| |     ћирилица | english  
Naslovna
Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi

Ambasador Republike Srbije u Bratislavi prof. dr Momčilo Babić prisustvovao je promociji knjige „Slovačka evangelistička crkva u Srbiji“, koja predstavlja prvu sveobuhvatnu istoriju ove crkve u slovačkom nacionalnom korpusu u Srbiji. Promocija je održana u Velikoj evangelističkoj crkvi u Bratislavi, a prisustvovali su brojni pripadnici Evangelističke crkve iz Slovačke i Srbije.

Pripadnici crkve su bili prijatno iznenađeni i obradovani prisustvom ambasadora Srbije na ovoj promociji i iskoristili su priliku da ga zamole da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću prenese njihove najsrdačnije pozdrave. Ambasador im je uzvratio izjavom da on nije ambasador samo Srba, već svih građana Srbije uključujući vredne i radne Slovake, najbolju nacionalnu manjinu Srbije, kakvu bismo samo mogli poželeti svakom drugom većinskom narodu. Protestantska radna etika opisana u Veberovim delima u Srbiji je svakodnevno pred očima našeg naroda kroz ponašanje i odnos prema radu naših Slovaka i ona samo može da nadahnjuje druge naše građane.

Ova knjiga je ne samo istorijski dokument, već i značajno svedočanstvo o postojanju i neuništivoj istrajnosti Slovaka u Vojvodini, njihovom suživotu i zajedništvu sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.

  DANI STARE PAZOVE U BRATISLAVI 2018, 11. – 12. MAJA 2018.

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije 11. i 12. maja 2018. održana je manifestacija „Dani Stare Pazove u Bratislavi“. Na otvaranju manifestacije 11. maja u Ziči palati prisutnim gostima se obratio ambasador Srbije prof. dr Momčilo Babić. On je u svom govoru istakao bliskost i prijateljstvo između dve zemlje, koji su doprineli stvaranju bratskih veza između naših naroda. Naglasio je da su Slovaci u Srbiji jedna od najboljih nacionalnih manjina, vredni, radni i lojalni državi. Istakao je uverenje da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će kulturna saradnja nastaviti da se razvija.

Pored ambasadora Srbije na otvaranju su se obratili predsednik opštine Stara Pazova Đ.Radinović, predsednik bratislavske gradske opštine Stari grad R.Števčik i predsednik Bratislavskog samoupravnog regiona J.Droba, koji su istakli zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije i odlične odnose između dve države i naroda.

U programu koji je tokom dva dana obilovao kulturnim i umetničkim dešavanjima i i odigravao se u Ziči palati i na Hviezdoslavovom trgu nastupali su Tamburaši Ljubinka Lazića, grupa Pangea bojs, KUD Sveti Sava, KUD Čmelik i FA Klasje. Izvedena je pozorišna predstava „Krčma na glavnom drumu“ u režiji Miroslava Benke, održani su izložba radova pet akademskih slikara i fotoografija Stare Pazove, kao i koncert klasične muzike.

         Obeležavanje Dana pobede i 73 godine od okončanja Drugog svetskog rata

U Bratislavi je, 9. maja 2018. godine, povodom Dana pobede nad fašizmom tradicionalno održana komemorativna svečanost polaganja venaca na vojnom memorijalu na Slavinu u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Slovačke, opštine i regiona Bratislava, Ambasade Ruske Federacije i Slovenskog udruženja boraca protiv fašizma.

Ambasador prof. dr Močilo Babić je tim povodom položio venac na spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući Bratislavu aprila 1945. godine. Komemoraciji su prisustvovali visoki državni predstavnici Slovačke: predsednik Narodne skupštine A.Danko, predsednik Vlade P.Pelegrini, potpredsednik Vlade R.Raši, predstavnici diplomatskih misija u Slovačkoj, predstavnici udruženja boraca, kao i veliki broj građana.

  Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, ambasador prof. Dr Momčilo Babić je položio venac na spomenik našim slavom ovenčanim precima pilotima Arseniju Boljeviću i Savi Poljanecu, koji su za svoj doprinos borbi protiv fašizma i slovačkom narodnom ustanku u Drugom svetskom ratu posthumno odlikovani i od strane ministra odbrane Slovačke Republike. Spomenik se nalazi neposredno uz aerodrom i vojnu bazu Sliač, koji su korišćeni i u Drugom svetskom ratu.Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika

Fondacija Milana Rastislava Štefanika je organizovala komemorativnu svečanost polaganja venaca na spomenik Milanu Rastislavu Štefaniku u Bratislavi, povodom 99. godišnjice stradanja ove istaknute ličnosti slovačke istorije.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je prisustvovao obeležavanju zajedno sa predstavnicima javnog i političkog života Slovačke i položio venac u ime Republike Srbije. Prisutni su bili najviši diplomatski predstavnici Italije, Francuske i Češke, predstavnici Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom, kao i brojni kulturni i javni radnici.

  Izložba slika majstora naivnog slikarstva iz Kovačice u Bratislavi

Majstori naivnog slikarstva iz Kovačice predstavili su publici svoja dela u Galeriji Slovačkog radija. Tu su svoja dela izložili slikari: Pavel Cicka, Pavel Hajko i Zuzana Vereski.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je na otvaranju, 3. maja 2018, održao pozdravni govor u kome je istakao dugo i tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda, Kovačicu kao kulturni most između dva naroda i zemlje i slikarstvo iz Kovačice kao deo svetske kulturne baštine kojim se ponose i Srbija i Slovačka. Posebnim aplauzom je pozdravljena namera Ambasadora Babića da intenzivno uči slovački jezik i da na sledećoj izložbi za godinu dana pozdravi učesnike na njihovom maternjem jeziku.

  Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika

 

U mestu Ivanka pri Dunaji održana je komemoracija povodom tragične pogibije jedne od najvećih istorijskih ličnosti Slovačke, dr Milana Rastislava Štefanika.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je zajedno sa predstavnicima javnog i političkog života Slovačke i mesta Ivanka pri Dunaji položio venac u ime Republike Srbije ovom znamenitom Slovaku. Ambasador Babić je uživao počasti i respekt kao i predstavnici Italije, Francuske i Češke koji su takođe prisustvovali ovom skupu.

Ambasadoru je poklonjena knjiga o mestu Ivanka pri Dunaju u kojoj se ističe slovačko-srpsko prijateljstvo iskovano još u vreme Kneza Miloša i posebno Kneza Mihajla Obrenovića za koga se kaže da je bio veliki prijatelj Ljudevita Štura i Slovaka.

Ovo malo mesto je pokazalo kako Slovačka i Srbija generalno treba da gledaju na uzajamne odnose dvaju naroda i država.

Komemoracija je organizovana od strane Matice Slovačke i mesta u kome je pre 99 godina izgubio život ovaj heroj slovačkog naroda, a učestvovali su predstavnici generalštaba, Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom, kao i brojni kulturni i javni radnici.

 

 Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije prof. dr Momčila Babića državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Lukašu Parizeku

 

Ambasador Srbije u Slovačkoj M.Babić je, 2. maja 2018. godine, predao kopije akreditivnih pisama državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke L.Parizeku.

Ambasador M.Babić se po pitanju Kosova i Metohije zahvalio na principijelnom stavu Slovačke zasnovanom na međunarodnom pravu. Istakao je da cenimo i Slovačku podršku u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi vrlo dobri i prijateljski. Zajednički je ocenjena potreba za unapređenjem ekonomske saradnje, koja ne prati visok nivo političkih odnosa.

  Obaveštenje o stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, 3. maj 2018. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova da su 3. aprila 2018. godine stupili na snagu Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Oba zakona objavljeni su u Službenom glasniku Republike Srbije broj 24/2018 od 26. мarta 2018. godine. Pomenuti zakoni dostupni su na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rsInformacija o novoj platformi za praćenje programa javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, 19. mart 2018. godine

Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta, rtsplaneta.rs, koja je dostupna svim korisnicima interneta kako u Republici Srbiji, tako i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije, besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u periodu naredna tri meseca. Nakon promotivnog perioda, posredstvom ove platforme biće i dalje moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori), kao i programa Radio Beograda. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS. Besplatan pristup sadržajima moguć je preko desktop računara, tableta i tzv. pametnih telefona uz registraciju na web stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji ili preko Facebooka.Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela Odluku kojom je ukinula vize državljanima Republike Srbije, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.februara 2018. godineOdluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruziju, nosioce običnih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 8. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ broj 18/2018 od 9. marta 2018. godine i stupila je na snagu 9. marta 2018. godineOdluka Vlade Republike Kolumbije o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada Republike Kolumbije donela Odluku kojom je ukinula vize državljanima Republike Srbije, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godineOproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod prve državne sekretarke u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dane Meager, Bratislava, 16. februar 2018. godine

 

 

      

Prva državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dana Meager je primila, na njenu ličnu inicijativu, 16. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Srbije u Slovačkoj, Šanija Dermakua. Ambasador Dermaku je izrazio posebnu zahvalnost Slovačkoj Republici na podršci u procesu evropskih integracija Srbije i po pitanju nepriznavanja JPNK, kao i na odličnoj saradnji tokom prethodnog perioda, posebno naglasivši njenu ličnu ulogu. Sagovornici su se složili da su politički odnosi između dveju država na najvišem nivou, zasnovani na prijateljstvu i poverenju ova dva slovenska naroda. Saglasili su se, takođe, da, zajednički, moraju da porade na tome da visok nivo političkih odnosa prati i maksimalno unapređenje nivoa ekonomske saradnje. Državna sekretarka Meager je naglasila da Srbija može računati i ubuduće na svaku vrstu podrške i potpore Slovačke razvoju srpsko-slovačkih odnosa, podrške evrointegracijama Srbije i nepriznavanju JPNK. Posebno je istakla jasan stav SR po pitanju predloga za članstvo tzv. „Kosova“ u SCO i drugim međunarodnim organizacijama u njenoj nadležnosti.Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaša Parizeka, Bratislava, 15 februar 2018. godine

 

 

   

DS u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaš Parizek je primio 15. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Republike Srbije u Slovačkoj Republici, Šanija Dermakua. Ambasador Dermaku je izrazio posebnu zahvalnost Slovačkoj Republici na podršci u procesu evropskih integracija Srbije i po pitanju nepriznavanja JPNK, kao i na odličnoj saradnji tokom prethodnog perioda. Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi između dveju država na najvišem nivou, zasnovani na prijateljstvu i poverenju. Saglasili su se, takođe, da nivo saradnje u oblasti ekonomije nedovoljno prati visok nivo političkih odnosa, na čemu zajedno treba raditi. Tema diskusije je bila i ocena dosadašnje saradnje dva ministarstva, kao i nedavno objavljena Strategija EU za Zapadni Balkan, koji Srbiji daje realne izglede za članstvo u EU u 2025. godini. Državni sekretar Lukaš Parizek je, tom prilikom, izjavio: „Uveren sam da će Slovačka Republika nastaviti sveobuhvatnu podršku Republici Srbiji na putu ka EU, kao i po pitanju Kosova“.Ministar odbrane SR Peter Gajdoš razgovarao sa srpskim ambasadorom Šanijem Dermakuom Bratislava, 13. februar 2018. godine

 

     

Ministar odbrane SR Peter Gajdoš je primio 13. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora republike Srbije u Slovačkoj Republici, Šanija Dermakua. Saradnja Slovačke i Srbije u oblasti odbrane nije opterećena nikakvim problemima i postoji obostrani interes za njenim daljim unapređenjem. Tokom današnjeg sastanka su se oko toga složili ministar odbrane, Peter Gajdoš, i ambasador Republike Srbije, Šani Dermaku, koji je bio u poseti resoru iz razloga isteka njegovog mandata na funkciji ambasadora u SR. Tema diskusije je bila i ocena dosadašnje saradnje, razmena iskustava iz oblasti integracionih procesa i reforme oružanih snaga, kao i ocena doprinosa međuvladinog sporazuma potpisanog u decembru 2016. „Slovačka Republika dugoročno podržava integracione težnje vaše zemlje u pravcu evroatlantskih struktura. Sa stanovišta stabilizacije regiona Zapadnog Balkana, doživljavamo vas kao važnog i izuzetnog partnera,“ poručio je ministar Peter Gajdoš. Slovačka, kako je izjavio ministar Gajdoš, čvrsto podržava integritet i suverenitet R. Srbije i jasno stoji na stanovištu nepriznavanja JPNK. Kako je dalje konstatovao, prostor za saradnju vidi, pre svega, u oblasti obuke, pripremi medicinskog osoblja i jedinica koje se upućuju u mirovne operacije. Ministar Gajdoš je srpskog ambasadora obavestio i o strateškim dokumentima resora odbrane i procesima modernizacije, koji iz njih proizilaze. Ocenio je, takođe, dugogodišnju saradnju u okviru misije „UNFICYP“ na Kipru, u sklopu slovačkog kontingenta, gde je i u ovom trenutku angažovano 46 pripadnika srpskih oružanih snaga. Tema sastanka bila je i unapređivanje odbrambene saradnje zemalja članica Evropske unije posredstvom inicijative PESCO, u okviru koje je slovački projekat vezan za artiljerijsku podršku EuroArtillery postigao prvi uspeh.Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije Bratislava, 12. februar 2018. godine

 

 

        

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi je 12. februara 2018. godine organizovala prijem povodom Dana državnosti R. Srbije, u reprezentativnoj svečanoj sali državnog hotela Borik. Ovom prilikom je priređena i izložba narodnih nošnji sa Kosova i Metohije, rad Udruženja žena iz Leposavića, podeljen prigodan propagandni materijal i prikazani promotivni filmovi Turističke organizacije o Srbiji. Ambasador Šani Dermaku je održao prigodan govor, između ostalog naglasivši da, pored Dana državnosti Republike Srbije, ove godine obeležavamo i 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca i Češko-slovačke Republike, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i, zajedno sa našim prijateljima Slovacima, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Slovačke Republike. Himne Republike Srbije i Slovačke Republike su izvele sestre Ćindrak, studentkinje Akademije muzičkih umetnosti u Bratislavi. Prijemu se odazvalo oko 200 gostiju, kako predstavnika najviših državnih institucija SR, tako i diplomatskog kora, kulturnog, medijskog, nevladinog i akademskog sektora. Po završetku obraćanja, amb. Š. Dermaku uručena je medalja Ratnih vojnih veterana Slovačke, od strane general-pukovnika Pavela Macka, zamenika načelnika Generalštaba OS SR, i Oto Benja, bivšeg pripadnika OS SR i predsednika Udruženja slovačko-srpskog prijateljstva, za izuzetan doprinos razvoju slovačko-srpskih odnosa i aktivnosti na humanitarnom planu.Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadina, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije

Vlada R. Srbije na sednici održanoj 6. februara 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoji smetnja iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 10/2018. od 7. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R.Srbije u periodu koji je duži od 30, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R.Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Oproštajni susret ambasadora Š. Dermakua sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Janom Rihterom, 7. februar 2018. godine

Ministar rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Jan Rihter primio je 7. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Srbije Š. Dermakua. Tokom susreta izražena je obostrana saglasnost da tradicionalno prijateljski politički i ekonomski odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom, uz očekivanja da se oni dodatno unapređuju u narednom periodu.

Ministar Rihter je izrazio zahvalnost ambasadoru na ogromnom ličnom angažmanu tokom njegovog mandata usmerenog ka promociji svih oblika saradnje dve zemlje, posebno u kontekstu položaja srpskih radnika koji borave i rade u Slovačkoj.Otvaranje samostalne izložbe Pavela Hajke Bratislava, 6. februar 2018. godine

U organizaciji umetničke agencije LECA production i gradske opštine Bratislava-Stare Mesto juče 6. februara je u Palati Pistori otvorena samostalna izložba slovačkog naivnog slikara iz Srbije Pavela Hajke.

Brojnim prisutnim ljubiteljima naivne umetnosti tim povodom su se obratili predsednik gradske opštine Bratislava-Stare Mesto Radoslav Števčik, ambasador R. Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku i autor izložbe Pavel Hajka iz Kovačice.

Ambasador je u svom obraćanju istakao značaj kovačičke škole naivne umetnosti, kao i samog slikara, Pavela Hajku, predstavnika srednje generacije škole naivne umetnosti u Srbiji. Takođe, akcentirao je činjenicu da ova umetnička škola, njeni stvaraoci i njihova dostignuća na najbolji mogući način predstavljaju u svetu i svoju državu Srbiju i svoju prapostojbinu Slovačku i predstavljaju jedan od najznačajnijih mostova bliskih i prijateljskih odnosa između dva naroda i države.Otvaranje izložbe akademskog slikara Mihala Đurovke u galeriji Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, 5. februar 2018. godine

 

U galerijskom prostoru Univerzitetske biblioteke u Bratislavi Republike, pod pokroviteljstvom ambasadora Š. Dermakua, 5. februara o.g. otvorena je izložba akademskog slikara iz Kisača Mihala Đurovke pod nazivom „Šume i ravnice“.

U prisustvu velikog broja predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Slovačke, ljubiteljima likovne umetnosti obratili su se ambasador Š. Dermaku, direktorka Univerzitetske biblioteke u Bratislavi gospođa Silvija Štaselova, te kustos izložbe Vladimir Valentig i autor.

 

   

 Informacija o uslovima zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici

OPŠTE INFORMACIJE O SLOVAČKOJ REPUBLICI

Slovačka Republika je kontinentalna država Srednje Evrope sa površinom 49 036 km2. Glavni grad je Bratislava koji je i najnaseljeniji. Slovačka Republika ima parlamentnu demokratiju, državni službeni jezik je slovački. Slovačka Republika je od 1. maja 2004. godine članica Evropske unije, a od 21. decembra 2007. godine je članica Šengenskog prostora. Od 1. januara 2009. godine postala je 16. članica Evropske monetarne unije – evrozone i od tada zvanična mone- ta u Slovačkoj Republici je evro (1€ = 100 centi), koji je zamenio slovačku krunu.

POD KOJIM USLOVIMA MOGU RADITI U SLOVAČKOJ REPUBLICI? ZAPOŠLJAVANJE SLOVAKA, KOJI ŽIVE U INOSTRANSTVU

Ako ste državljanin Slovačke Republike ili vaš predak u pravoj liniji (roditelj, baba, deda, prababa ili pradeda) ima/imao slovačko državljanstvo (čl. 2 slovo a) st. 1 i 2 zakona br. 474/2005 Z. z.), možete zatražiti legitimaciju Slovaka koji boravi u inostran- stvu. Istu će vam izdati Ured za Slovake koji borave u inostran- stvu. Ukoliko posedujete legitimaciju Slovaka koji boravi u inostran- stvu, nije vam potrebna dozvola za rad u Slovačkoj Republici. Detaljnije informacije o sticanju statusa Slovaka koji boravi u inostranstvu, mogu se pronaći na web stranici Ureda za Slovake koji borave u inostranstvu (http://www.uszz.sk/sk/stranka/3224/podmienky-pre-vyda- nie-osvedcenia-ziadatelovi).

ZAPOŠLJAVANJE DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI

Važna napomena: Tamo gde se navodi „državljanin treće drža- ve“, podrazumeva se državljanin države koja nije članica EU, Evropskog ekonomskog prostora (EEP), odnosno Švajcarske Kon- federacije. Navedeno znači da je državljanin treće države i srpski državljanin. 1.) Ukoliko nameravate da se zaposlite u Slovačkoj Republici i obećan vam je ugovor o radu, morate zatražiti odobrenje privremenog boravka u svrhu zapošljavanja. Privremeni boravak u svrhu zapošljavanja možete zatražiti u Ambasadi Slovačke Republike u Srbiji ili u nadležnoj policijskoj službi /MUP-u/ u Slovačkoj Republici. Uz zahtev, pored ostale dokumentacije potrebno je dostaviti: • ugovor o radu ili obećanje/ponuda o zapošljavanju (prihvata se samo propisani obrazac obećanja zaposlenja), • dokument o najvišoj završenoj školskoj spremi. U slučaju da se za konkretno radno mesto zahteva odgovarajuća stručna osposobljenost, potrebno je priložiti odgovarajući dokument kojim se dokazuje ispunjenost zahtevane stručne osposobljenosti. 2.) Ako nameravate da na teritoriji Slovačke Republike obavljate visoko kvalifikovan posao, za čije se obavljanje zahteva viša stručna sprema dokumentovana diplomom o visokom obrazovanju, morate zatražiti odobrenje privreme- nog boravka, tzv. „plava karta“. Uz zahtev, pored ostale dokumentacije potrebno je dostaviti: • ugovor o radu ili obećanje/ponuda o zapošljavanju (prihvata se samo propisani obrazac obećanja zaposlenja), • dokument koji potvrđuje zahtevanu višu stručnu spre- mu za obavljanje posla, koji odgovara visoko kvalifikovanom zaposlenju navedenom u ugovoru o radu ili u pisanom obećanju poslovavca. Odluku o priznavanju dokumenata o visokom obrazovanju za regulisane profesije izdaje Centar za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.Centar za priznavanje dokumenata: https://www.minedu.sk/ kontakty-a-strankove-hodiny/. 3.) Ako nameravate da u Slovačkoj Republici obavljate sezonske poslove, morate posedovati: • odobrenje za sezonsko zapošljavanje, ako ovo zaposljenje traje kraće od 90 dana, ili • odobreni privremeni boravak u svrhu sezonskog zapošljavanja, ako ovo zaposljenje traje više od 90 dana, ali ne duže od 180 dana (postupak sličan kao u tački 1) Zahtev za dobijanje radne dozvole za zapošljavanje možete pod- neti birou za zapošljavanje, prema mestu gde se rad obavlja, na propisanom obrascu. Zahtev može podneti i budući posloda- vac. Uz zahtev, pored ostale dokumentacije, potrebno je dostaviti: • kopiju ugovora o radu/obećanja/ponude zaposlenja i službeno overeni dokument o stepenu stručne spreme, prevedene na slovački jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača. 4.) Ako vas u Slovačku Republiku upućuje na rad srpski poslodavac, potrebno je da imate: • odobrenje za rad (ako upućivanje traje kraće od 90 dana) ili • odobrenje za rad i privremeni boravak u svrhu zapošlja- vanja (ako to upućivanje traje duže od 90 dana). Postupak sličan kao u tački 1 i 3. Važna napomena: Sa važećom radnom dozvolom i odobrenim privremenim boravkom u svrhu zapošljavanja možete obavljati samo one poslove za koje ste i dobili radnu dozvolu i koji su na- vedeni u radnoj dozvoli. U suprotnom smatraće se da obavljate poslove suprotno propisima i boravišna dozvola Vam može biti ukinuta. 5.) U kojoj situaciji nije potrebna radna dozvola (najčešće situacije): • ukoliko posedujete status Slovaka, koji boravi u inostran- stvu i privremeni boravak na teritoriji Slovačke Republike, • ukoliko vas uputi poslodavac iz druge države članice EU/EEP, • zakon o uslugama zapošljavanja u čl. 23a određuje i druge mogućnosti. Više informacija na www.upsvar.sk – zamestnávateľ - zamestnávanie cudzincov. /poslodavac- zapošljavanje stranaca/ U navedenim slučajevima početak i završetak zaposlenja/upući- vanja najavljuje poslodavac/korisnik usluge biroa za zapošljavan- je na propisanom obrascu – informativna karta do 7 radnih dana.

UPUĆIVANJE RADNIKA U SKLADU SA SPORAZUMOM IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SLOVAČKE REPUBLIKE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI, KOJI JE STUPIO NA SNAGU OD 1. MARTA 2013. GODINE

Ukoliko vas na teritoriju Slovačke Republike uputi na rad poslodavac sa sedištem u Republici Srbiji, na vas se primenju- ju pravni propisi Republike Srbije, kao da obavljate rad u Srbiji. Ovako pravilo se primenjuje najduže 24 meseca. U ovom slučaju se radnik u svrhu kontrole legitimiše obrascem SK/SRB 101, koji u Slovačkoj Republici izdaje Zavod za socijalno osiguranje i obrascem SRB/SK 101, koji izdaje u Republici Srbiji Organizaciona jedinica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ovaj obrazac potvrđuje da je za- posleni pokriven obaveznim socijalnim osiguranjem u Republici Srbiji.

UPUĆIVANJE ZAPOSLENOG U SKLADU SA DIREKTIVOM EU BR. 883/2004 O KOORDINACIJI SISTEMA SOCIJALNE SIGURNOSTI

Ukoliko ste upućeni sa teritorije zemlje članice EU, u kojoj imate prebivalište, na teritoriju druge države članice, na vas se primenjuje Direktiva EU br. 883/2004. Primer: Državljanin Republike Srbije ima redovno regulisan boravak u Mađarskoj i tamo je zaposlen. Nakon toga ga njegov poslodavac uputi na teritoriju Slovačke Republike. U ovom slučaju nadležni mađarski nosilac, kod kojeg je osiguran, izdaje mu prenosan dokument A1, koji potvrđuje da lice potpada pod mađarske pravne propise. U svrhu ovog upućivanja morate posedovati dokument A1, koji izdaje nadležni nosilac / institucija zemlje članice EU, iz koje ste upućeni. Ovaj obrazac potvrđuje da je zaposleni u obaveznom socijalnom osiguranju u državi iz koje je upućen i istim se zapo- sleni legitimiše.

ZAPOŠLJAVANJE DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE PREKO AGENCIJA ZA POSREDOVAJE U ZAPOŠLJAVANJU ILI PREKO AGENCIJA ZA PRIVREMENO ZAPOŠLJAVANJE

Ukoliko vas u Slovačku Republiku zapošljava agencija za po- sredovanje pri zapošljavanju ili upućuje agencija privremenog zapošljavanja, morate raditi minimalno u takvim uslovima, u kojima rade redovno (zaposleni u firmi) zaposleni kod određenog poslodavca. To se odnosi npr. na radno vreme, dnevni, godišnji odmor, ili uslove zarade. Obaveze poslodavca za smeštaj, prevoz i ishranu privremeno upućenih radnika iz Republike Srbije na teritoriju Slovačke Republike uređuju pravni propisi Republike Srbije. Od 1. maja 2018. godine u Slovačkoj Republici stupa na snagu pravo zaposlenog iz Republike Srbije, kojeg upućuje poslodavac iz Republike Srbije ili poslodavac iz druge države članice EU, a koji će obavljati posao u Slovačkoj Republici na osnovu ugovora o upućivanju od strane poslodavca iz Republike Srbije ili iz druge države članice EU, da mu poslodavac obezbeđuje smeštaj.

NA ŠTA IMAM PRAVO, AKO RADIM U SLOVAČKOJ REPUBLICI?

UGOVOR O RADU PREMA PRAVILNIKU O RADU

Ukoliko zaključujete ugovor o radu sa trajnim mestom izvršavanja rada na teritoriji Slovačke Republike, preporučujemo vam da se dogovorite sa poslodavcem da vaš ugovor o radu podleže slovačkom pravnom poredku. Ukoliko se o tome ne dogovorite sa poslodavcem, u svakom slučaju će se na vas odnositi većina odredbi Pravilníka o radu Slovačke Republike, između kojih pre svega član 85, član 91, član 92, član 93, član 100 čak član 117, član 118 čak član 135 i član 152: - Radno vreme, koje predstavlja najviše 40 sati nedeljno (u proseku). - Pauza na radu - ukoliko je radno vreme duže od šest sati, obavezna je pauza u trajanju 30 minuta. - Neprekidan dnevni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sati između kraja jednog i početka drugog dnevnog radnog vremena. - Neprekidan odmor u nedelji je npr. jedanput nedeljno tokom dva uzastopna dana neprekidanog odmora, koji padaju u subotu i nedelju ili u nedelju i ponedeljak. - Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje. - Minimalna zarada u 2018. godini je 2,759 €/sat, tj. 480,- € mesečno. - Poslodavac je obavezan obezbediti ishranu, i doprinositi za ishranu (u svoti najmanje 55 % od cene jela, najviše ipak za svaki obrok do svote 55 %).

SOCIJALNA SIGURNOST UKLJUČUJUĆI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Obavezni doprinosi: 1. socijalno osiguranje, iz kojeg se obezbeđuje: a) pravo na novčanu nadoknade za vreme bolovanja i osiguranje za slučaj nezaposlenosti ili smanjivanja prihoda od zarade i za obezbeđenje prihoda zbog privremene nesposob- nosti za rad, trudnoće i materinstva, b) penzijsko osiguranje, i to 1. starosno penzijsko osiguranje i osiguranje za obez- beđenje primanja u starosti i za slučaj smrti, 2. invalidsko osiguranje kao i osiguranje za slučaj umanjenja radne sposobnosti, odnosno obavljanja posla kao posledice dugotrajno nepovoljnog zdravstvenog stanja osigura- nika i za slučaj smrti, c) osiguranje od povreda na radu kao osiguranje za slučaj narušenog zdravlja ili smrti kao posledice povrede na radu, službene povrede (dalje samo „povreda na radu“) i profesional- ne bolesti (plaća samo poslodavac), d) osiguranje za slučaj nezaposlenosti kao osiguranje za slučaj gubitka prihoda zaposlenog zbog nezaposlenosti i za obezbeđenje prihoda u slučaju nezaposlenosti. Davanje se isplaćuje najduže 6 meseci. U obračunu visine naknade za slučaj nezaposlenosti, primenjuju se slovački pravni propisi. Bliže informacije su navedene na web stranici Zavoda za soci- jalno osiguranje (http://www.socpoist.sk/vdok_simple-zaklad- ne-informacie-k-zmluve-medzi-slovenskou-republikou-a-srb- skou-republikou-/1550s55857c) 2. Zdrastveno osiguranje, iz kojeg se nadoknađuje zdravstvena nega, ambulantna nega, institucionalna i medicinska nega. ŠTA TREBA PRIPAZITI? Ako radite u Slovačkoj Republici, bitno je da imate važeći ugovor o radu i da poslodavac za vas uplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje. Ukoliko obavljate posao bez ugovora o radu i poslodavac za vas ne plaća obavezno osiguranje, radite u Slovačkoj Republici ilegal- no, odnosno nezakonito. Za ovakav rad može biti kažnjavan ne samo vaš poslodavac nego i vi. Slovački inspektori rada za ovaj prekršaj vas mogu kazniti kaznom do visine 331 eur.

KOME SE MOGU OBRATITI AKO MI JE POTREBNA POMOĆ?

U slučaju da smatrate da vaš poslodavac ne ispunjava obaveze iz zaključenog ugovora o radu ili propisa o radu, možete podneti zahtev slovačkoj inspekciji rada. (Nacionalni inspektorat rada; www.safework.gov.sk) Možete se obratiti sindikatima u preduzeću gde radite, ili nadležnom opštinskom sudu.

Korisni linkovi:

Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke republike

www.employment.gov.sk

Zavod za socijalno osiguranje

www.socpoist.sk

Nacionalna služba za zapošljavanje, socijalna pitanja i porodicu - Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny www.upsvar.sk

Zavodi za zdrastveno osiguranje - Všeobecná zdravotná poisťovňa

www.vszp.sk

Dôvera

www.dovera.sk

Union

www.union.sk

Nacionalni inspektorat rada - Národný inšpektorát práce

www.safework.gov.sk

Ambasada Slovačke republike u Beogradu - Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

www.mzv.sk/web/belehrad

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi - Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Bratislave

www.bratislava.mfa.rs Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke republikeOdluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvatemale, nosioce diplomatskih i službenih pasoša

 

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša potpisan novembra 2016. godine, stupio na snagu 17. januara 2018. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od devedeset (90) dana od datuma ulaska.24. Međunarodni sajam turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR Bratislava, 25-28. januar 2018. godine

 

 

      

Turističku privredu Srbije na najvećem 24. Međunarodnom sajmu turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR, koji se održavao u Bratislavi od 25. do 28. januara 2018. godine, su predstavile turističke organizacije Beograda, Vojvodine, Niša, Novog Sada, Kovačice, Bečeja, Novog Bečeja, Temerina, Bačkog Petrovca i Sente. Turistička organizacija Beograda, zajedno sa Turističkom organizacijom Vojvodine, i ove godine je organizator nastupa. Ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku i ministar savetnik Aleksandra Radosavljević su posetili štand 25. januara i prisustvovali tradicionalnom prijemu za novinare i goste koji je organizovan na štandu u petak 26. januara 2018 godine. Zamenik direktora Turističke organizacije Beograda Slobodan Unković je naglasio da je najveće interesovanje turista iz Slovačke za „City break“ programe, sportske događaje, programe vezane za nautički turizam, festivale, koncerte, razmenu kulturne baštine. Tom prilikom je, uz prisustvo ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua, postignut sporazum sa vlasnikom najveće turističke agencije u Slovačkoj „Bubo“, Lubošem Felnerom, o uključivanju programa za posete Beogradu i Srbiji u godišnji katalog ovog turoperatora za 2019. godinu. Ovaj sajam je jedan od značajnijih događaja za turističku industriju u Centralnoj Evropi i ove godine je bilo prisutno preko 400 izlagača iz Evrope i sveta. Prema poslednjim statističkim podacima, ukupno 4.984 Slovaka je organizovano posetilo Beograd u prvih 11 meseci prošle godine, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Kontinuitet u porastu broja slovačkih turista u Beogradu čini ovo tržište značajnim za turizam Beograda, ali i cele Srbije.Otvaranje Konzulata Republike Srbije u gradu Martinu na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, 22. januar 2018. godine

 

 

 

       

U Martinu je 22. januara 2018. godine održana ceremonija svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u ovom gradu, na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, sa konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju Žilinskog, Banskobistričkog i Trenčinskog samoupravnog regiona. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i gradonačelnik grada Martina Andrej Hrnčijar, direktor Odeljenja za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, ambasador Martin Bezak, predsednica Žilinskog samoupravnog regiona Erika Jurinova, (u prethodom sazivu obavljala funkciju potpredsednika Narodne skupštine Slovačke ispred partije OLaNO), gradonačelnik grada Žiline i poslanik SMER-SD u NS SR Igor Homa. Svečanosti su prisustvovali i Mihal Lerinc, počasni konzul Kraljevine Danske u gradu Martinu, kao i veći broj predstavnika javnog i kulturnog života grada Martina. Obraćajući se prisutnim gostima, ZPMSP za konzularne poslove Vera Vukićević podsetila je da su odnosi Republike Srbije i Slovačke Republike na visokom nivou, uz intenzivan i kontinuiran politički dijalog u svim oblastima. Prioriteti u radu Konzulata Republike Srbije u Martinu, na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom biće unapređenje ekonomske saradnje, kulturne razmene i naučno-tehničke saradnje, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Republike Srbije i Slovačke Republike. Na prigodnom koktelu nakon ceremonije, nakon predaje egzekvature i patentnog pisma, prisutnima su se obratili potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i gradonačelnik grada Martina Andrej Hrnčijar, predsednica Žilinskog samoupravnog regiona Erika Jurinova, i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici Šani Dermaku.Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године

 

 

    

У галеријском простору Министарства културе Словачке Републике, под покровитељством амбасадора Ш. Дермакуа, 15. јануара о.г. отворена је ретроспективна изложба словачког наивног сликара из Србије, Јана Бачура, под називом „Степенице живота“.

Указујући на вишеструки значај представника школе наивног сликарства из Ковачице за очување и промоцију особитог културног и уметничког идентитета Словака у Србији, амбасадор Дермаку је истакао да достигнућа стваралаца ове уметничке школе, а пре свега Јана Бачура, најстаријег словачког наивног уметника, на најбољи начин доприносе јачању културних веза и изградњи мостова пријатељства два народа и државе.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 28.12. 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 199/2017 od 29. 12. 2017. godine i stupa na snagu 05.01. 2018. godine Državljani Republike Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pri ulasku na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’, broj 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19.12. 2017. godine. Državljani Republike Gvineje Bisao, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.I nju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije za nosioce običnih pasoša

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ бр. 090/2017 од 06. октобра 2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14. октобра 2017. године.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu 4. decembra 2015. godine, stupio na snagu 8. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti 27. aprila 2016. godine, stupio na snagu 2. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.DAN SEĆANjA NA PROGNANE I STRADALE U VOJNO-POLICIJSKOJ AKCIJI „OLUJA"

      

Poštovani sugrađani!

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" - 4. avgust 1995. godine, obeležava se od 2015. godine . Svakog 4. i 5. avgusta Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske obeležavaju zajednički ovaj Dan sećanja prigodnim državnim i kulturnin programima. Vojno-policijska akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih i najmasovnijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. Akcija "Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine, kada su hrvatske vojne, paravojne i policijske jedinice, ukunpe snage od oko 200.000 vojnika, izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, odnosno na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpska Krajina. Agresija je izvršena uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN-a. U ovoj zlokobnoj akciji, ubijeno je najmanje 1.960 osoba srpske nacionalnosti i proterano preko 250.000 Srba iz Krajine. Navedene oružane formacije su ubijale i one u izbegličkim kolonama, duboko u teritoriju Republike Srpske. U akciji "Maestral", koja je bila njen produžetak, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije, ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika. U najtežem zločinu "Oluje", hrvatski borberni avioni su 7. avgusta bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, kada je za dva minuta ubijeno devetoro civila, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina. Ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene. Akcija hrvatske vojske za cilj je zapravo imala iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta. Narod zapadne Krajine, poučen “istorijskim iskustvom”, kreće u dotad najveću “seobu” srpskog naroda, na istok ka Srbiji, kao jedinom utočištu. I kada je prestao svaki otpor, ubijani su stari, mentalno oboleli, ljudi koji nisu hteli ili mogli da odu sa svojih vekovnih ognjišta, a koji su se nadali da će se prema njima postupati po pravilima Ženevske konvncije. Ova akcija, pod kodnim nazivom “Oluja”, sprovođena je, kao uostalom i one koje su joj prethodile, po taktici “spržene zemlje”, što je polovinom novembra 1995. godine doseglo razmere potpunog zatiranja srpskog naroda u Krajini. Za nekoliko godina tzv. „domovinskog rata“– udeo srpskog stanovništva u ukupnoj populaciji Hrvatske je smanjen sa preko 12% na ispod 4%. Sve navedeno, uz brojne posredne i neposredne dokaze, nepobitne činjenice i izjave dovodi do zaključka o kome se nedovoljno govori: Oluja predstavlja etničko čišćenje. Za zločine, stradanje i progon Srba u „Oluji“ još uvek niko nije odgovarao.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane, koji su 5. decemra 2016. godine dva ministra odbrane potpisali u Bratislavi, stupio je na snagu 18. jula 2017. godine. Sporazum je potvrđen u Narodnoj skupštini Republike Srbije 29. maja 2017. godine, proglašen je Ukazom Predsednika Republike 29. мaja 2017. godine i objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije – Međunarodni ugovori“ broj 4/17.OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)


Opširnije...
Odluka Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Odlukom Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2014. godine strani državljani mogu da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci:

1. ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država;

2. ako imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka se ne odnosi na strane državljane nosioce putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Odluka stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.Vesti
Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi
DANI STARE PAZOVE U BRATISLAVI 2018, 11. – 12. MAJA 2018.
Obeležavanje Dana pobede i 73 godine od okončanja Drugog svetskog rata
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Izložba slika majstora naivnog slikarstva iz Kovačice u Bratislavi
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije prof. dr Momčila Babića državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Lukašu Parizeku
Obaveštenje o stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, 3. maj 2018. godine
Informacija o novoj platformi za praćenje programa javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, 19. mart 2018. godine
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruziju, nosioce običnih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka Vlade Republike Kolumbije o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod prve državne sekretarke u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dane Meager, Bratislava, 16. februar 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaša Parizeka, Bratislava, 15 februar 2018. godine
Ministar odbrane SR Peter Gajdoš razgovarao sa srpskim ambasadorom Šanijem Dermakuom Bratislava, 13. februar 2018. godine
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije Bratislava, 12. februar 2018. godine
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadina, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije
Oproštajni susret ambasadora Š. Dermakua sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Janom Rihterom, 7. februar 2018. godine
Otvaranje samostalne izložbe Pavela Hajke Bratislava, 6. februar 2018. godine
Otvaranje izložbe akademskog slikara Mihala Đurovke u galeriji Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, 5. februar 2018. godine
Informacija o uslovima zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvatemale, nosioce diplomatskih i službenih pasoša
24. Međunarodni sajam turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR Bratislava, 25-28. januar 2018. godine
Otvaranje Konzulata Republike Srbije u gradu Martinu na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, 22. januar 2018. godine
Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
I nju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije za nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
DAN SEĆANjA NA PROGNANE I STRADALE U VOJNO-POLICIJSKOJ AKCIJI „OLUJA"
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Odluka Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Arhiva vesti