| |     ћирилица | english  
Naslovna
Biografija

NJEGOVA EKSELENCIJA GOSPODIN ALEKSANDAR NAKIĆ

AMBASADOR REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI

Rođen je 3. juna 1970. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Poreklom je iz mesta Kulpin u opštini Bački Petrovac, u kome većinu stanovništva čine pripadnici slovačke nacionalne manjine. Tečno govori slovački i služi se ruskim jezikom.

Akademske studije je završio na Univerzitetu u Banja Luci. Studije je upisao 2013, a diplomirao je 2017. godine, na Ekonomskom fakultetu, odsek Ekonomista-menadžer.

Profesionalnu karijeru je započeo od pozicije poslovođe ratarske proizvodnje u DP Kulpin u periodu od 1994. do 1997. godine, gde je stekao iskustvo u upravljanju proizvodnjom i koordinaciji timova. Tokom rada kao koordinator lučko-pristaničkih usluga u Luci Novi Sad AD, od 2013. do 2021. godine, je upravljao kompleksnim zadacima u vezi sa lučkim poslovanjem.

U diplomatske vode je ušao 2021. godine, kada mu je poverena kompleksna funkcija Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru, Republika Hrvatska. Bio je odgovoran za unapređenje bilateralnih odnosa, istovremeno sa snažnim osvrtom na podršku našim sunarodnicima i promociju kulturne saradnju i razmene.

Od februara 2024. je ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici. Prvi je ambasador koji potiče iz pretežno slovačke sredine u Srbiji.

Strastveni je ljubitelj sporta, a pre svega fudbala, koji je lično dugo igrao. Obavljao je funkciju člana Opštinskog veća zaduženog za sport, omladinu i kulturu, opštine Bački Petrovac, u kome je aktivno doprinosio razvoju lokalne zajednice kroz podršku i promociju sportskih i kulturnih događaja i inicijativa.

Nosilac je UEFA C, UEFA B i UEFA A trenerskih licenci, koje mu pomažu da na pozitivan način utiče na razvoj fudbala na lokalnom i regionalnom nivou. Dugi niz godina je bio predsednik i trener FK Kulpin. Bio je skaut za mlađe kategorije u FK Vojvodina Novi Sad.

Aleksandar Nakić je razveden i otac je dvoje dece.Ambasador
Biografija