| |     ћирилица | english  
Naslovna
Оtkrivena bista Nikole Tesle u Slovačkom radiju

U organizaciji Udruženja Srba u Slovačkoj, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Slovačkoj Republici i uz pokroviteljstvo ministra kulture Slovačke Republike LJ. Lašakove, 22. januara 2020. godine, u zgradi Slovačkog radija otkrivena je bista Nikole Tesle. Bista će trajno ostati na ovom mestu, kao znak sećanja na životne i radne uspehe srpskog inovatora i genija.

Otkrivanju biste su prisustvovali: A. Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture R. Srbije, M. Babić, ambasador R. Srbije u Slovačkoj R, D. Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, J. Reznik, generalni direktor Radio-televizije Slovačke, M. Fikar, rektor Tehničkog Univerziteta u Bratislavi, ambasador M. Ciganj, direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture Slovačke R, N. Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, Z. Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Đ. Holenji, gradonačelnik grada Veliki Međer, mnogobrojni gosti iz srpskih udruženja širom sveta, kao i veliki broj značajnih ličnosti iz društvenog i političkog života Slovačke. Ovim povodom je upriličen i kulturno-umetnički program.

 

Prilog u večernjem dnevniku na RTVS (od 00:47:30) : https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/210307Ministar I. Dačić učestvovao na Ministarskom savetu OEBS-a u Bratislavi

0512 daccich_oeb1Istupanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na 26. ministarskom savetu OEBS-u koji se održava u Bratislavi:

„Ekselencije,
Poštovane kolege,
Dame i gospodo,

Približavamo se kraju još jedne u nizu godina tokom koje je naša Organizacija bila suočena sa ozbiljnim i nagomilanim problemima. Uprkos neumornim naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i povećaju bezbednost u regionu OEBS-a, ovaj cilj je još uvek daleko, a „dinamika Organizacije" – dozvolite mi da citiram predsedavajućeg Lajčaka - nije onakva kakvu želimo. Dobar početak u pronalaženju puta za izlazak iz ove komplikovane situacije bi bio da države učesnice prihvate da nije neophodno da svi imamo iste poglede na postojeće probleme i izazove, ali da moramo poštovati naše različitosti, pokazati otvorenost da u dobroj veri pristupimo dijalogu i težimo kompromis u otklanjanju ili bar smanjenju bezbednosnih rizika. Ne smemo se odreći diplomatije, jer to otvara vrata sukobima.

Naredna godine je simbolična iz nekoliko razloga. Obeležavamo 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, čije lekcije ne smemo zaboraviti. Kao predstavnik zemlje koja je podnela izuzetne žrtve u borbi protiv nacizma, imam posebnu odgovornost i obavezu da naglasim da se užasi Drugog svetskog rata više nikad, ni u jednom obliku ne smeju ponoviti. S tim u vezi, moralna obaveza svih nas je da se zajednički borimo protiv bilo kakvih pokušaja relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata – koji se nažalost i danas dešavaju na prostoru OEBS-a. U tom smislu, Srbija posebno podržava usvajanje Ministarske deklaracija povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, čiji je bila ko-sponzor.

Naredne godine, takođe, obeležavamo usvajanje najznačajnijih dokumenata OEBS-a kojima su ne samo postavljeni temelji naše Organizacije, već je i učvršćen međunarodni poredak, nastao nakon Drugog svetskog rata. Pored obeležavanja 20 godina od usvajanja Povelje o evropskoj bezbednosti, naredne godine obeležavamo i 45 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, koji je definisao 10 osnovnih principa regulisanja odnosa između država, poput jednakosti između država, poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nepovredivost međunarodno priznatih granica, rešavanja svih sporova mirnim putem kroz obostrano prihvatljiva rešenja.

Dozvolite mi da se nakratko osvrnem i na situaciju na Zapadnom Balkanu, koji je u ovom trenutku duboko razočaran ne samo usporavanjem, već zastojem procesa proširenja EU. Ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.
Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu.

I pored ovakvog pristupa Republike Srbije, moram da ukažem da je dijalog Beograda i Prištine blokiran već duže od godinu dana. Prištinski političari su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već su onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni. U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini.

Hvala!"„Jasenovački mučenici“ - liturgija, predavanje o logoru u Jasenovcu, izložba slika i koncert hora, u Košicama 8. decembra i Prešovu 9. decembra 2019. godine

Udruženje ResArtis iz Košica u saradnji sa Pravoslavnom crkvom u Slovačkoj i Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom u Prešovu, uz podršku Ambasade R.Srbije u Slovačkoj, organizovalo je, 8. i 9. decembra u Košicama i Prešovu, dešavanje pod nazivom „Jasenovački mučenici“. Ispred Ambasade R. Srbije učešće je uzeo prvi savetnik D.Stojović.Telegram saučešća ministra Dačića povodom nesreće koja se dogodila u Slovačkoj

Slika 2Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru spoljnih poslova Slovačke Republike Miroslavu Lajčaku povodom saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubilo 13 osoba.

„U ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime primite izraze najiskrenijeg saučešća zbog gubitka života u strašnoj saobraćajnoj nesreći koja se danas dogodila.

Teško je naći reči utehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim Vas da porodicama poginulih prenesete moje duboko saučešće i iskreno saosećanje građana Srbije, a povređenima brz oporavak," navodi se u telegramu ministra Dačića.Ambasada R. Srbije uzela učešće u projektu „Humanitarni diplomatski bazar“, 24. novembra 2019, u Bratislavi

Ambasada Republike Srbije je zajedno sa oko četrdeset drugih učesnika uzela učešće na dvadesetosmom Humanitarnom diplomatskom bazaru, koji je održan 24. novembra 2019, u Bratislavi.

Štand Ambasade Republike Srbije bio je izuzetno posećen zahvaljujući čemu smo uspeli da prikupimo značajna sredstva koja će biti donirana u humanitarne svrhe. Zahvaljujemo se svima koji su zajedno sa nama doprineli uspešnom održavanju ovog dogadjaja.

https://www.youtube.com/watch?v=tyKbzq5cp4w&feature=emb_title

 

 Izložba slika naivnih umetnika iz Kovačice, Banska Bistrica, 4. novembar 2019. godine

U galerijskom prostoru Muzeja Srednje Slovačke u Banskoj Bistrici, 4. novembra 2019. godine pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, Ministarstva kulture Slovačke Republike i Bansko-bistričkog samoupravnog regiona, otvorena je retrospektivna izložba srpskih naivnih umetnika iz Kovačice, pod naslovom ,,Kovačica – poznata i nepoznata – ljudi koji su proneli slavno ime Kovačice, Srbije i Slovačke u svet’’. Izložba obuhvata radove 63 umetnika čiji su dela uvrštena na listu slovačke naivne umetnosti u Srbiji.

U prisustvu velikog broja predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Slovačke, ljubiteljima naivne umetnosti obratili su se ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici prof. dr Momčilo Babić, ministarka kulture Slovačke Republike dr Ljubica Lašakova, osnivač i vlasnik ,,Galerije Babka’’ u Kovačici Pavel Babka, predsednik Bansko-bistričkog samupravnog regiona Jan Lunter i istoričar Predrag Marković.

 

 Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 24. oktobara 2019. godine, godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’, broj 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine, i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine.Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici, 26-27. oktobar 2019. godine

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zoran Antić predvodio je ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i na vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici 26. i 27. oktobra 2019. godine.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na vojnom groblju Kopčani u mestu Petržalka, gde je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine, održana je 26. oktobra 2019. godine. U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Antića, bili su i ambasador R. Srbije u Slovačkoj R. prof. dr M. Babić, studenti Vojne akademije i Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, kao i zamenik predsednika SUBNOR V. Kovačević. Venac su položili i predstavnici grada Bratislave, prva zamenica gradonačelnika L. Štaselova i direktor Odeljenja za kulturu opštine Stare Mesto-Bratislava E. Huska, kao i tehnički direktor Marianum, gradskog komunalnog preduzeća za održavanje grobalja u Bratislavi B. Šramko.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u logoru Veliki Međer održana je 27. oktobra 2019. godine kod spomenika i kod spomen ploče stradalim Srbima. U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Antića, bili su i A. Radosavljević, ministar savetnik u Ambasadi R. Srbije u Slovačkoj R, studenti Vojne akademije i Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, zamenik predsednika SUBNOR V. Kovačević i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj S. Ribič. Vence su položili i predstavnici grada Velikog Međera na čelu sa gradonačelnikom G. Holenjijem i zamenicom gradonačelnika I. Lapošovom.

Po obimu stradanja naših sunarodnika ističe se logor Velik Međer (Nađmeđer) na čijem mestu se danas nalazi srpsko groblje gde je sahranjeno skoro 6000 srpskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošla je 21 hiljada logoraša. Formiran je kao prvi od svih logora u avgustu 1914. godine i prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Vojnici su umirali zbog loših uslova u logoru i od zaraznih bolesti. Groblje je u dobrom tehničkom stanju i redovno ga održava Udruženje Srba u Slovačkoj i lokalna samouprava grada Velikog Međera.

Od 2017. godine u skladu sa odredbama Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije godišnjica stradanja civila i vojnika u Velikom Međeru je sastavni deo Državnog programa.Slovački poljoprivredni Univerzitet u Nitri dodelio počasni doktorat prof. dr J. Kišgecu

U auli Slovačkog poljoprivrednog univerziteta u Nitri, 23. oktobra 2019, održano je svečano zasedanje na kome je Univerzitet udelio počasni doktorat prof. dr. Janu Kišgecu sa Univerziteta u Novom Sadu i prof. inž. P. Tlustošu sa Češkog poljoprivrednog Univerziteta u Pragu. Diplomu i medalje počasnih doktora dodelila je rektorka Univerziteta docent Klaudia Halasova.

Na svečanom zasedanju učešće su uzeli NJ.E. prof. dr M. Babić, ambasador R. Srbije u Slovačkoj R, M. Belica, predsednik Nitranskog regiona, M. Športak, zamenik gradonačelnika Nitre, kao i druge visoke zvanice društvenog, akademskog i kulturnog života.

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom posete Slovačkoj položio vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru

0909 daccich_medjer1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić položio je, 9. septembra 2019, vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru.

Na groblju u Velikom Međeru počiva oko 6.000 tragično nastradalih sunarodnika. Srpsko groblje se nalazi na prostoru logora Nađmeđer iz Prvog svetskog rata kroz koji je prošlo preko 21.000 Srba. Ovaj kompleks predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.

Ministra Ivicu Dačića je prilikom posete ovom kompleksu dočekao gradonačelnik Velikog Međera, kao i predstavnici i članovi više udruženja Srba u Slovačkoj.Ministri Dačić i Lajčak potpisali Sporazum o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama

Ивица Дачић - Мирослав ЛајчакU Bratislavi je 9. septembra 2019. godine potpisan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim organizacijama.

U ime Vlada Republike Srbije i Slovačke Republike sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak.

3idslb9919 result

 


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa slovačkim ministrom Miroslavom Lajčakom

daccich lajccak1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravi u Slovačkoj na lični poziv ministra inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsedavajućeg OEBS-u Miroslava Lajčaka. 

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi između dve države prijateljski, kao i da ih karakteriše intenzivan politički dijalog. Takođe, pozitivno su ocenili multilateralnu saradnju.

Ministar Lajčak je informisao šefa srpske diplomatije o predsedavanju Slovačke OEBS-u i zamolio da dve zemlje nastave usku saradnju i koordinaciju. Pozvao je ministra Dačića na Ministarski sastanak OEBS-a koji će se u decembru održati u Bratislavi.

Ministar Dačić informisao je slovačkog kolegu o situaciji u regionu i aktuelnom stanju u dijalogu sa Prištinom. Preneo je spremnost za prenošenje iskustava, kao i pomoći Slovačkoj tokom predsedavanja OEBS-u.

Dva ministra su pored bilateralnog susreta zajedno otvorili Konferenciju OEBS-a na visokom nivou "Preventing Conflicts, Sustaining Peace and Promoting Comprehensive Security for All" koja se održava u Bratislavi.

0909 daccich_pok2Ambasador M. Babić se sastao sa čelnicima ŽFK Spartak iz Subotice i pružio im podršku u odlučujućem meču za plasman u UEFA Ligu šampiona

Ambasador prof. dr M. Babić organizovao je, 12. Avgusta 2019, prijem za delegaciju Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji u Bratislavi igra kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona. Delegaciju ŽFK Spartak, činili su predsednik Z. Arsić, član IO prof. dr N. Vunjak i generalni sekretar kluba B. Arsić. Ambasador je tom prilikom izrazio izuzetno zadovoljstvo uspehom ŽFK Spartak i obećao da će ih bodriti sa tribina i na taj način dati podršku višestrukim šampionkama Srbije u odlučujućoj utakmici za plasman među 32 najbolja tima u Evropi, protiv ekipe Ferencvaroša, šampionskog tima Republike Mađarske.

U utakmici za infarkt, kako su je ocenili veliki poznavaoci ovog sporta, nerešen rezultat 2:2 je bio dovoljan da Spartaku otvori put u Evropu čime je počelo veliko slavlje na tribinama i terenu.

Želimo im sav uspeh u nastavku takmičenja!!!

 

 Otvorena izložba srpskih ilustratora knjiga za decu u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi, 1. avgust 2019.

Pod pokroviteljstvom ambasadora Republike Srbije M. Babića u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu "Bibiana" u Bratislavi, 1. avgusta o.g, otvorena je izložba "Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu", autorke Senke Vlahović.

Izložba će biti postavljena u Galeriji „Dušan Rol" u „Bibiani" do 15. septembra 2019, a organizovana je u saradnji „Bibiane" i Banatskog kulturnog centra. „Bibiana" je izložbi priključila i postavku knjiga koje su ilustrovali autori zastupljeni na izložbi, a „Bibiana" ih poseduje u svojoj biblioteci u arhivi tradicionalnog bijenala ilustracije. Na izložbi se nalaze isključivo ilustracije objavljenih knjiga za decu.

Ovaj izbor naše trenutne ilustratorske scene, predstavljen u inostranstvu, u svojevrsnoj „Meki" evropske i svetske ilustracije kakva je „Bibiana", daje još jednu mogućnost srpskim ilustratorima da budu viđeniji i zastupljeniji na stranom tržištu, ali i da srpsku ilustraciju knjige za decu predstave u inostranstvu u najboljem svetlu. 

 Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj, 9. јула 2019: 

„Poštovani predsedavajući - ministre Lajčak,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da na početku izrazim zahvalnost našem domaćinu, ministru Lajčaku i slovačkom predsedavanju, za organizaciju neformalnog okupljanja ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u ovom prelepom planinskom ambijentu.

Sastanak je sazvan u važnom momentu za našu Organizaciju, koja se već godinama suočava sa ozbiljnim i nagomilanim problemima. Uprkos naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i rešavanju ključnih problema, mi smo još uvek daleko od ostvarenja ovog cilja.

Aktuelna situacija i atmosfera na međunarodnoj sceni, kao i brojni bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo nas obavezuju da se hitno vratimo osnovnim principima na kojima počiva OEBS, a to su dijalog, kompromis, mirno rešavanje sporova, izgradnja poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja.


Obzirom da je Borel malopre pominjao generalnog sekretara UN-a Gutereša, nedavno sam razgovarao sa njim o aktuelnom pitanju multilateralizma. Ranije smo govorili da je svet bio bipolaran, pa je bio unipolaran, pa multipolaran, a sad je anarhičan, i to su reči Gutereša. Moram da kažem da je verovatno u pravu.

Shodno tome, vreme je da zajednički pokažemo političku mudrost i odgovornost, a samim tim i političku volju i spremnost na kompromis, koji predstavljaju ključne elemente za obnavljanje poverenja i deeskalaciju postojećih tenzija.

Sve države učesnice bi trebalo da preispitaju svoje viđenje doprinosa OEBS-u njihovoj i bezbednosti svih njihovih građana, a shodno tome i svoju spremnost da u dobroj veri pristupe dijalogu o rešavanju pitanja koja ometaju funkcionisanje Organizacije u punom kapacitetu. Izdvojio bih pitanja finansiranja OEBS-a, održavanja redovnih sastanaka predviđenih Pravilima procedure, kao i predsedavanje Organizaciji.

Posebno sam iznenađen da se predsedavanje Organizaciji, koje je nekada predstavljalo izuzetnu čast za državu čija je kandidatura prihvaćena, pretvorilo u mučnu obavezu, koju države učesnice pokušavaju da izbegnu. Prema našem iskustvu iz 2015. godine, predsedavanje OEBS-u je izuzetno zahtevan i komplikovan posao, ali nam je, sa druge strane, pružilo mogućnost da kroz proaktivan, transparentan i medijatorski pristup, doprinesemo jačanju efikasnosti funkcionisanja ove Organizacije i povećanju njene vidljivosti. Ujedno, predsedavanje predstavlja priliku za promociju države i njenih kapaciteta.

Vodeći se sopstvenim iskustvima iz prošlosti, Srbija snažno podržava mirno rešavanje svih sporova na prostoru OEBS-a, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države učesnice, kao jednog od osnovnih principa koji proizilazi iz Helsinškog završnog akta.

Dozvolite mi da istaknem našu posvećenost jačanju kapaciteta OEBS-a da efikasno reaguje u svim fazama konfliktnog ciklusa, od ranog upozoravanja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja.

Gospodine predsedavajući,

Želeo bih da se osvrnem i na situaciju u regionu Zapadnog Balkana, kojom u ovom momentu vlada pad entuzijazma zbog usporavanja procesa proširenja EU.

Srbija je u potpunosti posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Smatramo da samo proaktivni pristup, fleksibilnost i spremnost na kompromise, koje bi učinile sve strane, mogu doprineti jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Sa druge strane, moram da podsetim da je, uprkos posvećenosti Vlade Republike Srbije dijalogu između Beograda i Prištine, ovaj proces blokiran. Prištinski političari su svojim neodgovornim potezima, odnosno odlukom da uvedu tarife od 100% na robu koja dolazi iz centralne Srbije, direktno ugrozili civilno stanovništvo u Pokrajini i blokirali dijalog usmeren na pronalaženje dugoročnog i održivog rešenja baziranog na kompromisu.

U tom kontekstu, a uzdajući se u duh saradnje u našoj Organizaciji, očekujemo uspešno predsedavanje Albanije u 2020. godini, koje će biti zasnovano na punom poštovanju svih principa, normi i preuzetih obaveza OEBS-a.

Na kraju bih želeo da još jednom zahvalim našem domaćinu, ministru Lajčaku, na uspešnoj organizaciji ovog skupa, kao i da mu ponudim podršku i pomoć Srbije u prevazilaženju ključnih problema u Organizaciji."Koncert Nemanje Radulovića, 7. avgusta 2019. u Staroj tržnici, Bratislava

Violinski virtuoz sa veoma upadljivim izgledom i temperamentom koji više podseća na rok zvezdu nego na klasičnog muzičara. Srpski violinista Nemanja Radulović posvetio se muzici od svoje sedme godine, a kao 14-godišnjak već je državo koncerte u najpoznatijim svetskim prostorima. Umetnik koji nastoji da proširi granice klasične muzike, Nemanja ovlada moć muzike kako bi ljude spojio svojom jedinstvenom energijom i iskrenošću.

Pobednik je više prestižnih takmičenja i nosilac nekoliko muzičkih nagrada, uključujući i ECHO Klassik (trenutno OPUS Klassik). Sarađuje isključivo sa izdavačkom kućom Deutsche Grammophon label koja je izdala njegov najnoviji album Bajka. Ovaj album, objavljen 2018. godine, odmah se našao na vodećim pozicijama francuske FNAC Classical Charts. Na Viva Muzika! Festivalu, nastupiće sa orkestrom Dable Sens, sa kojima će predstaviti kompozicije sa novog albuma, uključujući i poznatu simfonijsku pesmu Šeherazada u aranžmanu za kamerni orkestar.Studijska poseta antikorupcijskim institucijama Republike Slovačke

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, na čelu sa direktorom Draganom Sikimićem, boravili su u studijskoj poseti institucijama za borbu protiv korupcije Republike Slovačke, od 24 do 26. juna 2019. O pravnom okviru, rezultatima i izazovima u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije razgovarali su sa predstavnicima Sektora za prevenciju korupcije u Kabinetu predsednika Vlade, Sektora za prevenciju kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne jedinice za borbu protiv korupcije, Specijalnog tužilaštva, Sudskog saveta i advokatske kancelarije Taylor Wessing.

Održan je i sastanak sa ambasadorom Republike Srbije u Republici Slovačkoj Momčilom Babićem, na kojem su razmatrane mogućnosti daljeg jačanja saradnje sa slovačkim antikorupcijskim institucijama.

Studijska poseta organizovana je uz podršku slovačkog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SlovakAid).

 Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na forumu GLOBSEC 2019

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je, 7. јuna 2019, na panelu "Dijalog Beograd-Priština – ulaženje u srž" u okviru GLOBSEC 2019 Foruma u Bratislavi i rekao da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom.

Predsednik Vučić je na panelu naveo da Priština i Beograd imaju drugačija tumačenja o teritoriji Kosova, jer prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju da Kosovo pripada njima, da je nezavisna država, a prema srpskom Ustavu Kosovo je teritorija Srbije.

"Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo samo radili naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozilo albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa, i prema njima to je agresivno srpsko ponašanje", rekao je predsednik Vučić i negirao tvrdnje predsednika privremenih vlasti u Prištini Hašima Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira Kosovo na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama, dodajući da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu. On je istakao da se u finalnom dokumentu navodi da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i Uneska i Interpola, i naglasio da Srbija, ni nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, nije uvodila nikakve protivmere."

"Oni su mislili da Srbija treba da podrži njihovu nezavisnost", konstatovao je predsednik Vučić i upitao koliko će Prištini biti potrebno, kada se ukinu takse, da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to učini odmah po ukidanju taksi."

"Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe, kao i svi drugi, da održimo mir, stabilnost, a u isto vreme pokušamo da nađemo moguća rešenja", poručio je predsednik Vučić i dodao i da polovina sveta podržava nezavisnost Kosova, a druga polovina je nije priznala i nema nameru da to učini."

"To znači da moramo mi da nađemo rešenje. Ako je politička situacija danas takva da ne možemo to da učinimo, neki u budućnosti moraće to da urade. Nadam se da će biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini, da prihvate rešenja koja će biti kompromis, a ne ona koja će samo njima odgovarati", zaključio je predsednik Srbije."

"Rešenje mora biti takvo da obe strane nešto malo popuste. Ne može biti da Srbi moraju da priznaju bezuslovno nezavisnost. To se neće dogoditi", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić sastao se danas i sa rukovodiocem odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i senatorom i predsedavajućim Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom Džonsonom.Ministar Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, 28. maja 2019. godine u Bratislavi, u okviru slovačkog predsedavanja Višegradskom grupom.

Na plenarnom delu sastanka se raspravljalo o reformskim i integracionim procesima u regionu Zapadnog Balkana, a bilo je i prilike da učesnici razmene mišljenja o zajedničkoj evropskoj budućnosti u novom geopolitičkom kontekstu. Nakon plenarnog dela sastanka su usledile dve kraće prezentacije, o rezultatima konferencije "Think Visegrad", održane ranije istog dana u Bratislavi koja je okupila NVO regiona Zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije, dok se druga prezentacija odnosila na predstavljanje rada Fonda za Zapadni Balkan od strane njenog izvršnog direktora.

  Obeležavanje sto godina od smrti generala M.R.Štefanika

Ove godine navršeno je sto godina od tragične smrti generala Milana Rastislava Štefanika, jednog od najvećih i najpoznatijih Slovaka u istoriji.

U Ivanki pri Dunaji, 3. maja 2019, održana je ceremonija polaganja venaca, na kojoj je učestvovao amb. M. Babić. Na obeležavanju su bili prisutni ministri odbrane SR i ČR, diplomatski predstavnici Francuske i Italije, Matice slovačke i mesne zajednice Ivanka pri Dunaji.

U Bratislavi je, 4. maja 2019, kraj spomenika M. R. Štefaniku, održana ceremonija polaganja venaca. U ime diplomatskog kora prisutnima se na slovačkom jeziku obratio amb. M. Babić koji je ističući veze M. R. Štefanika sa Srbijom, kao i veze Slovačke i Srbije veoma pozitivno animirao prisutne za šta je dobio veliki aplauz. Govorili su i ministri odbrane SR P. Gajdoš i ČR L. Metnar. Prisutni su bili visoki zvaničnici grada Bratislave, mnogi članovi diplomatskog kora i veliki broj građana.

U rodnom mestu M.R. Štefanika, kod njegove grobnice održana je, 5. maja 2019, ceremonija odavanja počasti i podsećanja na Štefanikov život i dostignuća. Amb. M. Babić je položio venac i odao poštu u ime RS. Prisutni su bili najviši predstavnici SR, PR A. Kiska, predsednik NS SR A. Danko, PV P. Pelegrini, MIEP M. Lajčak i drugi ministri u Vladi, istaknute ličnosti društvenog i kulturnog života, kao i veliki broj građana.

  Ambasador M. Babić posetio grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru

Ambasador Republike Srbije M. Babić posetio je 9. aprila 2019. godine grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru.

Ambasador se sastao sa predstavnicima grada Trnava, gđom E. Nemčovskom, prvom zamenicom gradonačelnika i g. T. Pekarčikom, drugim zamenikom gradonačelnika. U veoma srdačnom razgovoru pokrenute su teme bratimljenja grada Trnave sa nekim od srpskih gradova, kao i unapređenju ekonomske saradnje. Ambasador M. Babić je posebno naglasio našu zainteresovanost za ostvarivanje kontakata između univerziteta iz Trnave sa univerzitetima u Republici Srbiji. Predstavnici Trnave su istakli interes za unapređenje saradnje i kao posebno pozitivno su ocenili prisustvo većeg broja državljana Srbije, koji zbog zaposlenja u lokalnim fabrikama borave u tom gradu. Ambasador se na kraju posete upisao u knjigu počasnih gostiju.

Ambasador je tokom posete Trnavi imao susret sa predstavnicima Trnavske regionalne privredne komore J. Čajkom, potpredsednikom Upravnog odbora i P. Kovarom, direktorom Odeljenja za međunarodne odnose. Predstavnici Komore su informisali o svojim aktivnostima u Trnavskom regionu. Obe strane su se saglasile da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovačke nedovoljno razvijena, imajući u vidu njen potencijal i dogovorile su zajedničke aktivnosti na njenom unapređenju. Oblast poljoprivrede je izdvojena kao jedna od najperspektivnijih, imajući u vidu da je ekonomska razmena u ovoj oblasti oko 20 mln evra godišnje. Ambasador M. Babić je izrazio interesovanje za sastanak sa članovima poljoprivredno-prehrambene sekcije koja postoji u okviru Trnavske regionalne privredne komore, kao i zainteresovanost za posetu fabrici Samsung u Galanti, koji je jedan od najvećih stranih investitora u Trnavi.

    Skup povodom godišnjice NATO bombardovanja u Trenčianskim teplicama

Skup „Da se ne zaboravi", posvećen obeležavanju 20 godina od NATO napada na Jugoslaviju, održan je u Trenčianskim Teplicama, 24. marta 2019, u organizaciji Slovačko-srpskog udruženja SLOGA i Ambasade Srbije. Prikazani su dokumentarni filmovi o stradanjima i tragičnim posledicama NATO bombardovanja CP Jugoslavije.

Prisutnim gostima obratili su se ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, bivši predsednik Vlade Slovačke Republike Vladimir Mečijar, predsednik Slovačko-srpskog udruženja SLOGA Rajko Salihbegović, predstavnik Udruženja antifašističkih boraca Slovačke Miroslav Onraš i predsednica Udruženja Rusa u Slovačkoj „Berega" Natalija Belanova.

skup bombMladi Slovaci protiv bombardovanja Srbije

U vreme kada je NATO pakt započeo svoju zločinačku misiju po zemlji Srbiji oni nisu imali više od po 5 godina. Ipak, to im nije bilo smetnja da se sete nepravde učinjene Republici Srbiji, međunarodnom pravu i ljudskosti. Samo jedan od njih je srpskog porekla, iz okoline Peći, rođen u Bratislavi, ostali su Slovaci.

Sinoć u 8:40 nisu sedeli u kafiću i pili piće, već su zapalili sveće ispred Ambasade Republike Srbije u Bratislavi, nacrtali na trotoaru jedno veliko srce i odali poštu minutom ćutanja. Kada su službenici Ambasade izašli da im se zahvale rekli su samo da žele da se pamti i da se nikada ne zaboravi! Slikali su se i otišli….

Slike govore više od reči…

Hvala braćo Slovaci! Srbija Vam zahvaljuje.

  Otkrivanje spomenika srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću u Modri

U organizaciji Udruženja Srba u Slovačkoj i Srpskog kulturno-informativnog centra , pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, u gradu Modra 21. marta ove godine otkriven je spomenik srpskom prosvetitelju i reformatoru Dositeju Obradoviću.

U prisustvu zvaničnika grada Modre, predstavnika kulturnih i naučnih institucija Slovačke, kao i predstavnika srpske dijaspore u Slovačkoj, prisutnima su se obratili ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić, pokrajinska sekretarka za kuluturu i informisanje Vojvodine Dragana Milošević, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič.

Spomenik se nalazi ispred Memorijalne gimnazije, nekadašnjeg Liceja, u Dolnoj ulici 24, Modra, koji je Dositej svojevremeno pohađao, a delo je akademskog vajara iz Sremskih Karlovaca Đorđa Lazića.Izložba fotografija ,,Hilandar’’ u Trnavi

U organizaciji Udruženja Srba u Slovačkoj i Srpskog kuturno-informativnog centra, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, u galerijskom prostoru Hotela Premier u Trnavi, 18. marta 2019. godine otvorena je izložba fotografija Milivoja Jocića pod nazivom ,,Hilandar’’.

U prisustvu predstavnika akademskog i kulturnog života Trnave i Srba koji žive u Slovačkoj, prisutnima se obratio ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici prof. dr Momčilo Babić.

  Proslava Dana državnosti Republike Srbije

Ambasada Republike Srbije u Republici Slovačkoj, organizovala je, 25. februara 2019. godine prijem povodom Dana državnosti. Pozivu za prijem se odazvao veliki broj najznačajnijih ličnosti slovačkog političkog i društvenog života.

Ambasador M. Babić je izlagao na slovačkom jeziku, što je posebno dobro primljeno kod prisutnih. Ambasador je ukazao na prijateljske i bratske odnose između dve države i naroda. Posebno je naglasio zahvalnost za odluku Slovačke da neprizna jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova“. Konstatovao je da je Srbija u potpunosti posvećena članstvu u Evropskoj uniji, uz izražavanje očekivanja da ćemo u narednom periodu intezivirati pregovore za članstvo. Govor ambasadora i himne bile su ispraćene izuzetnom multimedijalnom prezentacijom, koja je imala za cilj da ukaže na najznačajnije lepote Republike Srbije.

   Uspešna promocija Beograda i Srbije na 25. Međunarodnom sajmu turizma „ITF SLOVAKIATOUR 2019“

Turistička organizacija Beograda, zajedno sa Turističkom organizacijom Vojvodine, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Bratislavi, učestvovali su na najvećem Međunarodnom sajmu turizma u Slovačkoj „ITF SLOVAKIATOUR 2019“. Turističke potencijale su, takođe, predstavili i turističke organizacije iz Niša, Novog Sada, Bečeja, Bačkog Petrovca i Kovačice.

Turistička organizacija Beograda je uspešno promovisala Beograd kao popularnu destinaciju vezano za vikend programe, sportske događaje, zajedničke projekte vezano za Dunav, razmenu materijalne i nematerijalne kulturne baštine, festivale i koncerte kao i uključenje Beograda i Srbije u redovne programe (balkanske ture) slovačkih turističkih agencija i turoperatora.

U okviru promotivnih platformi, održan je „Happy Hour“ za slovačke turoperatore i medije uz izuzetnu podršku Ambasade Republike Srbije u Bratislavi. Tom prilikom prisutnima se obratio prof. dr Momčilo Babić, ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici, koji je istakao tradicionalno prijateljske odnose i bliskost srpskog i slovačkog naroda i u tom smislu posebno naglasio važnost kontinuirane promocije turističkih potencijala Beograda i Srbije prijateljima u Slovačkoj, o čemu govore i zvanični statistički podaci vezano za povećanje broja slovačkih turista u Beogradu i Srbiji za 17 % u odnosu na prošlu godinu.Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’, broj 3/2019 od 18. januara 2019. godine, a stupila je na snagu 25. januara 2019. godine.Izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’ u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi

U okviru aktivnosti Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici na obeležavanju stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, u prostorijama Ambasade 15. decembra 2018. godine u organizaciji Slovačko-srpskog udruženja SLOGA iz Trenčianskih Teplica otvorena je izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’.

Izložbom je obuhvaćena dokumentarna i istorijska faktografija kojom je obeležena stogodišnjice pogibije 44 slovačkih vojnika koji su tokom Prvog svetskog rata stradali u Šumaricama pored Kragujevca, kao i širi istorijski kontekst prijateljskih veza slovačkog i srpskog naroda.

Prisutnim gostima, predstavnicima kulturnog i javnog života Slovačke i srpske dijaspore u Slovačkoj, obratili su se ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić, predsednik Slovačko-srpskog udruženja SLOGA Rajko Salihbegović, predsednik Kulturnog instituta PODUNAVLjE Bojan Radovanović i predstavnik Udruženja antifašističke borbe u Slovačkoj Miroslav Ondraš.

 Izložba radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi

Ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici prof. dr Momčilo Babić svečano je 14. decembra 2018, otvorio izložbu radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi. Postavku čine radovi 27 umetnika, različitih generacija i poetika, koji su u proteklom periodu izlagali u ovoj beogradskoj galeriji.

Reakcije Slovačke publike su odlične, posebno što se na ovaj način jačaju međukulturalne veze, dolazi do povezivanja srpskih i slovačkih umetnika i ostvarivanja novih vidova saradnje. Podsetimo, da su ove godine u prostoru Galerije 73 organizovani Dani slovačke kulture, u kojima su predstavljeni slovački umetnici, gde je beogradska publika imala priliku da se upouna sa slovačkom likovnom scenom.

Na izložbi u Bratislavi, predstavljeni su radovi: Biserke Petrović,Gordane Ivetić, Matije Rajkovića, Jelene Vitorović, Dejana Trajkovića, Milivoja Olujića (1926-2012), Dobra Dobrića Mareta, Anite Bunčić, Mine Rakidžić, Jovana I. Rakidžića, Ljiljane Bursać, Jane Kuvalje,Irine Černjavski Šantrić, Zorana Tešanovića, Mileta Jelesijevića, Mehmeda Slezovića,Zorana Vraneševića, Mirjane Maoduš, Zorana Rajkovića, Milana Krajnovića, Dušana B. Markovića, Tijane Stašević, Ljiljane Stojanović, Gorana Sučića, Srđana Đileta Markovića,, Romana Pronjaeva i Mile Gvardiol.

 Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učinila je 11. decembra 2018. zvaničnu posetu Slovačkoj Republici, tokom koje se sastala sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i predsednikom Vlade Peterom Pelegrinijem. Predsednica Vlade A.Brnabić je zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetila “Klijentski centar” Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde su predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti, a zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom otvorila je izložbu naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice.

Nakon sastanka sa premijerom Slovačke P. Pelegrinijem, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijera upoznala sa situacijom u kojoj se Srbija nalazi u vezi sa taksama koje je uvela Priština, kao i sa ogromnom zabrinutošću Beograda zbog najava o formiranju takozvane "vojske Kosova". Na konferenciji za novinare istakla je da Srbija to smatra najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo da uđemo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan i opredeljeni smo za dijalog, naglasila je premijerka. Ona je prenela da je uputila molbu premijeru Slovačke da ta zemlja utiče u Evropskoj uniji na to da se Priština vrati dijalogu, a ne da podiže barijere. Zahvalni smo Slovačkoj i na stavu o tzv. "vojsci Kosova", dodala je Brnabić, podsetivši na to da je Slovačka jedna od pet članica Unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna. To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost, rekla je ona. Brnabić je istakla da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u južnoj pokrajini u 21. veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku. Idu praznici, a mi ne znamo da li će Srbi na Kosmetu imati grejanje i lekove, i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo, navela je predsednica Vlade. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelan stav. Prenela sam premijeru Slovačke zahvalnost srpskog naroda. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglasila je ona.

Premijer P. Pelegrini je poručio da se Slovačka izričito protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, i naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne menja. Dijalog vidimo kao jedini put, istakao je on i istovremeno ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s pitanjem formiranja "vojske Kosova" negativna. Zato smatram da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU, naveo je Pelegrini. Slovačka će, kako je dodao, iskoristiti svoje instrumente u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja. On je naglasio da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa na to da će biti poštovan partner u Evropi. Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije, zaključio je premijer Slovačke.

Predsednik Vlade Ana Brnabić susrela se sa predsednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom, tokom koga su glavne teme razgovora bile podrška inovacijama i start up kompanijama. Predsednik A. Kiska se interesovao o aktuelnoj situaciji u Republici Srbiji, javnoj podršci za pridruživanje EU i stavu javnosti prema NATO. PV A. Brnabić se zahvalila za podršku Slovačke u procesu integracije Srbije u EU i istakla da je to prioritet spoljne politike Srbije. Ona je ovom prilikom upoznala sagovornika sa najnovijim događanjima u regionu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je, u nastavku posete Slovačkoj, „Klijentski centar“ Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom. Nakon obilaska centra, D. Sakova je predstavila slovačka iskustva u razvoju i jačanju elektronske uprave, modernizaciji javne administracije i sajber bezbednosti. Premijerka Srbije je tom prilikom istakla da je moderna i transparentna javna uprava jedan od prioriteta u njenom radu. Ona je, predstavljajući najvažnije rezultate u kreiranju eUprave u Srbiji, navela da efikasna eUprava, u čijem su fokusu građani i privreda, predstavlja i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije. Obilasku „Klijentskog centra“ prisustvovao je i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom zvanične psoete Slovačkoj otvorila je u Pistorijevoj palati u Bratislavi, zajedno sa ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice. Brnabić je izrazila zahvalnost svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, najavivši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskovu listu kulturne baštine u toku naredne godine. Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali je Kovačica samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, naglasila je premijerka. Ona je istakla da su u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila ministarstva policije i vojske, a da su za pametnu zemlju u 21. veku to ministarstva kulture i obrazovanja. Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom, a to je da radimo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija je lepše i bolje mesto za život, jača je i bogatija. Trudiću se da još više poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, da im pomognem da nastave stvaralaštvo, da se uključe u politički život, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi - 26. 

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: "Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom. "

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosmetu, posle mera koje je uvela Priština.Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice u Narodnoj banci Slovačke

Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice održana je u zgradi Narodne banke Slovačke u Bratislavi, 3. decembra 2018.

Manifestacija je održana u zajedničkoj organizaciji Narodne banke Slovačke, Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici i Galerije Babka iz Kovačice. Prilikom promocije knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izražavanja identiteta“ autorke Gordane Blagojević prisutne su pozdravili guverner Narodne banke Slovačke Jozef Makuh i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici Momčilo Babić. Knjigu je predstavila gospođa Zuzana Drugova, njen recenzent. O slovačkoj naivnoj umetnosti i njenoj istoriji govorio je galerista iz Kovačice Pavel Babka. Manifestaciju je ulepšao nastup dečjeg pevačko-plesačkog trija na motive Kovačičke svadbe u pratnji harmonikaša Jana Dišpitera.

Izložbu naivnih umetnica iz Kovačice otvorili su guverner NBS gospodin J. Makuh, ambasador Republike Srbije gospodin M. Babić, gospodin P. Babka, a u ime slikarke Eve Husarik, pozdravno pismo je pročitao gospodin P.Balaž, osnivač i predsednik Memorijalnog centra dr Janko Bulik.

U svojim obraćanjima, ambasador Momčilo Babić se zahvalio Narodnoj banci Slovačke i gospodinu guverneru Jozefu Makuhu na kontinuiranom pružanju prostora za afirmaciju svetski poznate škole naivne umetnosti iz sredine Slovaka koji žive u Srbiji, kao i samim umetnicima koji slikaju tradicije i ulepšavaju našu svakodnevnicu.

 Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici Ambasade posetili su srpske vojne memorijale i mesta stradanja, položili vence i odali poštu u znak pijeteta prema stradalima.

Ambasador M. Babić je, 11. novembra 2018. godine, posetio vojni memorijal u Velikom Međeru (najveće srpsko groblje u Slovačkoj, na kome je sahranjeno preko 6000 hiljada Srba) položio venac i odao poštu nastradalima. Prisutni su bili gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Velikog Međera i predstavnici srpskih udruženja u Slovačkoj.

A. Radosavljević, ministar savetnik, je, 11. novembra 2018. godine, položila venac na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Majer u Banskoj Bistrici, i prisustvovala svečanosti u gradskoj kući. Ovom prilikom svečano je otkriven spomenik stradalima na Vojnom groblju u Majeru i predstavljena publikacija pod nazivom „Tamo, gde cveta divlji mak“, koju su pripremili mesto Banska Bistrica i Vojno istorijski institut. Prisutni su bili izaslanik PR SR, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Banske Bistrice, predstavnici udruženja veterana Prvog svetskog rata, kao i članovi diplomatskog kora.

U sklopu obeležavanja okončanja Prvog svetskog rata na gradskom groblju u Trenčinu, u organizaciji Srpsko-slovačkog udruženja SLOGA i Udruženja Srba ,,Podunavlje” 9. novembra 2018. godine održana je ceremonija otkrivanja spomen ploče posvećene 172 vojnika žrtava Prvog svetskog rata poreklom sa teritorije bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, predstavnici Trenčinskog samoupravnog regiona, grada Trenčina, predstavnici Udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova iz Slovačke, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Trenčinskog regiona. Ceremoniji je prisustvovao Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul.

Prvi sekretar, N. Adžemović, je, 11. novembra 2018. godine, položio venac i učestvovao na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, na memorijalnom vojnom groblju Petržalka-Kopčani, u Bratislavi. Prisutni su bili ministar odbrane, predsednik Odbora NS SR za odbranu, šef Kabineta PR SR, načelnik Generalštaba Vojske SR, kao i veliki broj građana.Predstavljanje srpskih pisaca na Međunarodnom sajmu knjiga u Bratislavi

U okviru Međunarodnog sajma knjiga koji je održan od 8. do 11. novembra u Bratislavi, na sajamskom štandu Kancelarije Vlade Slovačke Republike za saradnji sa nacionalnim manjinama predstavljene su knjige srpskih autora.

U sklopu sajamskog programa, 11. novembra u organizaciji Udruženja književnika Slovačke, u prisustvu predstavnika Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, predstavljena su slovačka izdanja najnovijih knjiga srpskih autora ,,Somnabulia balkanika’’ Adama Puslojića, ,,Crna ladica’’ Radomira Uljarevića, ,,Filozofske mrvice’’ Nebojše Kuzmanovića i ,,Eterizacija’’ Zdenke Valent Belić.

 Ambasador M. Babić razgovarao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom

Ambasador M. Babić se, 8. novembra 2018. sastao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Narodnoj skupštini Slovačke.

U srdačnom razgovoru ambasador je izneo naš interes za dalji razvoj saradnje u svim oblastima. Ukazao je na visok nivo robne razmene između dve države i istakao želju da najkasnije do kraja njegovog mandata ona premaši milijardu evra. Preneo je zahvalnost Slovačkoj za podršku u procesu evropske integracije, kao i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta RS.

D. Čaplovič se saglasio sa ocenom bilateralne saradnje, koju je izneo ambasador i istakao da slovačka strana želi da razvija odnose sa bliskim i prijateljskim srpskim narodom. Preneo je zadovoljstvo načinom na koji je tretirana slovačka manjina u Srbiji.Ambasador M. Babić se sastao sa R. Rašijem, potpredsednikom Vlade Slovačke

Ambasador Republike Srbije Momčilo Babić se sastao sa Rihardom Rašijem, potpredsednikom Vlade Slovačke, 7. novembra 2018. godine. U srdačnom razgovoru zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi dveju zemalja na visokom nivou i bez otvorenih pitanja.

Ambasador M. Babić je istakao veliko zadovoljstvo posetom R. Rašija Srbiji, 18. i 19. oktobra 2018. godine i preneo našu spremnost da dodatno unapredimo i produbimo međusobnu saradnju. Istakao je zahvalnost za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i posebno zatražio podršku u međunarodnim forumima.

Potpredsednik Vlade R. Raši je svoju nedavnu posetu Srbiji ocenio veoma pozitivnom i informisao ambasadora o, tom prilikom, dogovorenim zajedničkim projektima i saradnji. Imajući u vidu da je bio gradonačelnik Košica, u vreme kada su nosile titulu Evropske prestonice kulture, izrazio je spremnost za prenošenje iskustava i saradnju sa Novim Sadom koji će istu titulu poneti 2021. godine.Izložba srpskih naivnih umetnica na Filozofskom fakultetu u Nitri

U organizaciji Filozofskog fakulteta, Univerziteta Konstantina filozofa u Nitri, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, 6. novembra 2018. godine otvorena je izložba srpskih naivnih slikarki iz Kisača, Marije Palikove, Žužane Ferkove i Marije Slavikove pod naslovom ,,Kisačka naiva’’.

U prisustvu predstavnika grada Nitre, Univerziteta Konstatina filozofa, predstavnika kulturnih i naučnih institucija Slovačke, prisutnima se obratio prvi savetnik – konzul u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi, Dragan Stojović. Izložba u galerijskom prostoru Filozofskog fakulteta u Nitri biće otvorena do 22. decembra 2018. godine. 

 Obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, Bratislava – Petržalka, 1. novembar 2018. godine

Na vojnom groblju Bratislava – Petržalka, 1. novembra 2018. godine, održana je ceremonija obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Bratislavskog samoupravnog okruga i grada Bratislave, Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, članovi diplomatskog kora kao i predstavnici javnog i društvenog života Bratislave.

U ime Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, venac na spomenik poginulim vojnicima položio je Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul u Ambasadi RS u Bratislavi.Sastanak ambasadora M. Babića sa državnim sekretarom Ministarstva životne sredine N. Kurilom

Ambasador prof. dr M. Babić održao je, 29. oktobra 2018. godine, sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva životne sredine dr N. Kurilom. Ambasador M. Babić je istakao spremnost Republike Srbije za međusobnu saradnju, kao i da bi nam prenošenje slovačkog iskustva u oblasti zaštite životne sredine, stečenog u procesu EU integracije, bilo dragoceno.

Državni sekretar dr N. Kurila je istakao da je Srbija za Slovačku važan i blizak partner i preneo je spremnost za saradnju u oblasti životne sredine. Predložio je konkretne aktivnosti za međusobnu saradnju, kao što su: poseta srpskih eksperata raznim regionima Slovačke i upoznavanje sa rešenjima iz oblasti zaštite životne sredine i ostvarivanje bilateralne saradnje između eksperata iz Ministarstava / Agencija za zaštitu životne sredine.

 Ukinute vize za državljane Antigve i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobaga

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka u Slovačkoj

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i na vojničkom groblju Petržalka u Slovačkoj Republici. Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na vojnom groblju u mestu Petržalka, gde je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine, održana je 26. oktobra 2018. godine. Državnog sekretara pratila je A. Radosavljević, ministar savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u Logoru Veliki Međer održana je 27. oktobra 2018. godine. Venac je zajedno sa državnim sekretarom N. Nerićem položio i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr M. Babić.

Po obimu stradanja naših sunarodnika ističe se logor Velik Međer (Nađmeđer) na čijem mestu se danas nalazi srpsko groblje gde je sahranjeno 5135 srpskih vojnika i 312 crnogorskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošla je 21 hiljada logoraša. Formiran je prvi od svih logora u avgustu 1914. godine a prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Vojnici su umirali zbog loših uslova u logoru i od zaraznih bolesti. Groblje je u dobrom tehničkom stanju i redovno ga održava Udruženje Srba u Slovačkoj i lokalna zajednica.

Uz državnog sekretara vence su na oba mesta položili i odali počast i predstavnici Grada Bratislave i Opštine Petržalka, kao i predstavnici Velikog Međera u Slovačkoj Republici. Ceremonijama su prisustvovali i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda.

Od 2017. godine u skladu sa odredbama Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije godišnjica stradanja civila i vojnika u Velikom Međeru je sastavni deo Državnog programa.Poseta DS N. Stevanovica Slovackoj: Srbija unapređuje ekonomsku i političku saradnju sa Slovačkom

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović sastao se, 22. oktobra 2018, u Bratislavi sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukašom Parizekom. Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da je politički dijalog razvijen.

Istakli su da je trgovinska razmena tokom 2017. bila na istorijskom maksimumu i potvrdili su interes za dalje unapređenje ekonomske saradnje. Razmotrene su konkretne inicijative u oblasti IT industrije, energetike i poljoprivrede. Jedna od tema sastanka bila je multilateralna saradnja i pripreme za predstojeće predsedavanje Slovačke OEBS-u u 2019. godini, kao i mogućnost za prenošenje i razmenu iskustava, s obzirom da je Srbija uspešno predsedavala Organizaciji 2015. godine.

Državni sekretar Stevanović zahvalio je slovačkoj strani na principijelnom stavu i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, kao i za podršku integraciji Srbije u Evropsku uniju. Državni sekretar Stevanović je jasno stavio do znanja ozbiljne posledice prijema tzv. Kosova u Interpol i s tim u vezi zamolio za podršku Slovačke i drugih prijateljskih zemalja u pažljivom tretiranju ovog važnog pitanja.

Tokom sastanka razgovarano je i o položajima nacionalnih manjina u obe države, a državni sekretar Parizek posebno je zahvalio na tretmanu koji u Srbiji ima slovačka nacionalna manjina.

 Prezentacija knjige "Dečak iz graška"

U Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi, pod patronatom ambasadora prof. dr Momčila Babića, 16. oktobra 2018, održana je prezentacija knjige "Dečak iz graška" / Chlapček z hrášku. Autor bajke je Maria Đuričkova, a ilustrator je najmlađi predstavnik škole naivnog slikarstva iz Vojvodine Miroslav Hraško.

Knjiga Dečak iz graška nosi podnaslov: Mirko Hraško oslikava Janka Hraška. Ne događa se često da ilustrator nosi isto ime kao glavni junak priče. Upravo iz tog razloga, desilo se nešto nesvakidašnje: bajka je odabrala svog ilustratora. Dva Hraška su se udružila i nastala je divna knjiga za najmlađe.

Knjiga je spojila izuzetnu zajednicu stvaralaca, različitog životnog doba, sa zajedničkim interesovanjem, ljubavlju prema deci i knjizi. Na njenom svečanom predstavljanju bili su prisutni svi oni koji su pomogli da knjiga ugleda svetlo dana i da se širi među decom u Srbiji i Slovačkoj: direktor Bibijane P. Tvrdonj, M. Potrok i M. Lorinc iz Udruženja građana Kivanis, međunarodne humanitarne organizacije za pomoć deci, J. Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu, počasni konzul Republike Srbije, M. Vrlik, P. Babka, direktor Galerije naivne umetnosti u Kovačici, ilustrator M. Hraško, P. Balaž, poznati folkloraš iz Vojvodine i urednice knjige M. Števkova i M. Matejkova iz izdavalaštva Buvik.

Knjigu je na originalan način svečano predstavila lutkarska glumica B. Krajč-Zamiškova zajedno sa decom iz osnovne škole iz Dubove ulice, kroz pesme, glumu, slikarstvo i predstavljanje dečijih ilustracija.Odluka Vlade Islamske Republike Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša

Vlada Islamske Republike Iran donela je na osnovu reciprociteta Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25. oktobra 2018. godine i od tog datuma, državljanima Republike Srbije za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran, viza je potrebna.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Iran

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09. 10. 2018. godine i stupa na snagu 17. 10. 2018. godine.

Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije, viza je potrebna.Poseta srpskom groblju u Velikom Međeru

Ambasador prof. dr M. Babić, sa saradnicima, posetio je 3. oktobra groblje u Velikom Međeru i položio venac na grobnicu srpskih junaka sa Cera i Kolubare, zarobljenika sahranjenih na ovom groblju. U pratnji ambasadora je bio gradonačelnik Velikog Međera Judr. Samuel Lojkovič, koji je predstavio ideje opštine o trajnom obeležavanju, odnosno ograđivanju ove velike grobnice u kojoj počivaju posmrtni ostaci između 5.000 i 6.000 Srba, po nekim izvorima čak 6.500 umorenih. Ambasador je zahvalio opštini Veliki Međer i Slovačkoj državi na čuvanju ovog tužnog stratišta najboljih srpskih mladića i boraca, koji su umoreni zbog pružanja žestokog otpora okupacionoj armiji generala Poćoreka i njihovom proterivanju preko reke Drine, što je bio prvi veliki poraz Centralnih sila.

Srbija želi da se sačuva i ogradi ovo groblje, obeleži imenima svih pojedinaca koji su na njemu sahranjeni. To što to nije urađeno u proteklih 100 godina ne znači da smo ih zaboravili, niti da ćemo to ikada učiniti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je naložio Ambasadi Srbije i nadležnim organima Vlade Republike Srbije da preduzmu sve neophodne mere na utvrđivanju spiska stradalnika i trajnom obeležavanju ovog, među najvećim stratištima srpskog naroda van teritorije Srbije. Stoga će predstavnici Ambasade posećivati ovo groblje ne samo u jubilarnim i svečanim prilikama, već stalno, kao posebno svetilište i angažovati sve činioce na njegovom ograđivanju i ispisu imena svih stradalnika.

U dugom i srdačnom razgovoru sa gradonačelnikom iskazano je međusobno razumevanje i poverenje, kao i zajedničko opredeljenje da se ovo groblje sačuva i dostojno obeleži stradanje ljudi, kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile.

  Poseta Zaštitnika građana g. Zorana Pašalića Slovačkoj i Ambasadi R. Srbije u Bratislavi

Zaštitnik građana Srbije g. mr Zoran Pašalić sa saradnicima posetio je Ambasadu Srbije u Bratislavi i u dugom srdačnom razgovoru razmenjena su mišljenja o najznačajnijim pitanjima vezanim za budućnost bilateralnih odnosa Srbije i Slovačke, u vezi sa delatnosti nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela u dvema prijateljskim zemljama. Konstatovano je da u ovoj oblasti zemlje treba mnogo intenzivnije da sarađuju u budućnosti. Do posete je došlo u okviru niza međunarodnih kontakata koje je Zaštitnik građana imao sa kolegama u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je odao veliko priznanje g. Z. Pašaliću što je u proteklih godinu dana značajno doprineo stabilizaciji funkcionisanja institucije Zaštitnika građana Srbije i njeno preusmeravanje na pitanja iz svoje nadležnosti, koja su brojna, sadržajna i ne smeju imati karakter konfrontacije sa organima vlasti, čak i kada isti greše u nečemu, već ispravljanja tih grešaka i još bolje prevencije kroz nadzor nad propisima i aktima, koji mogu narušiti prava građana. Izveštaji Zaštitnika građana Srbije su sada znatno skraćeni, slični onima kakve podnose zaštitnici u ovim trima zemljama, a da pri tome nisu izgubili na aktuelnosti i jasnoći ukazivanja. Ambasador je podržao i označio kao fundamentalno potrebno da se u Srbiji, kao uostalom i Slovačkoj nadležnosti nadzora nad radom sudova u procesnim pitanjima, koja ne utiču na njihovu nezavisnost, već unapređuju efikasnost i smanjuju mogućnost kršenja prava građana postupanjem pravosudnih organa.

Ambasador je prisustvovao sastanku g. mr Z. Pašalića sa Prof. Judr M. Patakiovom zaštitnicom građana Slovačke. U veoma korisnom i inspirativnom razgovoru slovačka strana je pokazala zainteresovanost za saradnju i razmenu iskustava. Zaštitnica Patakiova je izrazila iznenađenje činjenicom da nadzor nad radom pravosuđa u Srbiji nije u delokrugu rada Zaštitnika građana, obzirom da je to Evropsko iskustvo, koje u Slovačkoj daje dobre rezultate. Ponudila je, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, da srpskoj strani ustupi izveštaje i primere ukazivanja Zaštitnika građana u vezi rada sudova. Ovaj korisni sastanak pružio je priliku obema stranama da dalje rade na unapređenju funkcionisanja nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela u obema zemljama.Ambasador M. Babić je imao sastanak sa bivšim predsednikom Slovačke I. Gašparovičem

Ambasador prof. dr M. Babić imao je, tokom posete Univerzitetu Konstantina Filozofa u Nitri, sastanak sa bivšim predsednikom Slovačke I. Gašparovičem. Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o bitnim temama međunarodnih odnosa, sa posebnim osvrtom na region.

I. Gašparovič je u razgovoru posebno istakao kontinuiranu podršku Slovačke po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, tj. nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Istakao je spremnost da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa između dve države.

Ambasador M. Babić se u razgovoru zahvalio bivšem predsedniku za podršku Srbiji i konzistentan stav Slovačke koji potiče iz vremena kada je on obavljao funkciju predsednika. Upoznao je sagovornika sa najvažnijim ciljevima svoje misije i dogovorene su dodatne konsultacije po pitanju uspostavljanja novih oblika saradnje.Ambasador M. Babić je odao poštu žrtvama holokausta

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić je povodom obeležavanja Dana žrtava holokausta i rasnog nasilja, 7. septembra 2018, položio venac na Spomenik žrtvama holokausta u Bratislavi na Ribnom trgu.

Ceremoniji odavanja pošte žrtvama holokausta prisustvovali su i I. Gašparovič, bivši predsednik Slovačke, mnogi ministri i državni sekretari u Vladi Slovačke, predstavnici diplomatskog kora i veliki broj građana.

 Ambasador M. Babić obišao most Slobode i susreo se sa njegovim idejnim tvorcem inženjerom i arhitektom M. Belačkom i glavnim tehničarem K. Konečnim

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić obišao je, 13. septembra 2018, biciklistički i pešački most Slobode, koji se nalazi u bratislavskoj opštini Devinska Nova Ves i povezuje je sa austrijskim Šloshofom. Ambasador je imao priliku da most obiđe u pratnji idejnog tvorca mosta, inženjera i arhitekta M.Belačku i glavnog tehničara K.Konečnog. Inženjer Belaček je za projekat ovog mosta, 2014. godine, dobio prestižnu arhitektonsku nagradu CE.ZA.AR za najlepšu građevinu Slovačke.

Domaćini su predstavili celokupan projekat mosta, od ideje do realizacije. Preneli su da je 85% cene mosta finansirano sredstvima EU. Istakli su da se most nalazi u delu prirode koji se nalazi pod zaštitom obe države i da je to zahtevalo velika prilagođavanja artitektonskog rešenja, ali i načina izvođenja radova. Naglasili su da je arhitektonsko rešenje rezultat traženja efikasnog oblika, bio-dizajna i simetrične konstrukcije koja štedi energiju, sa velikim rasponom dela mosta preko reke i malim rasponom na obalama.

Ambasador Babić je istakao veliko zadovoljstvo prilikom da poseti ovo jedinstveno arhitektonsko delo. Sagovornicima je preneo interes za saradnju u oblasti arhitekture u okviru koje bi mogli biti uključeni studenti, ali i arhitekte. Ukazao je da se u glavnom gradu Srbije, Beogradu, očekuje izgradnja jednog pešačkog i biciklističkog mosta preko reke Save i da bi most Slobode mogao da bude odličan uzor.

   Uspostavljanje saradnje između Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i srpskih obrazovnih institucija

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić primio je u posetu M. Pavlikovu, prorektorku Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i R. Kralika profesora Filozofskog fakulteta sa istog univerziteta.

Ambasador je istakao odlične bilateralne odnose između naših država, kao i visoki stepen prijateljstva oba naroda. Upoznao je sagovornike sa glavnim ciljevima svoje misije u Slovačkoj i kao jedan od najvažnijih istakao unapređenje prosvetne i naučne saradnje.

Sagovornici su preneli spremnost za dalje unapređenje saradnje i izneli zainteresovanost za uspostavljanje partnerskih odnosa sa nekim od srpskih Univerziteta, kao i interes za povećanje broja srpskih studenata na njihovom Univerzitetu.

Ambasador M. Babić je pozitivno ocenio predloge za saradnju i preneo očekivanje da će u vrlo kratkom roku biti uspostavljena saradnja srpskih univerziteta sa Univerzitetom u Nitri. On je ovom prilikom najavio i svoju posetu Univerzitetu u Nitri.Ambasadu Srbije je posetila delegacija inicijatora za postavljanje spomenika N. Tesle u Bratislavi i M.R. Štefanika u Beogradu

Ambasadu Srbije je, 10. septembra 2018, posetila delegacija inicijatora za postavljanje spomenika Nikole Tesle u Bratislavi i Milana Rastislava Štefanika u Beogradu. Delegaciju su činili P. Kanis, bivši ministar odbrane Slovačke, A. Abramovičova, predsednica sela Košariska (rodno selo M.R.Štefanika) i L.Škvareninova, predsednica Slovačko-srpske asocijacije Dunav i direktor firme Lefong.

U srdačnom razgovoru sa ambasadorom prof. dr. M.Babićem su predstavili ideju postavljanja spomenika N. Tesli u Bratislavi koji bi bio poklon srpskog naroda i spomenika M.R.Štefanika u Beogradu koji bi bio poklon slovačkog naroda.

Ambasador Babić je sa oduševljenjem prihvatio inicijativu i istakao spremnost Ambasade da u okviru svojih mogućnosti pomogne u realizaciji ove plemenite ideje.Bivši predsednik Slovačke R. Šuster u poseti Ambasadi Srbije

Bivši PR Slovačke R. Šuster je, 4. septembra 2018, posetio Ambasadu Srbije i u razgovoru sa ambasadorom su razmenili mišljenja o najaktuelnijim temama iz domena međunarodnih odnosa.

R. Šuster je iskazao velike simpatije prema bratskom srpskom narodu. Istakao je podršku koju Slovačka konstantno pruža Srbiji na putu pridruživanja EU, kao i dosledan stav Slovačke u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije.

Ambasador prof. dr. M. Babić je istakao bliskost naših naroda i odlične bilateralne odnose između dve države. Upoznao je sagovornika sa najvažnijim ciljevima svoje misije i preneo spremnost da zajedničkim projektima dodatno učvršćujemo saradnju.

  Centralna manifestacija posvećena obeležavanju 74. godišnjice od početka Slovačkog narodnog ustanka SNP u Banjskoj Bistrici, 29. avgusta 2018. godine

Centralna manifestacija posvećena obeležavanju 74. godišnjice od početka SNP je održana 29. avgusta 2018. godine u Banjskoj Bistrici, pod pokroviteljstvom Muzeja SNP u Banjskoj Bistrici, Kancelarije Vlade SR, MIiEP SR, Ministarstva kulture SR, MO SR, MUP SR, grada Banjske Bistrice, Slovačkog udruženja boraca protiv fašizma i Banjskobistričkog samoupravnog regiona. Na proslavi 74. godišnjice SNP je učestvovalo oko 10 hiljada ljudi iz cele Slovačke, među kojima i određeni broj učesnika ustanka.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik SR A. Kiska, predsednik NS SR A. Danko, predsednik Vlade SR P. Pelegrini, koji su se i obratili skupu, ministri u Vladi SR, predstavnici Generalštaba MO SR, mnoge javne ličnosti iz društvenog i političkog života Slovačke, kao i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, ali i DS MO Rumunije N. Nasta. U ime Republike Srbije, venac na spomenik borcima SNP u Banjskoj Bistrici, je položila o.p. Ambasade RS u Bratislavi A. Radosavljević.

 Obeležavanje 74. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka SNP u Bratislavi, 27. avgust 2018. godine

U okviru obeležavanja 74. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka (SNP) u Bratislavi je, pored spomenika borcima SNP na Trgu SNP, 27. avgusta 2018, održana manifestacija pod pokroviteljstvom MUP SR, MO SR, glavnog grada SR Bratislave, Bratislavskog samoupravnog regiona i Slovačkog udruženja boraca protiv fašizma.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Vlade SR P. Pelegrini, predsednik Bratislavskog samoupravnog regiona J. Droba, gradonačelnik Bratislave I. Nesrovnal i predsednik Slovačkog udruženja boraca protiv fašizma P. Sečkar, koji su se obratili okupljenima, kao i članovi Vlade SR, mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora i više stotina građana. U ime Republike Srbije, venac na spomenik borcima SNP u Bratislavi je položila o.p. Ambasade RS u Bratislavi A. Radosavljević.Obeležavanje 74. godišnjice slovačkog narodnog ustanka u Trenčinskom samoupravnom regionu, 25. avgust 2018. godine

Na spomen obeležju Jankov vršak u mestu Uhrovec, 25. avgusta 2018. godine je održana ceremonija obeležavanja 74. godišnjice podizanja slovačkog narodnog ustanka u Trenčinskom samoupravnom regionu.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Vlade Slovačke Republike P. Pelegrini, predstavnici Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, predstavnici Trenčinskog samoupravnog regiona, Udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova iz Slovačke, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije i Češke Republike.

U ime Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, venac na spomenik poginulim vojnicima položio je Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul u Ambasadi RS u Bratislavi.Ambasada Republike Srbije je učestvovala na humanitarnom takmičenju tradicionalnih supa i čorbi koje je održano u Trnavi

Tim Ambasade Republike Srbije je učestvovao, 25. avgusta 2018. godine, u humanitarnom takmičenju u kuvanju tradicionalnih supa i čorbi koje je organizovano u Trnavi. Takmičenje je organizovano pod zaštitom Trnavskog regiona, a učestvovali su i timovi Mađarske, Izraela, grada Trnave, kao i tim Trnavskog regiona koji je predvodio predsednik Jozef Viskupič.

Predstavljanje srpske kuhinje je izazvalo veliki interes lokalnog stanovništva, a ta prilika je iskorišćena i za predstavljanje turističke ponude Srbije.

  Turistička promocija Srbije, Vojvodine, Beograda, Novog Sada i Niša u Bratislavi i Martinu, od 9. do 12. jula 2018. godine

Turistička organizacija Beograda je zajedno sa turističkim organizacijama Vojvodine, Novog Sada i Niša, kao i čuvenom slikarskom kolonijom naive iz Kovačice predstavila turističke potencijale Srbije u Bratislavi, 9. i 10. jula i Martinu 11. i 12. jula 2018. godine.

Na štandovima na centralnim trgovima Bratislave i Martina prikazan je prigodan program: srpski folkolor, mini predstave, hor, nastup orkestra narodne muzike, kao i slikarska radionica naive iz Kovačice uz obilje promotivnog materijala i kontakata sa potencijalnim posetiocima Srbije. U bratislavskoj galeriji „Kalab“ je otvorena izložba slikarke naive Vieroslave Svetlik, kao deo srpske nematerijalne kulturne baštine.

U Ambasadi Srbije u Bratislavi je tokom promocije održana konferencija za medije i poslovni susreti sa turoperaterima i turističkim agencijama uz prigodan kulturni program. Prisutnima se tom prilikom obratio ambasador Republike Srbije prof. dr Momčilo Babić koji je istakao potrebu većeg turističkog prisustva Slovaka u Srbiji, koja poseduje nesporno prirodno i kulturno bogatstvo, kao i odlične mogućnosti za aktivan odmor. Izrazio je nadu da će ova promocija doprineti da se broj slovačkih turista značajno poveća u narednom periodu.

Ambasador Babić je prilikom turističke promocije Srbije posetio i grad Martin gde je zajedno sa počasnim konzulom Srbije M. Vrlikom obišao štandove turističke organizacije i dao intervju za lokalne medije.

Izveštaji lokalnih medija i intervju sa ambasadorom prof. dr Momčilom Babićem:

http://tvturiec.eu/srbsky-velvyslanec-spolu-so-svojimi-krajanmi-prisli-predstavit-svoj-region-aj-do-martina/

http://tvturiec.eu/aj-v-martine-prebiehali-dni-cestovneho-ruchu-srbskej-republiky/

        Izložba o rezultatima saradnje Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope

Ambasador prof. dr Momčilo Babić prisustvovao je 3. jula 2018. godine na otvaranju izložbe o dosadašnjim rezultatima saradnje između NR Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, koju je organizovao Lin Lin, ambasador NR Kine u Slovačkoj Republici.

Kineski ambasador Lin Lin je posebno istakao važnosti i obim projekata koje NR Kina ima sa Republikom Srbijom i naglasio odličnu saradnju dve države.

Ambasador Babić se posebno zahvalio kineskom ambasadoru na isticanju Republike Srbije kao jednog od najboljih primera saradnje u okviru formata Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope, ali i inicijative Jedan pojas-jedan put. Naglasio je našu privrženost daljem nastavku saradnje ukazavši da ona ima konkretne rezultate, što je i pokazano na izložbi.

  Predaja akreditivnih pisama ambasadora Srbije prof. dr M. Babića predsedniku Slovačke A. Kiski

Ambasador Republike Srbije prof. dr Momčilo Babić predao je 18. juna 2018. godine akreditivna pisma predsedniku Slovačke Republike Andreju Kiski, na svečanoj ceremoniji u Predsedničkoj palati.

Nakon ceremonije održan je bilateralni sastanak, a sagovornici su u prijateljskom razgovoru ocenili da dve države imaju vrlo dobre odnose. Zajednički je konstatovana važnost daljeg unapređenja ekonomske saradnje.

Ambasador M. Babić preneo je zahvalnost na principijalnom stavu Slovačke po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije , kao i na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.Bilateralne konsultacije konzularnih službi Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, Bratislava, 14. jun 2018. godine

Bilateralne konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike održane su 14. juna 2018. godine u Bratislavi. Delegaciju MSP RS predvodio je v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove ambasador Aca Jovanović, dok je na čelu slovačke delegacije bio ambasador Martin Bezak, direktor Sektora za konzularne poslove u MIEP Slovačke Republike.

Tokom bilateralnih konsultacija razmenjena su iskustva u radu konzularnih službi dve zemlje, praksa konzularne zaštite, pitanja legalizacije dokumenata, kao i modaliteti modernizacije i digitalizacije konzularnih službi. U okviru sastanka razmatrani su i aktuelni izazovi u oblasti zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici, kao i pitanja koja se odnose na razmenu iskustava u borbi protiv ilegalnih migracija.

  Poseta predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike A. Danka Republici Srbiji, 6. i 7. juna 2018.

Tokom zvanične posete Republici Srbiji Andrej Danko, predsednik Narodne skupštine Republike Slovačke se sreo sa svojim domaćinom predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsednikom Vlade Anom Brnabić. Pored ovih susreta A. Danko se obratio narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine, susreo se sa predstavnicima slovačke nacionalne manjine, obišao je Muzej Jugoslavije i Kuću cveća, a zajedno sa generalnim sekretarom Predsednika Republike N. Selakovićem „pustio je u rad“ TV kanal „Folklorika“.

Predsednik RS A. Vučić razgovarao je sa A. Dankom o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama. Konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma dobri i prijateljski, ne samo zbog toga što Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već i zbog iskrenog bratstva srpskog i slovačkog naroda, čijih više od 50.000 pripadnika živi u Srbiji. PR A. Vučić je podelio brigu zbog učestalih napada na Srbe na Kosmetu i rekao da je zbog mira i stabilnosti važno da se nastave razgovori u Briselu, sa ciljem pokušaja iznalaženja kompromisa sa Prištinom. Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskom putu Srbije. A. Danko je zahvalio na brizi koju srpska država pokazuje za prava slovačke nacionalne manjine i očuvanje slovačkog jezika i kulture. Istakao je da sa pažnjom prati kako se predsednik Vučić bori za nezavisnost Srbije i najviše interese srpskog naroda. Preneo je da će Slovačka nastaviti da snažno podržava proširenje EU, a pre svega evrointegracije Srbije, za koju smatra da bi trebalo da bude među prvima primljena u EU. On je izrazio spremnost Slovačke da sa Srbijom podeli iskustva iz procesa evrointegracija.

Tokom sastanka M. Gojković sa A. Dankom istaknuto je da Srbiju i Slovačku, tokom 100 godina duge istorije diplomatskih odnosa, vezuju tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na bliskosti dva naroda, prijateljstvu i podršci kada god je to bilo potrebno, a da danas intenzivan politički dijalog na svim nivoima pokazuje jasnu spremnost za unapređenje i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima. M. Gojković je zahvalila na kontinuiranoj podršci i principijelnom stavu Slovačke povodom poštovanja principa međunarodnog prava, odnosno poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. A. Danko je istakao da Slovačka čvrsto stoji uz Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i da svoj principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće menjati.

Predsednik Vlade A. Brnabić i A. Danko su razgovarali o političkim i ekonomskim odnosima dveju država, evrointegracijama Srbije, kao i statusu srpske i slovačke nacionalne manjine. PV A. Brnabić je naglasila da je politička saradnja između dve države na veoma visokom nivou i da uporedo s tim naše narode vezuju bliski prijateljski odnosi kroz istoriju. Iskazala je zahvalnost za dosadašnju kontinuiranu i aktivnu podršku Slovačke u procesu pristupanja Srbije EU. A. Danko poručio je da Slovačka snažno podržava nastavak procesa proširenja EU u regionu Zapadnog Balkana, a pre svega evrointegracije Srbije, koju smatra ključnom zemljom regiona i strateškim partnerom Slovačke. Naglasio je da je Evropska unija, bez obzira na trenutne unutrašnje probleme, pre svega porodica država, u kojoj bi Slovačka pre svih želela da vidi Srbiju. Ukazao je na veoma dobar pristup Srbije kada su u pitanju prava slovačke nacionalne manjine, i istakao da Srbija prednjači u uspostavljanju standarda očuvanja jezika i kulture manjina, u odnosu na mnoge evropske države.

  Istorijsko obraćanje Andreja Danka predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 7. juna 2018. godine

Uvažena gospodo, predsednice Narodne skupštine gospođo Majo Gojković, uvažene poslanice, uvaženi poslanici, ekselencije, draga braćo Srbi, građani Srbije i naši voljeni Slovaci, danas ispisujemo novo poglavlje slovačko-srpskih odnosa. Velika mi je čast što mogu da vam se obratim i da vas pozdravim u ime slovačkog parlamenta, u ime slovačkog naroda i naših nacionalnih manjina. Tokom dugih vekova, od kako naše narodne zajednice naseljavaju područja pod lukom Karpata i na Balkanskom poluostrvu, spaja nas velika evropska reka Dunav, kao i davna slovenska spona kada su naši preci zajedno naseljavali centralno-jugoistočnu Evropu. Našu sudbinu spajaju dve reke istog naziva, istog imena Morava. Ona severnija je do današnjeg dana simbol prve državne tvorevine starih Slovaka Velikomoravske kneževine. Ona južnija je dugi niz godina nosilac života za srpski narod. Egzistencija i nastanak Velike Morave u devetom veku je istorijski momenat kada se između starih Slovaka i Srba počela stvarati spona zajedničke pripadnosti, zajedničkog jedinstva. Deo istorijski prve organizovane državne tvorevine Slovena, koju su utemeljili naši slovenski preci, činili su takođe i lužički Srbi. Učenjaci Soluna, današnji patroni Evrope, Sveti Ćirilo i Sveti Metodije doneli su 863. godine starim Slovacima prvo pismo – glagoljicu. Obrazovali su i prosvetili mnoge slovačke plemiće, od kojih su postali hrišćanski apostoli. Oni su na čelu sa Gorazdom, prvim slovačkim biskupom, doneli pismo i hrišćanstvo i južnim Slovenima. Na prelasku devetog i desetog veka, Srbija i Makedonija postale su utočište za učenike Svetog Ćirila i Svetog Metodija, ti su morali da pobegnu iz Velikomoravske kneževine. Najznačajniji slovački učenjaci i iseljenici bili su Sveti Kliment ohridski i Sveti Naum. Na obalama Ohridskog jezera osnovan je manastir u kome je Sveti Kliment osnovao književnu školu. Zahvaljujući toj školi, Ohrid je postao najznačajniji centar kulture i obrazovanja južne i istočne Evrope. Vaši srpski preci su i zahvaljujući ohridskoj školi prvobitno pismo pojednostavili i do današnjeg dana koristite ćirilicu i u svom običnom životu. Kako bismo mogli da razumemo sadašnjost i istovremeno da razumno projektujemo budućnost, potrebno je da poznajemo svoju nacionalnu istoriju. Ovo poznavanje ne sme da bude razlog za nacionalnu zaslepljenost i egoizam. Iz istorije treba da se izvuče pouka, ali ne treba istoriju živeti. Nemojmo onda otvarati istorijske rane i nemojmo ih kao moderni narodi prenositi u modernu politiku 21. veka. Mi smo narodi koji su puno propatili, mi smo narodi koji su se puno borili za svoje državne tvorevine, ali to imamo veća srca i to smo srčaniji prema našim nacionalnim manjinama. Kao slovenski narodi, znamo da praštamo, čak i onima koji nas ozleđuju često pomažemo. Srbe i Slovake smatram ponosnim i samosvesnim narodima. To smo dokazali ne samo jednom, i tokom duge muslimanske okupacije, kada su Turci prodrli kod nas u Evropu. Želim da se poklonim hrabrosti srpskog naroda koji je u to vreme štitio ostatak Evrope u bici na Kosovom polju 1389. godine. Kraj srpskih ratnika stajali su i slovački ratnici koji su došli u pomoć iz Ugarske. Srbi i uprkos snažnom turskom ugnjetavanju nisu predali i sačuvali su svoj nacionalni identitet. Uvek ću to pričati kod kuće. Bili ste prvi koji su branili Evropu od napada i štitili našu religiju, vrednost i kulturu. Za to vam pripada poštovanje i čast. Zaštita hrišćanstva i drugih evropskih vrednosti koštala je puno srpski narod. Opustošene delove Vojvodine od 1690. godine postepeno su naseljavali i Slovaci. Primili ste ih s ljubavlju, otvorenih ruku i uz prijateljstvo. Zato i u ime tih Slovaka ja se poklanjam vašem gostoprimstvu. Retko koji narod je sačuvao daleko od maternje domovine i daleko od teritorije nacionalne manjine odakle su došli svoj jezik i vi ste imali tu veličinu da se uspeo sačuvati i njihov jezik i sada su Slovaci treća najbrojnija nacionalnost u tom severnom delu Srbije.

Dozvolite mi zato da sada pozdravim svoje voljene zemljake iz Petrovca, Kovačice i Bačkog Petrovca, koji su sedišta slovačke kulture i jezika, koju su dan danas sačuvali. Dragi moji zemljaci, dragi moji voljeni Slovaci, želim da se poklonim i vama, vašoj snazi, želim da se pohvalim vašem divnom slovačkom jeziku koji ste očuvali, vašim tradicijama, umetnosti, kulturi, vašim plesovima i igrama, jako se ponosimo vama. Želim da se zahvalim Republici Srbiji za iskrene napore u očuvanju Slovačke nacionalne manjine. Takođe, želim da se zahvalim za podršku koju naša nacionalna zajednica dobija od srpske države. Ubeđen sam da vojvođanski Slovaci su lojalni građani Srbije. Kao predstavnik najstarije političke stranke Slovaka ponosan sam na to sa kakvom vitalnošću i sa kakvim poštovanjem naši sunarodnici čuvaju narodne tradicije svojih predaka, daleko od matične zemlje. Galerija Zuske Medveđove, matica Slovačka u Srbiji, Muzej vojvođanskih Slovaka, slovački izdavački centar i Galerija naivne umetnosti u Kovačici su živi primer svega toga. Dozvolite mi da se zahvalim Nacionalnom savetu Slovačke nacionalne manjine za dostojno političko i društveno predstavljanje Slovaka. Biće mi drago ukoliko pozitivan odnos Srba prema Slovacima ostane i u budućnosti. Slovaci su trajni deo države Srbije. Srpsko-slovački odnosi bili su na vrlo dobrom nivou i u vreme prosvetiteljstva. Prva četiri direktora Prve srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima bilu su učenjaci Slovačke, Andrej Volni, Jan Gros, Pavel Magda i Karlo Rumi. U Srbiji je radio i znameniti slovački slavista Pavel Jozef Šafarik koji je od 1819. godine i prvi direktor srpske gimnazije u Novom Sadu. Srpsku marljivost i vaš ponos, divili su se njima već i naši narodni prosvetitelji u vreme narodnog preporoda polovinom 19. veka. Uvek ste bili naša podrška, uvek ste bili naša braća koji su uvek bili spremni da nam pomognu. Veliku pomoć slovačkom narodnom pokretu koji su tokom 1848. godine i 1849. godine vodili Ljudevit Štur i Jozef Miroslav Hurban, pružili su im tu veliku pomoć, upravo njihovi srpski prijatelji. Osim srpskih dobrovoljaca koji su aktivno učestvovali u borbi za slovačku nezavisnost, slovačke dobrovoljačke jedinice podržavali su i srpski plemići i to isporukom oružja i finansiranjem vojske. Bliskost i uzajamno razumevanje između naša dva naroda dokazuje i otpor prema Habzburškom ugnjetavanju. Srbi su od 1914. godine morali da se brane od ogromne agresije od strane Habzburgovaca čije su osvajačke ambicije gurnule ceo svet u Prvi svetski rat. U tom su Slovaci izrazili solidarnost sa srpskim narodom prilikom pobune 71 trenčanskog pešadijskog puka u srpskom gradu Kragujevcu. U trenčanskom ili tzv. droterskom puku prevladavale su simpatije prema srpskim pobunjenicima tzv. komitačima u gradu Kragujevcu. Početkom juna 1918. godine odbili su da stupe na front i pobunili se protiv austrijskog rukovodstva. Posledica te vojne pobune koja je bila jedna od najvećih pobuna u istoriji Prvog svetskog rata, bilo je pogubljenje 44 slovačka vojnika. Ovih dana navršava se tačno sto godina od tog događaja. U čast njihovom sećanju iskren želim da pozdravim građane Kragujevca i zahvaljujem se na poštovanju koje je nakon tako dugog perioda oni još uvek odaju.

Velika je šteta da su se jugoslovenski narodi kako smo ih zvali podelili. U tom smislu želim da upozorim na činjenicu da Srbi i Slovaci su uprkos tome vrlo bliski slovenski narodi. Imamo puno toga zajedničkog i zato je potrebno i danas intenzivirati našu komunikaciju i mnogo više razmenjivati iskustva i međusobno učiti jedni od drugih. Ne živimo u lakim vremenima. Živimo u vremenima egoizma, sebičnosti, u periodu kada informacije uništavaju ljudske odnose. Tim pre bi trebalo da vršimo ocenu informacija koje dobijamo. Živimo u opasnom vremenu i u opasnom vremenu za našu decu. Učinimo sve u pravcu da iskreno prevazilazimo probleme. Učinimo sve da i naša deca smatraju mir kao nešto što se podrazumeva. Borimo se protiv cinizma, protiv zlobe, protiv zla. Imenujmo probleme i tražimo njihova rešenja. Mi, Slovaci živimo u srcu Evrope. Često govorim da nam upravo ta činjenica što živimo u srcu Evrope daje viši stepen empatije. Poštujemo sve evropske narode, ali ipak slovenski narodi su nama najbliži. Zato mislim da je došlo vreme da slovenski narodi više međusobno komuniciraju i sarađuju. Slovačka diplomatija i naši vojnici puno puta već su dokazali da to i možemo. U mirovnim snagama mi nismo napadački narodi, ali ako neko posegne na nešto naše, znamo da se branimo. Srpski narod preživeo je težak period. Osećamo i osećali smo sa vama. Stav Republike Slovačke što se tiče rešavanja pitanja AP Kosova i Metohije ostaje jednak i principijelan. Kao jedna od malo država smo odbili da priznamo nezavisnost Kosova i taj slovački stav se ne menja, niti će se menjati. Ukoliko postoji mesto gde treba da se rešavaju problemi kosovskog stanovništva, u tom slučaju to je Beograd. U tom smislu jednako otvoreno podržavamo otvoren i pragmatičan dijalog. Pre svega cenim vaš otvoren i konstruktivan dijalog. Vrlo detaljno sam informisan od strane predsednika Republike Srbije, od strane predsednice Vlade, pre svega od strane moje koleginice o tome kako Srbija postupa predusretljivo. Međunarodna zajednica međutim mora da bude više fer prema Srbiji. Slovaci su pripremljeni i spremni da pomognu bratskom slovenskom narodu, kao i drugima na Balkanu. To je naša obaveza i prema bratskom srpskom narodu iz prošlosti, koji nam je u bezbroj slučajeva pomogao. Imate ambiciju da uđete u strukture EU. Proces integracija je vrlo složen. U tom smislu nudimo vam pomoć na jednoj strani našim iskustvima iz pristupnih pregovora i našim iskustvima kao punopravnog člana EU. O tome da li ćete ući, morate da odlučite sami i slobodno. Šta možemo mi da vam pružimo su naša iskustva i greške koje smo načinili u tom procesu. Uveravam vas da će Slovačka i dalje da vam pruža konzistentnu podršku što se tiče širenja EU. Ukoliko Srbi tako odluče, trebali bi da budu jedan od prvih naroda koji će ući u tu zajednicu. Svakako poštujemo vašu slobodnu volju. Dugoročno na čelu grupe gde ćemo predsedavati u okviru Višegradske grupe od jula ove godine i na drugim susretima evropskih lidera, govorimo da upravo vi treba da budete ti kojima će se odstraniti nepravda, upravo vi treba da budete ti koji treba da budu kao jedni od prvih. Zemlje EU ćemo voditi ka tome da više podržavaju Srbiju. Nespremnost aktivnom pristupu u ovom procesu za nas nije prihvatljiva. Uveren sam da sve zemlje koje žele da postanu članice trebaju da imaju fer pristup i ukoliko svakako ispunjavaju prethodno određene kriterijume. Članstvo u EU Slovačkoj je donelo čitav niz različitih mogućnosti i zahvaljujući učešću u evro zoni, postigli smo i napredak na mnogim područjima. Republika Slovačka ove godine slavi 25 godišnjicu svoje državnosti. Mi smo stari slovenski narod koji međutim ima vrlo kratko svoju državu za koju smo dugo borili i time pre želimo da očuvamo ovu državu, da je razvijamo, polazeći od našeg istorijskog iskustva da samo u jednom kratkom periodu sada sami upravljamo svojom sudbinom. Svakako članstvo u EU je veoma značajna i bitna odluka. To je jedan vrlo vitalan projekat koji zahteva reforme i ima i svoje greške. Prednosti šengena su nesporne. Prednosti što se tiče kolektivne bezbednosti su još značajnije. Želim međutim da vas upozorim i na nedostatke, na greške koje smo mi Slovaci napravili prilikom ulaska u EU. Molim vas da sačuvate više svoju vodu, svoja zemljišta, svoje minerale, odnosno prirodna bogatstva. Nemojte se plašiti da uključite ove elemente i u svoj Ustav. Ukoliko se otvarate, očekujte reciprocitet i od druge strane. Čuvajte svoje brendove, čuvajte svoj nacionalni identitet, čuvajte svoje ljude. Nemojte se plašiti socijalnih reformi. Nemojte se plašiti da pogledate, steknete uvid u zapadne zakone o radu. Ako sam kod nas govorio o 13 i 14 plati, u državama kao što je to recimo Portugal, to je nešto sasvim uobičajeno. Neki moji građani iz Slovačke su mislili da sam poludeo. Mi smo uspeli da uvedemo i 13 i 14 platu, koja doduše još nije obavezna, ali je oslobođena od poreza i doprinosa. Pohvalio sam se vrlo ponosno austrijskom kolegi, koje je bilo moje iznenađenje kada sam od njega čuo da Austrija poznaje i 15 i 16 platu. To su fenomeni socijalnog sistema. To su specifičnosti koje se odnose na godišnje odmore, na bonove za topli obrok i slično. Pratite ove tendencije jer to bi trebalo da postane u budućnosti prirodan sastavni deo Zakona o radu koji čuva prava naših zaposlenih. Kao države Višegradske grupe, borili smo se i otvarali smo temu kvaliteta hrane. Borili smo se da ukoliko kupimo proizvod koji je jednako označene ima i jednaku strukturu i kvalitet. Prvo su nam se smejali, međutim mojoj političkoj stranci uspelo je da otvorimo ovu temu na nivou Vlade i na nivo Višegradske grupe i na nivou EU danas. Evropska komisija sada više ne govori da to nije istina. Mi smo građani iste kategorije, ali moramo da se borimo za ova naša prava. Iskreno govorim o stvarima o kojima želim da govorim sa vama danas, koje je moguće prevazići. Evropska unija jeste jedinstven projekat i isplati se raditi na njoj, isplati se razvijati je. Napravili ste ogroman posao. Mi smo za 25 godina doživeli dinamičke izmene, promene i danas mogu da kažem da je Republika Slovačka jedna od malo istočnoevropskih zemalja bivših koje imaju evro, koja proizvodi najviše automobila u odnosu na broj stanovnika i ima čitav niz još uvek otvorenih stvari koje treba da promeni prema našim građanima. Govorimo o promenama plata, govorimo o nedostatku radne snage. Govorimo i o još jednom značajnom problemu, a to je problem fragmentirane političke scene. To nije problem isključivo Slovačke. To je problem Evrope. Što više vreme prolazi, teže je sastaviti vladu. Manje odgovorni političari dolaze na vlast. Dovoljno je da imate jednu lažnu vest koja dođe u pravo vreme pre izbora i to pomaže subjektima koji, recimo, nemaju ni političko sedište, ni program, imaju samo rukovodioca, vođu koji želi da bude popularan i onda je teško voditi državu.

Pazite na to da sačuvate svoju ustavnost, slobodno takmičenje političkih stranaka i da i dalje razvijate ova područja, naravno, uz pregovore o ulasku u EU. Kod kuće nekima se to ne sviđa. Međutim, ja govorim da upravo mi, slovenski narodi, uprkos tome što smo članice EU, moramo da imamo dobre odnose i prema istoku i prema zapadu i prema severu i prema jugu. Ovaj razumni pristup vidim u vašoj politici. Mi Slovaci smatramo Srbe za sastavni deo našeg društvenog života. Drago nam je što su naše dugoročne veze čvrste i da jačaju. Naravno, novo vreme, moderno vreme donosi čitav niz fenomena. Mnogo Srba dolazi u Slovačku, mnogo Srba ostaje da radi. Za nas je vrlo značajno da mi Slovaci vidimo ovaj fenomen. Sve ćemo učiniti u pravcu da se ova međusobna povezanost koju smo osećali proteklih vekova, da se realizuje i u današnje vreme prema vašim građanima kod nas. To nije uvek jednostavno. Slovački narod uvek će stajati uz svoju južnu braću i verujem da će to biti međusobno uzajamno. Bez obzira na političku situaciju, nikad nemojmo zaboraviti da smo, pre svega, ljudi, da imamo zajednički cilj da napravimo svet boljim. Sloveni smo i zato zajedno sačuvajmo i razvijajmo naš slovenski svet. Slovenski svet je jedinstven i izuzetan. Mi Sloveni vrlo loše shvatamo površnost, bezosećajnost, nadmenost. Nažalost, ove osobine danas su u modi. Naša snaga je, međutim, u tome da imamo veliko srce. Nekada to izuzetno boli, ali vama Srbima mislim da ne moram da govorim o tome koliko puta u istoriji ste morali da ustanete. Znam da se dižete i da ćete se ponovo podići nakon ovako teškog perioda i bićete jaki. Ja to i želim i želim to i vama. Zahvaljujem vam se na poverenju i na časti da nastupim u vašem parlamentu. Ovo je najveća počast koju može da pokaže jedan demokratski narod. Niste mogli više da ispoštujete Republiku Slovačku od ovoga što ste učinili, da sam mogao da izlažem pred vama. Kao što sam na početku rekao, cilj mog izlaganja bio je da vam se zahvalim za vekove bratskih odnosa. Takođe, da izrazim spremnost Slovačke da vam pomogne i da možemo da vam vratimo to što ste vi u vekovima činili za nas. Ispred nas su veliki izazovi i od strane EU moramo da govorimo o poboljšanju funkcionisanja EU, o migracijama, o socijalnim pitanjima o kojima sam već nešto govorio, kao i o drugim pitanjima. Želim, međutim, da to savladamo u okviru Evrope zato što samo zajedničkim snagama, mudrih evropskih elita i predstavnika država, možemo da konkurišemo svetskim velesilama. Privredni svet je nemilosrdan. Ne postoji trgovac koji kada vam pozajmi evro ne želi više nazad. Budite oprezni. Kao što sam već rekao, puno puta u istoriji smo ustali, pomogli smo jedni drugima i želeo bih da stojimo jedni pored drugih i u modernoj Evropi. Srbiji želim samo uspeh i napredak. Srbiji želim i srpskim porodicama mir. Vi znate da poštujete ovu reč najviše u Evropi. Želim vam mir, dobre prijateljske, porodične odnose. Želim vam iskreno napredak. Zaslužili ste ga. Dragi Srbi, predstavnici nacionalnih manjina, dozvolite mi da se sa vama na kraju pozdravim na vašem jeziku – Bog blagoslovi Srbiju i hvala vam prijatelji.Dodeljivanje počasnog doktorata prof. dr Džozefu Vangu na Univerzitetu Komenski u Bratislavi

Čestitam Univerzitetu Komenski u Bratislavi što je dodelio titulu počasnog doktora nauka izuzetnom istraživaču i pronalazaču Džozefu Vangu. Bilo je veliko zadovoljstvo prisustvovati toj svečanosti.

Džozef Vang je jedan od najbriljantnijih umova ovog vremena, koga i u Republici Srbiji izuzetno cene. Bio je rangiran kao "najcitiraniji naučnik u oblasti inženjeringa" u periodu od 1997. do 2007. godine, kao i "najcitiraniji hemičar" na ISI-ovim spiskovima "najviše citirani naučnici u hemiji" za isti period i "najuticajniji naučni umovi u svetu u 2015." Autor je 1040 naučnih radova, 11 knjiga, 25 patenata i 35 poglavlja. Njegove publikacije su citirane više od 95 000 puta. Među njegovim knjigama najviše zapažene su: Stripping Analysis, Analytical Electrochemistry i Nanomachines. Preko 40 doktora nauka i 250 post-doktorskih saradnika su sarađivali sa Dž. Vangom.

Želim prof. dr Džozefu Vangu dobro zdravlje i dalji uspešan rad na dobrobit čitavog čovečanstva.

Prof. dr Momčilo Babić, ambasador Republike SrbijeObeležavanje stogodišnjice stradanja slovačkih vojnika tokom Prvog svetskog rata u Kragujevcu, Trenčin, 7. jun 2018. godine

U objektu vojne kasarne u Trenčinu, 7. juna o.g. održana je ceremonija obeležavanja stogodišnjice pogibije 44 slovačkih vojnika koji su tokom Prvog svetskog rata stradali u Šumaricama pored Kragujevca.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, predstavnici Trenčinskog samoupravnog regiona, grada Trenčina, predstanici Udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova iz Slovačke, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Trenčinskog regiona.

U ime Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, venac na spomenik poginulim vojnicima položio je Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul u Ambasadi RS u Bratislavi.

  Održano 8. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike, 4. i 5. juna 2018. godine u Bratislavi

Na zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju srpsku delegaciju predvodio je kopredsednik dr Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a slovačku delegaciju je predvodio kopredsednik P. Žiga, ministar privrede Slovačke. Od prethodnog zasedanja Mešovitog komiteta prošlo je tri godine te je utoliko više ovo bila odlična prilika za predstavnike dve države da doprinesu uspostavljanju novih modaliteta saradnje.

Delegacije su u okviru četiri radne grupe na ekspertskom nivou razgovarale o proširenju postojeće i uspostavljanju novih oblika saradnje u oblastima investicija, trgovine, turizma, zapošljavanja i socijalnih pitanja, energetike i zaštite životne sredine, inovacija, informacionih tehnologija, nauke i istraživanja, finansija, razvojne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Dve delegacije istakle su značaj nastavka bilateralne saradnje, pre svega na polju ekonomije, ali i inovacija, digitalizacije i IT sektora. Kao značajne za saradnju dveju zemalja istaknute su i oblasti sajber bezbednosti, obrazovanja, kao i geologije i rudarstva. Slovačka strana je izrazila spremnost da Srbiji pomogne u razvoju elektronske uprave.

Tokom prvog dana, uz podršku Privredne komore Srbije i Slovačke agencije za podršku izvoza, SARIO, održan je Poslovni forum na kome su učestvovale firme iz obe države, a otvorili su ga kopredsednici Mešovitog komiteta, ministri dr N. Popović i P. Žiga.

Ministar N. Popović istakao je da je Poslovni forum Srbija-Slovačka doprineo povezivanju privrednika, što je posebno značajno za Srbiju, koja je usmerena na razvoj preduzetništva zasnovanog na inovacijama.

Ministar N. Popović se slovačkim domaćinima zahvalio na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Na plenarnom zasedanju učesnicima se obratio i ambasador R.Srbije prof. dr M. Babić. Istakao je odlične odnose između dve države, i izneo nadu da će njihovom unapređenju doprineti i redovno održavanje MK. Naglasio je pozitivne utiske o Slovačkoj i Slovacima, koje je stekao od stupanja na dužnost ambasadora i istakao zahvalnost na poziciji Slovačke po pitanju KiM, citiravši izlaganje PV P.Pelegrinija na Češkoj televiziji kao potvrdu kontinuiteta ovog stava. Preneo je naš interes za unapređenje ekonomske saradnje i istakao da smatra da Vlade RS i SR treba da postave cilj ekonomske razmene od milijardu evra u narednim godinama.

Tokom boravka u Bratislavi ministar dr N. Popović je imao bilateralne sastanke sa P.Žigom, ministrom privrede i R.Rašijem potpredsednikom Vlade zaduženim za investicije i informatizaciju, kao i sa predstavnicima Slovačke agencije za energetiku i inovacije, a tokom posete Tehnološkom parku u okviru Fakulteta za materijale i tehnologije u Trnavi, imao je sastanak sa prof. dr J.Peterkom, dekanom Fakulteta.

Predstavnici srpskog Fonda za inovacionu delatnost i slovačke Agencije za energetiku i inovacije SR potpisali su Memorandum o saradnji.

    UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI

Burundi

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.


UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Azerbejdzan

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdzan, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana u periodu od stoosamdeset (180) dana, od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Izložba slovačkog naivnog slikarstva iz Srbije u sedištu UN u Njujorku

un izlozba

Stalne misije Srbije i Slovačke u Ujedinjenim nacijama priredile su izložbu slika "Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji" u sedištu UN u Njujorku, 21. maja, koju su otvorili stalni predstavnici dve zemlje, ambasadori Milan Milanović i Mihal Mlinar. 

„Slovaci u Srbiji danas uspešno obavljaju brojna zanimanja, a naivni slikari slovačke zajednice ponos su kulturnog života Srbije. Njihov umetnički rad pomaže da se integrišu u širu zajednicu, čuvajući pritom sopstveni identitet. Oni istovremeno tkaju suptilne veze prijateljstva između zemlje porekla i zemlje koja ih je raširenih ruku primila u svoje okrilje", rekao je ambasador Milanović.

un izlozba1

Kao počasni gosti, na otvaranju izložbe govorili su i predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak, podsekretar UN za globalnu komunikaciju Alison Smejl, kao i direktor Fondacije Babka iz Kovačice Pavel Babka. Govornici su izložbu ocenili kao dobar primer povezivanja kultura. Izložba će biti otvorena u sedištu UN do 25. maja.Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi

Ambasador Republike Srbije u Bratislavi prof. dr Momčilo Babić prisustvovao je promociji knjige „Slovačka evangelistička crkva u Srbiji“, koja predstavlja prvu sveobuhvatnu istoriju ove crkve u slovačkom nacionalnom korpusu u Srbiji. Promocija je održana u Velikoj evangelističkoj crkvi u Bratislavi, a prisustvovali su brojni pripadnici Evangelističke crkve iz Slovačke i Srbije.

Pripadnici crkve su bili prijatno iznenađeni i obradovani prisustvom ambasadora Srbije na ovoj promociji i iskoristili su priliku da ga zamole da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću prenese njihove najsrdačnije pozdrave. Ambasador im je uzvratio izjavom da on nije ambasador samo Srba, već svih građana Srbije uključujući vredne i radne Slovake, najbolju nacionalnu manjinu Srbije, kakvu bismo samo mogli poželeti svakom drugom većinskom narodu. Protestantska radna etika opisana u Veberovim delima u Srbiji je svakodnevno pred očima našeg naroda kroz ponašanje i odnos prema radu naših Slovaka i ona samo može da nadahnjuje druge naše građane.

Ova knjiga je ne samo istorijski dokument, već i značajno svedočanstvo o postojanju i neuništivoj istrajnosti Slovaka u Vojvodini, njihovom suživotu i zajedništvu sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.

  DANI STARE PAZOVE U BRATISLAVI 2018, 11. – 12. MAJA 2018.

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije 11. i 12. maja 2018. održana je manifestacija „Dani Stare Pazove u Bratislavi“. Na otvaranju manifestacije 11. maja u Ziči palati prisutnim gostima se obratio ambasador Srbije prof. dr Momčilo Babić. On je u svom govoru istakao bliskost i prijateljstvo između dve zemlje, koji su doprineli stvaranju bratskih veza između naših naroda. Naglasio je da su Slovaci u Srbiji jedna od najboljih nacionalnih manjina, vredni, radni i lojalni državi. Istakao je uverenje da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će kulturna saradnja nastaviti da se razvija.

Pored ambasadora Srbije na otvaranju su se obratili predsednik opštine Stara Pazova Đ.Radinović, predsednik bratislavske gradske opštine Stari grad R.Števčik i predsednik Bratislavskog samoupravnog regiona J.Droba, koji su istakli zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije i odlične odnose između dve države i naroda.

U programu koji je tokom dva dana obilovao kulturnim i umetničkim dešavanjima i i odigravao se u Ziči palati i na Hviezdoslavovom trgu nastupali su Tamburaši Ljubinka Lazića, grupa Pangea bojs, KUD Sveti Sava, KUD Čmelik i FA Klasje. Izvedena je pozorišna predstava „Krčma na glavnom drumu“ u režiji Miroslava Benke, održani su izložba radova pet akademskih slikara i fotoografija Stare Pazove, kao i koncert klasične muzike.

         Obeležavanje Dana pobede i 73 godine od okončanja Drugog svetskog rata

U Bratislavi je, 9. maja 2018. godine, povodom Dana pobede nad fašizmom tradicionalno održana komemorativna svečanost polaganja venaca na vojnom memorijalu na Slavinu u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Slovačke, opštine i regiona Bratislava, Ambasade Ruske Federacije i Slovenskog udruženja boraca protiv fašizma.

Ambasador prof. dr Močilo Babić je tim povodom položio venac na spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući Bratislavu aprila 1945. godine. Komemoraciji su prisustvovali visoki državni predstavnici Slovačke: predsednik Narodne skupštine A.Danko, predsednik Vlade P.Pelegrini, potpredsednik Vlade R.Raši, predstavnici diplomatskih misija u Slovačkoj, predstavnici udruženja boraca, kao i veliki broj građana.

  Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

Na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, ambasador prof. Dr Momčilo Babić je položio venac na spomenik našim slavom ovenčanim precima pilotima Arseniju Boljeviću i Savi Poljanecu, koji su za svoj doprinos borbi protiv fašizma i slovačkom narodnom ustanku u Drugom svetskom ratu posthumno odlikovani i od strane ministra odbrane Slovačke Republike. Spomenik se nalazi neposredno uz aerodrom i vojnu bazu Sliač, koji su korišćeni i u Drugom svetskom ratu.Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika

Fondacija Milana Rastislava Štefanika je organizovala komemorativnu svečanost polaganja venaca na spomenik Milanu Rastislavu Štefaniku u Bratislavi, povodom 99. godišnjice stradanja ove istaknute ličnosti slovačke istorije.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je prisustvovao obeležavanju zajedno sa predstavnicima javnog i političkog života Slovačke i položio venac u ime Republike Srbije. Prisutni su bili najviši diplomatski predstavnici Italije, Francuske i Češke, predstavnici Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom, kao i brojni kulturni i javni radnici.

  Izložba slika majstora naivnog slikarstva iz Kovačice u Bratislavi

Majstori naivnog slikarstva iz Kovačice predstavili su publici svoja dela u Galeriji Slovačkog radija. Tu su svoja dela izložili slikari: Pavel Cicka, Pavel Hajko i Zuzana Vereski.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je na otvaranju, 3. maja 2018, održao pozdravni govor u kome je istakao dugo i tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda, Kovačicu kao kulturni most između dva naroda i zemlje i slikarstvo iz Kovačice kao deo svetske kulturne baštine kojim se ponose i Srbija i Slovačka. Posebnim aplauzom je pozdravljena namera Ambasadora Babića da intenzivno uči slovački jezik i da na sledećoj izložbi za godinu dana pozdravi učesnike na njihovom maternjem jeziku.

  Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika

 

U mestu Ivanka pri Dunaji održana je komemoracija povodom tragične pogibije jedne od najvećih istorijskih ličnosti Slovačke, dr Milana Rastislava Štefanika.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je zajedno sa predstavnicima javnog i političkog života Slovačke i mesta Ivanka pri Dunaji položio venac u ime Republike Srbije ovom znamenitom Slovaku. Ambasador Babić je uživao počasti i respekt kao i predstavnici Italije, Francuske i Češke koji su takođe prisustvovali ovom skupu.

Ambasadoru je poklonjena knjiga o mestu Ivanka pri Dunaju u kojoj se ističe slovačko-srpsko prijateljstvo iskovano još u vreme Kneza Miloša i posebno Kneza Mihajla Obrenovića za koga se kaže da je bio veliki prijatelj Ljudevita Štura i Slovaka.

Ovo malo mesto je pokazalo kako Slovačka i Srbija generalno treba da gledaju na uzajamne odnose dvaju naroda i država.

Komemoracija je organizovana od strane Matice Slovačke i mesta u kome je pre 99 godina izgubio život ovaj heroj slovačkog naroda, a učestvovali su predstavnici generalštaba, Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom, kao i brojni kulturni i javni radnici.

 

 Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije prof. dr Momčila Babića državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Lukašu Parizeku

 

Ambasador Srbije u Slovačkoj M.Babić je, 2. maja 2018. godine, predao kopije akreditivnih pisama državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke L.Parizeku.

Ambasador M.Babić se po pitanju Kosova i Metohije zahvalio na principijelnom stavu Slovačke zasnovanom na međunarodnom pravu. Istakao je da cenimo i Slovačku podršku u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi vrlo dobri i prijateljski. Zajednički je ocenjena potreba za unapređenjem ekonomske saradnje, koja ne prati visok nivo političkih odnosa.

  Obaveštenje o stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, 3. maj 2018. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova da su 3. aprila 2018. godine stupili na snagu Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Oba zakona objavljeni su u Službenom glasniku Republike Srbije broj 24/2018 od 26. мarta 2018. godine. Pomenuti zakoni dostupni su na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rsInformacija o novoj platformi za praćenje programa javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, 19. mart 2018. godine

Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta, rtsplaneta.rs, koja je dostupna svim korisnicima interneta kako u Republici Srbiji, tako i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije, besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u periodu naredna tri meseca. Nakon promotivnog perioda, posredstvom ove platforme biće i dalje moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori), kao i programa Radio Beograda. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS. Besplatan pristup sadržajima moguć je preko desktop računara, tableta i tzv. pametnih telefona uz registraciju na web stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji ili preko Facebooka.Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela Odluku kojom je ukinula vize državljanima Republike Srbije, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.februara 2018. godineOdluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruziju, nosioce običnih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 8. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ broj 18/2018 od 9. marta 2018. godine i stupila je na snagu 9. marta 2018. godineOdluka Vlade Republike Kolumbije o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine

Obaveštavamo da je Vlada Republike Kolumbije donela Odluku kojom je ukinula vize državljanima Republike Srbije, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godineOproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod prve državne sekretarke u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dane Meager, Bratislava, 16. februar 2018. godine

 

 

      

Prva državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dana Meager je primila, na njenu ličnu inicijativu, 16. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Srbije u Slovačkoj, Šanija Dermakua. Ambasador Dermaku je izrazio posebnu zahvalnost Slovačkoj Republici na podršci u procesu evropskih integracija Srbije i po pitanju nepriznavanja JPNK, kao i na odličnoj saradnji tokom prethodnog perioda, posebno naglasivši njenu ličnu ulogu. Sagovornici su se složili da su politički odnosi između dveju država na najvišem nivou, zasnovani na prijateljstvu i poverenju ova dva slovenska naroda. Saglasili su se, takođe, da, zajednički, moraju da porade na tome da visok nivo političkih odnosa prati i maksimalno unapređenje nivoa ekonomske saradnje. Državna sekretarka Meager je naglasila da Srbija može računati i ubuduće na svaku vrstu podrške i potpore Slovačke razvoju srpsko-slovačkih odnosa, podrške evrointegracijama Srbije i nepriznavanju JPNK. Posebno je istakla jasan stav SR po pitanju predloga za članstvo tzv. „Kosova“ u SCO i drugim međunarodnim organizacijama u njenoj nadležnosti.Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaša Parizeka, Bratislava, 15 februar 2018. godine

 

 

   

DS u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaš Parizek je primio 15. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Republike Srbije u Slovačkoj Republici, Šanija Dermakua. Ambasador Dermaku je izrazio posebnu zahvalnost Slovačkoj Republici na podršci u procesu evropskih integracija Srbije i po pitanju nepriznavanja JPNK, kao i na odličnoj saradnji tokom prethodnog perioda. Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi između dveju država na najvišem nivou, zasnovani na prijateljstvu i poverenju. Saglasili su se, takođe, da nivo saradnje u oblasti ekonomije nedovoljno prati visok nivo političkih odnosa, na čemu zajedno treba raditi. Tema diskusije je bila i ocena dosadašnje saradnje dva ministarstva, kao i nedavno objavljena Strategija EU za Zapadni Balkan, koji Srbiji daje realne izglede za članstvo u EU u 2025. godini. Državni sekretar Lukaš Parizek je, tom prilikom, izjavio: „Uveren sam da će Slovačka Republika nastaviti sveobuhvatnu podršku Republici Srbiji na putu ka EU, kao i po pitanju Kosova“.Ministar odbrane SR Peter Gajdoš razgovarao sa srpskim ambasadorom Šanijem Dermakuom Bratislava, 13. februar 2018. godine

 

     

Ministar odbrane SR Peter Gajdoš je primio 13. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora republike Srbije u Slovačkoj Republici, Šanija Dermakua. Saradnja Slovačke i Srbije u oblasti odbrane nije opterećena nikakvim problemima i postoji obostrani interes za njenim daljim unapređenjem. Tokom današnjeg sastanka su se oko toga složili ministar odbrane, Peter Gajdoš, i ambasador Republike Srbije, Šani Dermaku, koji je bio u poseti resoru iz razloga isteka njegovog mandata na funkciji ambasadora u SR. Tema diskusije je bila i ocena dosadašnje saradnje, razmena iskustava iz oblasti integracionih procesa i reforme oružanih snaga, kao i ocena doprinosa međuvladinog sporazuma potpisanog u decembru 2016. „Slovačka Republika dugoročno podržava integracione težnje vaše zemlje u pravcu evroatlantskih struktura. Sa stanovišta stabilizacije regiona Zapadnog Balkana, doživljavamo vas kao važnog i izuzetnog partnera,“ poručio je ministar Peter Gajdoš. Slovačka, kako je izjavio ministar Gajdoš, čvrsto podržava integritet i suverenitet R. Srbije i jasno stoji na stanovištu nepriznavanja JPNK. Kako je dalje konstatovao, prostor za saradnju vidi, pre svega, u oblasti obuke, pripremi medicinskog osoblja i jedinica koje se upućuju u mirovne operacije. Ministar Gajdoš je srpskog ambasadora obavestio i o strateškim dokumentima resora odbrane i procesima modernizacije, koji iz njih proizilaze. Ocenio je, takođe, dugogodišnju saradnju u okviru misije „UNFICYP“ na Kipru, u sklopu slovačkog kontingenta, gde je i u ovom trenutku angažovano 46 pripadnika srpskih oružanih snaga. Tema sastanka bila je i unapređivanje odbrambene saradnje zemalja članica Evropske unije posredstvom inicijative PESCO, u okviru koje je slovački projekat vezan za artiljerijsku podršku EuroArtillery postigao prvi uspeh.Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije Bratislava, 12. februar 2018. godine

 

 

        

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi je 12. februara 2018. godine organizovala prijem povodom Dana državnosti R. Srbije, u reprezentativnoj svečanoj sali državnog hotela Borik. Ovom prilikom je priređena i izložba narodnih nošnji sa Kosova i Metohije, rad Udruženja žena iz Leposavića, podeljen prigodan propagandni materijal i prikazani promotivni filmovi Turističke organizacije o Srbiji. Ambasador Šani Dermaku je održao prigodan govor, između ostalog naglasivši da, pored Dana državnosti Republike Srbije, ove godine obeležavamo i 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca i Češko-slovačke Republike, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i, zajedno sa našim prijateljima Slovacima, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Slovačke Republike. Himne Republike Srbije i Slovačke Republike su izvele sestre Ćindrak, studentkinje Akademije muzičkih umetnosti u Bratislavi. Prijemu se odazvalo oko 200 gostiju, kako predstavnika najviših državnih institucija SR, tako i diplomatskog kora, kulturnog, medijskog, nevladinog i akademskog sektora. Po završetku obraćanja, amb. Š. Dermaku uručena je medalja Ratnih vojnih veterana Slovačke, od strane general-pukovnika Pavela Macka, zamenika načelnika Generalštaba OS SR, i Oto Benja, bivšeg pripadnika OS SR i predsednika Udruženja slovačko-srpskog prijateljstva, za izuzetan doprinos razvoju slovačko-srpskih odnosa i aktivnosti na humanitarnom planu.Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadina, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije

Vlada R. Srbije na sednici održanoj 6. februara 2018. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoji smetnja iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije broj 10/2018. od 7. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R.Srbije u periodu koji je duži od 30, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R.Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Oproštajni susret ambasadora Š. Dermakua sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Janom Rihterom, 7. februar 2018. godine

Ministar rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Jan Rihter primio je 7. februara 2018. godine u oproštajnu posetu ambasadora Srbije Š. Dermakua. Tokom susreta izražena je obostrana saglasnost da tradicionalno prijateljski politički i ekonomski odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom, uz očekivanja da se oni dodatno unapređuju u narednom periodu.

Ministar Rihter je izrazio zahvalnost ambasadoru na ogromnom ličnom angažmanu tokom njegovog mandata usmerenog ka promociji svih oblika saradnje dve zemlje, posebno u kontekstu položaja srpskih radnika koji borave i rade u Slovačkoj.Otvaranje samostalne izložbe Pavela Hajke Bratislava, 6. februar 2018. godine

U organizaciji umetničke agencije LECA production i gradske opštine Bratislava-Stare Mesto juče 6. februara je u Palati Pistori otvorena samostalna izložba slovačkog naivnog slikara iz Srbije Pavela Hajke.

Brojnim prisutnim ljubiteljima naivne umetnosti tim povodom su se obratili predsednik gradske opštine Bratislava-Stare Mesto Radoslav Števčik, ambasador R. Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku i autor izložbe Pavel Hajka iz Kovačice.

Ambasador je u svom obraćanju istakao značaj kovačičke škole naivne umetnosti, kao i samog slikara, Pavela Hajku, predstavnika srednje generacije škole naivne umetnosti u Srbiji. Takođe, akcentirao je činjenicu da ova umetnička škola, njeni stvaraoci i njihova dostignuća na najbolji mogući način predstavljaju u svetu i svoju državu Srbiju i svoju prapostojbinu Slovačku i predstavljaju jedan od najznačajnijih mostova bliskih i prijateljskih odnosa između dva naroda i države.Otvaranje izložbe akademskog slikara Mihala Đurovke u galeriji Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, 5. februar 2018. godine

 

U galerijskom prostoru Univerzitetske biblioteke u Bratislavi Republike, pod pokroviteljstvom ambasadora Š. Dermakua, 5. februara o.g. otvorena je izložba akademskog slikara iz Kisača Mihala Đurovke pod nazivom „Šume i ravnice“.

U prisustvu velikog broja predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Slovačke, ljubiteljima likovne umetnosti obratili su se ambasador Š. Dermaku, direktorka Univerzitetske biblioteke u Bratislavi gospođa Silvija Štaselova, te kustos izložbe Vladimir Valentig i autor.

 

   

 Informacija o uslovima zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici

OPŠTE INFORMACIJE O SLOVAČKOJ REPUBLICI

Slovačka Republika je kontinentalna država centralne Evrope sa površinom 49 036 km2. Glavni grad je Bratislava koji je i najnaseljeniji. Po državnom uređenju je parlamentarna demokratija, službeni jezik je slovački. Slovačka Republika je od 1. maja 2004. godine članica Evropske unije, a od 21. decembra 2007. godine je članica Šengenskog prostora. Od 1. januara 2009. godine postala je 16. članica Evropske monetarne unije – evrozone i od tada je zvanična valuta u Slovačkoj Republici evro (1€ = 100 centi), koji je zamenio slovačku krunu.

POD KOJIM USLOVIMA MOGU RADITI U SLOVAČKOJ REPUBLICI?

- ZAPOŠLJAVANJE SLOVAKA, KOJI ŽIVE U INOSTRANSTVU

Ako ste državljanin Slovačke Republike ili je vaš predak (roditelj, baba, deda, prababa ili pradeda) ima/imao slovačko državljanstvo (čl. 2 paragraf a) st. 1 i 2 zakona br. 474/2005 Z. z.), možete zatražiti legitimaciju Slovaka koji živi u inostranstvu. Istu će vam izdati Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu. Ukoliko posedujete legitimaciju Slovaka koji živi u inostranstvu, nije vam potrebna dozvola za rad u Slovačkoj Republici. Detaljnije informacije o sticanju statusa Slovaka koji živi u inostranstvu, mogu se pronaći na web stranici Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu (http://www.uszz.sk/sk/stranka/3224/podmienky-pre-vyda- nie-osvedcenia-ziadatelovi).

- ZAPOŠLJAVANJE DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI

Važna napomena: Tamo gde se navodi „državljanin treće države“, podrazumeva se državljanin države koja nije članica EU, Evropskog ekonomskog prostora (EEP), odnosno Švajcarske Konfederacije. Navedeno znači da je državljanin treće države i srpski državljanin.

1) Ukoliko nameravate da se zaposlite u Slovačkoj Republici i obećan vam je ugovor o radu, morate zatražiti odobrenje privremenog boravka u svrhu zapošljavanja. Privremeni boravak u svrhu zapošljavanja možete zatražiti u Ambasadi Slovačke Republike u Srbiji ili u nadležnoj policijskoj službi /MUP-u/ u Slovačkoj Republici.

Uz zahtev, pored ostale dokumentacije potrebno je dostaviti:

• ugovor o radu ili obećanje/ponuda o zapošljavanju (prihvata se samo propisani obrazac obećanja zaposlenja),

• dokument o najvišoj završenoj školskoj spremi. U slučaju da se za konkretno radno mesto zahteva odgovarajuća stručna osposobljenost, potrebno je priložiti odgovarajući dokument kojim se dokazuje ispunjenost zahtevane stručne osposobljenosti.

2) Ako nameravate da na teritoriji Slovačke Republike obavljate visoko kvalifikovan posao, za čije se obavljanje zahteva viša stručna sprema dokumentovana diplomom o visokom obrazovanju, morate zatražiti odobrenje privremenog boravka, tzv. „plavu kartu“.

Uz zahtev, pored ostale dokumentacije potrebno je dostaviti:

• ugovor o radu ili obećanje/ponuda o zapošljavanju (prihvata se samo propisani obrazac obećanja zaposlenja),

• dokument koji potvrđuje zahtevanu višu stručnu spremu za obavljanje posla, koji odgovara visoko kvalifikovanom zaposlenju navedenom u ugovoru o radu ili u pisanom obećanju poslodavca. Odluku o priznavanju dokumenata o visokom obrazovanju za regulisane profesije izdaje Centar za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (Centar za priznavanje dokumenata: https://www.minedu.sk/ kontakty-a-strankove-hodiny/)

3) Ako nameravate da u Slovačkoj Republici obavljate sezonske poslove, morate posedovati:

• odobrenje za sezonsko zapošljavanje, ako ovo zaposljenje traje kraće od 90 dana, ili

• odobreni privremeni boravak u svrhu sezonskog zapošljavanja, ako ovo zaposlenje traje više od 90 dana, ali ne duže od 180 dana (postupak sličan kao u tački 1)

Zahtev za dobijanje radne dozvole za zapošljavanje možete podneti Birou za zapošljavanje, prema mestu gde se rad obavlja, na propisanom obrascu. Zahtev može podneti i budući poslodavac. Uz zahtev, pored ostale dokumentacije, potrebno je dostaviti:

• kopiju ugovora o radu/obećanja/ponude zaposlenja i službeno overeni dokument o stepenu stručne spreme, prevedene na slovački jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača.

4) Ako vas u Slovačku Republiku upućuje na rad srpski poslodavac, potrebno je da imate:

• odobrenje za rad (ako upućivanje traje kraće od 90 dana) ili

• odobrenje za rad i privremeni boravak u svrhu zapošljavanja (ako to upućivanje traje duže od 90 dana).

Postupak sličan kao u tački 1 i 3.

Važna napomena: Sa važećom radnom dozvolom i odobrenim privremenim boravkom u svrhu zapošljavanja možete obavljati samo one poslove za koje ste i dobili radnu dozvolu i koji su navedeni u radnoj dozvoli. U suprotnom smatraće se da obavljate poslove suprotno propisima i boravišna dozvola Vam može biti ukinuta.

5) U kojoj situaciji nije potrebna radna dozvola (najčešće situacije):

• ukoliko posedujete status Slovaka, koji boravi u inostranstvu i privremeni boravak na teritoriji Slovačke Republike,

• ukoliko vas uputi poslodavac iz druge države članice EU/EEP,

• zakon o uslugama zapošljavanja u čl. 23a određuje i druge mogućnosti. Više informacija na www.upsvar.sk – zamestnávateľ - zamestnávanie cudzincov.

U navedenim slučajevima početak i završetak zaposlenja / upućivanja najavljuje poslodavac / korisnik usluge Biroa za zapošljavanje na propisanom obrascu – informativna karta do 7 radnih dana.

- UPUĆIVANJE RADNIKA U SKLADU SA SPORAZUMOM IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SLOVAČKE REPUBLIKE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI, KOJI JE STUPIO NA SNAGU 1. MARTA 2013. GODINE

Ukoliko vas na teritoriju Slovačke Republike uputi na rad poslodavac sa sedištem u Republici Srbiji, na vas se primenjuju pravni propisi Republike Srbije, kao da obavljate rad u Srbiji. Ovo pravilo se primenjuje najduže 24 meseca. U ovom slučaju se radnik u svrhu kontrole legitimiše obrascem SK/SRB 101, koji u Slovačkoj Republici izdaje Zavod za socijalno osiguranje i obrascem SRB/SK 101, koji u Republici Srbiji izdaje Organizaciona jedinica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ovaj obrazac potvrđuje da je zaposleni pokriven obaveznim socijalnim osiguranjem u Republici Srbiji.

- UPUĆIVANJE ZAPOSLENOG U SKLADU SA DIREKTIVOM EU BR. 883/2004 O KOORDINACIJI SISTEMA SOCIJALNE SIGURNOSTI

Ukoliko ste na rad upućeni sa teritorije zemlje članice EU, u kojoj imate prebivalište, na teritoriju druge države članice, na vas se primenjuje Direktiva EU br. 883/2004.

Primer: Državljanin Republike Srbije ima redovno regulisan boravak u Mađarskoj i tamo je zaposlen. Nakon toga ga njegov poslodavac uputi na teritoriju Slovačke Republike. U ovom slučaju nadležni mađarski nosilac, kod kojeg je osiguran, izdaje mu prenosan dokument A1, koji potvrđuje da lice potpada pod mađarske pravne propise.

U svrhu ovog upućivanja morate posedovati dokument A1, koji izdaje nadležni nosilac / institucija zemlje članice EU, iz koje ste upućeni. Ovaj obrazac potvrđuje da je zaposleni u obaveznom socijalnom osiguranju u državi iz koje je upućen i istim se zaposleni legitimiše.

- ZAPOŠLJAVANJE DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE PREKO AGENCIJA ZA POSREDOVAJE U ZAPOŠLJAVANJU ILI PREKO AGENCIJA ZA PRIVREMENO ZAPOŠLJAVANJE

Ukoliko vas u Slovačku Republiku zapošljava agencija za posredovanje pri zapošljavanju ili upućuje agencija za privremeno zapošljavanje, morate raditi minimalno u takvim uslovima, u kojima rade redovno (zaposleni u firmi) zaposleni  radnici kod određenog poslodavca. To se odnosi npr. na radno vreme, dnevni, godišnji odmor ili uslove zarade.

Obaveze poslodavca za smeštaj, prevoz i ishranu privremeno upućenih radnika iz Republike Srbije na teritoriju Slovačke Republike uređuju pravni propisi Republike Srbije.

1. maja 2018. godine u Slovačkoj Republici stupio je na snagu zakon kojim je ustanovljeno pravo zaposlenog iz Republike Srbije, kojeg upućuje poslodavac iz Republike Srbije ili poslodavac iz druge države članice EU, a koji će obavljati posao u Slovačkoj Republici na osnovu ugovora o upućivanju od strane poslodavca iz Republike Srbije ili iz druge države članice EU, da mu poslodavac obezbedi smeštaj.

NA ŠTA IMAM PRAVO, AKO RADIM U SLOVAČKOJ REPUBLICI?

- UGOVOR O RADU PREMA PRAVILNIKU O RADU

Ukoliko zaključujete ugovor o radu sa trajnim mestom izvršavanja rada na teritoriji Slovačke Republike, preporučujemo vam da se dogovorite sa poslodavcem da vaš ugovor o radu podleže slovačkom pravnom sistemu. Ukoliko se o tome ne dogovorite sa poslodavcem, u svakom slučaju će se na vas odnositi većina odredbi Pravilníka o radu Slovačke Republike, između kojih pre svega član 85, član 91, član 92, član 93, član 100 do člana 117, član 118 do člana 135 i član 152:

- Radno vreme, koje predstavlja najviše 40 sati nedeljno (u proseku).

- Pauza na radu - ukoliko je radno vreme duže od šest sati, obavezna je pauza u trajanju 30 minuta.

- Neprekidan dnevni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sati između kraja jednog i početka drugog dnevnog radnog vremena.

- Neprekidan odmor u nedelji je npr. jedanput nedeljno tokom dva uzastopna dana neprekidanog odmora, koji padaju u subotu i nedelju ili u nedelju i ponedeljak.

- Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje.

- Minimalna zarada u 2018. godini je 2,759 €/sat, tj. 480€ mesečno.

- Poslodavac je obavezan obezbediti ishranu, i doprinose za ishranu (u svoti najmanje 55 % od cene jela, najviše ipak za svaki obrok do svote 55 %).

- SOCIJALNA SIGURNOST UKLJUČUJUĆI ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Obavezni doprinosi:

1. socijalno osiguranje, iz kojeg se obezbeđuje:

a) pravo na novčanu nadoknadu za vreme bolovanja i osiguranje za slučaj nezaposlenosti ili smanjenja prihoda od zarade i za obezbeđenje prihoda zbog privremene nesposobnosti za rad, trudnoće i materinstva,

b) penzijsko osiguranje, i to:

      b1. starosno penzijsko osiguranje i osiguranje za obezbeđenje primanja u starosti i za slučaj smrti,

    b2. invalidsko osiguranje, kao i osiguranje za slučaj umanjenja radne sposobnosti, odnosno obavljanja posla kao posledice dugotrajno nepovoljnog zdravstvenog stanja osiguranika i za slučaj smrti

c) osiguranje od povreda na radu, kao osiguranje za slučaj narušenog zdravlja ili smrti kao posledice povrede na radu, službene povrede (dalje samo „povreda na radu“) i profesionalne bolesti (plaća samo poslodavac),

d) osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao osiguranje za slučaj gubitka prihoda zaposlenog zbog nezaposlenosti i za obezbeđenje prihoda u slučaju nezaposlenosti. Davanje se isplaćuje najduže 6 meseci. U obračunu visine naknade za slučaj nezaposlenosti, primenjuju se slovački pravni propisi. Bliže informacije su navedene na web stranici Zavoda za socijalno osiguranje (http://www.socpoist.sk/vdok_simple-zaklad- ne-informacie-k-zmluve-medzi-slovenskou-republikou-a-srb- skou-republikou-/1550s55857c)

2. zdrastveno osiguranje, iz kojeg se nadoknađuje zdravstvena nega, ambulantna nega, institucionalna i medicinska nega.

O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA I NA ŠTA TREBA POSEBNO PRIPAZITI?

Ako radite u Slovačkoj Republici, bitno je da imate važeći ugovor o radu i da poslodavac za vas uplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje. Ukoliko obavljate posao bez ugovora o radu i poslodavac za vas ne plaća obavezno osiguranje, radite u Slovačkoj Republici ilegalno, odnosno nezakonito. Za ovakav rad može biti kažnjen ne samo vaš poslodavac nego i vi. Slovački inspektori rada za ovaj prekršaj vas mogu kazniti kaznom do visine 331 evra.

KOME SE MOGU OBRATITI AKO MI JE POTREBNA POMOĆ?

U slučaju da smatrate da vaš poslodavac ne ispunjava obaveze iz zaključenog ugovora o radu ili propisa o radu, možete podneti zahtev slovačkoj inspekciji rada. (Nacionalni inspektorat rada; www.safework.gov.sk) Možete se obratiti sindikatima u preduzeću gde radite, ili nadležnom opštinskom sudu.

Korisni linkovi:

Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke republike www.employment.gov.sk
Zavod za socijalno osiguranje www.socpoist.sk
Nacionalna služba za zapošljavanje, socijalna pitanja i porodicu www.upsvar.sk
Zavodi za zdrastveno osiguranje:  
Všeobecná zdravotná poisťovňa www.vszp.sk
Dôvera www.dovera.sk
Union www.union.sk
Ambasada Slovačke republike u Beogradu www.mzv.sk/web/belehrad
Ambasada Republike Srbije u Bratislavi www.bratislava.mfa.rs

 Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvatemale, nosioce diplomatskih i službenih pasoša

 

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša potpisan novembra 2016. godine, stupio na snagu 17. januara 2018. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od devedeset (90) dana od datuma ulaska.24. Međunarodni sajam turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR Bratislava, 25-28. januar 2018. godine

 

 

      

Turističku privredu Srbije na najvećem 24. Međunarodnom sajmu turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR, koji se održavao u Bratislavi od 25. do 28. januara 2018. godine, su predstavile turističke organizacije Beograda, Vojvodine, Niša, Novog Sada, Kovačice, Bečeja, Novog Bečeja, Temerina, Bačkog Petrovca i Sente. Turistička organizacija Beograda, zajedno sa Turističkom organizacijom Vojvodine, i ove godine je organizator nastupa. Ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku i ministar savetnik Aleksandra Radosavljević su posetili štand 25. januara i prisustvovali tradicionalnom prijemu za novinare i goste koji je organizovan na štandu u petak 26. januara 2018 godine. Zamenik direktora Turističke organizacije Beograda Slobodan Unković je naglasio da je najveće interesovanje turista iz Slovačke za „City break“ programe, sportske događaje, programe vezane za nautički turizam, festivale, koncerte, razmenu kulturne baštine. Tom prilikom je, uz prisustvo ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua, postignut sporazum sa vlasnikom najveće turističke agencije u Slovačkoj „Bubo“, Lubošem Felnerom, o uključivanju programa za posete Beogradu i Srbiji u godišnji katalog ovog turoperatora za 2019. godinu. Ovaj sajam je jedan od značajnijih događaja za turističku industriju u Centralnoj Evropi i ove godine je bilo prisutno preko 400 izlagača iz Evrope i sveta. Prema poslednjim statističkim podacima, ukupno 4.984 Slovaka je organizovano posetilo Beograd u prvih 11 meseci prošle godine, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Kontinuitet u porastu broja slovačkih turista u Beogradu čini ovo tržište značajnim za turizam Beograda, ali i cele Srbije.Otvaranje Konzulata Republike Srbije u gradu Martinu na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, 22. januar 2018. godine

 

 

 

       

U Martinu je 22. januara 2018. godine održana ceremonija svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u ovom gradu, na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, sa konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju Žilinskog, Banskobistričkog i Trenčinskog samoupravnog regiona. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i gradonačelnik grada Martina Andrej Hrnčijar, direktor Odeljenja za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, ambasador Martin Bezak, predsednica Žilinskog samoupravnog regiona Erika Jurinova, (u prethodom sazivu obavljala funkciju potpredsednika Narodne skupštine Slovačke ispred partije OLaNO), gradonačelnik grada Žiline i poslanik SMER-SD u NS SR Igor Homa. Svečanosti su prisustvovali i Mihal Lerinc, počasni konzul Kraljevine Danske u gradu Martinu, kao i veći broj predstavnika javnog i kulturnog života grada Martina. Obraćajući se prisutnim gostima, ZPMSP za konzularne poslove Vera Vukićević podsetila je da su odnosi Republike Srbije i Slovačke Republike na visokom nivou, uz intenzivan i kontinuiran politički dijalog u svim oblastima. Prioriteti u radu Konzulata Republike Srbije u Martinu, na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom biće unapređenje ekonomske saradnje, kulturne razmene i naučno-tehničke saradnje, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Republike Srbije i Slovačke Republike. Na prigodnom koktelu nakon ceremonije, nakon predaje egzekvature i patentnog pisma, prisutnima su se obratili potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i gradonačelnik grada Martina Andrej Hrnčijar, predsednica Žilinskog samoupravnog regiona Erika Jurinova, i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici Šani Dermaku.Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године

 

 

    

У галеријском простору Министарства културе Словачке Републике, под покровитељством амбасадора Ш. Дермакуа, 15. јануара о.г. отворена је ретроспективна изложба словачког наивног сликара из Србије, Јана Бачура, под називом „Степенице живота“.

Указујући на вишеструки значај представника школе наивног сликарства из Ковачице за очување и промоцију особитог културног и уметничког идентитета Словака у Србији, амбасадор Дермаку је истакао да достигнућа стваралаца ове уметничке школе, а пре свега Јана Бачура, најстаријег словачког наивног уметника, на најбољи начин доприносе јачању културних веза и изградњи мостова пријатељства два народа и државе.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 28.12. 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 199/2017 od 29. 12. 2017. godine i stupa na snagu 05.01. 2018. godine Državljani Republike Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pri ulasku na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’, broj 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19.12. 2017. godine. Državljani Republike Gvineje Bisao, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.I nju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije za nosioce običnih pasoša

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ бр. 090/2017 од 06. октобра 2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14. октобра 2017. године.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu 4. decembra 2015. godine, stupio na snagu 8. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti 27. aprila 2016. godine, stupio na snagu 2. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša

 

Vlada R.Srbije na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje sumnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u ,,Službenom glasniku Republike Srbije’’ br. 79/2017 od 25.08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.DAN SEĆANjA NA PROGNANE I STRADALE U VOJNO-POLICIJSKOJ AKCIJI „OLUJA"

      

Poštovani sugrađani!

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" - 4. avgust 1995. godine, obeležava se od 2015. godine . Svakog 4. i 5. avgusta Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske obeležavaju zajednički ovaj Dan sećanja prigodnim državnim i kulturnin programima. Vojno-policijska akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih i najmasovnijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. Akcija "Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine, kada su hrvatske vojne, paravojne i policijske jedinice, ukunpe snage od oko 200.000 vojnika, izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, odnosno na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpska Krajina. Agresija je izvršena uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN-a. U ovoj zlokobnoj akciji, ubijeno je najmanje 1.960 osoba srpske nacionalnosti i proterano preko 250.000 Srba iz Krajine. Navedene oružane formacije su ubijale i one u izbegličkim kolonama, duboko u teritoriju Republike Srpske. U akciji "Maestral", koja je bila njen produžetak, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije, ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika. U najtežem zločinu "Oluje", hrvatski borberni avioni su 7. avgusta bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, kada je za dva minuta ubijeno devetoro civila, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina. Ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene. Akcija hrvatske vojske za cilj je zapravo imala iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta. Narod zapadne Krajine, poučen “istorijskim iskustvom”, kreće u dotad najveću “seobu” srpskog naroda, na istok ka Srbiji, kao jedinom utočištu. I kada je prestao svaki otpor, ubijani su stari, mentalno oboleli, ljudi koji nisu hteli ili mogli da odu sa svojih vekovnih ognjišta, a koji su se nadali da će se prema njima postupati po pravilima Ženevske konvncije. Ova akcija, pod kodnim nazivom “Oluja”, sprovođena je, kao uostalom i one koje su joj prethodile, po taktici “spržene zemlje”, što je polovinom novembra 1995. godine doseglo razmere potpunog zatiranja srpskog naroda u Krajini. Za nekoliko godina tzv. „domovinskog rata“– udeo srpskog stanovništva u ukupnoj populaciji Hrvatske je smanjen sa preko 12% na ispod 4%. Sve navedeno, uz brojne posredne i neposredne dokaze, nepobitne činjenice i izjave dovodi do zaključka o kome se nedovoljno govori: Oluja predstavlja etničko čišćenje. Za zločine, stradanje i progon Srba u „Oluji“ još uvek niko nije odgovarao.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane, koji su 5. decemra 2016. godine dva ministra odbrane potpisali u Bratislavi, stupio je na snagu 18. jula 2017. godine. Sporazum je potvrđen u Narodnoj skupštini Republike Srbije 29. maja 2017. godine, proglašen je Ukazom Predsednika Republike 29. мaja 2017. godine i objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije – Međunarodni ugovori“ broj 4/17.OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)


Opširnije...
Odluka Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Odlukom Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2014. godine strani državljani mogu da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci:

1. ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država;

2. ako imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka se ne odnosi na strane državljane nosioce putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Odluka stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.Vesti
Оtkrivena bista Nikole Tesle u Slovačkom radiju
Ministar I. Dačić učestvovao na Ministarskom savetu OEBS-a u Bratislavi
„Jasenovački mučenici“ - liturgija, predavanje o logoru u Jasenovcu, izložba slika i koncert hora, u Košicama 8. decembra i Prešovu 9. decembra 2019. godine
Telegram saučešća ministra Dačića povodom nesreće koja se dogodila u Slovačkoj
Ambasada R. Srbije uzela učešće u projektu „Humanitarni diplomatski bazar“, 24. novembra 2019, u Bratislavi
Izložba slika naivnih umetnika iz Kovačice, Banska Bistrica, 4. novembar 2019. godine
Ukinute vize za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša
Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici, 26-27. oktobar 2019. godine
Slovački poljoprivredni Univerzitet u Nitri dodelio počasni doktorat prof. dr J. Kišgecu
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom posete Slovačkoj položio vence na Srpskom groblju u Velikom Međeru
Ministri Dačić i Lajčak potpisali Sporazum o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa slovačkim ministrom Miroslavom Lajčakom
Ambasador M. Babić se sastao sa čelnicima ŽFK Spartak iz Subotice i pružio im podršku u odlučujućem meču za plasman u UEFA Ligu šampiona
Otvorena izložba srpskih ilustratora knjiga za decu u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana“ u Bratislavi, 1. avgust 2019.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj
Koncert Nemanje Radulovića, 7. avgusta 2019. u Staroj tržnici, Bratislava
Studijska poseta antikorupcijskim institucijama Republike Slovačke
Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na forumu GLOBSEC 2019
Ministar Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi
Obeležavanje sto godina od smrti generala M.R.Štefanika
Ambasador M. Babić posetio grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru
Skup povodom godišnjice NATO bombardovanja u Trenčianskim teplicama
Mladi Slovaci protiv bombardovanja Srbije
Otkrivanje spomenika srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću u Modri
Izložba fotografija ,,Hilandar’’ u Trnavi
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Uspešna promocija Beograda i Srbije na 25. Međunarodnom sajmu turizma „ITF SLOVAKIATOUR 2019“
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
Izložba ,,Vernost za vernost – Trenčin i Kragujevac’’ u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi
Izložba radova iz kolekcije Galerije 73 u Pistorijevoj palati u Bratislavi
Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine
Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice u Narodnoj banci Slovačke
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Predstavljanje srpskih pisaca na Međunarodnom sajmu knjiga u Bratislavi
Ambasador M. Babić razgovarao sa D. Čaplovičem, poslanikom i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom
Ambasador M. Babić se sastao sa R. Rašijem, potpredsednikom Vlade Slovačke
Izložba srpskih naivnih umetnica na Filozofskom fakultetu u Nitri
Obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata, Bratislava – Petržalka, 1. novembar 2018. godine
Sastanak ambasadora M. Babića sa državnim sekretarom Ministarstva životne sredine N. Kurilom
Ukinute vize za državljane Antigve i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobaga
Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u Logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka u Slovačkoj
Poseta DS N. Stevanovica Slovackoj: Srbija unapređuje ekonomsku i političku saradnju sa Slovačkom
Prezentacija knjige "Dečak iz graška"
Odluka Vlade Islamske Republike Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Poseta srpskom groblju u Velikom Međeru
Poseta Zaštitnika građana g. Zorana Pašalića Slovačkoj i Ambasadi R. Srbije u Bratislavi
Ambasador M. Babić je imao sastanak sa bivšim predsednikom Slovačke I. Gašparovičem
Ambasador M. Babić je odao poštu žrtvama holokausta
Ambasador M. Babić obišao most Slobode i susreo se sa njegovim idejnim tvorcem inženjerom i arhitektom M. Belačkom i glavnim tehničarem K. Konečnim
Uspostavljanje saradnje između Univerziteta Konstantina Filozofa u Nitri i srpskih obrazovnih institucija
Ambasadu Srbije je posetila delegacija inicijatora za postavljanje spomenika N. Tesle u Bratislavi i M.R. Štefanika u Beogradu
Bivši predsednik Slovačke R. Šuster u poseti Ambasadi Srbije
Centralna manifestacija posvećena obeležavanju 74. godišnjice od početka Slovačkog narodnog ustanka SNP u Banjskoj Bistrici, 29. avgusta 2018. godine
Obeležavanje 74. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka SNP u Bratislavi, 27. avgust 2018. godine
Obeležavanje 74. godišnjice slovačkog narodnog ustanka u Trenčinskom samoupravnom regionu, 25. avgust 2018. godine
Ambasada Republike Srbije je učestvovala na humanitarnom takmičenju tradicionalnih supa i čorbi koje je održano u Trnavi
Turistička promocija Srbije, Vojvodine, Beograda, Novog Sada i Niša u Bratislavi i Martinu, od 9. do 12. jula 2018. godine
Izložba o rezultatima saradnje Kina + 16 zemalja centralne i istočne Evrope
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Srbije prof. dr M. Babića predsedniku Slovačke A. Kiski
Bilateralne konsultacije konzularnih službi Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, Bratislava, 14. jun 2018. godine
Poseta predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike A. Danka Republici Srbiji, 6. i 7. juna 2018.
Istorijsko obraćanje Andreja Danka predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 7. juna 2018. godine
Dodeljivanje počasnog doktorata prof. dr Džozefu Vangu na Univerzitetu Komenski u Bratislavi
Obeležavanje stogodišnjice stradanja slovačkih vojnika tokom Prvog svetskog rata u Kragujevcu, Trenčin, 7. jun 2018. godine
Održano 8. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike, 4. i 5. juna 2018. godine u Bratislavi
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Izložba slovačkog naivnog slikarstva iz Srbije u sedištu UN u Njujorku
Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi
DANI STARE PAZOVE U BRATISLAVI 2018, 11. – 12. MAJA 2018.
Obeležavanje Dana pobede i 73 godine od okončanja Drugog svetskog rata
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Izložba slika majstora naivnog slikarstva iz Kovačice u Bratislavi
Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika
Predaja kopija akreditivnih pisama ambasadora Republike Srbije prof. dr Momčila Babića državnom sekretaru u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke Lukašu Parizeku
Obaveštenje o stupanju na snagu Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, 3. maj 2018. godine
Informacija o novoj platformi za praćenje programa javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije, 19. mart 2018. godine
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Gruziju, nosioce običnih pasoša, 13. mart 2018. godine
Odluka Vlade Republike Kolumbije o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, 13. mart 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod prve državne sekretarke u Ministarstvu finansija Slovačke Republike Dane Meager, Bratislava, 16. februar 2018. godine
Oproštajni prijem ambasadora Republike Srbije Šanija Dermakua kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Lukaša Parizeka, Bratislava, 15 februar 2018. godine
Ministar odbrane SR Peter Gajdoš razgovarao sa srpskim ambasadorom Šanijem Dermakuom Bratislava, 13. februar 2018. godine
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije Bratislava, 12. februar 2018. godine
Информација о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadina, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije
Oproštajni susret ambasadora Š. Dermakua sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Janom Rihterom, 7. februar 2018. godine
Otvaranje samostalne izložbe Pavela Hajke Bratislava, 6. februar 2018. godine
Otvaranje izložbe akademskog slikara Mihala Đurovke u galeriji Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, 5. februar 2018. godine
Informacija o uslovima zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvatemale, nosioce diplomatskih i službenih pasoša
24. Međunarodni sajam turizma u Slovačkoj – ITF SLOVAKIATOUR Bratislava, 25-28. januar 2018. godine
Otvaranje Konzulata Republike Srbije u gradu Martinu na čelu sa počasnim konzulom dr Mojmirom Vrlikom, 22. januar 2018. godine
Отварање ретроспективне изложбе Јана Бачура „Степенице живота“ у Братислави 15. јануара 2018. године
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
I nju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije za nosioce običnih pasoša
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša
Informacija o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša
DAN SEĆANjA NA PROGNANE I STRADALE U VOJNO-POLICIJSKOJ AKCIJI „OLUJA"
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Odluka Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Arhiva vesti