalne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je izabran je za naučnog saradnika, a od 2000. godine redovni je profesor socijalne medicine.

Prof. dr M.Babić je obavljao brojne stručne i društvene dužnosti. Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, gde je inicirao projekat ,,Beograd – zdrav grad”. Deset godina je uspešno obavljao funkciju direktora KBC ,,Bežanijska kosa”, bio je pomoćnik ministra zdravlja Republike Srbije, kao i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Obavljao je dužnost predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu.

Preko dve godine proveo je na studijskim boravcima, posebno u Rusiji i SAD u respektivnim svetskim institucijama među kojima: Univerzitet Džon Hopkins u Baltimoru, Centri za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, Nacionalnim Institutima za zdravlje u Betesdi (Merilend), Univerzitetu Džordž-Taun u Vašingtonu, Karolinskom Institutu – Stokholm, Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Institutu ,,Semaško” u Moskvi. Uspostavio je saradnju sa Raš Univerzitetom u Čikagu, gde su na usavršavanja godinama upućivani lekari bolnice kojom je rukovodio.

Autor je preko 250 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima i na kongresima, kao i 24 stručno-naučne medicinske knjige. Bio je osnivač i prvi predsednik Medicinskog Akademskog Foruma, udruženja lekara akademske provenijencije sa sedištem u Beogradu, osnovanog 2002. godine.

U političkom životu zemlje je prisutan kako sam kaže od rane mladosti, pod motom „ako se ne bavite politikom politika će se baviti vama“, uostalom predaje zdravstvenu politiku dugi niz godina.

Govori nekoliko stranih jezika, a posebno engleski i ruski.

Oženjen je suprugom Marijanom i otac je dvoje dece: Uroša i Ive.Ambasador
Prof. dr Momčilo Babić